05-03-2006, 17:36
|
|
Üye
|
|
|
|
SORGU DEGIL ACIKLIK GETIRME OZLEMI!!!!
musluman arkadaslarim dinin sorgulanmasina iyi bakmiyorlar.....ama ben bir inanan olarak kendimi iyi bir sey yapmiyormus gibi mi gormeliyim......yada ben sorguluyormuyum....sorguladim seye goz gezdirin lutfen.....sorguladigim sey inancim mi yoksa bu assgdaki hadisin gercek olup olmadigimi....
Hadis No : 1681
_RAVI: Ebu Zerr
_TANIM: Güneş batarken Resulullah (sav) ile birlikte mescidde idim. Bana: "Ey Ebu Zerr, biliyor musun bu Güneş nereye gidiyor?" diye sordu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilirler!" dedim. "Arşın altına secde yapmaya gider, bu maksadla izin ister, kendisine izin verilir. Secde edip kabul edilmeyeceği, izin isteyip, izin verilmeyeceği zamanın (kıyametin) gelmesi yakındır. O vakit kendisine: "Geldiğin yere dön!" denir. Böylece battığı yerden doğar. Bu durumu Cenab-ı Hakk'ın şu sözü haber vermektedir. (Mealen): "Güneş, duracağı zamana doğru yürüyüp gitmektedir. Bu aziz ve alim olan Allah'ın takdiridir" Yasin 38
_KAYNAK: Buhari, Tefsir, Ya-sin 1, Bed'u'l-Halk 4, Tevhid 22, 23; Müslim, İman 250, (159); Tirmizi, Tefsir, Y
gunes Allahtan izin istiyor ve secdeye gidiyor.....arabistanda gunes secdeye giderken amerikada(yada tam olarak neresi bilmiyorum)secdeden mi kalkiyor ayni gunes.....burda yasin 38 ile pekistirlmek istenmis hadis ama dunyanin yuvarlak oldugunu soyleyen ayetler unutulmus sanirim....bu celiskiler icersinde gectim inancli insanlari ateistlerin nasil inanmasini bekleyebiliriz....sonucta bir gunes var oyle degilmi.....bu gunes secde ederken yani batarken ayni zamanda bir yerden de doguyor.....ya bu hadis ne dedigini bilmiyor yada gunes ne yaptigindan habersiz....
|

05-03-2006, 18:04
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: SORGU DEGIL ACIKLIK GETIRME OZLEMI!!!!
Dünya'nın yuvarlak olduğunu söyleyen ayet falan yoktur.
|

05-03-2006, 18:12
|
|
Üye
|
|
|
|
"Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp-örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp örtüyor..." Zümer Suresi, 5
Üstteki ayette "sarıp örtmek" olarak tercüme edilen Arapça kelime "tekvir"dir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı, "yuvarlak bir şeyin üzerine bir cisim sarmak"tır. (Örneğin Arapça sözlüklerde "başa sarık sarma" gibi yuvarlak cisimleri içeren fiiller için bu kelime kullanılır.) Ayette, gecenin ve gündüzün birbirlerinin üzerlerini sarıp-örtmeleri (tekvir etmeleri) konusunda verilen bilgi, aynı zamanda Dünya'nın biçimi konusunda kesin bir bilgi içermektedir. Ancak, sadece Dünya'nın yuvarlak olması durumunda bu ayette ifade edilen fiil gerçekleşebilir.
Ama dunyanin yuvarlak oldugunu ilk insanlara Kuran haber veriyor diye bir sey soylemek cok iddali olabilir
1800 lü yıllarda bazı araştırmacılar dünyanın yuvarlaklığının ilk olarak Miletoslu Thales *( M.Ö. 624-546 ) ve yine Miletos'lu Anaximander (M.Ö. 610-550) *tarafından ortaya atıldığı tezini ileri sürmüşlerse de, daha *sonraki araştırmalar, dünyanın yuvarlaklığı hakkındaki *tezin ilk olarak Pythagoras ( M.O. 576-496 yılları arasında yaşamış, ünlü hipotenüs teoremini *ve adını verdiği Pythagoras cetvelini bulan astronom ve matematikçi, eski Yunan, Ionia bilgini ) tarafından atıldığı görüşünü kuvvetlendirmektedir. Ancak Pythagoras'ın yaptığı araştırmalar, öğrencileri ve kendisinden sonraki araştırmacılar tarafından yayılmıştır.
Daha sonra bu teori ikinci olarak gene Yunan Eleialı Parmenides ( M.O.515-445 ) tarafından ele alınır. Bu arada bazı bilginler dünyanın yuvarlak olduğunu, dünyanın ay üzerindeki gölgesine bakarak anlamakta gecikmemişlerdir.
Parmenides karaların henüz dörtgen biçiminde gösterildiği bir dünya haritası yapar. Parmenides'in arkasından Aristoteles (M.O. 384-322) kendi eserinde Pythagoras teorisini *yaymaya ve kanıtlamaya çalışır. *Aristoteles'den sonra *yine başka bir Yunanlı astronom Krates (M.O. 2. yüzyıl) 10 ayak çapında bir yuvarlak yaparak, dünyanın betimini ortaya koymaya çalışır.
Bu teoriyi ilk olarak kanıtlı bir şekilde başaran (M.O. 64-23 ) yıllarında yaşamış olan *coğrafyacı Strabon olur. Diğer coğrafyacı ve astronomların bilgilerini de araştırıp geliştirerek Geography adında bir kitap yazar. Kitabında dünyanın yuvarlaklığına ait kanıt olarak bilinen açık denizde geminin önce direğinin görünmesi daha sonra ise kendisinin görünmesi ile ilgili gemi örneğini verir.
Bu durumda dunyanin yuvarlikligi konusunda Kuranin bilimle cakismadigini soyleyebiliriz...
|

05-03-2006, 18:19
|
|
Üye
|
|
|
|
....
|

05-03-2006, 18:20
|
|
Üye
|
|
|
|
Ben burda dünyanın yuvarlaklığını gösteren birşey göremiyorum. Ama görmek istersen görürsün elbette.
|

05-03-2006, 18:23
|
|
Üye
|
|
|
|
zaten yaziyi da senin gormen icin yazmadim....gormek isteyenin gormesi icin yazdim dostum.....kisisel olarak alma ustune
|

05-03-2006, 18:35
|
|
Üye
|
|
|
|
ben de öyle birşey dedin demedim.
ben burda yuvarlaklığın ima edildiğini düşünmüyorum dedim o kadar. bu benim fikrim.
|

05-03-2006, 18:50
|
|
Üye
|
|
|
|
ok anladim.....tekvir kelimesi ile ilgili bilgide verdim.....fikir sahibi olmak kisinin kendine kalmis artik.....zaten bu arada basligi dunya yuvarlakligini tartismak icin degil hadisin gercekciligini tartisamk icin acmistim...sagol yinede
|

05-03-2006, 19:06
|
|
Üye
|
|
|
|
"""Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp-örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp örtüyor..." Zümer Suresi, 5
Bu Ayet'ten dunyanin yuvarlak oldugunun soylendigi anlami cikmaz. *Burada dunya'nin uzerine sarilma degil, gecenin ve gunduzun birbiri uzerine sarilmasindan soz edilmektedir. Genis anlmiyla tekvir salirlma olsa da, durulme manasina da gelir.
Tekvir-1 "Gunes duruldugu zaman"
Bu Ayet'teki tekvir kelimesinindeki anlam ise durulmektir. Ama tefsirlerde kelimelerle oynarlar ve bir bakarsin sarilma'dir, durulme olur, sonra bir bakarsin buzulme olur... Anlam cikartamadiklari kelimeleri kurcalaya kurcalaya anlam cikartmaya calisirlar.. Oysa ki Kuran'in hic bir Ayet'inde dunyanin yuvarlak oldugu soylenmez. Aksine duz oldugu yonunde Ayet'ler vardir;
Gasiye-20 Yeryuzune bakmiyorlar mi nasil yayilmistir!
Sems-6 Yere ve onu yayip doseyene and olsun.
Rad-3 O yeri yayip doseyen, orada daglar, nehirler meydana getiren, orada her turlu meyveden iki es yaratandir...............
Goruldugu gibi Kuran yazari dunyanin duz oldugunu sanmaktadir. Bunun yani sira gunesin ise balcikli bir su gozesinde battigini soyler;
Kehf-86 Gunesin battigi yere varinca, onu balcikli bir su gozesinde batar buldu. Orada bir kavim gordu. Ey Zulkarneyn! Ya onlari cezalandirirsin ya da haklarinda iyilik yolunu tutarsin dedik.
Hic kimse gunesin battigi yere gidemez. Gunesin battigi yere gidiyorum diyen, doner dolasir basladigi yere gelir. Gunesin battigi yer seklinde bir ifade kullanilan bir kitap, dunyanin yuvarlak oldugundan haberdar degildir...
|

05-03-2006, 20:23
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kur'an'da dünyanın yuvarlak olduğunu belirten bir ayet yoktur.
Kimi ayetlerin dünyanın yuvarlak olduğuna işaret ettiği öne sürülmüşse de , bunlar zorlamalı ayet açıklamalarıdır ve son yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Buradan şu görüşe de ulaşabiliriz ki kuvvetle muhtemeldir ;
Hz.Muhammed de dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiyordu..
Dolayısıyla bu hadisler uydurma da olabilir , uydurma değilse de Hz.Muhammed'in bu konularda bilgi sahibi olmamasından da kaynaklanabilir.
|