Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-06-2010, 03:37
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Cool Batının önce ahlâkını mı medeniyetini mi almalıyız

Klasik bir düşünce vardır ülkemizde.

"Batının medeniyetini almalıyız ama ahlâkını asla".

Çocukluğumuzdan beri bize "batıda ahlâk, namus kalmamış", "evlilik kurumu yok olmuş", "gençler uyuşturucunun ve alkolün tutsağı olmuş" vs. gibi düşünceler empoze edilmiş, biz de inanmışızdır.

Fakat son 10 küsür yıldır bu düşüncelerin yersiz olduğunu anlamış bulunmaktayım. Hava atmak niyetinde değilim ama konuyu daha iyi açıklayabilmem için değinmem gerekiyor, pek çok Avrupa ülkesinde bulundum. Bunlardan bazılarına 4 kere gidip haftalarca kaldım. Bunun yanısıra Ürdün, Azerbaycan gibi ülkelerde de kaldım.

Edindiğim izlenim şu:

Avrupa ülkelerinde insana olan saygı, yardımseverlik, komşuluk ilişkileri, dürüstlük bizden fersah fersah ileride. Yolda yürüyen insanlara baktığınızda herkesin yüzünde bir gülümseme var. Sizi tanımadıkları halde selam veriyorlar, iyi akşamları, günaydını eksik etmiyorlar.

Trafikte aşırı disiplinliler. Kimse kendi şeridinden çıkmıyor, korna çalmıyor. Tüm sürücüler yayalara saygı gösteriyorlar. Kırmızı ışıkta bile yaya geçidinden geçmeye kalksanız araçlar durup size yol veriyorlar.

Çocuklar, süt dökmüş kedi gibiler. Çimlere basmıyorlar, gürültü yapmıyorlar, hayvanlara eziyet etmiyorlar. İngiltere'de yaşayan iki yeğenim var. Defalarca okuldan atıldılar . Bize normal gelen haylazlıklara tahammülleri yok.

Lafı uzatmayayım. Daha çocuk yaşlarda insan ve çevre sevgisiyle yetişiyorlar. Dini, bir baskı unsuru olarak değil ahlakın bir parçası olarak çocuklarına sunuyorlar. Boşanma ve suç oranları oldukça düşük.

Bizi anlatmaya gerek yok. Trafikte araç kullanın yeter.

Sonuç olarak; eğer batılılar gibi ahlaki değerlere sahip olabilseydik bilim, sanat, ekonomi anlamında çok daha ileride olabilirdik.

düşüncelerinizi merak ediyorum.
Alt 08-06-2010, 03:46
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Böyle bir kültürsel ayrim ülkemizde de var. Dogu ve Batisi arasinda..

Gaziantep'ten Ankara'ya yillar önce tasinan yasli komsu teyzeminizin Ankara'dan biz komsulari ziyaret edisinde anlattiklari,

"Vallahi oglum Ankara'nin insanlari medeni, kimse dedikodunu yapmiyor, yollar temiz, cöp yok, sokakta cocuklar gürültü yapmiyor, gelip Antep cocuklari gibi bahcenizdeki dut agacini veya evdeki köpegi taslamiyor, mahellenin delisine eziyet etmiyorlar, yoldaki meyve agaclarina cikip meyvelerini toplamiyorlar, bahcenizdeki cicekleri yolup calmiyorlar, düzgün bir sekilde insanla konusuyorlar, okuyorlar, egitim aliyorlar, tiyatroya gidiyorlar, bizimkiler gibi görmemis , cahil ve ne oldum delisi degiller"

O bünden beri hic gidip görmedigim Ankara'yi sevmistim...
Alt 08-06-2010, 03:51
Üye

ALKA´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
... Böyle bir kültürsel ayrim ülkemizde de var. Dogu ve Batisi arasinda...
Bunu hiç düşünmemiştim. Demekki ortadoğudan uzaklaştıkça ahlâki değerler yükseliyor.

teşekkürler...
Alt 08-06-2010, 03:53
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Biraz mübalağa ederek/vurgulayarak kıyas yaptığınızı düşünüyorum. Elbette Batı ülkelerinde de herşey güllük-gülistanlık değil...

Boşanma oranlarının düşük olduğu ise objektif olarak yanlış. Hatta islamcı yazarlar onyıllardan beri ''Batı dünyası ahlaki olarak çökmekte, Batı insanı materyalist dünya tarafından koskaca bir boşluğa itilmekte, Batı'nın da nihai kurtuluşu İslam'dadır'' gibi bitmez tükenmez propagandalarını yapıyorlar.

Ama genel tablo olarak söyledikleriniz doğru. Genel olarak insan saygısı, sosyal ilişkiler, ticaret ahlakı, toplum düzeni, bireyin hakları vs. gibi konularda 'ecnebi'ler müslüman ülkelerinden fersah fersah ilerde.

Tabii, bunu sadece dine indirgemek yanlış olur, ama dinin de bu farklılıkta önemli bir etken olduğu bence yadsınamaz. Ama bu, Hıristiyanlığın İslam'dan daha üstün/medeni olduğunundan kaynaklanmıyor. Batı toplumlarının (genel çoğunluk olarak) kendi dinlerini artık fazla ciddiye almadıklarından, hoşlarına gitmeyen yerlerini zamanla kırptıklarından, dini günlük hayatı belirleyici normatif bir öğreti olarak değil, kültürlerinin bir parçası olarak 'yaşattıklarından' kaynaklanıyor.

saygılarımla
Alt 08-06-2010, 04:05
Üye

ulpian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Biraz mübalağa ederek/vurgulayarak kıyas yaptığınızı düşünüyorum. Elbette Batı ülkelerinde de herşey güllük-gülistanlık değil...

Boşanma oranlarının düşük olduğu ise objektif olarak yanlış.
saygıdeğer Ulpian,

kastettiğim ülkeler İngiltere, Belçika, Fransa, İspanya, Almanya.

Balkan ülkelerindeki durumu bilmiyorum. Avrupalı derken onları kastetmemiştim.

Ülkemizdeki boşanma oranları bu ülkelerden yüksek. 2004 yılında boşanan çift sayısı 88000'di. İstatistikler de batıdan daha yüksek oranda boşanmaların olduğunu söylüyor. Arama motorlarından bulabilirsin.

Kadının mutsuz olsa, zulüm görse bile boşanamadığı ülkemizde batının yarısı oranında boşanma olsaydı bile onlardan daha mutsuz evliliklerimiz var demek olurdu.

görüş belirttiğin için teşekkürler ...
Alt 08-06-2010, 04:06
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

YasasinBilim´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
saygıdeğer Ulpian,

kastettiğim ülkeler İngiltere, Belçika, Fransa, İspanya, Almanya.

Balkan ülkelerindeki durumu bilmiyorum. Avrupalı derken onları kastetmemiştim.
Ben de aynı ülkelerden bahsetmiştim... Balkan ülkeleri de nereden çıktı??
Alt 08-06-2010, 04:13
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger YasasinBilim;

Avrupa'da yasam suren bir birey olarak; Bati ile dogunun farki batinin akilciligi, dogunun duygusalligi; batinin bireyciligi, dogunun toplumsalligi, batinin saygisi, dogunun sevgisi, farklaridir.

Batida, birey olarak saygi en on plandadir. O yuzden de konular genelde bireyi ilgilendiren konular ve dusunce belirtimidir. Bireyler, biribirlerinin degerlerine saygi gosterirler. Dogudaki toplumsallik olmadigindan, dogunun herkesin, politikaci, herkesin, ekonomist, herkesin devrimci, herkesin her konudaki ilgisi, bati da yoktur. Bati bu konulara meslek, ya da hobi olarak bakar. Bireyler arasi, empoze, mudahele, karisma v.s. bireysel hak ve ozgurlukler temelinde torpulenmistir. Herkes, yetiskin olduktan sonra, kendinden sorumludur.

Butun bunlar da ahlak kurallarindan ziyade, toplumun bir arada yasayabilmesinin kurallaridir. Doguda olmayan, ben ve bencillik, batida fazlasiyla mevcuttur. Batida, kisinin bir birey olarak yetismesi, egitimi, dusunce ozgurlugu on plandadir. Dogudaki gibi,vatandas devleti icin degil;devlet, bireyi icin vardir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 08-06-2010, 04:13
Üye

ulpian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben de aynı ülkelerden bahsetmiştim... Balkan ülkeleri de nereden çıktı??
Haklısın.

Gelişmiş avrupa ülkelerinin dışında kalanlar balkan ülkeleri. avrupa istatistiklerini negatif anlamda arttıran bu ülkeler. Avrupa'da boşanmalar ülkemizden daha yüksek deyince otomatik olarak öyle algıladım demek ki.

Batının (şu anki) ahlaki değerlerinin yüksek olamasındaki sebep tabii ki hristiyanlık değil. Ortaçağdaki hristiyanların ne kadar berbat olduklarını biliyoruz.

Belki de medeniyetle ahlâk, tavuk-yumurta gibidir. Bilim, sanat, ekonomi alanında gelişsek ahkali değerlerimiz yükdelecektir belki de.

saygılar...
Alt 08-06-2010, 04:19
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger YasasinBilim;

Avrupa'da yasam suren bir birey olarak; Bati ile dogunun farki batinin akilciligi, dogunun duygusalligi; batinin bireyciligi, dogunun toplumsalligi, batinin saygisi, dogunun sevgisi, farklaridir.
bu düşüncelere ben de katılıyorum. Doğunun iyi yanları es geçilemez. Batı insanı daha bireyci (bazen de bencil). Ama kendine hayrı olmayan bireylerin topluma da faydası olmuyor.

teşekkürler...
Alt 08-06-2010, 04:21
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger YasasinBilim;

bireysel çıkarları geri plana itmek doğuya has özelliklerdir. Bunlar görmemizlikten gelinebilecek erdemler değiller.-YB-

Birincisi, bireysel "cikarlar" dan neyi anlatmak istiyorsun?, buna karsilik toplumsal cikar var mi?, var sa nedir ve neye/kime gore? Sence, bireysel "cikarlar" i "geri plana itmek", 21. yuzyilda, nasil bir "erdem?"

Saygilarimla;
evrensel-insan
Sevgili evrensel-insan;
konu gittikçe geyiğe sarmaya başladı.
Şu kadarını söyleleyim (tüm sorularını yanıtlayacağını sanıyorum).

Vatan söz konusu olunca hepimiz gözümüzü kırpmadan canımızı verebiliriz.
Batı kültüründe insanları para vermeden askere zor gönderirsin.

saygılar...

Önerilen Siteler