Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-02-2006, 02:01
korelmis korelmis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kuran'ın tümü evrensel midir?

(http://www.mustafaakyol.org/archives...nsel_midir.php)

Kur'an'ın Tümü Evrensel midir?
Dikkatimi çekiyor; site içinde yürüyen tartışmalarda Kur'an'ın evrensel bir kitap olup olmadığı konusu da arada bir gündeme geliyor. Bu, zaten uzun zamandır İslam dünyasında ve hatta Batı'da tartışılan bir konu. Müslümanların çoğu, İlahi mesajın evrenselliğine inandıkları için, Kuran'ın tümünün tüm çağlar için geçerliği olduğunu savunuyor. Buna karşılık İslam'a eleştirel yaklaşanlar, cariyelik, kölelik hukuku gibi konulara dair ayetleri göstererek, bunların o devre ait hükümler olduğunu belirtip, buradan hareketle de "Kur'an bu devre bakmaz" diyorlar.

Oysa üçüncü bir yorum tarzı da mümkün: Kur'an ayetlerinin çoğunun evrensel olduğu, buna karşılık bazı ayetlerin o dönemin şartlarına göre hükümler getirdiği söylenebilir. Elbette bugün kölelik yok ve kölelere iyi davranmakla ilgili bir Kuran ayetinin uygulama alanı yok. Elbette bugün İslam peygamberi yaşamıyor ve dolayısıyla ona veya ev halkına nasıl davranılacağını anlatan ayetlerin uygulanması mümkün değil. Bu ayetler bizlere İslam ahlakı ile ilgili bazı temel ilkeler öğretebilir, ama bire bir hayata geçirilemez.

Bu yorum biçimini Kuran'ın hukukla ilgili diğer bazı ayetlerine uygulayan bazı Müslüman ilahiyatçılar, söz konusu ayetlerde verilen ilkelerin, içinde yaşadığımız çağın şartlarına göre yeniden yorumlanması gerektiğini düşünüyorlar. Bu gerekliliğin çok açıkça gözüktüğü ayetler var. Örneğin bir ayette (8/60) Müslümanların düşmanlarına karşı "besili atlar" hazırlamaları emrediliyor; bu çağda bu ifadenin sembolik şekilde anlaşılması gerektiği, "at" yerine modern araç ve gereçlerin tercih edileceği açık. Kur'an'daki bu gibi "tarihsel" ifadelerin sembolik anlamda anlaşılmasını ve ayetteki amaç ve hikmete uygun yeni yorumlar yapılmasını savunan ilahiyat ekolüne ise "tarihselcilik" deniyor.

Tarihselcilik tartışmalı bir konu. Bu tartışmada benim vardığım kesin bir sonuç yok, ancak tartışmanın kendisini önemli buluyorum. Özellikle de bir kaç "tarihsel" ayeti gösterip, oradan hareketle "Kur'an sadece yedinci yüzyıl Arap toplumuna hitap etmiştir" sonucuna varan seküleristleri yanlışlaması açısından...
Alt 21-02-2006, 02:20
Üye Değil

bence Kuranin evrensel bir kitap oldugunu dusunup geldigi tarihteki insanlarida uyaran bir kitap olmadigini dusunmek bencillik olur....sonucta bu gunlere tasiycak olan insanlar onlardi ve onlarin aklina yatkin olmasi gerekiyordu ilk basta ki bizlere aktarabilsinler.....Kuran hem evrensel hemde indigi tarihteki insanlari doyurabilen bir kitap olmalidir,,,
Alt 21-02-2006, 02:32
Üye

(http://www.ulumulhikmekoeln.de/meden...dinkaraman.htm)

Ben diyorum ki Qur'an, Çin'de veya Hind'de veya Avrupa'da indirilseydi, o zaman Qur'an'da mesela Allah'ın Varlığını, Birliğini, Hikmet'ini, Kemal'ini İspat için verilen Misaller ve Düşündürücü İlahi Sanatlar Konusunda o Bölge İnsanı'nın Telakkisi, Tasavvurat'ı, Tecrübesi ve Coğrafyası Esas alınırdı. Bunu İnkar kabil değildir. Bir Arabistan Coğrafyası var. Oradaki İnsanlar'ın İhtiyaçları, Hasretleri var. Neye Hasret oradaki insan? Yeşil'e mi Su'ya mı? Güneş'e ve Sıcağa mı Hasret? Bunu Qur'an'da görmemek Mümkün mü? O Devir'de o Toplum'un bir Takım Adetleri var. Onları ya Tadil edecek ya İlga edecek. Oradan Hareket'le Evrensel bir Hayat Nizamı bize sunacak. Ama nerden Hareket edecek? Et'iyle, Kan'ıyla, Can'ıyla yaşayan bir Toplum'dan Hareket'le bunu yapacak. Onların Örf ve Adetler'inden. Mesela bir Ayet, onlarda "Zıhar" diye bir Adet varsa Zıhar'dan bahsedecek. Yani buna benzer Adetler'i varsa onlara ondan bahsedecek. Şimdi bunun Tarihi olduğunu İnkar etmek Mümkün müdür? Şu halde özetle biz Qur'an'da ve Sünnet'te Tarihi hiçbir Unsur yoktur demiyoruz. Bugun biz Gülistan ve Kelile Dimne gibi 1000 Sene önce yazılmış Kitapları okuyoruz. Bu Kitaplar'da Hikayeler var. O Hikayeler'deki Olaylar, Şahıslar bugün bizim Hayat'ımızda yok. Ama sonunda orada bir Şey anlatılıyor, bir Hikmet bir Kural ortaya çıkıyor. O işte Evrensel ve Ebedi'dir.
Alt 21-02-2006, 02:49
Üye Değil

Kuran in ingilizce cevirisini okurken suna rastliyoruz...Allah icin -O- dendiginde(O herseye kadirdir gibi)ingilizce aciz kalip Allahtan HE diye bahsediyor...IT diyemez canli degil....SHE neden demiyor cunku ataerkil bir yapida nukseder yureklerde Allah bu yuzden HE demis..ne kadar yanli Allah in cinsiyeti olabilirmi....
Alt 21-02-2006, 02:53
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu tartışmayı asla kabullenmeyecek , neredeyse Kur'an'ı putlaştırmış radikaller olduğu gibi , böyle bir tartışmanın abesle iştigal olduğunu söyleyen çağdaş yorumcular da olacaktır..

Kur'an 'da yazılan ayetlerin kıyamete kadar geçerli olacağını , değişmeyeceğini yazan bir ayet yok biliyorum..
Farklı anlamda ayetleri , bu anlama yönelik yorumluyanlara da " O halde kıyamet gecikti mi sizce? " diye sormak lazım..

Ayrıca Kur'an değişimin gerekliliğini ispatlayan bir kitaptır..Çünkü önceki kitaplarda yazılanları değiştirmiştir..

Örneğin ;
Cumartesi çalışmak yasak kılınmıştı..Buna uymayanlar aşağılık maymuna çevrilmişti..Kur'an bu yasağı devam ettirmedi..

Kıble Kudüs'e yönelikti..Kur'an bunu kabe'ye çevirdi..

Namazı , orucu ve benzeri ibadetleri de değiştirdi..

Değişmeyen ise sadece iyilikler ve kötülükler idi..
Evrensel olanlar da bunlardır zaten..
Alt 21-02-2006, 03:02
Üye Değil

pan dostum

peki kitabi reddettigimiz zaman bununla beraber cennet-cehennemi de mi rafa kaldirmaliyiz...
Alt 21-02-2006, 03:08
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Kitabı reddetmek diye birşey söz konusu değil..
Kitabın kimi hükümlerinin zamana adapte edilmesinin doğru olacağını kabullenmek gerek sadece..
Savaş için besili atlar yerine ,uçaklar ,tanklar hazırlamak gibi..
El-kol-bacak kesmek yerine , hapis cezası gibi..
Kadınları yarım akıllı görüp , yarım şahit , mirastan eksik hisse yerine , kadınları da eğitip 1.sınıf vatandaş yapmak gibi..

Bunları yapınca cennet-cehennem yokolmaz merak etme..
Alt 21-02-2006, 03:14
Üye

Kuran'da bugünkü insanların uygulama alanı içindeki hükümler uygulanmalıdır (Buna el kesme cezası, miras paylaşımı dahil). Bugünkü insanların uygulama alanından çıkmış olanların (köle azad etme, zıhar kefareti gibi) ise konuya yaklaşımından evrensel mesajlar çıkarılmalıdır.
Alt 21-02-2006, 03:17
Üye Değil

Savaş için besili atlar yerine ,uçaklar ,tanklar hazırlamak gibi..

e ne deseydi ucaktanmi bahsetseydi ben ZAROXYAN desem o ne diyceksin..
bundan 1400 sene sonraki savas aleti.....buyur hadi bakalim..sacma olurdu

El-kol-bacak kesmek yerine , hapis cezası gibi..

arapca bilen prof. orda yazilanin el kesmek degil hirsiza damga vurmak manasinda oldugunu soyluyorsa zamana adapte olmustur...kaldi ki prof yaniliyo bile olsa....ceza sadece hukumdur....kimseye zorla hirsizlik yaptirmiyoruz dimi....elinin kesilmesini istemiyorsan hirsizlik yapma dostum ozmn....zaten bnm evime hirsiz olarak girsen ben seni oraya birakmam evimde mihlarim o ayri...ama ben arapca ilmini bilmis insanlarin HIRSIZA DAMGA VURUN aciklalmasini savunuyorum ki bugunde onu yapiyoruz....damga vuruyoruz yani SICILINE ISLIYORUZ....

Kadınları yarım akıllı görüp , yarım şahit , mirastan eksik hisse yerine , kadınları da eğitip 1.sınıf vatandaş yapmak gibi..

butun insanliga gelmis bir kitap OKU diye basliyorsa egitimi sonuna kadar destekleyen bir kitap oldugunu dusunmekten kendimi alikoyamiyorum dostum....

cennet-cehennem oldugu yerdemi hala....aman bir yere gitmesinler...en lazim olanlar onlar cunku
Alt 21-02-2006, 03:19
sodomo sodomo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

körelmiş, bu "el kesme" cezasını nasıl onaylıyorsun veya tasvip ediyorsun ? sende hiç VİCDAN yok mu ? nasıl sattın kanlı canlı koskoca VİCDAN denilen o büyük ayeti kağıt üzerindeki yazılı ayetlere.

İnsan ol biraz insan !!

Önerilen Siteler