UlulElbab´isimli üyeden Alıntı
Benzetmeler de kelimeler Sembolik anlamları ile kullanılır.
Örneğin Putperestliği Tanrı "Zina" yapmak yani Rabbi Aldatmak olarak tanımlamıştır...
Kutsal kitablarda Zinaya yapılan vurgunun çokluğu bu nedene bağlıdır.
İnsanlar "Müteşabih" anlatımda "Zahir"e yani Görünüre odaklandıklarında genellikle yanlış anlam çıkarırlar.
Sayın Yolculuklar,
Sizin örnek verdiğiniz bezetmede sırası ile Güvey=Rab Gelinler=Halklar..Satıcılar... YAĞ ve Kandil herbiri bir veya birkaç ANLAM taşıyor...
ve HARİKA bir MESAJı insanlara kısa ve öz olarak iletiyor.
Saygılarımla...
|
Aslında biliyordum bu soruya ne tarz bir cevap verileceğini ama biraz Paolo'yu kızdırmak istemiştim
Tam söz konusu benzetmedir, Paolo'nun tabiriyle kelimelere takınılmamalıdır.
Ama unutmayın, şu an İsa Rab ilan edilmiş ise (ki bu düşünceyi şu an için doğru buluyorum) kelimelere tanıldığından dolayı (Yuhanna/Logos bunun en iyi örneğidir) Rab ilan edilmiştir.
Kutsal Metinler için "Kelimelere Takılmayın" tarzındaki bir açıklamayı mantıklı bulmuyorum. Çünkü söz konusu Kutsal Metinlerdir ve kelimeler sıradan kelimeler değildir.
Evet söz konusu benzetmedir ama konu "bu benzetmedir" denilip geçilmemelidir. Üzerinde uzun uzun düşünülmelidir.
Benzetmenin vermiş olduğu mesaj mükemmel bir mesajdır.
Ama ben mesajdan bahsetmiyorum.
Benim bahsettiğim nokta mesaj verilirken kullanılan temadır.
Çok eşlilik nedir? Zinadır!
Peki günahsız olan Rab İsa, insanlara mesajını verirken zinayı mı kullanmalıydı? Benim bahsetmiş olduğum nokta burasıdır.
Eğer çok eşlilik zina ilan edilmemiş olsaydı, ben de bu cümlelerimi kurmazdım.
Ama madem çok eşlilik zina ilan edilmiş, o zaman üzerinde durup "Yahu günahsız bir insan, önemli bir mesaj verirken niçin günahı (zinayı) malzeme yapıp ta mesajını vermiştir?" tarzında düşünmek sizce garip midir?
Ben uzun yıllar garip olduğunu düşündüm ama artık garip gelmiyor.