Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-02-2006, 18:33
Üye Değil

Standart MAIDE 38 ???????

maide 38 in mealinde hirsizlik yapanin elinin kesilmesinden bahsediliyor barbarca bir sekilde...

ama bir sey var anlamadim arkadaslar...ayetin arapcasi su...

ves sariku ves sarikatü faktau eydiyehüma cezaem bima keseba nekalem minellah vallahü azızün hakım.

el kelimeside arapcada yed EL=YED

iyide yed nerde ayette..........bilgisi olan varsa aydinlatirsa cok sevinirim
Alt 20-02-2006, 20:02
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bilek falan diyodur belki...
Alt 20-02-2006, 20:25
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Yed: eydüyehema olmuştur.. Yed'din çoğuludur. Yed el demektir, eydüyehema: eller.

İki elini birden kesmeyi anlatır.

Mealler durumu ortaya koyar:

Ali Bulaç 38- Hırsız erkek ve hırsız kadının, (çalıp) kazandıklarına bir karşılık, Allah'tan, 'tekrarı önleyen bir ceza' olmak üzere ellerini kesin. Allah üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir.

Diyanet Vakfı 38. Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık bir ceza ve Allah'tan bir ibret olmak üzere ellerini kesin. Allah izzet ve hikmet sahibidir.

Edip Yüksel 5:38 Erkek hırsızın ve kadın hırsızın ellerini, yaptıklarına karşılık kesin.7 Bu ALLAH'ın öngördüğü bir caydırma yöntemidir. ALLAH Güçlüdür, Bilgedir.

Elmalılı Hamdi Yazır 38-Hırsızlık eden erkek ve hırsızlık eden kadın, suçları sabitleşince, yaptıklarının karşılığı ve Allah tarafından kelepçek (caydırıcı bir ceza olmak üzere) ellerini kesin. Allah, güçlüdür, hikmet sahibidir.

Süleyman Ateş 38. Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin! Allah daima üstündür, hüküm ve hikmet sahibidir.

Yaşar Nuri Öztürk 38 Hırsızlık yapan erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir.
Alt 20-02-2006, 20:44
Üye Değil

tskr ederim verdigin bilgiler icin......

degisik yorumlar duydum paylasmak istiyorum......

arap dili ve edebiyati profesoru bir buyugumla konustugum kadariyla edindigim bilgi su.....ellerini kesin den kasti kesici bir aletle elini kesmek degil elini isten gucten cekin manasinda yazildigini soyledi....

bir baska yorumda soyle.....elin ustune ufak bir kesikle isaret koyma....diger bir hirsizlik girisiminde inasnlar bu kesigi gorup dikkatli olsunlar diye......ama bu cok saglikli gibi gozukmedi bana....cunku ben evde ekmek keserken yanlislikla kendim kesmis olabilirim ve bu kesik bende kusku yaratabilir haksiz bir sekilde......

bir baska yorum.....gercekten elini kesme uzerine dayali buda....ama bu kadar agir bir cezanin verilme sebebi aslinda tamamiyle hirsizligi ortadan kaldirmak icin yapilan bir caydirma psikojisi.....bu bir hukum....

trafik cezalarinin agirlastirilmasi gibi....bana fikrimi sorucak olursaniz evime giren silahli bi hirsizi evimde gorsem elini kesmem onu vururum...bu da bnm cezam
Alt 20-02-2006, 20:58
master master isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart ilginç

mev kardeşim yorumlarından ötürü teşkr ederim bu bölüm benimde kafamı kurcalamıştı benimde birinden duyduğum bi yorum var bende paylaşmak isterim

ayette el kesme durumunda mutlak ve mutlak birebir yanında şahitler varsa yapılabilirmiş keyfi diil

yani fiil işlenirken şahit olucak kişilerin onun yaptıklarını görmesi gerekiyomuş

fakat yalancı şahit olmıcakmış

şimdi yazdımda bizzat benim yorumum

Dolayısıyla ayette varsada bu işlem hiçbizaman gerçekleşemez çünkü

hiçbizaman şahitlerin nekadar gerçek olduğu ve doğru söylediği kabul edilemez

Bilmiyorum video kamerayla çekilsede herkes artık bu bir montaj diyebilir dolayısyla günümüzde çok zor bence kimsenin korkmaması gerekiyo

Aynı şekilde senin yazdığın gibi caydırıcı olma sebebiyle yazıldını düşünüyorum bende
Alt 22-02-2006, 13:26
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Mübin & Mufassıl olan Kuran'ın diğer adı Kitabu'l-Ekmel dir..

Nûr Sûresi(24).46. Andolsun biz (bilmediklerinizi size) açık seçik bildiren âyetler indirdik. Allah, dilediğini doğru yola iletir.

Yani, tastamam a ç ı k l a n m ı ş olan bu kitap herhangi bir arapça hocasının semantik yorumlarıyla tevile müsait değildir.

Bilgi için korkarım yanlış kapıları çalıyorsunuz.

Allah CC Kuranı anlaşılsın diye a p a ç ı k nüzul ettim derken...

Şia - Vehhabi - Selefi geleneğinde bu ayet hükümleri asırlardır t i t i z l i k l e uygulanırken..

..Siz burada kafa yoruyorsunuz.

AhmediNecad, İranda başa geçtiği şu kısa zamanda 91 ölüm emrinin İnfazına hükmetmiştir..

İslam ne ise odur. Olduğundan f a r k l ı gösterme çabaları beyhudedir.

Dininizin Şeriatı ile övünç duyacağına bir Müslümanın Hüküm ayetlerini tevil'e kalkışması ŞİRK değildir de ya nedir?=?
Alt 23-02-2006, 19:54
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Allah Ahmedinecad'dan razı olsun.Allah Onu sırat-ı mustakiymden ayırmasın.Demekki İran'da bir yılda suçluluğu kesinleşmiş 91 katil varmış.Türkiye'de günde 91 cinayet işleniyor.İran halkı ne kadar temiz bir halk.Demekki Türkiye'de katillere ölüm cezası verilse,istiklal mahkemeleri zamanındaki darağaçları bile yetmeyecek.
Alt 15-08-2010, 12:51
breymin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
breymin breymin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Benim herzaman merak etdiyim,kuran hangi hirsizdan bahsediyor,,kurandaki hirsizin tanimi hangisi?büyük hirsizmi?kücük hirsizmi?haksiz kazancda hizsizliga giriyormu?giriyorsa axial in imzasindakilerde hizsizmi?eger haksiz kazanc hirsizliksa,muhammed dönemindeki elit takim kazanclarini nasil sagliyordu?öyle ya ziraat yok su yok ekip bicme yok tek gelir kapisi kabe,mesela hz.ali cocuklugundan itibaren hz.muhammedin yaninda büyümüs hayatinda bi kazma dahi sallamamis,nerden geliyordu bu insanin ihtiyaclari?hadi ona hz.muhammed bakiyordu diyelim öyle ya hz.haticeden muhammede büyük miras kalmisdi,,,ya diyerleri?.

Bir dinin tabii olmasi icin akla,fenne,bilime ve mantiga uygun olmasi lazimdir.
M.K.ATATÜRK
Yalan ne kadar büyükse inanani o kadar cok olur.
adolf hitler
Söylesem tesiri yok,sussam gönül razi deyil.Fuzuli
Alt 15-08-2010, 13:04
breymin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
breymin breymin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hirsizin elinin kesilmesi ilahi adalete 180 derece zitdir,biryerde biri baklava calar onun eli kesilir diyer yanda adam milyonlar dolandirir onunda önünde eyilinir,,ki bugün türkiye ve dünyanin gercegi budur,bu cok sacma bi ayet ,islama göre insanlari kandirarak elinden parasini almakda hirsizliga giriyormu?bence hayir.

Bir dinin tabii olmasi icin akla,fenne,bilime ve mantiga uygun olmasi lazimdir.
M.K.ATATÜRK
Yalan ne kadar büyükse inanani o kadar cok olur.
adolf hitler
Söylesem tesiri yok,sussam gönül razi deyil.Fuzuli
Alt 15-08-2010, 17:51
insan_olmak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
insan_olmak insan_olmak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

kurandaki hirsizin tanimi hangisi?büyük hirsizmi?kücük hirsizmi?haksiz kazancda hizsizliga giriyormu?
işte bu durumda da kuran'ın nasıl ''apaçık'' olduğunu hiç kimse açıklayamıyor

Saygılarımla

Önerilen Siteler