Hugo Chavez’le söyleşi: “Kapitalizmden sosyalizme geçmek zorundayız” - Amy Goodman
Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez katıldığı Kopenhag İklim Konferansı’nda hiçbir eleştiriyi esirgemedi.
Bolivya devlet başkanı Evo Morales ile birlikte –Obama’nın antlaşmayı deklare etmesinden önce– gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında uygulamaları antidemokratik bulduğunu söyleyen Chavez, dünya liderlerini de sadece imajlarını kurtaracak bir anlaşma arayışında olmakla itham etti.
ABD Başkanı Obama’nın “Nobel savaş ödülü” alması gerektiğini belirten Chavez geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler toplantısında eski başkan Bush’a dönük gerçekleştirdiği konuşmaya referans vererek “dünyanın sülfür kokmaya devam ettiğini” söyledi. Kısacası, konferanstan kısa süre sonra Hugo Chavez’i yakaladım ve birkaç soru yöneltti. Amy Goodman/Democracy Now
Amy Goodman: Siz Birleşik Devletler’e Kanada’dan sonra en fazla petrolü satan ülkesiniz. Ekonominiz petrole dayanıyor ve nihayet burada, bir iklim değişikliği zirvesindesiniz. Öneriniz nedir?
Hugo Chavez: Sorun petrol değil, petrolle yaptıkları şeyler. Birleşik Devletler petrolün ve gezegenin bütün kaynaklarının en büyük tüketicisi. Petrol, yaşam, örneğin elektrikle ısınma açısından oldukça değerli bir kaynak. Petrol-sonrası bir döneme geçmeye hazırlanmalıyız. Ve tartışmamız gereken, yeni enerji kaynaklarının aranması ve geliştirilmesidir. Ve bu da bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyar. Yatırıma ihtiyaç duyar. Ve de gelişmiş ülkeler mutlaka bu sorumluluğu ilk alması gerekenlerdir.
Emisyonların azaltılmasını hangi dereceye kadar desteklemeyi amaçlıyordunuz?
Yüzde yüz. Yüzde yüz. Emisyonları yüzde yüz oranında azaltmalıyız. Venezüella’da mevcut emisyon oranı, gelişmiş ülkelerin emisyonlarıyla karşılaştırıldığında önemsiz kalıyor. Biz mutabıkız. Gezegeni imha eden emisyonların hepsinden kurtulmak zorundayız. Hâlbuki bu durum hayat tarzında bir değişimi, ekonomik modelde bir değişimi gerektiriyor: Kapitalizmden sosyalizme geçmek zorundayız. Gerçek çözüm budur.
Kapitalizmden nasıl kurtulacaksınız?
Küba’da yaptıkları şekilde. Yöntem budur. Venezüella’da bugün uyguladığımız yöntemin aynısı. İktidarı ekonomik seçkinlerin elinden almak ve halka vermek. Bunu da ancak bir devrimle yapabilirsiniz.
[Venezuelanalysis’teki İngilizce orijinalinden Latinbilgi (Sendika.org) tarafından çevrilmiştir]
Chavez venezüella da çok güzel işler yaptığı gibi, çevresindeki ülkeleri de etkiledi. Sol Bolivarcı halkçı siyaset uygulayan Chavez tüm dünyayı etkiliyor. Küba dan sonra ABD ve tüm kapitalistlerin korkulu rüyası olmayı başardı. Defalarca kendisine karşı darbe organize eden ABD hiç birisinde başarılı olamadı.
Sosyalizm hala insanlığın tek umududur.
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=28454