Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-12-2005, 02:36
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Ya Cehennem Var ise?

''Kuran Ehli'' nickli arkadaş yazdı:

Alıntı:
''Peki ya bir yaratıcı varsa da ve ölümden sonra hayat varsa? Ya cennet ve cehennem gibi kavramlar varsa? Bu durumda yaratıcının varlığını kabul eden karda , etmeyen zararda oluyor.Ateist insanların genelde hayata pragmatist bir mantıkla baktıklarını biliyoruz. Zaten inançsızlıkları onları, pragmatist olmaya yönlendiriyor. Pragmatist bir mantıkla bakarsak, ve bu mantığa göre sorumuzu sorarsak; Yaratıcının varlığını kabul etmek mi, yoksa reddetmek mi daha mantıklı? Ateist insanlar, bu sorunun cevabını düşünmüşlerdir sanırım.''

Sonu -izm'le biten ve belli bir düşünceyi misyon addederek öne süren hiç bir ideolojide olmadığım gibi; islam'da da değilim. Bir itikadim/mezhebim yok.

Bu şartlar altında 'gerçek bir ateist' olmuyorum. Yinede benim bakış açımdan soruna cevap verebilirim arzu edersen..

İslam Fütuhat, Cihad, Mukatele, Mut'a, Recm; Azil, Maide 38; Nisa 34; Bakara Suresinin kadın-erkek hukukunu ''düzenleyen'' ilgili ayetleri vb Nosyonlardan ötürü Yahudi şeriatını aratmayan -ki kökü de zaten oraya dayanmaktadır-bir İnanç dizgesidir.

Bu koşulsuz itaat her bünyeye göre değildir. Zira ''Fıtrat'' gereği insan düşünmektedir ve Kötülüğün Dinler eliyle Meşruiyet kazandırılması (Theodizee Sorunsalı); sindirilmesi zor bir Aksiyom'dur.

İnançsızların pragmatik varlıklar olup, İmanlıların pragmatik olmadığını senden öğreniyorum. Benim dünyamda aslolan nosyonların belli başlılarını şöyle sıralayabilirim:

* İnsan ve Doğa sevgisi

* Vicdan /Merhamet

* Akıl / Sağduyu

* Dürüst yollardan para kazanma / Hile ve desiseden uzak durma

* Okuma, öğrenme, araştırma, sorgulama

* Sıkı bir eğitim

* İnsanlara güvenmek (şüphe etmek değil)

İlk etapta aklıma gelenler bunlar.

Benim dünyamda olmayan nosyonlar:

* İbadet ve her türlü dinsel seremoni (namaz, hac, abdest, gusül, dua vb vb )

* 'Amelleri' Allah için yapmak (''Amelleri ailem, kendim, ülkem için yapmayı yeğlerim)

* Kulluk (İnsanlık onuru ile bağdaştırmak kolay değil)

----Cennet ve cehennem gibi kavramlar varsa----

* Bakarsın -Mü'minlerin rüyası Rüyetullah' bize de nail olur- herhalde bir hesaba çekmeden cehenneme sevk etmeyecektir ''Zat-ı Zül-Celal''..

Verilmeyecek hesabım yok; vicdanım çok rahat. O'nun ''salih amel'' diye nitelediği amellerin fazlasını, çok fazlasını yapıyorum.

Fakat ibadet; Ilay-ı Kelametullah; Küçük Cihad gibi absürdlüklerde yokum.
Zaten ''O'da'' yok ve hiç var olmadı..Ama korku içinde bu ontolojik problemler altında boğulan (kendimi asla ayırmıyorum) insan bir çıkış yolu hep aramıştır.

O' da hiç sıkılmadan-biteviye 124 000 peygamber ile 3 kitab göndermiştir - En azından iddia bu. (Malum Zebur diye bir kitabın varlığı hiç söz konusu olmamıştır- Tevrat'ın Mezmurlar bölümü Zebur diye nitelenmiştir. Ortada ayrı bir kitab yok ve hiç olmamıştır.)

Hayatımı pragmatik bir perspektife göre düzenleme alıklığını hiç yapmadım.. Çok farklı kavramlara öncelik veriyorum..(MuTeZiLe)

(Bir islami siteden aktardım)
Alt 27-12-2005, 10:48
sodomo sodomo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Mutezile, bu "Theodizee Sorunsalı" hakkında bana önereceğin bir kitap var mı ?
Alt 27-12-2005, 12:31
Üye

Bazı Türkçe kaynaklar varmış; fakat ben hiç birini okumadım. Yabancı kaynaklardan bu konuyu araştırmıştım vaktiyle. Türkiyede de epey kitap çıkmış şimdi görüyorum. Bir tanesini alta asıyorum Sodomo:

''İslam Düşüncesinde İlahi adalet sorunu''

Yazan Eric L. Omsby /Kitabiyat yay.

Şu linkte kitap hakkında ayrıntılı bilgi var: http://www.weblebi.com/Default.aspx?...xyTDIGWfT6HAxg
Alt 27-12-2005, 13:31
Kıdemli Üye

çok teşekkür ederim Mutezile.
Alt 27-12-2005, 14:04
Kıdemli Üye

Eşya zıtlarıyla bilinir”, “illet olmazsa âfiyet olmaz,” diyor Bediüzzaman, “maraz olmazsa sıhhatın lezzeti kalmaz.”

şöyle bir göz gezdirdim internette yukarıdaki ifadelere rastladım

ya bu adamların "teodise" hakkındaki yorumları bunlar mı ? hayret ki ne hayret...... Allaha toz kondurmamak için ne kadar basitliklere kaçıyorlar. Yani dünyada onca savaş, barbarlık, hastalık, kaza, bela vb şeylerin hepsi "sıhhatin lezzeti" anlaşılsın diyemi var ? yani "illet olacak ki afiyet olsun" öylemi...tabiii bu kadar illetten sonra insan sıhhatte ve afiyette olmaz da ne olur ?!
Alt 27-12-2005, 14:35
Üye

Ana karnına düşen, ama çeşitli sebeplerden dolayı ölü doğan; dolayısıyla bu dünyaya gözlerini açamayan binlerce bebeler var.

''Andolsunki biz onu bir çiğnemlik et -(Nutfe)- yaptık...''

Ana rahmine düştüğünde doğmamış bebenin alnına Rızkını, Amelini, Ecelini
Ecirini, Zürriyetini falan yazan melek; O bebeğe dünyaya gözlerini açmayı nasib etmiyor. Neden?

Çünkü Ümmü'l-Kitab olan Levh-i Mahfuz'da o bebenin 2 cihan hayatı kayıt altına alınmış..

Neden?

Bu dünyayı yaşaması Allah katında öngörülmemiş.

Neden?

O'nun hikmetinden sual olunmaz.

Neden?

Kuranda da Hızır as'ın kundaktaki bebeği öldürdüğü ayetler ile kayırlıdır.

Meğer o bebe doğsaymış Salih amellerden itizal edenlerden olacak imiş

kötü insan olacakmış; o yüzden canı alınmış.

Ya yüreği yanan ana - babası o binlerce bebenin?

''Andolsun ki; Onların Allah katında muhakkak ki ecirleri vardır...''
Alt 27-12-2005, 17:00
Kıdemli Üye

evet o ayet Kehf suresi 80. ayettir. "(Bu çocuğun) ana babası mümin kimselerdi onları azgınlık ve nankörlüğe boğmasından korktuk" der. yani çocuk ana babasına karşı azgınlık yapmasın diye Hızır tarafından öldürülmüştür.
Alt 27-12-2005, 17:38
burkay
Üye Değil

burada anlamadiginiz bir konuda insanca düsün meniz ileriye dönük ilminizin olmayisindan ve mantiginizin alabildigi noktaya kadar gidip tikanmanizdan .. önünüze gelen bir set var o setin arkasini görmeden yorum yapiyorsunuz bu herzaman için yanilgiya sebeb veriyor sizlerde ... mantigin tikandigi noktada allahin kudreti meydana çikiyor ... bizi yaratan akli veren o ancak aklimizin erecegi yere kadar gideriz sonra tikaniriz orada allah baslar ... bir bebegin ölmesi veya bir yetiskinin ölmesi arasinda hiçbir fark yok hepsi insan ancak hersey bir sebeb dogrultusunda cereyan ediyor ve bu yüzden anlamadiginiz noktalarda allaha isyan bayragi çekiyorsunuz çünki ilminiz bu kadar neden niye sorularina cevap veremediginizden ötürü bu ortami kendinize yaratiyorsunuz ...
Alt 27-12-2005, 23:16
Üye Değil

Ooo Mutezile,

Yazımı demek buraya yapıştırmışsın. Son yazdığım yazıyı da ben yapıştırayım bari buraya. Sana zahmet olmasın.

İslam Fütuhat, Cihad, Mukatele, Mut'a, Recm; Azil, Maide 38; Nisa 34; Bakara Suresinin kadın-erkek hukukunu ''düzenleyen'' ilgili ayetleri vb Nosyonlardan ötürü Yahudi şeriatını aratmayan -ki kökü de zaten oraya dayanmaktadır-
bir İnanç dizgesidir.

Alıntı: Mutezile

Kur'an daki barışı öütleyen ayetlere baktın mı? Kuran a göre kendimizi savunmak için cihad ederiz. Geleneksel islam bunu saptırmıştır. Sonra da ortayabomba olup patlayanlar çıkmıştır. Recm kur'an da olan birşey değildir. Recm gelenekçilerin uydurduğu birşeydir. Kur'an da yoktur. Kur'and a zinanın cezası sabittir. Gerçek din yalnızca kur'anda olan dindir. Azil le dinden çıkarmayı kastediyorsanız , o hiç yoktur Kur'an da. Yalnızca Allah insanların imanını bilebilir. Siz mezheplerin diniyle karıştırdınız anlaşılan kur'anın dinini. Sizin Yahudi şeriatını aratmayan dediğiniz din, kur'anın dini değil, sizi Allah inancından dine bu tür saçmalıkları sokarak uzaklaştıran, mezhepçilerin, tarikatlerin, uydurma hadislerin dinidir.

Seni Turan Dursunun sitesinin forumunda gördüm. İlk baştaki yazımı da asmışsın oraya. Ordan arkadaşlarını çağırsana, gelsinler cevap versinler burada bu soruya.

Son olarak söyleyeceğim Mutezile, tek aklı ve mantığı kullanmayı öğütleyen ve yalnızca kur'an mantığını savunan gruptur. Tarih boyunca geleneksel islamcılar tarafından hep öldürülmüşlerdir. Sizin Mutezile, nickini almanızdaki amaç, heralde bu akımın gümbür gümbür geldiğini görüp, ateist düşüncenin karşısında en büyük engel olacağını görerek bu adı karalamaya çalışmanızdan olsa gerek. Bu kişilerin düşüncelerine karşı ateizmi savunmanız kolay olmayacağı için olsa gerek. Dalga geçtiğiniz hadisleri kabul etmedikleri için , acaba neyle saldırırız düşüncesi olsa gerek.

Son olarak, tam ateist olmadığınızı söylediğinize göre Allahın varlığını kabul edip Kur'anı reddedenlerden misiniz?
Alt 27-12-2005, 23:19
Üye Değil

Ayrıca bu konuya verilecek cevapları merak ettiğim için; bana ait olan yazıyla yeni topicte tekrar açıyorum.

Önerilen Siteler