Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-12-2005, 00:44
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart GÜNEŞ KARA BİR BALÇIĞA MI BATAR?

18.86. Nihayet güneşin battığı yere varınca, onu kara bir balçıkta batar buldu. Onun yanında (orada) bir kavme rastladı. Bunun üzerine biz: Ey Zülkarneyn! Onlara ya azap edecek veya haklarında iyilik etme yolunu seçeceksin, dedik.

Güneş nereye batar?
Alt 27-12-2005, 01:18
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Tesekkurler panteidar, bana bu bahsi acma firsati verdigin icin. Bu konuyu nasil punduna getirsem de anlatsam diyordum. (Bu arada cenemin acildigini gorup sasiran arkadaslar olabilir. Sigarayi biraktim, biseylerle ugrasmam lazim. Beni affedin birkac gun. Sigarayi biraktim, ceneye basladim yani)

Daha once bu Zulkarneyn meselesi ensareo ile yaptigimiz bir tartismada gecmisti. Ama o zaman Iskender'le ilgili oykuleri okumamistim. Bu Zulkarneynin kim oldugu cok tartisilmis. Hatta soyle bir oyku anlatiliyor. Yahudilerin bir heyeti Muhemmede geliyor, diyor ki, "sen hep Tevrat'ta adi gecen, bizim bildigimiz peygamberlerden bahsediyorsun. Bize oyle bir peygamber adi ver ki Tevrat'da adi sadece bir defa gecmis olsun". Muhammed de "Zulkarneyn" diyor. Tabii Yahudiler ters geliyolar, Muhammed'e yapmayi planladiklari oyun tutmuyor yani. Dogru deyip gidiyorlar. Ben Tevrat'ta ne kadar aradiysam Zulkarneyn yada bir benzeri ad bulamadim. Yani garip bir oyku.

Neyse bu Zulkarneyn, Tevrat'ta da hic adi gecmeyen bir adamcagiz oldugu icin hep tartisilmis. Kimileri Darius'dur demis, kimileri Iskender demis. Ama niye boyle denmis. Cunku bu adam oyle guclu bir kralmis ki, Dogudan Batuya kadar butun dunyayi ele gecirmis. Yani iste gunesin battigi yere kaddar gitmis.

Ben bu zat-i muhteremin Iskender oldugunu dusunuyorum. Darius da buyuk bir fatih. Perslerin en buyuk krali. Ve antik Yunan uygarligini bile ele gecirmis biri. Bir sure sonra Persler gucten duser, sira Yunanlara gelir. Bayragi Makedon Iskender alir ve butun Pers ulkesini ele gecirir. Iskender'in Cebelitarik'a kadar heryeri fethedip gunesin denize batisini seyretmesi olayi oldugu soylenir bu olayin. Niye denize degil de balciga batar, orasini bilmiyorum.

Ama benim asil anlatmak istedigim oyku, Iskender'in doguyu fethidir. Bu olay Iskender doneminin tarihini anlatan bir tarihci tarafindan yazili olarak anlatilmis durumda. Yani bir metine sahibiz. Olay sudur.

Iskender'in butun dunyayi fethetmek gibi bir amaci vardir. Oylesine buyuk bir ordu ile doguya sefer duzenler ki onunde hic bir yer dayanamaz. Gectigi yerlerde de 7-8 tane sehir kurar. Adlari hep Iskenderiye'dir. Neyse o zamanlar dunyanin sonu oldugu dusunulen Hindistan'a kadar gelir. Hindistan'a vardiginda orada yasayanlardan ogrenir ki, daha dogu da da ulkeler vardir. Dunya daha bitmiyordur. Iste bunu duyan zavalli Iskender bunalima girer. Eve, daha dogrusu cadira kapanir, uc gun disari cikmaz. Dunyanin fatihi olamayacaktir. Dunyanin sonuna varamamistir. Peki doktugu onca kana degmis midir? Aldigi ovgulere, tanri yapilmasina degmis midir? Iste bu bunalimla oralarda ordusuyla bir sure dolanip geri doner. Ancak derin bir iz birakir bu topraklarda.

Iskender, Misir'i isgal ettiginde orada kendisine "Tanri" payesi verilir. Islamiyet adini cift boynuzlu diyerek yuceltir. Firdevsi hakkinda bir roman yazar. Timur zamaninin unlu sairi Behzat'in yaptigi "Iskender'in bir Cileciyi Ziyareti" tablosu ve baska eserlerle Islam tarihine de kazinmistir Iskender.
Alt 27-12-2005, 02:03
Kıdemli Üye

Sargon,
Bence Zülkarneyn uydurulmuş bir isimdir.İskender olamaz çünkü çok meşhurdu.Dediğin gibi şehirlere dahi İskenderiye adı verilmişti.Dolayısıyla Zülkarneyn diyeceğine İskender diyebilirdi.
Burada ilginç olan ise;
Gökler kadar büyük ve düz olarak düşünülen dünyanın ucu bucağı (yuvarlak olduğu bulunana kadar) hep merak edip konuşulmuştur.Yerin,dünyanın sonunda,ucunda ne var diye?
Burada Zülkarneyn'in yerin sonuna,ucuna kadar gittiği ve güneşin burada kara bir balçığa battığı belirtiliyor.
Alt 27-12-2005, 02:59
Onur Üyesi

Iyi de Kuran'da bir oyku var. Yani adam bir fatih. Ve dunyanin sonuna kadar ulasiyor. Hatta adi yanlis hatirlamiyorsam Suleyman'la birlikte geciyor. Dunyanin en guclu hukumdarlari.

Aslinda Suleyman fazla abartilmis. Ibranilerin hic bir krali oyle cok guclu falan olmadi. Sisirmedir. Ibrani kralliklari kucuk kralliklardi. Doneminin Misir, Pers, Cin vb. ile karsilastirmak bile komik olur. Kendi tarihlerini sisirmisler.Araplar da bunu gercek sanmis, kitaplarina aynen gecirmisler. Zulkarneyn'in Iskender olmasi bence mantiklidir. Mantiksiz olan bunun Tevrat'ta gectigi seklindeki hadis. Zulkarneyn eger Iskender ise, Tevrat'ta gecemez. Tevrat'in son kitaplarinin yazildigi ve muhtemelen tamamlandigi tarih Babil surgunu sonrasi falan. Ortada hala Pers egemenligi var. Iskender bundan birkac yuzyil sonra. O yuzden Darius'dur demisler.

Ama dunyanin sonuna kadar gitme oykusu bana cok cekici geliyor. Ben yine de Iskender'de israrli olacam.
Alt 27-12-2005, 20:40
Kıdemli Üye

Sargon;
Zülkarneyn'i anlatırken Yecüc ve Mecüc'ten bahseden bir kısım var.Yecüc ve Mecüc'ün musallat olduğu iki dağ arasında yaşayan kavmi kurtarmak için Zülkarneyn vadiyi demir ve bakır eriyiği (Tunç) ile dolduruyor.Set yapıyor.
Büyük İskender'de böyle bir öykü yok.Ayrıca İskender bir putperesttir.
Gerçi kimi tarihçiler de Büyük İskender olduğu düşüncesindeler ama örneğin Elmalılı'ya göre ise.göğe yükseltildiği için İdris Peygamber.
Kimi yorumcular da Tevrattaki Hezekiel peygamber'e yakıştırıyorlar.Rivayetler muhtelif.Bu arada en büyük rivayet de Yecüc ve Mecüc'ün Türk'ler olduğu düşüncesi.Zülkarneyn setini de Kafkaslardaki Derbent Seti olarak belirtiyorlar.

Bu arada Süleyman'a gelince Yahudilerin itirazı var.O bir peygamber değil Yahudi kralıydı.Kur'an yanlış belirtiyor diyorlar..
Alt 28-12-2005, 01:44
Onur Üyesi

Bu Yecuc ve Mecuc aslinda araplar tarafindan turklere maledilmis ama bence cok daha eski. Pardon bence degil Jean-Paul Roux'a gore daha eski. Gog ve Magog'dan geliyormus. Yoel ve Hezekiel'de geciyor. Kimilerine gore Gog Lidya Krali Giges, Magog ise kralliginin adi imis. Araplar muhtemelen yahudilerden duyduklari bu kavrami turkler icin kullanmislar.

Bu duvar meselesi de yine Iskender'le ilgili olabilir. Bilindigi gibi Cinliler Hu saldirilarina karsi kuleler sonrada kuleleri birlestirip duvarlar dikmeye baslamislar. Sonra Iranlilar da bozkirdan gelen barbar saldirilara karsi duvarlar dikmeye baslarlar. Artik herkes birbirne karsi duvar diker. Kimin hangi duvari kime karsi diktigi bile anlsilmaz olur. Iskender'in de iste boyle diktigi duvarlar var. Bu duvarlarin oykusu araplarda ve iranlilarda bayagi bir unluymus. Sedd-i Iskender deniyor. Aslinda Avrasya bozkirinda yasayan herkesi Yecuc Mecuc diye adlandirip, onlarin saldirilarini durduran adami da peygamber yapmislar.

Suleyman'in peygamber oldugunu ben iddia etmiyorum zaten. Kuran oyle diyor, muslumanlar oyle inaniyorlar, ama Tevrat'a uymuyor, cunku orda sadece bir Kral. Bence Tevrat'a gore Davut'un da peygamber olmamasi gerekir ama, anlasilmayan bir sekilde konustugum hiristiyanlar bence zayif olan bir gerekceyle Davut'u peygamber sayiyorlar.
Alt 30-12-2005, 01:05
Kıdemli Üye

Sargon;
Tarih konularında bir hayli iyisin.Ben de çok severim tarihi.
İnatlaşmak değil yanlış anlama İskender konusunu.
İskender çok meşhur değilmiydi ve İskender olarak tanınmıyor muydu?
İskender ismi bilinirken ona niçin Zülkarneyn densin?

Bir de gog ve magoglar'a niçin yecüc ve mecüc denilmiş olsun?
Sanıyorum yecüc ve mecüc isimleri sadece kur'an'da geçiyor.
Biraz da cin isimlerini çağrıştırıyor sanki.

Kimilerine göre de "Bu isimler yalan-yanlış daha önce dinlediği eskilerin masallarından aklında kalmıştı.Yazdıklarında o nedenle tutarsızlıklar var.Hz.İbrahim'in babasına Azer denilmesi,Süleyman'ın peygamber sayılması,peygamber isimlerindeki farklılıklar vb.konular bunu gösteriyor diye iddia ediyorlar.

Önerilen Siteler