Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-12-2009, 18:17
güneşinzaptıyakın güneşinzaptıyakın isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Türbanlı kız çocuğu ortalığı karıştırdı.

Geçtiğimiz ay ortasında basına yansıyan bir habere göre, Diyarbakır’da 12 yaşındaki bir kız çocuğu yaz tatilinde gittiği Kur’an kursundan sonra türban takma kararı aldı, okullar açılınca okuduğu İlköğretim okuluna türbanla gidip derslere girmeye çalışınca kriz çıktı, okul yönetimi kılık kiyafet kanununa muhalefetten velisi olan babasına uyarı ve diğer idari cezaları verirken, baba kızını türban ile okutabileceği bir İlköğretim okulu aramak için mücadeleye başladı ve çocuğun okula gidememesi ve babanın diretmesi ile birlikte sorun Milli Eğitim bakanlığına taşındı, özellikle yerel medyada konu büyük bir ajitasyon malzemesi yapıldı. basına-tinercilerin-gittiği-okula-bile-almadılar, diye yansıyan sorun şimdilik günlük politik haberler arasında kaybolsada yakında gene haberlerin başköşesine oturacaktır.

Türban dayatması ve sorunu gün geçtikçe derinleşiyor, tıpkı uyuşturucu sorunu gibi geldi İlköğretim okullarına dayandı, erişkin bireylerin okuma hakkı olarak ortaya çıkan türban takma ve İslam namusu diye dillendirilen sorun şimdi İlköğretimde, soruna destek veren İslam dışı kitlelerin ne yapacakları merak konusudur! 12 yaşında ki bir çocuğun hür iradesi olarak saygı gösterilmesi ve okuluna gidebilmesi için başlatılan kampanya yavaş yavaş tırmanmaya başladı. Türban’ın bir özgürlük ve sosyal hak olarak tanınması gerektiği konusunda gelinen nokta çok önemlidir, bir sonraki nokta sanırım Anaokulları olacaktır…
Alt 07-12-2009, 18:38
saroz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
saroz saroz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Güneş, Türban konusunun siyasal propaganda ve ajitasyon malzemesi olarak kullanıldığını biliyorum.
Ancak, nasıl ki che resmi veya Atatürk resminin kıyafetlerde bulunabilmesini savunuyorsam, türbanın da özgürce kullanılabilmesini savunuyorum.

Türban veya başörtüsünün, ifade özgürlüğü, kıyafet özgürlüğü hatta siyaset özgürlüğü olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.

Siyasetin ana okullara kadar inmesi apolitik bir toplum için çok önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum.

Bunun tek taraflı bir siyasi görüşü dayatmak değil her düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi olarak algılıyorum.

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir.
Epiktetos
Alt 07-12-2009, 18:38
Çellist Çellist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bu 12 yaşındaki kızın özgürlüğü örtünmekle sınırlı. Zaten Türkiye'deki Peşmerge-İslam rejimindeki özgürlük de örtünme özgürlüğü ile sınırlı.

12 yaşında bir delikanlı veya daha üstü yaşta bir erkekle konuştuğu ve o er kişinin karşısında mahçup bir şekilde güldüğü görülse ve bunun haberi namus (!) timsali mahallelerinde yayılsa ailesi kızın anında gırtlağını keser -o cinayet öncesi cennete girmesini engellemek için amca oğlu filan tarafından tecavüze uğraması da çok muhtemel-. Diyarbakırlı iki sevgilim oldu, onların anlattıklarından da biliyorum; oralardaki mahkemelere konu olan bir kısım (20 küsür) davayı da biliyorum; oralarda avukat asker şu bu sıfatları ile görev yapmış aile büyüklerimin anlattıklarını da biliyorum; yani dediklerim masal ya da iftira değil... Bu müminlerin ve Peşmerge kardeşlerimizin özgürlük ve namus anlayışıdır. Bu anlayış bu insanların aklındaki meşruiyetini Kur'an ve hadisten alır.
Alt 07-12-2009, 18:47
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Turkiye de, kisiler bireysellesmedikce, normal bir yasam gelmedikce, sivil zihniyet halka ve iktidara yerlesmedikce, hak ve ozgurlukler, politika olarak hem kisitlama hem de isteme yonunde toplumsal bir olgu olmaktan kurtulamayacaktir. Sonucta hak ve ozgurlukler, politikanin elinde alet oldukca; hem yeterli bulmayan, hem de sinirlamaya calisan iktidar mucadelesi ve toplumsal kutuplasma suregelecektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 07-12-2009, 18:47
Üyeliğini Sonlandırmış

Ben çoluk çocuğun hiç bir sömüreye yada propagandaya alet edilmemesi taraftarıyım, 18 yaşından sonra yetişkin bir birey olarak senin söylediğin şeyleri yapsın ve her türlü özgürlüğü yaşasın elbette, ama burda sorun çoluk çocuktur, intifada ki çocuk ile türban takan çocuk istismar ediliyor demektir bence mesela, tıpkı 12 yaşında evlenmek isteyen çocuk gibi yada kendini panzerlerin önüne atması gibi, hepsi çocuk istismarıdır bence, siyaset yetişkin bireylerin işidir, elbette herkezin siyasi düşünce içinde olmasını sağlamak çok önemlidir ve toplumun gelişmesi açısından çok büyük bir hamledir, ama çoluk çocuğu siyasete bulaştırmayalım derim ben. Bu siyasette bir sonraki adım evlilik yaşının 12 ye çekilmesi olacaktır, daha sonraki adım 6 yaş olacaktır ve bunlar çocuk istismarına girer her halukarda, çoluk çocukla siyaset yapılmaz...
Alt 07-12-2009, 18:48
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Bir yandan ''kız çocuklarınızı da okula gönderin'' diye kapmanyalar yapmak, diğer yandan da yöre insanının dini vecibe olarak gördüğü olguları kısıtlamak da ayrı bir çelişki.

Hukuki yaptırım, kısıtlama ve yasaklamalarla aydınlık mücadelesi verilmez arkadaşlar.

saygılarımla
Alt 07-12-2009, 18:52
Üyeliğini Sonlandırmış

Dikkat edelim çocuk ''Ahzap'' ayetinde ''Allah'' emrediyor diye türban takıyor, yarın bir başka çocuk felanca ayette yada hadiste ''Allah'' emrediyor diye evlenmek isterse ne olacak? Bunun adı aydınlık mücadelesimi olacak? Yetişkin bireylerden söz etmiyoruz burada unutmayalım, çoluk çocuktan bahsediyoruz...
Alt 07-12-2009, 18:59
eylemsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
eylemsel eylemsel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sayın saroz

Türbanın ifade,kılık kıyafet yada politika özgürlüğüyle ilişkilendirmek;bunu yukardaki olayla birlikte açıklamak pek mümkün degil.Çünkü 12 yaşında bir kız çocuğunun türban takmak istemesi,kendisinin iradesinin dışında,babasının iradesidir.

evrensel-insanın düşüncesine katılıyorum. Çünkü gerçek anlamda bireyleşmiş bir toplumda,bir baba 12 yaşındaki kızının türban takması konusunda bu şekilde bir tutum içinde olmaz.

İnsan kendini yalnızca insanda tanır. GOETHE
Alt 07-12-2009, 19:05
Çellist Çellist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bir yandan ''kız çocuklarınızı da okula gönderin'' diye kapmanyalar yapmak, diğer yandan da yöre insanının dini vecibe olarak gördüğü olguları kısıtlamak da ayrı bir çelişki.
Ayrıca,

O kızların evlerinden dışarı çıkmaması da dini vecibe... O zaman okulda ne işi var? Demek ki kızın babası şov yapıyor ve kızını da bu şov uğruna manüpile ediyor.

O kızların sünnet edilmesi de dini vecibe. Ülkemizde yaşayan Peşmergelerde bu sünnet vecibesi az oranda da olsa uygulanmakta; ama neden bunun şovu yapılmamaktadır? Çünki hiç kimse bu konuda kızını manipüle edemez; manipüle etmeye kalkacak kadar da vicdansız namussuz olamaz; en azından, ne kadar vicdansız namussuz da olsa bundan çıkar sağlayamayacağını görecek kadar birkaç beyin hücresine sahiptir. O yüzdendir ki Mezapotamya halkının (Peşmergesi, Arabı) aşiretleri okula göndermeyecek oldukları kızlarını sünnet ettirirler ve bu işi çok gizli saklı yaparlar.
Alt 07-12-2009, 19:05
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Arkadaşlar,

sınırı nerede çekmeyi (ve sınırı tam da orada çekmiş olmanızı nasıl açıklamayı) düşünüyorsunuz?

12 yaşında bir çocuğun kendi iradesi hukuken esas alınmaz, doğrudur. O halde kimin iradesi esas alınmalıdır. Kabul ediyorum, çok zor ve sorunlu bir konu. Dört dörtlük bir çözüm mümkün değil. Fakat bu konulardaki kararı en azından çocuk 14 yaşına gelene kadar ebeveyne vermekten başka çare göremiyorum.

Hem mesele eğer yaş ise, bugün ülkemizde maalesef reşit kadınlar da başörtüsü ile eğitim hizmeti alamamakta.

Yanlış anlaşılmaması için tekrarlıyayım:
Ben türbana da, diğer her türlü dini olguya da karşıyım ve her ortamda buna karşı mücadele verilmesi taraftarıyım. Ancak bu mücadele hukuki yaptırım ve yasaklamalarla olmaz, olmamalı.

Buna hem hakkımız, yetkimiz yok. Hem de bu yöntemle zaten başarıya ulaşamayız.

saygılarımla

Önerilen Siteler