Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-01-2006, 20:56
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Ateist Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

"Ateist olmanın dayanılmaz ağırlığı" desek daha doğru olurdu belki..
Avrupa'da Amerika'da ateist olmak problem olmaz herhalde..
Türkiye'de ise ateist olmanın getirdiği ne zorluklar vardır kimbilir..
Açıkça ateist olduğunu belirten bir insan aile yaşamında da , iş hayatında da huzur bulamayabilir..
Kendi kafasına göre bir eş bulmak başlıbaşına bir sorundur zaten..
Hadi buldunuz diyelim..Ailesi inançlıysa yine çekeceğiniz var demektir..
Komşuluk ilişkilerinde sohbette konu olursa dengelemek zorundasınızdır..
Bırakın dinsiz-ateist olmayı alevi insanlar çekiyor bu çileyi..
Kandil-Ramazan-Bayram hiç sevmediğiniz zamanlardır Allah bilir!!
İş hayatında herkese kurumlaşmış-gelişmiş bir iş nasip olmayabilir..
Genellikle orta ölçekli işyerlerinde mülakatlarda dahi sorulabilir inancınız..
Dedikodulara,ayağınızı kaydırmak isteyenlere de dikkat! Koz verebilirsiniz ellerine!
Hele ticaretle ilgileniyorsanız vay halinize! Haksız rekabetle karşı karşıyasınız demektir..Siz malınızdan bahsederken rakibiniz dinden-imandan bahseder, daha çok satar!!
Ya okula giden bir çocuğunuz olduğunda , hele din dersleri başladığında ; oturup sübhanekeyi ezberletebilirsiniz çocuğunuza ya da fatiha'yı..Birlikte tekrar ederek..Tersi davranışınızda çocuğunuzu tehlikeye atabilirsiniz..
Bir yakınınızın öldüğünde unutuverirsiniz ateistliğinizi acıdan!!
Böyle forumlarda , arkadaş arasında , rakı sofrasında güzeldir de özgürce
sohbet etmek-tartışmak ;
Bir gazetede , dergide , açık oturumda , partide , cemiyette , otobüste ,vapurda , toplum içinde kolay değil açık olmak..
Can güvenliğiniz dahi yoktur Türkiye'de , bırakın fikrinize-inancınıza saygıyı..
Sen inancını söylersin... Karşındaki der ki "Sen benim dinime, kitabıma mı küfrediyorsun."
Dillerde hep "Namazını kılandan korkma.Allah korkusu yoksa insanda rüşvet de yer,yolsuzluk ta yapar,ahlaksızlık ta" sözü vardır..Yani sen güvenilmez kişi olarak düşünülürsün ateistliğin duyulduğunda..
Dolayısıyla ;
Ateist olmak zordur Türkiye'de azizim!!
Onun için siz bir adım atın , deist olun! Hiç olmazsa Allah falan derken takiyye'ye düşmezsiniz!!
Alt 16-01-2006, 23:02
Üye Değil

Çok güzel dile getirmişsin panteidar. Dediklerine sonunan kadar katılıyorum.
Alt 17-01-2006, 00:46
Death Death isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

paneidar, öncelikle başlığı küçük harflerle yazmak suretiyle değiştirirsen çok daha iyi olacaktır kanaatimce...

Yazı genel olarak gerçekçi bir yaklaşımla yazılmış, belli.Ama son nokta pek iyi durmamış bence.Korkak ateistlik olarak gördüğüm deistliği kişinin belli çıkarları için seçmesi gerektiği yönünde bir söylem bence pekte samimi durmamış.

Genel olarak tespitler doğru olsada bunu olabildiğince açıksözlülükle ifade edebilenlerde var.Aile ise konunun en farklı durduğu yer.En kolaylıkla görüşlerin ifade edilebileceği biryer hem, hemde en zor kabul edilebilen...

Genel olarak açılmış bilinçler önem buluyor bu noktada.Önce bireysel sonra ise tomlumsal olarak...

Saygılar...

Yüzyıllara uzanan bir yalana alet olmayacağım!
İnsanlığın önünü "değerlerimiz" diye tıkamayacağım!
İnsanlık için; bilim tek yoldur!
Alt 17-01-2006, 01:56
Kıdemli Üye

Sevgili Death ;
Küçük harf uyarın için teşekkürler.Başlıkları büyük harfle yazma alışkanlığından olsa gerek , normalmiş gibi geldi...

Çıkar amaçlı değil ama sosyal handikapları aşabilmek için bir çözüm gerektiği düşüncesindeyim..
Deism önerim bir espriydi..Zaten inanmadıktan sonra o tercih de bir takiyye sayılırdı..
İnançlara , düşüncelere saygı ve özgürlüğün en kısa zamanda gerçekleşmesi dileğiyle..
Alt 19-01-2006, 02:30
Death Death isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Evet, handikaplar konusunda haklısın.Ancak yinede korkusuzca ifade edebilmek gerekli düşünceleri.Birey olarak sen hazır oldukça birileriyle yüzleşmeye daha fazla artacaktır o iyi dileklerin gerçek olabilitesi.

Küçücük bir çocukken daha beyinlere kazınan Tanrı düşüncesi, sorgulamaya izin verilmeden sürdürülen yaşamlar ve yıllar boyu kapalı kalan ve hiç açılmadan yokolan bedenler...Bunlar acınası geliyor.Daha fazla zaman kaybetmemek için cesurca paylaşmak gerekiyor fikirleri.

Karanlığı aydınlığa kavuşturacak bilinçleri...

Saygılar...

Yüzyıllara uzanan bir yalana alet olmayacağım!
İnsanlığın önünü "değerlerimiz" diye tıkamayacağım!
İnsanlık için; bilim tek yoldur!
Alt 20-01-2006, 18:30
koritzi koritzi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sadece ateist olmak değil bu ülkede ondan bundan duydukları şeylere inanmaya alışmış insanlarla yaşamak da zor. Ateist değilim ama hep sorgularım. Hayatımdan birkaç örnek vereyim.
-geçen gün hepsi üniversite mezunu olan kız arkadaşlarımla sohbet ediyorduk, konu dine geldi. Bir tanesi ile biraz bu konuda yalnız olarak tartışmıştık. Kızın yorumu: bu kızla din hakkında tartışmayın, olaya imanlı giriyorsunuz, kafanız karışıyor sonra. Diğer bir tanesinin yorumu: Müslümanım ama bilyorum ki çok günahkarım, sen bu şekilde sorgularken için nasıl rahat ediyor, din hiç sorgulanır mı. Aynı bayana ait yorum "bence arada sırada sen kelime-i şahadet getir, dinden çıkıyor olabilirsin" sanırım kendisi Allah ile kontakt halinde o yüzden yorum yapıyor
-başka bir gün lise mezunu bir grupla beraberim, bu arkadaşlarım üniversiteye devam edemediler liseden sonra. Yorumları "biz seni böyle bilmezdik", "senki Kuran-ı Kerimi bu kadar güzel okuyan bir insan nasıl böyle düşünürsün", " bilmiyor musun ki Kuran tüm zamanlar içindir, nasıl dersin ki 1400 yıl önce hayvanları bayıltarak kesme teknolojisi yoktu, şimdi var böyle kesmeliyiz o eti nasıl yiyeceksin", hicri yılbaşını kutluyorlardı o akşam ben pek oralı olmayınca" sen hristiyanların yılbaşını kutla kendininkinde hiç bir şey yapma, bugün kabak pişirmek çok sevaptır biz kabak pişirdik, kabak cenner meyvesidir" . sonra bu kabak olayını üniversite mezunu bir arkadaşıma anlattım " ama "öyle derler, doğru söylemişler"
-yine doktora yapan bir arkadaşımla aramızda geçen diyalog: Kuran’ın Türkçesini okudum, hiç aklımıza gelmeyen şeyler yazıyor. Cevap: Saçmalama, din sadece Kuran-ı Kerim değildir, peygamber efendimizin hadisleri vardır, aç onları oku. Benim cevabım: onları da okuyorum ama bence onları okumamak senin kafana göre daha hayırlı daha da bir insanı düşüncelere sevk ediyor. Cevap: sen bırak bu işleri, hakkında yanlış şeyler düşünmeye başlıcam ya, işin gücün yok mu senin, böyle hassas konularla uğraşıyorsun.
-annemle muhabbetim. “Anne Kuran’da hırsızların eli kesilir” yazıyor. Cevap: atma kızım Kuran’da öyle bir şey yazamaz. “Anne sen Hacı’ya gideceğim diyorsun ya bak kara taşı ellicem diye ezdirme kendini oralarda, hem şeytan taşlamak sadece adetmiş boşuna ezilmeyesin”. Cevap: “oralara kadar gidip de bunları yapmadan olmaz, kendini garantiye alacaksın ya haccın kabul olmazsa?” ( bu anne muhabbetleri daha çok gider de neyse)

Özet: Benim etrafımda hiç kimse neye inandığını bilmiyor ( gerçekten neye inandığını korkmadan araştırmış ve inanmış olanlara saygı duyuyorum)ben bu şekilde sorgularken bile uzaylı gibi hissediyorum, hakikaten Müslümanken bu dini bırakmış olan arkadaşlara bu yolda sabır diliyorum, eğer Müslüman bir çevrede değilseniz kolay ama benim şu anlattığım çevrede çok zor benim gibi olmak bile!! Ama ne olursa olsun olduğun gibi görüneceksin, yalnız bile kalsan- ki fark ediyorum etrafım boşalmaya başladı benim de-, eğer karanlık varsa ışık saçacak birileri lazım bu dünyaya, Nazım Hikmet çok güzel söylemiş “sen yanmasan ben yanmasam biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” diye
Sevgiyle kalın..
Alt 21-01-2006, 01:06
Kıdemli Üye

Koritzi , yaşadıklarının benzerini gerçekten de o kadar çok yaşayan insanımız var ki Türkiye'de..
Kafasındaki çelişkileri ya da saçma sapan batı inançları dile getirince çevresinden tepki gören insanlar zorunlu kalarak düşüncelerine gem vurmak durumunda kalabiliyorlar..
Hele ardından evlenip çoluk çocuğa karışınca yarım yamalak ve körü körüne inanışlarla hayatlarını sürdürüyorlar..
Birçok insanda inanmadığı halde çevresine karşı , yine benzer tepkileri alır korkusuyla inanır görünüyor..
Halbuki inançlar insanla Tanrısı arasında kalmalı , sorgulanmamalı , aşağılanmamalı..
Tersine , düşünceleri nedeniyle toplumdan soyutlananlar , çirkin lakaplar takılanlar , selam verilmeyen ve selamı alınmayanlar var..
Dindeki yanlışlara , hurafelere takılanlara-inananlara bakıyorsunuz , din konusunda yeterli bir bilgiye sahip değiller.Üstelik ilgisizler , merakları ve incelemele-araştırma eğilimleri de yok..Ama dine bağlılıklarıyla , inançlarıyla övünürler..Biraz tanrı hakkında bilgilerini yoklasan , birçoğu tanrıyı eli,ayağı,gözü,kulağı olan bir varlık olarak düşünürler..Tanrı nasıl görüyor?Yukarıdan mı bakıyor,aşağıdan mı,sağdan mı ,soldan mı.Ya da tüm insanların yaptıklarını aynı salisede nasıl görebiliyor? diye bir konu açsanız;
Böyle soru olmaz,şeytani soru bunlar.Bunları düşünmek günah derler..
Bir çoğunun bilgisi de kur'an'a dayanmaz.Çünkü din piyasasına tarikatlar , hadisçiler hakimdir..Camilerde , kuran kurslarında yalan-yanlış ve kulaktan dolma bilgilerle tanıdıkları din ve yukarıda bahsettiğim özellikteki tanrıya inanmakla ve ibadet etmekle cennete gideceklerini umarlar..
" Hayvanları bayıltarak kesme metodu " üzerine sen ne söylersen söyle gerici düşünce "Kur'an'da yok" der karşı çıkar..

" Allah’ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah’ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamazsın." Kuran - Fatır/43. bu tür ayetlerle gericiliklerini savunmaya çalışırlar..
Atatürk de demiş ki;
"Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişmesini inkar etmek olur.."

Atatürk'ün başlattığı aydınlanma ve kültür devriminin ne yazık ki devamı gelmedi.Hatta geri dönüş başladı.Bu devrim tamamlanmadan çağdaş ve modern bir topluma kavuşmamız mümkün görünmüyor..

----------------------
Bu Memlekette de bir gün sabah olursa, Haluk,
Eğer bu memleketin sislenen şu nâsiye-i
Mukadderatı, kavî bir elin kavî, muhyî
Bir ihtizâz-ı temâsıyla silkinip şu donuk,
Şu paslı çehre-i millet biraz gülerse…
Tevfik Fikret
Alt 28-01-2006, 13:19
Üye Değil

Koritzi söylediklerine aynen katılıyorum.(özelliklede nazım hikmetin sözüne) Asla din karşıtlığı konusunda yalnız kaldığını düşünme.bende bir ateistim ve inanıyorum bizim gibi ateist olan birçok insan var Türkiye'de. İnsanlar sanırım kendi düşüncelerini açıkça söylemekten korkuyorlar.Belkide şöyle düşünüyorlar 'ya benim sonumda turan dursun gibi olursa'. Bundaki en büyük etken elbetteki çevredir.Küçüklüğümüzden bu yana gelen ailemizin , akrabalarımızın bize dini öğretme sevdasıdır.Zaten doğduğumuzda da kimliğimize islam dini yazılarak bize seçme şansı verilmek istenmektedir. Elbette bu tabuyu yıkmak kolay değildir. hele bir de Türkiye'de yaşıyorsanız. Ama burda önemli olan yolumuzun insanlık için doğru yol olduğuna inanmak ve bunun için mücadele vermektir. Bizim gibi aydınlık insanlar inanıyorumki bu karanlığa son vermek için önemli şeyler yapacaklardır.

Önerilen Siteler