tardu´isimli üyeden Alıntı
-"Ho amca", 'ton ton bir ihtiyar' değildi.
|
Ton ton'dan şişman anlıyorsan değildi tabi, sevimli manasında kullandım ben:
-Ayrıca O öldükten(1969) sonra yapılan yanlışlıklar O'na maledilemez.
|
Yanlış olduğu kabul ediliyorsa, başka talebimiz olamaz elbet.
-İddialarını ispatla.
|
Muhterem tardu,
Bu soruyla kesif bir cehaleti açık etmektesin:
Ho Amca 1953 - 56 arasında toprak reformu yapmış, toprak sahiplerini ezip yeni bir sınıf yaratmaya çalışmıştır. Bunu yaparken, sayısız köylü toprak sahibi diye kasıtlı olarak, hısımları ve komşularında korku ve paranoya yaratma amacıyle yaftalanmış ve idam edilmiştir. 1958'de Ho Chi Minh ciddi bir geri zekalılık yaptığını görmüş ve toprak reformunu durdurmuştur.[
1]
Sayılar her soykırımda olduğu gibi çok tartışmalı. Kimlerine göre 50.000, kimilerine göre 172.000 kimilerine göre 200.000 ile 900.000 arasında[
2].
>
Burada< Ordinaryus Rudolph Joseph Rummel'ın[
3] soykırım benzeri öne sürdüğü "devletkırım(democide)" kelimesini Vietnam üzerinden açıkladığı makalesini bulacaksın.
Vietnam Komünist Partisi'nin, bu herzeyi nasıl yediklerini anlatan dökümanını kendi sayfasından >
burada< bulabilirsin(bir online çevirmen ile İngilizce'ye çevirmelisin).
Dahası bu büyük acıyı anlatan "Yas Tutan Dulların Toprakları" adlı makale Time Dergisi arşivinde(sayı konusunda bir başka araştırma) >
buradan< okunabilir.
Savaş yıllarında Komünist Parti Genel Sekreteri olan, daha sonra Cumhurbaşkanı da olan Truong Chinh'in[
4] toprak sahiplerinin nasıl adam edileceklerini uzun uzun anlatmakta, el koyma, haciz, istimlak yöntemlerinin hangisi uygunsa(yabancı mal sahibi, yerli mal sahibi, dini mekan, vs...) onun uygulanacağını, mal sahibinin de (varsa) işlediği suçlara göre cezalandırılacağını(ki bu adamlarının hepsi karşı devrimci bilindiklerinden, dertlerini anlatacak Marko Paşa bile bulamamışlardır.) anlatmaktadır.[
5][
6] Sahife 524'de bu çılgın amca, mal sahiplerinin yargılanacağını, zinhar yasal yetki olmadan dövülmemeleri, işkence görmemeleri, öldürülmemeleri gerektiğini söylüyor. Zaten bu yüzden tarihçiler bu vahşete devletkırım demektedirler sanıyorum.
Daha bu konuda çok şey yazılabilir. Bütün bunlara rağmen, Ho Amca'nın kötü niyetli olduğunu düşünmediğimi söyledim. En azından Pol Pot[
7] kadar irrasyonel bir adam değildi. Buna rağmen sırf duygusal ve irrasyonel ideolojik perspektiften tanıdığın adamı, aynı irrasyonellikle aks ettirmeye çalışıyorsun.