20-03-2006, 00:56
|
|
|
EVRİMİ SAVUN! BİLİMDEN YANA OL!
Üniversite Konseyleri Derneği, 3 Mart 2006 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na fen bilgisi ve biyoloji derslerinde evrim kuramının bilimsel bir biçim ve içerikle işlenmesi ve yaratılış görüşünün müfredattan çıkarılması için dilekçe verdi. Konu ile ilgili olarak bilim insanları tarafından hazırlanan “bilimsel görüş”, Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe ile birlikte iletildi.
Aşağıdaki çağrı, bilimden ve aydınlanmadan yana tüm bilim insanlarını Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulan bu görüşe destek olmaya çağırmaktadır (Üniversite Konseyleri web sitesinden alınmıştır):
Evrim kuramını savunan bilim insanlarının girişimini destekliyorum, çünkü...
Okullarımızda bilimsel eğitim verilmeli, çocuklarımız ve gençlerimiz bilimsel düşünceyle donatılmalıdır.
İnsanlık, bilim sayesinde, uzayı fethediyor, atomu parçalıyor, hastalıklara çare buluyor, bilgisayarları ve iletişim teknolojilerini geliştiriyor, depreme dayanıklı yapılar inşa ediyor, kısacası doğayı denetim altına alıyor.
Ama bazıları, din adına, bilime ve eğitime müdahale etmeye çalışıyor. Geçmişte, din adına, Güneş’in Dünya’nın çevresinde döndüğünü savunuyorlardı. Bugün, yine din adına, evrim kuramına karşı çıkıyorlar.
Evrim kuramı, dine karşı geliştirilmiş bir kuram değildir. Canlılardaki çeşitlilik ve benzerliklerin kökenlerini açıklayan bu kuram, bilimsel araştırmalara hız kazandırmış, bilim alanında sayısız uygulama alanı bulmuş, hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde ön açıcı olmuştur. Ama toplumsal yaşamın her alanını ve bu arada eğitimi dinselleştirmek isteyenler, evrim kuramını bir din-bilim çatışmasının konusu haline getirmeye çalışıyor.
“Yaratılış”, bilimsel bir teori değil, dinsel bir inançtır. Bu inancı evrim kuramının karşısına çıkaranlar, insanlığın bilimsel birikimine katkıda bulunmayı amaçlamıyor. Onlar, doğa olaylarının, doğa dışı bir güç tarafından düzenlendiğini kanıtlamayı hedefliyor. Oysa bilim, doğa dışı bir gücün varlık ya da yokluğuyla ilgilenmez. Bu, bilimin bir konusu değildir. Bilimsel düşünce bir yana bırakılırsa, “hızlandırılmış tren” katliamları yaşanır, evrimsel süreçlerden geçen kuş gribi virüsünün ülkemizin dört bir yanına yayılmasına seyirci kalınır, en basit doğa olayları birer felakete dönüşür. Din adına bilime saldıranların gerçek amacı, bilimsel düşünceden yoksun bıraktıkları insanların dinsel inançlarını sömürmektir. Düşünmeyen, sorgulamayan, körü körüne itaat eden, bu dünyadaki yanlışlıkları, eşitsizlikleri ve haksızlıkları “kader” olarak gören insanlar yaratmak istiyorlar.
Tüm bu nedenlerle, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde evrim kuramı karşıtlığına yer yoktur. Tam tersine, bu derslerde evrim kuramının en iyi şekilde anlatılması bir zorunluluktur. Yine tüm bu nedenlerle, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde yer alan bilim dışı vurguların Milli Eğitim Müfredatı’ndan çıkarılması için Üniversite Konseyleri Derneği tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen dilekçeye ek olarak sunulan ve bilim insanları tarafından hazırlanan aşağıdaki görüşü benimsiyor ve destekliyorum.
|

20-03-2006, 01:13
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: EVRİMİ SAVUN! BİLİMDEN YANA OL!
Halk lafıdır, söylenir..
"Gerçekler acıdır" diye..
Yoo...acı değil..gerçek gerçektir..
Az çekmedi insanlık dinlerden..
Bilimin önüne set çekmekten tut da,insan katletmeye kadar..
Ha Müslümanı,ha Hristiyanı , ha Yahudisi (Aspartam'ın hatırı için nazileri de ekleyelim..)
Ama bilimin adam öldürdüğü,insanlığın önünü tıkadığı pek varit değil..
Yeter ki,teknoloji sapığın eline geçip de,kötü amaçla kullanılmasın.
CEM'in şu aşağıdaki satırlarından,tekine itiraz edebilir misiniz ?
İnsanlık, bilim sayesinde, uzayı fethediyor, atomu parçalıyor,
hastalıklara çare buluyor, bilgisayarları ve iletişim teknolojilerini geliştiriyor,
depreme dayanıklı yapılar inşa ediyor, kısacası doğayı denetim altına alıyor.
Ama bazıları, din adına, bilime ve eğitime müdahale etmeye çalışıyor.
Geçmişte, din adına, Güneş’in Dünya’nın çevresinde döndüğünü savunuyorlardı.
Bugün, yine din adına, evrim kuramına karşı çıkıyorlar.
Evrim kuramı, dine karşı geliştirilmiş bir kuram değildir.
Canlılardaki çeşitlilik ve benzerliklerin kökenlerini açıklayan bu kuram,
bilimsel araştırmalara hız kazandırmış,
bilim alanında sayısız uygulama alanı bulmuş,
hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde ön açıcı olmuştur.
Ama toplumsal yaşamın her alanını ve bu arada eğitimi dinselleştirmek isteyenler,
evrim kuramını
bir din-bilim çatışmasının konusu haline getirmeye çalışıyor.
Doğru,doğrudur.
Söyleyenin inancı,doğruyu tartışmaya açmaz.
Tesbitlerini destekliyorum Cem.
İnanan - inanamayan..
Hep beraber bilimde elele..
Daha güzel,daha güzel TÜRKİYE..
|

20-03-2006, 01:29
|
|
|
Bu çabayı desteklemekle birlikte, asıl sorunun okullarda evrim teorisinin öğretilmesi olduğunu düşünmüyorum ben. Benim lisede olduğum dönemde evrim teorisi anlatılmaktaydı biyoloji dersinde. 2 saat sonra din dersinde ise bunun yalan olduğu, dinsizlik olduğu anlatılmaktaydı. Üstelik verdiği eğitimin niteliği iyi sayılabilecek bir özel okulda okudum ben. Ama bir çok şeyi çok sonra anlayabildim. Biyoloji dersinde Malthus'un nüfus artışı ile ilgili tezi anlatılmaktaydı, ancak bunun Darwin'in teorisi ile ilgisi bir türlü kurulamamıştı. Karman çorman, biraz Lamarc, biraz başka şeyler, birşeyler öğretildi sonuçta.
Bizim daha temel sorunumuz, eğitim sistemimizin bilimsel bir bakış açısı verememesi. 2 farklı konu arasında bağlantıyı kurabilmeyi beceremeyen insanlara diplomalarını verip üniversiteye göndermemiz. En basiti, ortaya atılan bir varsayım nasıl incelenir, nasıl kaynak gösterilebilir vs. bunları bile öğretmeyi beceremiyoruz. Eğitimde Evrim Teorisi'ni anlatabiliriz, ama bunu "Bakın çocuklar bunlar ispinozlar, Darwin bunlara bakmış, evrim var demiş" gibi anlattığımız sürece bir işe yaramayacaktır. Temelde sorgulamayı, düşünebilmeyi öğretmediğimiz sürece müfredat içinde ister Darwin olsun, ister AT olsun hiç bir şey farketmeyecek. Karamsar düşündüğümün farkındayım, ama daha iyimser bakabilmem için ne yazık ki henüz bir şey göremedim.
Saygılar.
|

20-03-2006, 02:20
|
|
Üye
|
|
|
|
Aldostu katılamayacağım bu fikirlerine;
"İnsanlık, bilim sayesinde, uzayı fethediyor, atomu parçalıyor"
uzayı keşfi diye bir şey yok bunların hepsi bir aldatmaca,
atomun parçalanması Hiroşima ve Nagasaki 'ye atılan atom bombası demek,
"Ama bilimin adam öldürdüğü, insanlığın önünü tıkadığı pek varit değil".
vallahi lab. ortamında öldürdükleri hayvanların haddi hesabı yok, insan öldürme konusuna gelince kesin bir veri sunamam ama öldürmeyip süründürdüklerini biliyoruz.
"depreme dayanıklı yapılar inşa ediyor, kısacası doğayı denetim altına alıyor"
nerede gördün depreme dayanıklı yapı abiciğim bana söylermisin ?
doğayı denetim altına almak mı ? ona doğayı katletmek desek nasıl olur ?
"Evrim kuramı, dine karşı geliştirilmiş bir kuram değildir."
evet ama evrim kuramı savunucuları "yaratılış" gerçeğine karşı mücadele etmeyi kendilerine vazife edinmişlerdir bu onların ideolojik yönüdür, yani dinler ile uğraşmaz onlar bizatihi "yaratılış" gerçeği ile uğraşırlar ve bu yüzden "ID- yani akıllı tasarım"a karşıda savaş açtılar adamlara "kardeşim bari alternatif bir teori olarak okutulsun" diyenlere karşı çok amansız bir saldırı başlattılar.
Ne var dı ki yani sonuçta senin evrim teorin adı üstünde bir *TEORİ değil mi? o da alt tarafı bir YARATILIŞ TEORİSİ olarak yerini alacaktı neden cellalendiniz böyle ? size "İncili, Kuranı okutalım bilim yerine" demediler ki,
işlerine gelince "evrim torisi geçmişi kısa aralıklar ile gözlemleyemeyeceğimiz için doğası gereği TEORİ olarak kalacak" diyen sizlersiniz ne vardı "İndirgenemez Karmaşa (Irreducably Complex)" *da bir teori olarak yerini alsaydı ? ne olurdu yani ?
"hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde ön açıcı olmuştur".
Evrim teorisi sayesinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu ilk defa duyuyorum. Hangi hastalık bu ?
grip, diyabet, kanser, romatizma ve bilumum genetik hastalıklar...
bana söylermisiniz modern tıp hangi hastalığın tedavisini bulmuş da üstelik evrim teorisi sayesinde bulmuş ? Binlerce hastalığın tedavisi bugün yok, yukarıda yalnızca bir kaçını saydım.
Modern tıbbın iki alanda başarısı vardır ; aşı geliştirme ve ağrı kesiciler
gerisi ilaç endistürisinin soygun düzeni...
Daha güzel,daha güzel TÜRKİYE.
işte bak bu dileğine katılıyorum.
|

20-03-2006, 05:44
|
|
|
evrimi savun bilimden yana ol!!!!!
evrimi savunma bilim dusmani ol!!!!!
bumudur cem kardesim......ya bari siz yapmayin soyle seyler ya......sanki bilim sadece evrim teorisini destekliyor......evrimi savunmayan kisinin bilime karsi oldugunu itham ediyorsun bu baslikla cem kardesim.....uzuluyor gercekten insan.....kasten yaptigina inanmak istemiyorum....
|

20-03-2006, 10:15
|
 |
Üye
|
|
|
|
|
uzayı keşfi diye bir şey yok bunların hepsi bir aldatmaca,
atomun parçalanması Hiroşima ve Nagasaki 'ye atılan atom bombası demek,
|
Deme ya! Adamlar Mars'a gitmeye uğraşıyor, siz nelere takılıyorsunuz.
|
vallahi lab. ortamında öldürdükleri hayvanların haddi hesabı yok, insan öldürme konusuna gelince kesin bir veri sunamam ama öldürmeyip süründürdüklerini biliyoruz.
|
Valla kurban bayramında müslümanların kestiği hayvan sayısı, bilimadamlarının öldürdüklerinden fazladır. Ama unutuyorsun, eğer bilimin bulduğu ilaçlar, teknikler olmasaydı şu an mevcut olan insanların %92'i si yaşamıyor olacaktı.
|
nerede gördün depreme dayanıklı yapı abiciğim bana söylermisin ?
doğayı denetim altına almak mı ? ona doğayı katletmek desek nasıl olur ?
|
Doğayı katleden bilimmi? Yoksa "Son ağaç kesilmeden kıyamet kopmaz, bu yüzden tüm ağaçları kesmeliyiz" diyen tipler mi? Bu tiplerin aynı zamanda Yaratılışı desteklemek için ne canhıraş gayret ettikleri de ayrı bir soru.
Biraz haberleri seyret, öğrenirsin depreme dayanıklı bina neredeymiş. İzmit depreminden daha büyüğü oldu ABD'de, bir kişi bile can vermedi. Daha ne diyorsun ki?
|
evet ama evrim kuramı savunucuları "yaratılış" gerçeğine karşı mücadele etmeyi kendilerine vazife edinmişlerdir bu onların ideolojik yönüdür, yani dinler ile uğraşmaz onlar bizatihi "yaratılış" gerçeği ile uğraşırlar ve bu yüzden "ID- yani akıllı tasarım"a karşıda savaş açtılar adamlara "kardeşim bari alternatif bir teori olarak okutulsun" diyenlere karşı çok amansız bir saldırı başlattılar.
|
Yaratılış diye bir "PALAVRA" var sadece. Ve bu palavra ile uğraşan "bilim adamı" da yok. Sen gidip palavrayı bilim gibi çocukların önüne koyacağım dersen, elbette hiç bir bilim adamı bunu kabul etmez.
|
Ne var dı ki yani sonuçta senin evrim teorin adı üstünde bir *TEORİ değil mi? o da alt tarafı bir YARATILIŞ TEORİSİ olarak yerini alacaktı neden cellalendiniz böyle ? size "İncili, Kuranı okutalım bilim yerine" demediler ki,
|
Evrim teorisine karşılık bir yaratılış varsayımı vardır. Evrim teorisi elle tutulur bulgulara, bilgilere dayanır. Yaratılış ise masallara. Bu yetmezmiş gibi, birde evrim teorisini yanlışlamaya çıkar.. Yaratılışa dair bir takım elle tutulur kanıtlar bulsunlar, ondan sonra düşünürüz. Ha, bu arada, bilinmeyenden hiç bir teoriye kanıt çıkmaz..
|
Evrim teorisi sayesinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu ilk defa duyuyorum. Hangi hastalık bu ?
grip, diyabet, kanser, romatizma ve bilumum genetik hastalıklar...
bana söylermisiniz modern tıp hangi hastalığın tedavisini bulmuş da üstelik evrim teorisi sayesinde bulmuş ? Binlerce hastalığın tedavisi bugün yok, yukarıda yalnızca bir kaçını saydım.
Modern tıbbın iki alanda başarısı vardır ; aşı geliştirme ve ağrı kesiciler
gerisi ilaç endistürisinin soygun düzeni...
|
Yuh demek gerekiyor sana. Eğer şeker hastası olan yakınların bugün sağ ise, sebebi evrim teorisini kullanarak geliştirilen insülin üreten bakterilerdir. Bu lafı eden birinin, evrim neymiş, biyoloji neymiş vs. gibi konularda kör cahil olduğu apaçıktır.. Bu yüzden daha bir sürü "Bak şu hastalık, şöyle" filan demenin anlamı yoktur. Forum ahalisinde Tıp ile uğraşan varsa, kendilerine, kendi mesleklerine edilen bu ağır hakarete bir cevap yazar belki.
|

20-03-2006, 11:58
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Liop yazdı:
''Eğer şeker hastası olan yakınların bugün sağ ise, sebebi evrim teorisini kullanarak geliştirilen insülin üreten bakterilerdir. Bu lafı eden birinin, evrim neymiş, biyoloji neymiş vs. gibi konularda kör cahil olduğu apaçıktır.. ''
Liop sanırım e't-Tıbün-nebevi'den;
''la Adva!'' (Hastalıkta bulaşma yoktur)
Uhruc Duasından (Uhruc adevullah, Ene Rasullulah!) = Ey Cin! Ben Allah Resulü, çık bu gövdeden..
Bu ve benzeri düsturlardan pek hazzetmiyorsun..
Oysa bu düsturlar *İslamın Tıbba yaklaşımını iyi açıklar.
|

20-03-2006, 12:05
|
|
|
mutezile dostum senden La Adva yi istedim yazmadin...simdi tam yerini buldun yaziyorsun oyle degilmi....bence kendini sorgulamasin kimlerin sozlerini okuyorum diye???ayrica liop u bu ukala ve terbiyesizce uslubundan dolayi sikayet edicektim.....artik gina geldi.....ama goruyorum ki sen okumussun yazisini.....hatta alinti bile yapmissin.....helal olsun ne diyeyim
|

20-03-2006, 13:28
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bir taraftan "Evrim teorisi dine karşı geliştirilmiş kuram değildir" derken ,
diğer taraftan Liop kardeşimiz "Evrim teorisi Yaratılış teorisine karşıdır" diyor.
Tabi , evrimi savunanlarla , karşı çıkanlara bakılınca safların yapısından liop'a hak verilebilir.
Ama , Evrim teorisini ateist düşünceye temel oluşturma gayretleri nafile..
Çünkü , özellikle Tasavvuf alimleri Darwin'den asırlar öncesi evrim teorisini öne sürmüşler ve yaratılış açıklamasını farklı bir anlayışla ortaya koymuşlardır.
Tasavvuftaki evrim inancı Cabir bin Hayyan , Biruni , İbni Sina , İbni Arabi , Mevlânâ , Erzurumlu İbrahim Hakkı , Muhammed İkbal gibi önemli *düşünürlere kadar dayanıyor.
Bugün İslam içinde de Evrimi kabul eden bir kesim var. özellikle Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde akademik görevlerini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar , Doç. Dr. İlhami Güler , Yrd. Doç. Dr. Hadi Adanalı hocalar tarafından son yıllarda yeniden tartışmaya açılan evrim teorisi tartışmasının , İslam Rönesansı'nın en önemli öncülerinden biri olacağına inanılıyor.
Eğitim , bilim doğrultusunda yapılmalı , bilimin kanıtladığı teoremlerden kesinlikle taviz verilmemelidir.
Tartışmalı konular , objektif olarak yansıtılmalı , kesinleşmemiş teoriler belirtilirken karşıt görüşler olduğu da vurgulanmalıdır.
Özellikle , bizim gibi ülkelerde dini inançları zedeleyen , tahrik eden ifade ve resimlerden kaçınılmalıdır.Örneğin maymun aşamalarını gösteren ve en son resimde insanla sona eren , insanın evrimini gösteren resmi ders kitaplarında doğru bulmuyorum.
|

20-03-2006, 13:34
|
|
Üye
|
|
|
|
Gerçekten ilginç konular ateist arkada$lar ilginç bir yakla$ımda bulunmu$ ama konu biraz ilginç konuya giriyorum;
Evrim tabiki bir teori fakat söyleminizde "Evrimi savun!bilimden yana ol" sözü gerçekten fantastik neden derseniz burda fenerbahçe-galatasaray takımları gibi olmu$ bilim bir maç felsefesinde değildir.
evrim teorisi-yaradılı$ teorisi 
konuyu müsadenizle birazdaha açayım;
önceden defterlere renkli kalemle "Atom bölünemez bir bütündür.." yazdırılırdı evet gayet ilginç sanırım $imdi bunu diyen biri çıksa insanlar aklından $üpe ederler çünkü quarklara kadar indi dahadainer...
yani konu gayet basit bilim bir müsabaka değildir;
evrim teorisi yaradılı$ teorisini döver yada benim babam senin babanı döver vs...
Eğer bilimden konu$uyorsak bilimin kalitesi açısından tüm ihtimalleri gözden geçirmek gerekmekte ve kanımca okuduğum kadarıyla ise evrim teorisi yaradılı$ teorisi kar$ısında zayıf kalmaktadır ilerde ne olacağını bilim adamları gösterecek... bunda gücenecek gerçektende bir$ey yok o zaman sizde bir teori ortaya atın sizinkini incelesin bilim adamları...
Tanrıyı kabul etmeyenlerede saygım sonsuz edenlerede...
farklı algılanmak istemem fakat sizinde anlayacağınız gibi yaradılı$ teorisi evrim teorisinin zıttı olarak evrim teorisinin yanlı$lıkları baz alınarak yazıldığı için mutlak olarak evrim teorisinden kademelerce daha üstün olmu$tur fakat bilimde yeni bir$ey bulunur ona bir$eydemem olayı objektif olarak göz önünde almaya çalı$tım...
zaten bilimde subjektif değil objektif bir yapıya tekabul etmekte...
Saygılarımla...
One Turk Against The World
|