Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-01-2006, 18:56
cosmo_man cosmo_man isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Allah'ın varlığına matematiksel bir yaklaşım

Stephan hawkings’in yakın çalışma olan İngilizz matematikçi Roger Penrose’un hesaplamaları, yaşama izin verecek bir evrenin TESADÜFEN oluşma ihtimalinin 1010123’de bir olduğunu ortaya koymuş. Bu ihtimali tanımlamak için “imkansız” kelimesi bile yetersiz kalır.

Roger Bey bu sayıyı şöyle hesaplamış: Tüm fiziksel değişkenleri hesaba katmış, bunların kaç farklı biçimde dizilebileceğini dikkate almış ve içinde canlıların yaşyabileceği bir ortamın oluşmasının, Bing Bang’in diğer muhtemel sonuçları içinde kaçta kaç ihtimale sahip olduğunu tespit etmiş.
Penrose’un bulduğu ihtimal şudur: 1010123’de bir ihtimal.Bu sayının ne anlama geldiğini düşünmek bile zordur; Örneğin, matematikte 10123 şeklinde yazılan bir rakan “1” sayısının yanına “123” tane sıfır gelemesi ile oluşuyor.

Bu evrendeki tüm atomların sayısının toplamından, yani 1078’den bile büyük bir sayı.

Ancak, Roger Bey’in bulduğu sayı, bunda çok çok üstündedir. Çünkü Penrose’un sayısı “1” rakamının yanına “10123” tane sıfır gelmesiyle oluşur.

"1" rakamının yanına “9” tane sıfır gelse, “bir milyar” eder.
"1" rakamının yanına “12” tane sıfır gelse, “bir trilyon” eder
Ama bu rakamın yanına “10123” tane sıfır gelmektedir ki bunun matematikte bile bir “tanımı” yoktur.
Matematikte 1050’de 1’den küçük olasılıklar “sıfır ihtimal” sayılıyor.
Ama sözünü ettiigimiz sayı, 1050’de 1’in trilyar kere trilyar kere trilyar katından bile çok daha …….

Yani bu rakamın gösterdiği ihtimal “0” dır hem de katmerli “0”0
Kısacası bu sayı, bize evrenin “tesadüfler” ile açıklanmasının kesinlikle imkansız olduğunu gösterir.

Roger Penrose, akıl sınırlarını aşan bu sayı için şöyle bir yorum yapmış: “Bu sayı yani 100123’te bir ihtimal, Yaratıcı’nın amacının ne kadar keskin ve net olduğunu gösterir”

Bakın Yaratıcı’nın varlığını ispatlar demiyor. Yaratıcı’nın olmama ihtimalinin “0” oluşundan dolayı “Yaratıcı amacından” bahsediyor.

Bu gerçekten olağanüstü bir sayı. Bir kimse bunu doğal sayılar şeklinde bile yazmayı başaramaz, çünkü, “1” rakamının yanına “10123” tane sıfır koyması gwerkecektir.

Eğer evrendeki tüm protonların ve tüm nötronların üzerine birer tane “0” yazacak olsak bile bu sayıyı yazmaktan geri kalabiliriz.
Alt 26-01-2006, 19:54
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yahu allahın varlığını ispatlamada izlenen yol nedense hep aynı. Bizi sonuca götüren ispatlar, deliller hiç yok, bunlardan hiç bahsedilmiyor ama sonucun ne kadar güçlü bir sonuç olduğu farklı ifadelerle defalarca vurgulanıyor...

Bana bu yazı harun yahya kaynaklı gibi gözüktü. genelde o bu tarz ispatsız, kanıtsız önermelerle tanrının varlığının ispatlandığını iddia ediyor.

Bay Roger'ın hesap hatası yapmadığına emin olmak için bu olasılık hesabını nasıl yaptığını incelemek gerekir.

Bay Roger tüm fiziksel değişkenleri hesaba katmışmış. Tüm fiziksel değişkenler kaç tanedir? bunlar nelerdir?

Ayrıca istatistikte imkansız diye bişey yoktur.

1den 900 milyara kadar bir sayı tutun. Tuttuğunuz sayıya x diyelim. Ben "1den 900 milyara kadar bir sayı tutun" dediğimde sizin bu x sayısını tutma ihtimaliniz 900 milyarda 1 di. Ancak gördüğünüz gibi 900 milyarda 1 gibi çok düşük bir olasılık gerçekleşti ve siz x sayısını tuttunuz
Alt 26-01-2006, 21:29
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Exclusive ;
Nedense bir şeylere 900 milyarda bir ihtimal verebiliyor..
Ama Tanrı'ya asla ihtimal vermiyor!!
Alt 27-01-2006, 00:21
Üye Değil

Verdiğim linkte (http://www.hawking.org.uk/lectures/public.html)
Profesor Stephen Hawking ve Roger Penrose Cambridge Isaac Newton Enstitu'sunde verdikleri derslerle ilgili dokumanlar var.

Konu başlıkları:
Space and time warps
does god play dice
life in the university

ben burada hayatn olma olasılığı cosmo_man ın bahsettigi 10 üzeri bilmem kaç mertebesinde küçük bir olasılıktır mümkün değildir gibi bir cümleye rastlamadım.

Ama şöyle bir cümleye rastladım (life in the university ders notlarından):

"The early appearance of life on Earth suggests that there's a good chance of the spontaneous generation of life, in suitable conditions. Maybe there was some simpler form of organisation, which built up DNA".

(elimden geldiğince türkçeye çevirmeye çalışacağım)
yaşamın dünyada erkenden meydana çıkması, şartlar uygun olduğu zaman yaşamın kendiliğinden oluşma (spontaneous generation) şansının oldukça fazla (a good chance) olduğunu gösteriyor. Belki DNA yı oluşturan (build up) basit organismalardır.

Özetle: Yani allahın varlığını böyle ucuz yalanlarla mı kanıtlayacaksınız...

cosmo-man ve panteidar, bu savları yazmadan önce gerçek mi diye ontrol edebilirdiniz ama etmediniz. Size gerçeği göstermek için emek sarfettim, size hak geçmiş oldu.

Sonra öbür dünyada size sorarlar müşkül durumda kalmayın
Alt 27-01-2006, 00:31
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Mamuli ;
İddia sahibi ben değilim..
O yüzden üstüme alınmıyorum..
Bu tür iddialar benim yöntemim değil zaten..
Cosmoman'i destekleyici bir ifadede de bulunmadım..
Sadece Exclusive'nin herşeye olasılık tanımasına ama tanrıya hiç tanımamasına değindim..
Sen de öyle!!
Ne kadar eminsiniz!!
Fizikçilerin kafası karıştı..
Sizin ki karışmadı!!
Bravo doğrusu!!
Alt 27-01-2006, 12:32
DreiMalAli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
DreiMalAli DreiMalAli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

tephan hawkings’in yakın çalışma olan İngilizz matematikçi Roger Penrose’un hesaplamaları, yaşama izin verecek bir evrenin TESADÜFEN oluşma ihtimalinin 1010123’de bir olduğunu ortaya koymuş. Bu ihtimali tanımlamak için “imkansız” kelimesi bile yetersiz kalır.
Sayının doğru yazılımı 1010123 (ki bu bir milyon on bin yüz yirmi üç demektir) değil, 10^10123 (on üzeri on bin yüz yirmi üç) şeklindedir. Harun yahya bu hatayı, kitaplarında ve internet sayfalarında, sadece sık sık değil, her zaman yaptığı için , onun dört işlemin dışında aritmetik/matematik bilmediği kesin.

Eğer "evrenin TESADÜFEN oluşma ihtimalinin 1010123’de bir " ise hiç de fena bir ihtimal değil. Aslında çok çok büyük bir ihtimal bu.

Benzer bir tartışmada (sanırım DNA'ların tesadüfen oluşması ihtimali ile ilgiliydi) ve aynı yanlış mantıkla, şu içtiğim çayın TESADÜFEN oluşma ihtimalini hesaplamıştım. Çıkan sayı şu yukarda verilen 10^10123 sayısından çok daha büyüktü.
evrenin TESADÜFEN oluşma ihtimalini hakikaten hesaplasaydık 10^10123 sayısı bulacağımız sayının yanında "solda sıfır" kalırdı.
Ne Hawking ne de Penrose bu hatayı yapmayacağına göre ( ihtimal: 10^10123 de 1) yukardaki iddia olsa olsa Harun Yahya'nın palavralarından birisi olabilir (İhtimal 1 de 10^10123).

Sevgiler
Alt 27-01-2006, 16:16
Üye

Standart palavra değil

Değerli ateist arkadaşlar sizleri anlamak mümkün değil gerçekten; İşinize gelen durumlarda biz gördüğümüze, maddeye, somut olana inanırız dersiniz ve pozitivist, determinist bilimsel yaklaşımların arkasına sığınırsınız. Alın işte size Sir unvanı taşıyan ünlü İngiliz matematik profesörünün, evrenin tesaduflerle olmasının imkansızlığını kanıtlayan MATEMATİK FORMÜLÜ. Bilimse işte size bilim. Hemde Charles Darwin’in kendi ülkesinden bir profesörün bilimi. Daha ne istiyorsunuz anlayamadım. Bu orijinal İngiliz baskı bilimsel kitaplarda mevcut.Buyrun işte ingilizce bir web site’da var:
http://www.faizani.com/news/news_200...ssibility.html
Alt 27-01-2006, 21:51
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: palavra değil

cosmo_man Diyor ki
Alın işte size Sir unvanı taşıyan ünlü İngiliz matematik profesörünün, evrenin tesaduflerle olmasının imkansızlığını kanıtlayan MATEMATİK FORMÜLÜ.
Ben formülü göremiyorum. Sadece sonuç var...

Demişsin ki "10 üzeri 80 milyar küsür 750 bin, o halde allah vardır"
formül bu mu???

Yoksa allah gibi allahın varlığını kanıtlayan formül de mi gözle görünmez bişey....

cosmo_man Diyor ki
Bu orijinal İngiliz baskı bilimsel kitaplarda mevcut.Buyrun işte ingilizce bir web site’da var:
http://www.faizani.com/news/news_200...ssibility.html
"ingiliz baskı bilimsel kitaplarda mevcut" demişsin. Eh bu lafın üstüne söz söyleyecek değilim. Yanıldığımı kabul etmekten başka çarem yok gibi...

Bu arada linkini verdiğin ingilizce site de islam propagandası yapan Afganistan kaynaklı bir siteden başka bişey değil...
Alt 27-01-2006, 23:30
Üye

Standart formulun alındığı kitap

Değerli arkadaşlar, Penrose'un kitabı:

Roger Penrose, The Emperor's New Mind, 1989; Michael Denton, Nature's Destiny, The New York: The Free Press, 1998, p. 9 -
Alt 27-01-2006, 23:52
deli_cevat deli_cevat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

şahen ben ne müsülüman nede ateist bir kişilik olduğum için (iksinin arasında kaldım)iki tarafada sorularım olacak
1 ateistlere soru :şimdi allah yada tanrı yok sa ve oluşum big bang ile başladıysa big bangı oluşturan 10 üzeri bilmemkaç g/cm3 lük kocaman madde topluluğunu oraya kim koydu veya odamı kendikendine oluştu
2 müslümanlara soru:eğer Allah varsa neden evrim var eğer evrim yok diyorsanız neden yarasaların gözleri var

Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır

Önerilen Siteler