Tesekkurler panteidar, bana bu bahsi acma firsati verdigin icin. Bu konuyu nasil punduna getirsem de anlatsam diyordum. (Bu arada cenemin acildigini gorup sasiran arkadaslar olabilir. Sigarayi biraktim, biseylerle ugrasmam lazim. Beni affedin birkac gun. Sigarayi biraktim, ceneye basladim yani)
Daha once bu Zulkarneyn meselesi ensareo ile yaptigimiz bir tartismada gecmisti. Ama o zaman Iskender'le ilgili oykuleri okumamistim. Bu Zulkarneynin kim oldugu cok tartisilmis. Hatta soyle bir oyku anlatiliyor. Yahudilerin bir heyeti Muhemmede geliyor, diyor ki, "sen hep Tevrat'ta adi gecen, bizim bildigimiz peygamberlerden bahsediyorsun. Bize oyle bir peygamber adi ver ki Tevrat'da adi sadece bir defa gecmis olsun". Muhammed de "Zulkarneyn" diyor. Tabii Yahudiler ters geliyolar, Muhammed'e yapmayi planladiklari oyun tutmuyor yani. Dogru deyip gidiyorlar. Ben Tevrat'ta ne kadar aradiysam Zulkarneyn yada bir benzeri ad bulamadim. Yani garip bir oyku.
Neyse bu Zulkarneyn, Tevrat'ta da hic adi gecmeyen bir adamcagiz oldugu icin hep tartisilmis. Kimileri Darius'dur demis, kimileri Iskender demis. Ama niye boyle denmis. Cunku bu adam oyle guclu bir kralmis ki, Dogudan Batuya kadar butun dunyayi ele gecirmis. Yani iste gunesin battigi yere kaddar gitmis.
Ben bu zat-i muhteremin Iskender oldugunu dusunuyorum. Darius da buyuk bir fatih. Perslerin en buyuk krali. Ve antik Yunan uygarligini bile ele gecirmis biri. Bir sure sonra Persler gucten duser, sira Yunanlara gelir. Bayragi Makedon Iskender alir ve butun Pers ulkesini ele gecirir. Iskender'in Cebelitarik'a kadar heryeri fethedip gunesin denize batisini seyretmesi olayi oldugu soylenir bu olayin. Niye denize degil de balciga batar, orasini bilmiyorum.
Ama benim asil anlatmak istedigim oyku, Iskender'in doguyu fethidir. Bu olay Iskender doneminin tarihini anlatan bir tarihci tarafindan yazili olarak anlatilmis durumda. Yani bir metine sahibiz. Olay sudur.
Iskender'in butun dunyayi fethetmek gibi bir amaci vardir. Oylesine buyuk bir ordu ile doguya sefer duzenler ki onunde hic bir yer dayanamaz. Gectigi yerlerde de 7-8 tane sehir kurar. Adlari hep Iskenderiye'dir. Neyse o zamanlar dunyanin sonu oldugu dusunulen Hindistan'a kadar gelir. Hindistan'a vardiginda orada yasayanlardan ogrenir ki, daha dogu da da ulkeler vardir. Dunya daha bitmiyordur. Iste bunu duyan zavalli Iskender bunalima girer. Eve, daha dogrusu cadira kapanir, uc gun disari cikmaz. Dunyanin fatihi olamayacaktir. Dunyanin sonuna varamamistir. Peki doktugu onca kana degmis midir? Aldigi ovgulere, tanri yapilmasina degmis midir? Iste bu bunalimla oralarda ordusuyla bir sure dolanip geri doner. Ancak derin bir iz birakir bu topraklarda.
Iskender, Misir'i isgal ettiginde orada kendisine "Tanri" payesi verilir. Islamiyet adini cift boynuzlu diyerek yuceltir. Firdevsi hakkinda bir roman yazar. Timur zamaninin unlu sairi Behzat'in yaptigi "Iskender'in bir Cileciyi Ziyareti" tablosu ve baska eserlerle Islam tarihine de kazinmistir Iskender.