Çokça sorulan bir soruyu açıklama ihtiyacı duydum.(Eminim daha önce tartışılmıştır. Ancak bu tartışmalarda ben yoktum!)
Soru: "Kainat mükemmeldir. Bu kadar mükemmel bir varlık alemi ancak yine mükemmel olan Allah tarafından yaratılabilir" deniliyor. Oysa eğer Allah mükemmelse; mükemmel olan bir şey yine ancak mükemmel olan bir varlık tarafından yaratılması gerkmez mi? Ki; bu çelişki midir? Yoksa Allah'ı yaratan bir ilah daha mı vardır?
(Ve bu soruların tüm varyasyonları)
Öncelikle mükemmel kavramını açıklamakda fayda var. Mükemmel; kemale ermiş, gelebileceği son konumuna gelmiş veya istidadını (yeteneklerini) kullanma açısından tastamam anlamlarında kullanılır.
Bu durumda aslında "Kainat mükemmeldir" ve "Allah mükemmeldir" iddialarını bir kez daha gözden geçirmek gerekir. Soru sahiplerinin her iki mükemmellik kavramınında aynı olduğu varsayımı üzerinden hareket ettikleri için nasıl bir yanılgıya düştüklerini anlamamız açısından bu gereklidir. Kainatın mükemmelliği yeteneğine, işlevselliğine, zamana bağlı olmasına ve sayılabilecek tüm kusurlarına bağıl halde mükemmeldir. Allah ise kusurdan noksan, zamandan ve mekandan münezzeh ve lamütenahi (sonsuz) olması vs. ile birlikte mükemmeldir (Mutlak Mükemmeldir).
Şindi geriye itiraz edilen cümleyi yeniden yazmak kalıyor galiba.
"Kainat (Bağıl)mükemmeldir. Bu kadar (bağıl)mükemmel bir varlık alemi ancak (mutlak)mükemmel olan Allah tarafından yaratılılabilir." Bu ise ne bir çelişki durmudur. Ne de Mutlak Mükemmel'in üzerinde onu yaratabilecek bir güç vardır.
Müslümanların kastettiği mana yerini buldu şimdi. Yinede bir örnek vermekde yarar var.
Örnek: Mükemmel bir kümes ile mükemmel bir gökdelen aynı şeyleri ifade etmez. Bu iki mükemmellik biribirinden ayrı anlamlar taşır. Aynen öylede Allah'ın mükemmelliği kendine ait vasıflarına (sınırsızlığına), kainatın mükemmelliği ise kendine ait vasıflarına (üst sınırına) atfen mana verir.
Konu Kutluk tarafından (02-01-2010 Saat 03:28 ) değiştirilmiştir.
Sağol okudum orayı ama bence ayrı konular. Benim konum, bilimsel başlığı altında irdelenemez. Belki analama kabiliyeti adında bir bölüm olsa orda yazabilirdim. Bu işin espirisi tabi. Sağol duyarlılığın için.
şahsen ben ortada hiçbir çelişki göremiyorum..kainat zaten muhteşem bir şekilde oluşmuştur (bknz big bang) ..birşeyler patlıyor ve gezegenler güneş ay vs. oluyor ve bunlar hooopp yörüngelerine giriyor ve birbirini izleyen düzenekler oluşuyor..
bu görünen düzenek var olduğuna göre, görünen şey de inkar edilemeyeceğine göre anlattıklarınız resmi olarak malümün inkarı oluyor..