@Ahbap merhaba ve hoşbulduk.
@TurkceRap,
A.B.D örneği biraz talihsiz olmuş bana kalırsa. Ali Bulaç'tan bir alıntı:
"Samuel P. Huntington, son yayınlanan kitabında `Amerikan resmi dini`nin dört temel ögeye dayandığını söylüyor: 1) Amerika dinsel bir temele dayanır, 2)
Tanrı tarafından dünyaya iyilik etmek amacıyla görevlendirilmiş yeni İsrail olan
Amerikalılar Tanrı`nın seçilmiş halkıdır; 3) Kamusal söylemlerde dini sembol ve ritüeller etkindir; 4) Ulusal tören ve etkinlikler dinsel bir atmosferde düzenlenir ve icra edilirler. (Daha geniş bilgi için bkz. Samuel P. Huntington, Biz Kimiz?
Amerikan Ulusal Kimlik Arayışı,
CSA Global Yayın Ajansı, 2004, İstanbul)"
Amerikada İncil'e el basıp başkan olursunuz. Mahkemelerde de öyle sanırım. Kaldı ki CIA eliyle Moon tarikatı, scientology, ufo tarikatları gibi oluşumların halk içinde çok yaygın olduğu bir gerçektir. Hollywood yapımı her filmde bilimsel bilgiler kullanılırken sonunda mistik bir öğe tayin edici olur (son örnek: avatar, önceki: Matrix.....).
Fransa örneği verseniz daha doğru olurdu. Sanırım orada genç nüfusun %70 i dini inanca sahip değil. Fakat kapitalizm ne kadar krize sürüklenirse işçiler başkaldırmasın diye din pompasının vanası daha da açılır. Kapitalizmin krizlerinin de sürekli olduğu bilindiğinden başta verdiğim mesaj doğrulanmış olur. Kapitalizm altında dinin sönümlenmesi imkansıza yakındır. Moon tarikatı özellikle güney kore'de yayılmıştır. Sebebi ise CIA'nın Kuzey Koreye karşı uyuşuk ve sosyalizme eğilimi azaltılmış işçi sınıfı yaratma çabasıdır.
Sınıf kavramının uyuşturucu etkisi ise hayat tarafından defalarca alt edilmiş klasik bir önermedir.
Defalarca elveda proletarya dediler (Huntington vs. tarih bitti sınıflar öldü son durak kapitalizm dedi) ama her yerde işçilerin direnişi gittikçe artıyor. Türkiye'de de dört bir yandan işçi eylemleri mayalanıyorken sınıf kavramının uyuşturucu değil uyarıcı ve ateşleyici etkisinden söz edebiliriz. Sonuçta ben de sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum. Bu konuda daha yeni yazılmış bir yazıya da link veriyorum.
http://www.halkingunlugu.net/yazarla...dolasiyor.html