Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Edebiyat > Kitapkurdu

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-06-2010, 19:30
hayko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hayko hayko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hayko - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Tüfek, Mikrop ve Çelik/Jared Diamond

İnsan Topluluklarının Yazgıları

Guns, Germs, and Stell
The Fates of Human Societies - 1997

Jared Diamond

Çeviri: Ülker İnce

Sayfa Sayısı: 610
Boyutları: 13,6 x 21,5 cm
ISBN 975-403-271-8
Baskıda
Baskıda (Ciltli)

"Neden Avrupalılar Amerika'yı keşfetti de Amerikalılar Avrupa'yı keşfetmedi?" Bu basit sorunun ardında insanlığın MÖ 11.000'den günümüze tarihi gizli. Fizyoloji profesörü Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. İnsan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... Biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "Batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları - 173

Özeti için: http://www.ozetkitap.com/tufek_mikrop_celik.pdf
"Tüfek, Mikrop ve Çelik" Üstüne : http://ulas.teori.org/index.php?opti...=355&Itemid=30

nar çiçeğinde bir Hrant,kızılgüzergahta savaşan bir Ohannes Bakırcıyan olmak isterdim,Andrea Wolf gibi de mesken tutmak isterdim dağları.
Alt 20-06-2010, 04:06
prometheus4517 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
prometheus4517 prometheus4517 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

prometheus4517 - İCQ üzeri Mesaj gönder prometheus4517 - MSN üzeri Mesaj gönder prometheus4517 - YAHOO üzeri Mesaj gönder

muhteşem bir kitap, 3 serilik bir belgeseli de var. kitap da belgesel de tek kelimeyle muhteşem. herkese şiddetle tavsiye ederim.
Alt 24-07-2010, 23:17
emil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
emil emil isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu kitabın baskısı yok o yüzden bulunmuyor kitapçılarda.Ama belgeseli var üç bölüm. internette vardır izlenebilir güzel bir belgesel..
Alt 24-07-2010, 23:27
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Guns, Germs, and Stell-Alinti-

Burada "guns" "tufek" degil, "silah" demektir. Tufek, sadece bir silah cesididir ve "pistol" dur. Buradaki verilmek istenen anlam ise, her turlu oldurucu maddesel cisim anlamindadir.

Zaten basligin amaci, toplumlari insanliktan ve insan olmaktan uzaklastiran, yine insanoglunun yarattigi olgulari uc ana baslik altinda toplamaktir.

Bu anlamda da, silahlar, mikroplar ve Celik iceriginin anlamini yazarin verdigi gibi algilamak, onemlidir, hem yazarin bu kitapta neyi anlatmak istedigi hem de nelere dikkat cekmek istedigini algilamak adina.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 11-09-2010, 12:06
agnoschemist agnoschemist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Herkese iyi günler, ben bu kitabı satın almak için çok aradım ama bulamadım. Ne ilginçtir ki Tübitak tükenmesine rağmen bu kitabı yeniden basmıyor. Neden acaba? Merak ettim doğrusu.
Alt 29-10-2010, 22:50
mermus mermus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Merhaba
Tüfek , mikrop ve çeliğin devamı niteliğinde yine Diamond'ın yazdığı '' Çöküş '' isimli ikinci bir cilt daha var, bulabilirseniz okumanızı tavsiye ederim.Yalnız ''çöküş''ü tübitak basmamıştı, yanlış hatırlamıyorsam timaş yayınlarından çıkmıştı.

Şunu da ilave etmek sitiyorum. Tüfek mikrop ve çelik te Diamond insanlığın tarımı keşfetmesi ile yerleşik düzene geçip medeniyetleri geliştirdiğini savunur . Daha sonra , bundan bir-iki yıl kadar önce , Doğuanadolu'da yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen bulgulardan yola çıkarak önce dinlerin ortaya çıktığı ve mabedlerin yapıldığı daha sonra bu mabedlerin etrafında yerleşik düzenin ve tarımın gelişmiş olmasının da ihtimal dahilinde olduğu yönünde bir fikir değişimine ulaşmıştır.
Selamlar.
Alt 29-10-2010, 23:19
SonAkbaba SonAkbaba isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

mermus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Şunu da ilave etmek sitiyorum. Tüfek mikrop ve çelik te Diamond insanlığın tarımı keşfetmesi ile yerleşik düzene geçip medeniyetleri geliştirdiğini savunur . Daha sonra , bundan bir-iki yıl kadar önce , Doğuanadolu'da yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen bulgulardan yola çıkarak önce dinlerin ortaya çıktığı ve mabedlerin yapıldığı daha sonra bu mabedlerin etrafında yerleşik düzenin ve tarımın gelişmiş olmasının da ihtimal dahilinde olduğu yönünde bir fikir değişimine ulaşmıştır.
Selamlar.
Sevgili Mermus, Jared Diamond mı yukarıda söylediğin görüşe sahipmiş bu tam anlaşılmıyor. Evet böyle bir düşünce var o haberi okumuştum, ayrıca Süleyman Ateş te bu haberi bir yazısında kullanmış ve işte tanrıyı insan yaratmadı, her şeyin başlangıcı din ile oluştu görüşünü savunmuştu (herşeye böyle balıklama atlamayı da çok severler stephen hawking tanrının zihnini öğrenmeye çalışıyoruz dediğinde de çok hoşlarına gitmişti ama m teorisi sonrası tanrıya fiziken ihtiyaç yok görüşünü duyunca aynı adamın fiziki özelliğiyle hemen dalga geçmeye başlamışlardı utanmazca ).
Bana göre böyle bir çıkarımda bulunmak için henüz çok erken. Ne önce dinlerin ortaya çıktıgına dair elimizde yeterince done var ne de tanrıyı insanın yarattığına dair bu arkeolojik buluntudan bir sonuç çıkarabiliriz.
Alt 30-10-2010, 00:07
mermus mermus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Protoss´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Mermus, Jared Diamond mı yukarıda söylediğin görüşe sahipmiş bu tam anlaşılmıyor. Evet böyle bir düşünce var o haberi okumuştum, ayrıca Süleyman Ateş te bu haberi bir yazısında kullanmış ve işte tanrıyı insan yaratmadı, her şeyin başlangıcı din ile oluştu görüşünü savunmuştu (herşeye böyle balıklama atlamayı da çok severler stephen hawking tanrının zihnini öğrenmeye çalışıyoruz dediğinde de çok hoşlarına gitmişti ama m teorisi sonrası tanrıya fiziken ihtiyaç yok görüşünü duyunca aynı adamın fiziki özelliğiyle hemen dalga geçmeye başlamışlardı utanmazca ).
Bana göre böyle bir çıkarımda bulunmak için henüz çok erken. Ne önce dinlerin ortaya çıktıgına dair elimizde yeterince done var ne de tanrıyı insanın yarattığına dair bu arkeolojik buluntudan bir sonuç çıkarabiliriz.
Merhaba sayın Protoss
Ateş'in yazısından haberim yok , okumadım. Ateşin haberi ne amaçla yazısına konu edindiğini bilmiyorum.Bildiğim şu, Ateş yıllardan beri başlangıcı ve dinleri tanrıya bağlar ve bu görüşü savunur.
Benim okuduğum haberde eğer hafızam beni yanıltmıyorsa ne Diamond ne de bir başkası arkeolojik buluntulardan kesin çıkarıma ulaşıldığı yönünde bir beyanda bulunmamıştı. Sadece Diamond'ın, medeniyetlerin gelişiminde dinin ve yapılan mabedlerin yerleşik düzenin oluşumuna yol açmış olabilmesinin de İHTİMAL DAHİLİNDE olabileceği yönünde KANAAT geliştirdiği yazıyordu.
Selamlar.
Alt 31-10-2010, 01:49
ahura mazda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ahura mazda ahura mazda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İlk önce kitap içerik olarak çok güzel bir kitap ancak eleştirdiğim çok fazla noktası var.

Onun dışında birileri demiş ki Dini mabedlerin çevresinde tarım gelişiyor,hayır bu tam olarak doğru bir bilgi değil.Bir çok arkeolojik kazıya katılmış biri olarak söylüyorum dini mabedler (daha çokda tapınaklar) gelişmiş bir hiyerarşi den sonra ortaya çıkan yapılardır. Sizin dedikleriniz daha çok kültsel bir inanış çevresinde olabilir diyeceğim ancak böyle bir durum da yok.

İlk önce neredeyse tüm ilk yerleşkeler su kenarlarına yakın kuruluyor ( e hali ile su en temel ihtiyaç) su kenarlarına yakın yerlerde genel anlamda verimli olduğu içinde belli bir ürünün getirisini fark eden insanoğlu ilkel de olsa tarıma başlıyor falan sonra gelişim şeması bildiğiniz üzere izleniyor.

Onun dışında doğuanadolu demişsiniz bu bilgi yüzde yüz yanlış doğuanadolu yerleşimler mezopotamya ya göre çok geç zamanlarda görülüyor bu da yapılan araştırmalar sonucu saptanmış.
Alt 14-12-2010, 19:16
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

tübitak kitabı yeniden çıkardı... kitapçılarda var mı bilmiyorum ancak kitapyurdu, idefix gibi bazı sitelere gelmiş. ilgilenenlere duyurmuş olayım da tükenmeden alsınlar

Önerilen Siteler