01-04-2006, 01:01
|
|
Üye
|
|
|
|
Evanjeliklerin Gerçek Furkan’ı:
Prof. Dr. Şinasi Gündüz
Evangelic rahip Anis A. Shorrosh tarafından derlenen ve giriş ve sonuç kısımları haricinde 77 bölümden oluşan 368 sayfalık bir kitap. 7 yılda hazırlandığı söylenen kitapta, metnin al-Saffee tarafından ilham alındığı ve al-Mahdy tarafından yorumlanıp açıklandığı belirtiliyor.
Rahip Anis Shorrosh, Filistin kökenli bir Arap-Amerikan rahip. 1967’de Kudüs’ten göç ediyor, ABD’de teoloji eğitimi alıyor. Filistin’de Müslümanlarla olan ilişkilerinden hareketle, ABD’de İslam’a ve Müslümanlara karşı mücadeleyi temel uğraşı ediniyor. Halka açık toplantılar, TV ve radyo programlarında sıkça yaptığı İslam karşıtı söylem ve eleştirilerini ayrıca kitaplaştırıyor ve böylelikle Islam Revealed (1988) ve Islam A Threat or a Challenge (2004) gibi çalışmaları kaleme alıyor. Katı İslam karşıtı tutumunu öyle aşırı bir noktaya iletiyor ki Shorrosh, Koenig’s International News’te yayımlanan “Twenty-Year Plam: Islam Targets America” başlıklı bir yazısında, şayet sıkı önlem alınmazsa 2020’lerde İslamın ABD’yi istila edeceği uyarısında bulunuyor ve bunun için Müslümanların çok yönlü bir çalışma içerisine girdiklerini Hollywood’dan TV, radyo ve internete kadar tüm iletişim araçlarını ele geçirmeyi planladıklarını ileri sürüyor, tüm Hıristiyanları buna karşı önlem almaya çağırıyor.
Anis Shorrosh’un en önemli özelliği evanjelist bir Hıristiyan olması. Hatta onun adına kurulu olan “The Anis Shorrosh Evangelistic Association” adında bir misyoner teşkilatı da mevcut. Her evanjelist gibi Shorrosh’un da en önemli gayesi tarih boyu Hıristiyanlığın yayılma konusunda bir türlü başarı gösteremediği İslam ülkelerinde yaşayan halklara ulaşabilmek ve onları Hıristiyanlaştırabilmek.
The True Furqan’a baktığımızda bu kitabın böyle bir amaca yönelik olarak hazırlandığını görüyoruz. Kitabı derleyen, al-Mahdy lakabıyla, 1999’da The Atlantic Mounthly ve Baptist News magazinlerine verdiği röportajlarda, kitabın amacını kısaca şöyle açıklıyor: “Biz İslam dünyasına ulaşmanın yolunu bir türlü bulamamıştık. … Öyle ki sağlık konusunu, okulları, kitapları, filmleri ve diğer birçok yöntemleri kullandık.” Ona göre bu yolların hiçbiri, Müslümanlara, Hıristiyanlığın anlatılması konusunda yeterli düzeyde etkili olmamıştı. Kullanılan klasik yöntemler baştan sorunlar taşıyordu. Öyle ki Müslümanların anlayabileceği düzeye sahip Arapça bir Kitabı Mukaddes çevirisi bile yoktu; zira mevcut çeviri günlük konuşulan dildeydi ve Arap geleneğinde önemli olan kutsal metin dilini içermiyordu. Dolayısıyla Hıristiyan öğretilerinin özellikle Arapça konuşan Müslümanlara rahatça ve etkili şekilde hitap edebileceği bir aracın bulunması gerekliydi. İşte bu noktada The True Furqan başlıklı kitap hazırlanarak devreye sokuldu.
Kitabı derleyene göre bu kitap, her yönüyle Müslümanların kutsal kitabı Kur’an’ın tüm özelliklerine sahipti. Yani Kur’an gibi o da bir ilham/esin ürünüydü, apaçık, saf bir klasik Arapça ile yazılıydı, üslup ve akıcılığa sahipti. Hatta –ona göre- Kur’an’da var olan 100 linguistik ve gramatik hata The True Furqan’da yoktu. Tüm bunlar metnin Müslümanları etkilemesi ve kısa zamanda onların Hıristiyanlaşmasına yol açması için yeterliydi. Hatta kitabı derleyen, yaptığı bir röportajda kitabın etkisinden o kadar emin olmalı ki Hıristiyan dünyasına seslenerek, Hıristiyanların kısa zamanda akın akın Hıristiyanlaşacak olan Müslümanları aralarına kabul etmeye hazır olup olmadıklarını sormaktadır.
Açıkça anlaşılacağı üzere, bu kitap, evanjelikler tarafından misyonerlik amacıyla hazırlanmış bir metindir. İçeriğine baştan sona Hıristiyan öğretileri ve teolojisi hakimdir. Kültüre uyarlama (yani contextualisation ya da inkültürasyon) yöntemi doğrultusunda, Hıristiyan mesajını Müslümanların kendi gelenekleri, din dilleri ve kültürel öğeleriyle onlara sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda metin hazırlanırken tamamıyla Kur’an *üslubu, dili, terminolojisi ve Kur’an’ın şematik yapısı temel alınmıştır. Yani metin surelere ve ayetlere paralel tarzda bölümlere ve cümlelere ayrılmıştır (hatta Arapça metinde bunlara sure ve ayet denilmektedir) ve her bölümün başına besmeleye benzer ama teslis içeriğine sahip bir başlangıç ifadesi eklenmiştir. Kullanılan dil ve vurgular yönünden de Kur’an kopya edilmeye çalışılmıştır.
Bu noktada metni derleyen, The True Furqan’ın, 1400 yıldır muhaliflerine yönelik “bir benzerini getirin” meydan okumasını yapan Kur’an’a karşı bir meydan okuma olduğunun da (!) altını çizmektedir. Zira yazar, oluşturduğu metnin Kur’an’daki tüm özellikleri taşıdığı iddiasıyla Kur’an’ın bu meydan okumasına cevap verdiği düşüncesindedir.
Bu metin, başta Ortadoğu ve Bangladeş olmak üzere İslam ülkelerinde dağıtılmakta ve Müslümanlar bu yolla Hıristiyanlığa çekilmeye çalışılmaktadır.
Kitabın düşündürdükleri:
Kültüre uyarlama yönteminin misyoner örgütlerince ne boyutta uygulamaya konulduğunun çarpıcı bir örneğini oluşturması
Evanjeliklerin fanatizmini ortaya koyması
Diyalog söylemini ve çabalarını baltalaması (gerçi evanjeliklerin misyonerlik amacına yönelik olmayan bir diyaloga şiddetle karşı çıktıkları bilinmektedir)
|

01-04-2006, 01:10
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: Evanjeliklerin Gerçek Furkan’ı:
İslamiyetten ayrılan iki Arap, benzeri yazılamaz denilen Kuran' ın bir benzerini yedi yıllık uğraş sonucunda yazmayı başardı. "Gerçek Furkan" adlı kitap 77 sureden oluşuyor.
sitenin girişinde böyle yazıyor doğrusu bumudur cem?
|

01-04-2006, 19:00
|
|
Üye
|
|
|
|
din konuları ile alakalı olan herkezin mutlaka incelemesi gerekir bence arkadaşlar yazılanlara hayret edecekseniz?
|

01-04-2006, 21:37
|
|
|
True Furqan'ın yaratıcıları olarak söylenen iki arap, senin yukarıdaki yazında da belirttiğin al-Saffee *ve al-Mahdy adlı kişilerdir.
Müslümanlardaki misyonerlik düşmanlığınını yukarıdaki yazıda da gördüğümüz gibi profesörlük ünvanına ulaşmış müslümanlarda bile görmekteyiz. Misyonerlik düşmanlığının Trabzonda bir cinayete neden olduğunu görmemize rağmen hala en "yüksek" eğitim seviyesine sahip bir kişinin yazısında bile misyonerliğin hedef olarak gösterilmesi acıdır. Her inancın kendi inancını yayma, karşı inanç ve düşünceleri ise eleştirebilme hakkı vardır, varolmalıdır. Bu nedenle hıristiyan misyonerliğine karşı olsak bile onların bu hakkına saygı duymamız gerekmektedir. Müslümanlar da hıristiyan ülkelerde kendi inançlarını yayma hakkına sahipler.
True Furqan'ın evangelistler tarafından mı, katolikler tarafından mı yoksa ateistler tarafından mı yayınlandığı bence pek önemli değildir. Benim ve bu site açısından şu önemi vardır ki 1400 yıllık "Kuran'ın benzeri yazılamaz" masalını yıkmıştır. Zaten yukarıdaki yazıda *Prof. Dr. Şinasi Gündüz bunun aksini iddia etmiyor.
|

02-04-2006, 19:39
|
|
Üye
|
|
|
|
cem yukarda anlatılan konuda yorumum olmadı veya neden böyle bak işte yazılamaz denen kuranı kimler neden yazmış gördünmü tabirimde! sadece senin acıklamanla arasındaki çelişkiyi ortaya koydum bunu sende fark ettin sanırım fakat şaşırmadımda değiL...
yazılamaz denen kuran'ın benzerinin neden yazılmış olduğu şu an için tamamını okumaya çalışıyorum yorumum daha sonra bittiğinde!!
|

03-04-2006, 19:08
|
|
Üye
|
|
|
|
sevgili meas,kuran i ilk okudugum da böyle bir kitap nasil kutsal olur ve insanlarin yuzyilimizda böyle bir kitaba nasil inanir diye düsünmüstüm.daha sonra kendime göre cevaplar aramaya basladim.bundan yaklasik 20 sene önce pisikoloji üzerine bir kitap okumaya calismistim(okurken neredeyse hasta olacaktim bu yüzden pisikiyatrislerin normal oldugunu sanmiyorum).okudugum bu kitap ta mani deprefsiv(ne kadar dogru yazdigimi bilemiyorum) diye bir hastaliktan bahsediyor du bu hastaligin belirtileriyse,konusurken devamli bir konudan digerine geciyor olmasi,mesela okuldan bahsederken * birden havadan sudan hemen sonrasinda ahmet ten mehmet ten bahsetmesi gibi.kuran i okudugumda bunu kim yazmis sa bir doktora görünmesi gerek diye düsünmüstüm.kuran gibi bir kitabi yazmak gercekten zor! simdi dedigin kitabi yazanlardan da süphe etmeye * *basladim.kitabi okumak isterdim!
|

03-04-2006, 19:23
|
|
Üye
|
|
|
|
cok sanslisin 4 gundur birilerine mesaj göndermeye calisiyorum ama internet te cahiliye dönemi ni yasadigim icin birtürlü basaramamistim!
|

03-04-2006, 19:32
|
|
Üye
|
|
|
|
okumanı tavsiye ederim mer-orh gerci ben şu ana kadar okuduğumdan bir şey anlamadım bakalım biraz daha zaman gecsin anlarız elbet!!
(The True Furqan)
ingilizcen iyi derecede ise ceviri yaparsan sevinirim daha kolay olur!
|

03-04-2006, 21:49
|
|
Üye
|
|
|
|
desene gercekten kuran in benzerini yazmislar,bende kuran i okuyup anlamamistim.ingilizcem cok az,almanca olsaydi belki.daha önce bir arkadasim "kuran i kötülüyenler bir benzerini yazsinlar da görelim (kulaktan dolma baskalarindan duydugu bir laf,okuyup anladigini sanmiyorum)demisti,bende "benzerini maalesef yazamam ama ugrasirsam daha iyisini yazabilirim herhalde "demistim.biraz kizdi ama ne yapayim ?maalesef bir cogu müslümanim diyor ama kendi dinlerinden haberleri yok.hep birileri onlar icin okuyup yorumluyor,onlarda inaniyorlar.
|