arkhetip´isimli üyeden Alıntı
İşin tuhafı şu ki, şimdi böyle bir tez öne sürmek aynı zamanda peygamberin allahın mucizesini reddettiğini belirtmiş olmaz mı? Yani allah emir verecek ama peygamber olmaz be ya mı diyecek? Adam tez öne sürerken hiç düşünmemiş oturmuş fantezi kurmuş.
|
haklısın Arkhetip.
yalnız şunu unutmamak gerekir. dincilerin (masum dindarları kastetmiyorum) her şeye bir açıklama getirme yetenekleri vardır. kuranda "dünya düzdür" yazıyor olsaydı, dünyanın düz olduğunu açıklayacak 1000'lerce külliyatla karşımıza gelirlerdi. Uydu görüntüleri, gölge hesabı vs. nafile.
bir illüzyonla nerdeyse seni beni bile dünyanın düz olduğuna ikna ederlerdi.
(kurandaki net çelişkiler için yaptıkları açıklamaları, son derece mantıksız bir hadis olan "bir kez yasin okuyan, tüm kuranı okumuş kadar sevap kazanır" hadisine said-i nursi'nin açıklama getirme çabaları vs. vs.)
yüksek mühendis, yıllarca üst düzey bürokratlık yapmış, ibadetlerini yerine getiren, emekli olduktan sonra da hacca gidip gelmiş ama her zaman ileri görüşlü olan, asla yobaz olmayan babamla yaptığım bir sohbet bana ders olmuştur.
Bir ara haddimi aşıp kurandaki çelişkilerden bahsettim. tefsir kitaplarını hemen çıkardı. Bir süre beni ikna etmeye çalıştı. sonunda çelişkileri kendisi de kabul etti.
"O gözle bakarsan tabii ki çelişkili gelir. Önce inanmak lazım." dedi.
70'ine merdiven dayamış adamcağızın kafasını daha fazla karıştırmak istemedim. Konuyu açtığıma da pişman oldum.
Babam gibi kültürlü bir adam bile bunu söyledikten sonra, dindar bir toplumun kuşatması altında olan bir bireylerin gerçekleri kabullenmesinin ne kadar zor olduğunu artık tahmin ediyorum. Ağaç yaşken eğiliyor. Odun olduktan sonra (ağacı kastediyorum) ne yapsan nafile.
İnanç bambaşka bir şey. Gerçekleri kabul edememe dürtüsü de bunun bir parçası.
saygılarımla...