Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 02-01-2006, 00:39
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Haman kimdir?

Haman adi Kuran'da firavunun yardimcisi olarak geciyor. Guclu bir adamdir ve bir ordusu vardir. 6 defa geciyor. 3 kez Kasas suresinde, 2 kez Mumin ve bir kez de Ankebut'da. Bu ayetlerde Haman kotu bir kisi olarak anlatilir. Firavun ondan bir hule yapmasini ister. Ustune cikip musanin Tanrisina bakacaktir ordan.

Firavun "Ey ileri gelenler! Sizin benden baska bir tanriniz oldugunu bilmiyorum. Ey Haman! Benim icin toprak uzerinde bir ates yak, tugla hazirlayip bana bir kule yap; cikar belki Musa'nin tanrisini gorurum. Dogrusu onu yalancilardan saniyorum" dedi. (Kasas 38)

Kuran'da Musa ile birlikte adi gecen Haman, Tevrat'da da yer alir. Ancak Musa ile hicbir iliskisi yoktur. Ester'de gecer. Burda Pers krali Ahasveros'un yardimcisidir. Yahudilerin hepsini oldurtmeye calisir ve hatta sarayin bahcesine bir kule diker. Bu kule, yahudi Mordekay icin hazirlatilir. Ama Ester araya girer ve kralin kotu Haman'i daragacina asmasini saglar.

Hangi metin daha guvenilirdir. Kuran'daki Haman yanlis bir alinti midir. Yoksa asagidaki sitede dendigi gibi firavunun tas ocagi sefi midir?

http://www.mucizeler.com/bolumler/62...inin_sirri.htm

Ayrica kimdir bu linkte adi gecen Maurice Bucaille?
Alt 02-01-2006, 00:55
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sargon;
"Dincilerin Pehlivanları Gelsin" başlıklı yazımın içinde bu konuyu ele almış ve belirttiğin siteden de Haman'ın taşocağı şefi olduğunun ortaya çıktığını,ispatlandığını alıntı yapmıştım.Ancak bunun doğru olup olmadığına dair soruma cevap alamamıştım.
Eğer gerçekten bu doğruysa çok ilginç olurdu olay..
Maurice Bucaille ;
Bildiğim kadarıyla Fransız bilim adamı.
"Kuran ve Bilim" kitabını okumuştum.Sonradan müslüman olanlardan.
Tevrat-İncil ve Kur'an karşılaştırması yapıyor kitabında.
"Musa ve Mısır" kitabını okumadım,ancak yazar bana objektif geldi.Yazılarında sahtekarlık,çarpıtma,abartma yoktu.O nedenle bu konuda bir düzenbazlık yapacağını tahmin etmiyorum..
Alt 02-01-2006, 01:03
Üye Değil

Standart bucaille

Tarafsız olarak değerlendirilirse ben,şimdilik yanılan kitabın Kur'an olduğunu düşünüyorum...

http://answering-islam.org.uk/Index/B/bricks.html

Maurice Bucaille Araplardan para alan hristiyan karşıtı islam yanlısı kitaplar yazan bir doktor...(Medikal)

http://www.faithfreedom.org/Articles...e_in_quran.htm

Ama müslüman olmayacak kadar da akıllı islam yanlısı kitaplar yazıp Arapların gözüne giriyor ama tabi ki müslüman olmuyor:

http://www.answering-islam.org/Campbell/bucaille.html

Kitabı şurada başka bir bilim adamı tarafından çürütülmüş:

http://www.answering-islam.org/Campbell/contents.html
Alt 02-01-2006, 01:11
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

bende Napolyon
Alt 02-01-2006, 01:35
Onur Üyesi

Sevgili panteidar, kusura bakma, bu konuyu daha once yazmissin, uyarini gorunce farkettim. Ama konu orda tartisilmamis. Daha dogrusu kimse cevap vvermemis. Sen de hemen sonuca ulasmissin. Bence biraz hizli olmus sonuca ulasman.

Mysticspirit'in yeni nickiyle verdigi bilgiler konuyu biraz daha acmayi gerektirecek gibi gorunuyor. Yalniz birsey rica edecegim mysticspirit arkadastan. Yabanci dildeki metinleri aciklarsa sevinirim, en azindan tartisma ile ilgili temel argumanlari cevirseniz diyorum.

Misirlilar yapilari tugladan degil tastan yapiyorlarmis. Onlarda pismis tugla kullanilmiyormus, ateste tugla pisirmek Mezopotamya'da bulunmus. Gercekten de Tevrat'da gecen tugla yapma olayi bizim Anadolu'daki tezege benzeyen bisey. Yeni ceviride de kerpic diye geciyor ve icinde saman var.

Ama bir sorun var yine de. Tevrat'ta olay Ester'de geciyor. Ester'de gecen Haman'in yaptirdigi sey bir bina yada bir kule degil. Daragaci diye geciyor ve bence tahtadan falan yapilmis biseydir. Bu ates yakma olayi da yok. Peki o zaman ates, tugla, kule nerden cikmis ortaya?

Mysticspirit'in bildigini tahmin ettigim baska bir sey daha var. Elimizdeki Tevrat'da degil de Gnostiklerin metinlerinde konuyla ilgili bir aciklama var mi acaba?
Alt 02-01-2006, 04:33
Onur Üyesi

Kasas 5-6: Biz, memlekette gucsuz sayilanlara iyilikte bulunmak onlari onderler kilmak, onlari varis yapmak, memlekete yerlestirmek; Firavun, Haman ve her ikisinin askerlerine, cekinmekte olduklari seyleri gostermek istiyorduk.

Kasas 7: Musa'nin annesine: "Cocugu emzir, basina gelecekten korktugun zaman onu suya birak; korkma, uzulme; Biz suphesiz onu sana dondurecegiz ve peygamber yapacagiz" diye bildirmistik.

Kasas 8: Firavun'un adamlari onu almislardi. Firavun, Haman ve askerleri, suclu olduklarindan, o onlara dusman ve baslarina da dert olacakti.

Bu ayetlerden Haman'in bir tas ocagi sefi degil, bir ordu sefi olmasi beklenmez mi?
Alt 02-01-2006, 12:12
Üye Değil

Standart Gnostik

Elimizdeki Tevrat'da degil de Gnostiklerin metinlerinde konuyla ilgili bir aciklama var mi acaba?
Gnostiklerin metinlerinde yani Nag Hammadi kütüphanesinde konuyla ilgili herhangi birşey yok...

Ölü deniz yazmalarının ise(Dead sea scrolls) hepsini internetten okumak mümkün olmadığından konuyla ilgili yorum yapmak yanlış olur..
Alt 02-01-2006, 14:06
Kıdemli Üye

Peki , aşağıda iddia edilen kaynakları kontrol imkanımız yok mu?

Yine Viyana'daki Hof Müzesi'nde Haman'ın Firavun'a yakınlığı anlatılmaktadır (Bakınız Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K. K. Hof Museum in Wien, 1906, J. C. Hinriesche Buchhandlung). Yeni Krallık Listeleri sözlüğünde ise "Haman" ismi aynen Kasas suresindeki gibi "Taş ocağı işçilerinin şefi" olarak kayıtlıdır. (Bakınız Herman Renke; Die Aegyptischen Personnennamen, Vierzeischnis der namen, Verlag Von J. J. Augustin in Glückstadt, Band I, 1935)
Alt 02-01-2006, 20:03
Onur Üyesi

Panteidar, bu tartismanin bana bir faydasi oldu. Bir sey kesfettim. Yukarda linkini verdigim metinin ingilizcesi bircok forumda ve baska sitelerde de aynen var.

http://www.freejesus.net/home/viewtopic.php?p=26445

http://www.perishednations.com/article4.html

Yani o kadar cok yerde ayni metin birer ispat amaciiyla copy-paste yapilarak kullanilmis ki, kaynagin kendisi arada kaynayip gitmis.

Google'da sunu tarattim:

Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K. K. Hof Museum in Wien

ve 232 sonuc cikti. Hepsi de ayni yazinin kopyalari. Ama asil kaynaga nasil ulasilacak. Belki Viyanaya gitmek gerekiyordur.

Peki diyelim ki, hiyeroglif yazilarinda Haman diye bir tas ocagi sefi varmis. Yada biraz farkli bir soylenisle falan Haman sekline gelecek bir isim bulundu. Boyle bir durumda nasil dusunmemiz gerekir.

Kuran'da gecen Haman, hiyerogliflerde bulunmus olan kisiyle ayni kisi olabilir mi? Kuran'daki Haman anlasildigi kadariyla oldukca onemli biri olmali. Ordusundan bahsediliyor. Tas ocagi sefleri bu kadar onemli kisiler miydi?

Not: Ben bu tartismaya aslinda Arafat'in da katilmasini bekliyordum. Bu forum basligini acmamin nedeni onunla Zulkarneyn'le ilgili yaptigimiz tartisma idi.
Alt 02-01-2006, 20:45
Kıdemli Üye

Bende 2 ciltlik Ramses kitabı var.Şimdi hatırlamıyorum Haman ismi geçiyor muydu? Tekrar bir tarayacağım..

Önerilen Siteler