05-01-2006, 23:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Arapça ibadet zorunlu mu?
Arapça kutsal bir din midir ?
Cennet dili Arapça mıdır ?
Dua-Namaz Türkçe yapılamaz mı ?
Allah'a dua ederken ,ne söylediğimizi bilmeden ,papağan gibi ezberlenmiş Arapça sürelerin hergün tekrar tekrar söylenmesini Allah hoş mu karşılıyor ?
|

05-01-2006, 23:16
|
|
Üye
|
|
|
|
ya ben bu sorunun cevabını yıllardır arıyorum. Mesela derler ki anlamını anlamak için Türkçe okuyun ( ama onu da elinizde tefsir kitapları ile yapın, hatta kafanızı karıştıran yerleri geçin), ama namazda, ibadet amaçlı okurken Arapça olsun.
ben iddia ediyorum ki günah diye birşey varsa o da bu yüce yaratıcının dünyada bizler için uygun gördüğü dili kullanmayarak ibadet etmektir. ya ne olur söylyin bana bir insan Arapça dinlerken nasıl duygulanır ağlar, belki orda diyorki işte mirası şöyle paylaşın ama ağlıyorlar.
Namaz kılan arkadaşlara soralım mesela, sizce zorunluluk mu Arapça ibadet?
Kendimden örnek vereyim, şu an Müslüman sayılacak bir yanım kalmadı ama yıllar önce Tebbet suresinin anlamını öğrendiğimde, namazda bu sureyi okumayı bırakmıştım.
|

05-01-2006, 23:52
|
|
Üye
|
|
|
|
Bi defa samimi tartışmalar değil bunlar. Bînamazların namaz dilini tartışması uyduruk bi hassasiyet ürünü, böylesi yapmacık entelektürel krizler bi halta yaramıyo.
Namazsız niyazsız kişilerin, ibadetleri hakkında ahkâm kesmesini terbiyesizlik olarak niteleyen secde ehli, bu tutumunda haklıdır.
Yok, bu işi namaz kılanlar savunuyorsa, onları tutan bir şey mi var? Eğer sayıları bir cami dolduracak kadar varsa, keselerinden bir cami inşa etsinler, o çok savundukları “Türkçe ibadetin” uygulamasını göstersinler de ‘öğrenelim.’
Namazın dili vahyin dilidir. Kur’an’ın dili de öyle. Kaldı ki namaz entelektüel bir faaliyet değildir, ibadettir. İbadetin dili “söz”e değil “öz”e dayanır. Çünkü ibadet insanın Allah’la kurduğu özge bir iletişim dilidir.
Kur’an’a gelince:
Kur’an’ın iki dili vardır; birincisi beşeri dil, ikincisi metafizik dil. Beşeri dili Arapça’dır ve elbet anlaşılmalıdır. Çünkü Kur’an anlaşılıp hayatı yeniden inşa etsin diye gönderilmiştir. “Oku!” emri “anla”yı da içerir.
Fakat Kur’an’ın bir de metafizik dili vardır ki, o dil bülbülün ötüşüne, ırmağın şırıltısına, ormanın uğultusuna benzer. Afrika’nın bülbülleri Huasaca ötmez. İngiltere’nin ormanları İngilizce uğuldamaz. Tuna Viyana’dan Karadeniz’e kadar hep aynı dili kullanarak akar.
Kur’an’ın üst dili de böyledir. O, kulakla değil yürekle dinlenir ve anlaşılır. İşte o ibadette okunan Kur’an’ın dilidir ve bu dilin insanın akleden kalbine üşüştürdüğü anlamlar bambaşka anlamlardır.
Kur’an’ı hem anlayın, hem dinlemek en iyisi galiba.
"papağan gibi ezberlenmiş Arapça süreler" gibi bi ifade de ne yakışıklı bi ifade oldu ama. İşine gelmiyosa okuma, türkçe oku, bildiğin gibi takıl. Yok niyetinde samimi isen, gerçekten bu konunun açıklığa kavuşmasını istiyosan bunu da Müslümanları papağan yerine koyarak yapamayacağını anlayıver bi zahmet.
koritzi kardeşim. Romantik duygularını İslam'ın ahkamına empoze etmesen daha iyi olur. Tebbet suresinin anlamı zoruna gitmiş olabilir, hoşuna gitmemiş de olabilir, ama Kuran'ın İ'caz ve belagat yönlerinin kimseyi etkilemediğini iddia edemezsin. Kenan Evren denilen cuntacı herifin bi hikayesi vardı, bigün biyerde bi Kuran okunuyo, dinleyenlerden biri duygulanmış ağlamış, Kenan Paşa bu, allame-i cihan ya, "Ayetler ticaretten bahsediyor, ağlanacak bir yönü yok" diye işin içine etmiş resmen, böylelikle de kendini akılcı, realist filan sandı herhalde, nerden bilsin o geri zekalı İ'cazı, belagati.
|

06-01-2006, 00:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Alüminyum;
Kenan Evren hikayesine benzer bir öykü de ben anlatayım:
Arapça'yı kutsallaştırıp, dinin anlaşılmadan yaşanmasına sebep olanların düştüğü komik durumun bir örneği şöyledir: "Arap Bedevi kadınları ellerinde defler, yanık sesle türküler söylüyorlardı. Türkülerin konusu da deve etinin lezzetiydi. Bu etin kebabının, haşlamasının, kızartmasının ne kadar lezzetli olduğu yanık yanık, makam içinde anlatılıyordu. Töreni tertipleyen Osmanlı Teşkilatı Mahsusa Reisi Eşref Sencer Kuşçubaşı Bey bir de gördü ki, hazır ol vaziyetinde olan Anadolu'nun aslan yapılı Osmancık Taburu'nun erlerinden bazılarının Arapça deve eti kasidesini dinlerken göz yaşları şıpır şıpır damlıyordu. İyi Arapça bilen Eşref Bey şaşırdı, bir ere:
"Oğlum ne ağlıyorsun?" diye sordu. Hazır ol vaziyetindeki Mehmetçik durumu değiştirmeden cevap verdi:
"Kumandanım bakınız ne güzel Kuran okuyor..."
Bu saf, pırıl pırıl yürekli Anadolu çocuğunun duyguları önünde gözleri dolan Eşref Bey dayanamıyor:
"Oğlum o bedevi kadınları kendilerine dağıtılacak olan deve etinin lezzetini anlatan kasideyi makamla okuyorlar, sil göz yaşlarını..."(Cemal Kutay, Türkçe İbadet, sayfa 61)
Şimdi gelelim sadede ;
1- Konuya girişin hoş değil..Sen kimin binamaz olduğunu nereden biliyorsun?
2- "Anadilde namaz camide kılınsın" denmiyor..Evde kılınan namazlar camidekilerden kat kat fazla..Adam evinde niye Türkçe kılamasın..
Günde 5 sefer Arapça "Ebu Leheb'in eli kurusun" demeye mecbur mu bu millet..
3- Dilleri de yaratan Allah ise, Arapça'nın bir kutsallığı da yok ise neden bir Çinli, bir Alman kendi dilinde Allah'a seslenemesin,dua edemesin?
4- Din eliyle ülkemizde Arap milliyetçiliği yapılmıyor mu?..Arap kültürü yerleştirilmiyor mu?...Türk isimlerimiz sözde müslüman ismi adı altında Arap isimlerine dönüşmüyor mu?
|

06-01-2006, 00:31
|
|
Üye
|
|
|
|
iyice zıvanadan çıktın ha. Günde 5 sefer "Ebu Leheb'in elleri kurusun" demeye mecbur değil tabi kimse, Tebbet suresini okumak farz değil, başka bi sure oku işine gelmiyosa. Ama işte anlamadığın, kafanın basmadığı şurası; Ebu Leheb'in elleri kurusun ile Tebbet Yed'â EbiLehebin Ve Tebb ibaresi birbirinden farklıdır. Goethe'nin şiirini Türkçe'ye çevirmiyoruz burda, Kuran ayeti bu, evet ibadet dili Arapçadır.
Bi de şunu söyle bana; Adam evinde niye türkçe kılsın? Fitne çıkarmada üstünüze yok, sanki Türkçe kılınca anladığını çok mu daha fazla uygulayacak?
Bak gene dua ile namazı karıştırıyon. Namaz Allah ile özel bi ilişkidir ve dili arapçadır. Dua ise hangi dille yaparsan yap, kimse karışmaz, ibadeti de kafama göre yaparım diyosan buyur yap şu ortamda kimse seni tutacak değil ama yüzlerce yıllık hükmü 3-5 tane şarlatan reformcunun zihniyeti değiştirecek değil zaten.
Şu Arap milliyetçiliği lafı da kabak tadına dönmeye başladı. Müslüman olmak ve Namaz kılıp Kuran okumak ile Araplaşmak arasında bir alaka olmadığını anlamak için bi ara hatırlat sana dil ve sosyoloji dersi vereyim, olur mu?
|

06-01-2006, 00:37
|
|
Üye
|
|
|
|
evet zoruma gitti tam üstüne bastın. Ben inandığım varlığa ibadet ederken kimsenin elleri kurusun demem. He Allah demiştir (belki) ama o der çünkü ben onun benden daha üstün olduğunu zaten kabul etmişim, ama ben demem diyemem.
Romantikliğe gelince, hayır efendim ben anlam filan yüklemiyorum, bu sitedeki herkes gibi nasıl inandığımı açıklıyorum evet bence inanç kalp işidir ve insan ancak bildiği dilde kalbini tam manasıyla açabilir. hemen örnek vereyim sevdiğim insan yabancı, ama duygularımı ona ifade ederken bile bazen Türkçe konuşuyorum sonra tercüme ediyorum. Bir kuluna böyle davranırken o müthiş yaratıcıya hiç anlamadığım dilde hitap edemiyorum, duygusallıksa evet duygusalım.
ve birşey daha sormak istiyorum, namazın dilinin Arapça olduğuna nasıl karar veridk, kim karar verdi. tabiki o insanlar Arapça kılacaklardı, nitekim dilleri Arapça idi.
|

06-01-2006, 00:46
|
|
Üye
|
|
|
|
uyumadan önce son bir şey daha yazmak istedim. Eğer ben eskisi kadar inanıyor olsaydım bu dine, kesinlikle savunmak için bu yolu seçmezdim. Samimi tartışma demeyrek mesela beni de karşına alıyorsun, ama oysa belirttim ki henüz aradayım. Bu kadar mı katı bu din, anlam yükleme,Arapça oku diyerek, reformcu diyerek insanları uzaklaştırmak bu kadar mı kolay, oysa ben bu sitede müslüman arkadaşların doğruları güzel bir dille anlatarak insanları aydınlatmak için varolduklarını düşünüyorum. Tabi inançsız arkadaşların da dinlerin karanlığından kurtulmamız için yazdıklarını. Bir dön bak yazdığına sence senin yazın amacını taşıyor mu, he sen sadece ben muhalafet olmak için varım diyorsan tamam elbette.
Sevgiyle kalın..
|

06-01-2006, 00:57
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Alüminyum Diyor ki
"Şu Arap milliyetçiliği lafı da kabak tadına dönmeye başladı. Müslüman olmak ve Namaz kılıp Kuran okumak ile Araplaşmak arasında bir alaka olmadığını anlamak için bi ara hatırlat sana dil ve sosyoloji dersi vereyim, olur mu?"
|
Dünyadaki dört şehir cehennem şehridir: İstanbul, Antakya, Tabarriye ve Sana.
Suyuti-Lealil Masnua 1/458
Size ilişmedikçe siz de Türkler’e ilişmeyiniz. Çünkü severlerse sizi soyarlar. Sevmezlerse sizi gebertirler.
Suyuti-Lealil Masnua 1/440
Küçük gözlü, kırmızı yüzlü ve suratları kalın deriden yapılmış kalkanlara benzer Türkler’e (Yecuc- Mecuc’e) karşı savaşlar yap-madıkça hüküm günü gelmiş olmayacaktır.”
Buhari-K. Cihad 95,96; Müslim K. Fitan 63,64-66
Arab'ın din ile Türk düşmanlığı arasındaki bağlantıdan başla istersen..
Bir de Kavimleri ve dilleri yaratan Allah mı emretti çocuklara Arap ismi konulmasını onu öğret bari..
Zıvanadan çıkmış olanları törpülüyoruz biz aslanım!!Sosyoloji ve Türkçe üzerine ders almaya hiç ihtiyacım yok..Arapça da lazım değil çok şükür..
Senden ders almaya gelince ,kapasiteni bilmem ama Allah göstermesin!!
|

06-01-2006, 01:00
|
|
Üye
|
|
|
|
panteidar iyi kükrüyosun da bu hadislerin senedini de dizsene buraya. Bulabilirsen tabi.
|

06-01-2006, 01:13
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bu ve benzer hadisler nedeniyle hadisçiliği kabul etmiyorum zaten..
Kur'an benden başka söz arama demiyor mu?
"Arap olduğunuz için anlayasınız diye Arapça indirdik" diyor..
Ya Arap olmayanlar nasıl anlayacak--Arapça öğrenerek..Yemezler..
Bu resmen kültür emperyalizmidir...
Emeviler ve Abbasiler sarık, cübbe, sakal, yerde elle yemek, kadınların haklarını kısıtlayan uygulamalar gibi Kuran’da yer almayan birçok konuyu Peygamber sünneti diye ibadet gibi halka yutturmuşlardır. Bu yutturmacanın en önemli sebeplerinden biri Araplar’ın örf, adet, kadına bakış açılarını dinselleştirerek Arap olmayan Müslümanlar’ı da Araplaştırmaktı. Eğer ki bu örf ve adetler dinsel kisveye sokulup kitlelere sunulmuş olmasaydı kimse Arapla-rın örf ve adetlerini benimsemeyecekti. Fakat kitlelere Arap örf ve adeti başlığında değil de Peygamber sünneti, sevap kazanmanın yolu, İslam’ın şartı tipi başlıklarla sunulan bu örfler Arap olmayan milletlerin Araplaştırılmasını sağlamıştır. Bugün Türkiye’deki birçok cemaatin hatta milliyetçi geçinen çevrelerin bu örf ve adetleri Araplar’dan bile daha şiddetle savunması Arap milliyetçiliğinin bu taktiklerinde ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir. Abbasi döneminde kaleme alınan Buhari, Müslim gibi Ehli-Sünnetin benimsediği hadis kitapları, yine aynı dönemde kurulup, yayılan Hanefi, Şafi, Maliki, Hanbeli gibi mezhepler Arap milliyetçiliğini kitlelere sünnet ve sevap nitelendirmeleriyle yutturmuşlardır.
|