Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-02-2006, 00:50
YahyaHan YahyaHan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Görmediğim Şeye İnanmam

Görmediğim Şeye İnanmam

İnkarcıların başta gelen iddialarından biride budur.bu iddia günümüze aristo dönemlerinden kalmadın.
Aristonun başyardımcısı Allah'a inanmadığını, çünkü onu görmediğini büyük düşünüre ifade ettiğide aldığı cevap şudur:
"Ah evladım, eğer aklın olsaydı, Allah'ı sana gösterebilirdim"

"Aman hocam, bunu en son söyleyecekolan sizsiniz"

"Neden?"

"benim akıllı olduğumu siz belirlediniz. o kadar öğrenciniz beni kendinize baş yardımcı olarak seçtiniz"

"Evet doğru, ama ben sana akıllısın derken senin aklını görmüş değilim. Ama yaptığın davranışlar, olaylara getirdiğin çözümler,problemleri kavramai yeteneğin bana senin akıllı olduğunu kanıtladı.Aklını gügemedim ama aklının esintileri bana varolduğunu ortaya koydu. Şu evreni bir gözlesene! Bütün bunları bir şuurlu zekanın var ettiğini görmüyormusun? Bu yüce aklı, elle tutarmış gibi hissetmiyor musun?"

Tarih,baş yardımcının Aristo'ya ne cvp verdiğini yazmıyor. Fakat akıllı bir cvp vermiş olsa idi Aristo'nunki gibi oda tarih sayfalarında yer almazmıydı?
Eğer o baş yardımcı bugün yaşıyor olsaydı, onu alpı boğaz koprusune goturur ve sorardık:
"Bak sayın baş yardımcı, aşağıda bir gemi hareket halinde. bunu acaba kim yönetiyor?"

"Tabii ki kaptan"

"Peki, sen kaptanı görebiliyor musun?"

"hayır!"

"O zaman nerden anladın gemiyi kaptanın yönettiğini?Onu gözlerinle görebiliyor musun?"

"Hayır, goremıyorum. ama geminin bir akıl tarafından yönetildiği ortada. iskeleye yanaşıyor. yolcuları ındırıyor. yeni yolcuların bınmesını beklıyor. sonra hareket edecegı zaman duduk calıyor. hareket ettıkten sonra uzerıne dogru bır baska gemı geldıgınde, manevra yapıyor ve ona carpmıyor. bu gemıyı kaptanın yonettıgı her halınden bellı. hemde akıllı bır kaptanın"

İşte o zaman Aristo'nun verdiği cevabı bir kez daha tekrarladık:

" Şu evreni bir gözlesene! Bütün bunları bir şuurlu zekanın var ettiğini görmüyormusun? Bu yüce aklı, elle tutarmış gibi hissetmiyor musun?"
Alt 20-02-2006, 01:31
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yahyahan kardeşim ;
İzninle Aristo'nun bu diyaloğunu " Erdemsel güzellikler" başlığına taşımak istiyorum..Aristo'dan başka bir şey düşünürken , senin yazındaki daha uygun geldi..Hoşgeldin..
Alt 20-02-2006, 01:43
YahyaHan YahyaHan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

panteidar, hoşbulduk, sağol...
Alt 20-02-2006, 21:03
DreiMalAli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
DreiMalAli DreiMalAli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Merhaba YahyaHan.

Aristo kim bilmiyorum.
Ama yazından Aristoteles'i kastettiğini tahmin ediyorum ("büyük düşünür" diye tanımlamışsın).
Aristoteles'e atfettiğin bu hikayenin senin yazın olmadığı, hikayenin ise aslı olmadığı ve hikayenin Aritoteles ile ilgisi olmadığının olasılığı çok çok büyük.
Bu masalın kimlerin hayal dünyasının ürünü olduğunu ve bu masalı ortalığa yayma nedenlerinide tahmin edebiliyorum.
Ama tahminlerimi kibarlıktan dolayı kendime saklayayım.

Anlattığın hikayenin gelişinden de belli uydurma bir hikaye olduğu.
Hem birisi Aristoteles'in "başyardımcısı" olacak.
Hem de bu "başyardımcı" Aristoteles'in tanrı inancından habersiz olacak.
Bu; biraz kaba bir atmasyon olmuş.

Aristoteles, kendi çağında, o kadar tanrı varken, bir kitabının hemen tamamını felsefik bir Tanrının varlığını anlatmaya/ispatlamay ayırmış.
Ama bu Tanrı senin Allah'a hiç mi hiç benzemez.
Ben Aristoteles'in Tanrısını sadece kendisinin varlığından haberi olan, başka hiç bir şeyin farkında ollmayan (ne Dünyanın, ne insanların, ne Evrenin farkında olmayan) bir Tanrı şeklinde yorumlamıştım bir zamanlar.

"Tarih,baş yardımcının Aristo'ya ne cvp verdiğini yazmıyor." olması gayet doğal.
Çünkü, büyük bir ihtimalle, tarih senin yukarda anlattığın gibi bir hikaye de yazmıyor.

Bir konu bu şekilde asılsız bir anlatımla başlayınca...
Daha sonra asıl anlatılmak istenen bölümlerinin beni ilgilendirmesi için hiç mi hiç bir neden görmüyorum.

Sevgiler
Alt 20-02-2006, 21:18
Üye Değil

DreiMalAli dostum demis ki

Çünkü, büyük bir ihtimalle, tarih senin yukarda anlattığın gibi bir hikaye de yazmıyor.

yazilma ihtimalini yazilmama IHTIMALI ile curutmek..bu nasil mantik anlamadim ben.....camur diye buna derim ben......mukemmel bi camur ama .....akil dolu......bu arada AKIL neyse......google earth de bazen sole zoom out yapiyorumda bizim evden yukariya dogru....kuculdukce kuculuyorum ve diyorum ki kendi kendime....nedir kendinde bu kadar boburlendigin....yanlismi soruyorum DreiMalAli dostum arkadasim.....
Alt 21-02-2006, 23:19
Kıdemli Üye

mev!
"google earth de bazen sole zoom out" yaptığında
hissettiğin şeylere
ve
kendi kendine mırıldandığın şeylere karşı
Google Earth herhalde sessiz sakin karşında durmuştur.
Sana karşı samimi davranmıştır.

Evet! Yanlış soruyorsun mev.
Böbürlenen birisini arıyorsan başlıktaki ilk yazıya ve yazının sahibine bak.
Yazı sahibi Aristo'nun (yoksa Aristoteles'miydi?) dahi kendi Allah'ını "başyardımcısı'na nasıl ispat ettiğini ballandıra ballandıra anlatıyor.

Benim de o gün kibarlığım tuttu.
Ona yazdığı şeylerin asılsız olduğunu ima eder bir şekilde anlatmaya çalıştım.

Mesela
Bu hikayenin Aristoteles'in hangi kitabında geçtiğini sormadım.
Veya hangi tarihi kaynakta geçtiğini sormadım.
İsminin nasıl yazıldığını dahi bilmediği birisi hakkında neden hikayeler uydurduğunu sormadım.
Aristoteles'in ismini neden kendisine reklam amacı olarak kullandığını sormadım.
Aristoteles'in yardımcıları olduğunu ve bunların bir de "başyardımcısı" olduğunu nerden çıkardığını sormadım.
Madem Aristoteles'in bir "başyardımcısı" var ve bu hikayenin iki kahramanından birisi... İsmi nedir? diye sormadım.
Aristoteles'in Allah'ı nerden bildiğini sormadım.
Aristoteles'in "hareketsiz hareket ettirici Tanrısı" ile Allah'ın ne ilgisi var diye sormadım.
Bu hikayenin bir palavra olduğunu yazmadım.
Bu hikayeyi dinci birisinin hayal ürünüdür diye yazmadım.
Bu hikayeyi ilk uyduranın yalan söylemiş (muhtemelen aşağılık duygusundan dolayı)olduğunu yazmadım.
Bu hikayeyi duyan diğer inançlıların bir yalana alet olduklarını, ortaklık yaptıklarını yazmadım.
Bir yalana alet olduğunda neler hissettiğini sormadım.
Çoktan ölmüş birisi hakkında aslı olmayan hikayeler anlatmanın kişiye ne kadar haz verdiğini sormadım.
Neden yalan söylediğini sormadım.
Hatta "Sen bir yalancısın" bile demedim.

O gün biraz kibar takılmak istediğimden demedim.
Bu gün de demiyeceğim.

Eğer senin hakkında birileri yalan yanlış hikayeler uydursaydı, ismini gerekli gereksiz olaylara alet etseydi neler hissederdin?
Ve Google Earth'e veya kendi kendine neler sorardın?

Sevgiler
Alt 21-02-2006, 23:25
Kıdemli Üye

Yine 2 tane ileti yav!

Sildim gitti.

Sevgiler
Alt 21-02-2006, 23:38
Üye Değil

ah benim sevgili dostum senin yukardaki yazimdan kopyaladigim kisma bi bakarmisin lutfen neden sana yazdigimi..keske sen kibarcik takilmak istemeseydinde sorgulasaydin o boburlenen kisiyede bende sana ihtimaller uzerine yola cikiyosun diye yazi yazmasaydim...burasi kibarlik taslayacagin bir ortam degil....uydurma hadislerle rivayetlerle alismisiniz burda ahkam kesmeye bosa laf savurup duruyosunuz...Kuran hakkinda varsa bir kozunuz buyrun paylasalim...kibarlik isteyen yok senden nedir Kurani curuten bilgin buyur koy ortaya..Kurandan olsun ama.....ole hadise rivayete inanip gelmeyin buraya...onlara biz bile inanmazken hurfecilik karsiti sizler nasilda kapiliyorsunuz isinize geliyor diye

sevgiler ayriyetten saygilar
Alt 21-02-2006, 23:48
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

DrejAli arkadaşımızın uyarısı dikkate değer..
Yahyahan kardeşimiz yazının kaynağını belirtirse iyi olur..
Aristo'nun fikirlerini biliyoruz ama bu anlatılanın aslı yoksa itibar edilmez..
Alt 22-02-2006, 00:45
Üye Değil

uyari dikkate deger tabi....ama uyarinin uslubuna baksana...alayci tavrin son raddesi...sende alayci tavir sergiledinmi birden tavir ofkeye donusur...nedendir bilmem insanlar aynayi kendine cevirince bole bi tepki veriyorlar

Önerilen Siteler