Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-07-2010, 06:14
arsenic arsenic isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Diyanete İnternete Sansür Yetkisi!

Arkadaşlar, yeni çıkan yasaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, yanlış tefsir yapan internet sitelerini(Yani ateist internet sitelerini) kapattırabilecek. Buyrun haberin metni: http://haber.gazetevatan.com/diyanet...16686/1/Gundem

Turan Dursun sitesi ve forumları da ilk hedef gibi gözüküyor. Bu faşizmden başka bir şey değil. Anlaşılan islamın güç kaybetmesinden islamcı antilaik hareket çok korkuyor.

Bu fikir özgürlüğüne aykırı bir yasadır. İşin garip tarafı ise, sadece internet siteleri üzerine olması. Bu da yasanın sırf Turan Dursun vb. siteler için çıkarıldığını kanıtlıyor.
Alt 14-07-2010, 09:35
AerA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AerA AerA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Haysiyetsizlik....

NO PASARAN.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
Alt 14-07-2010, 10:35
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

değişen bir durum olmayacak... türk ceza yasası m 175 ve 176'da zaten halkın dini değerlerini tahkir ve tezyif adlı bir düzenleme mevcut. yeni düzenlemede, aslında birçok kuruma tanınan ''şikayet'' hakkı diyanete de verilmiş oluyor. aslolan, ceza yasasındaki bu maddenin ifade özgürlüğü bağlamında hangi açıdan değerlendirileceğidir.
Alt 14-07-2010, 11:47
axial
Üye Değil

Yanlış tefsir yapan siteleri kapatacaksa kendi sitelerini kapatması lazım önce.
Alt 15-07-2010, 18:32
TurkceRap TurkceRap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

2 gündür td.ye girmiyordum, bu konuyu açan oldumu diye düşünmüştüm.

Bi ruhban sınıfımız eksikti, artık o da var.

Say "bye bye" to Your freedoms.
Alt 15-07-2010, 20:39
Sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sangre Sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

AlbatrosS´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
değişen bir durum olmayacak... türk ceza yasası m 175 ve 176'da zaten halkın dini değerlerini tahkir ve tezyif adlı bir düzenleme mevcut. yeni düzenlemede, aslında birçok kuruma tanınan ''şikayet'' hakkı diyanete de verilmiş oluyor. aslolan, ceza yasasındaki bu maddenin ifade özgürlüğü bağlamında hangi açıdan değerlendirileceğidir.
Öncelikle hoşgeldin dostum

Yazdıklarına katılıyorum ama durumun sadece bundan ibaret olmadığını görüyorum..

Evet, daha önce bir çok kuruma verilmiş olan 'şikayet' hakkı, diyanete de verilmiş.. Buraya kadar her hangi bir sorun yok.. (Bu düzenlemeyle Diyanet'in artık istediği siteyi kapatabilecek olması söz konusu değildir.. Yaygın olarak anlaşılanın aksine.)

Ama şöyle bir sorun var;

Diyanetin şikayeti üzerine mahkeme tarafından incelenecek konu için, mahkemeye bir bilir kişi raporu gerekiyor.. Anladığım kadarıyla bu bilir kişiyi tayin edecek kurum ise (daha üstünde bir kurum olmadığından dolayı) Diyanet!

Ben şahsen bunu bir sorun olarak görüyorum.. Umarım var olan durum, benim anladığım kadar basit değildir.
Alt 15-07-2010, 21:00
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sangre´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Öncelikle hoşgeldin dostum

Yazdıklarına katılıyorum ama durumun sadece bundan ibaret olmadığını görüyorum..

Evet, daha önce bir çok kuruma verilmiş olan 'şikayet' hakkı, diyanete de verilmiş.. Buraya kadar her hangi bir sorun yok.. (Bu düzenlemeyle Diyanet'in artık istediği siteyi kapatabilecek olması söz konusu değildir.. Yaygın olarak anlaşılanın aksine.)

Ama şöyle bir sorun var;

Diyanetin şikayeti üzerine mahkeme tarafından incelenecek konu için, mahkemeye bir bilir kişi raporu gerekiyor.. Anladığım kadarıyla bu bilir kişiyi tayin edecek kurum ise (daha üstünde bir kurum olmadığından dolayı) Diyanet!

Ben şahsen bunu bir sorun olarak görüyorum.. Umarım var olan durum, benim anladığım kadar basit değildir.
hoşbulduk dostum.

şikayet eden diyanet'se bilir kişi, ilahiyat fakültelerinden seçilmiş bazı uzmanlar olabilir. hem davacı hem de yargıç aynı kişi olamıyacağına göre sanırım böylesi bir süreç işletecekler.

asıl sorun ''ifade özgürlüğü''nün kanun uygulayıcılarca ne şekilde yorumlanacağı meselesidir. öyle anlar olur ki, yasalar günün şartlarına göre yetersiz kalır hatta arkaik kalır; kanun uygulayıcılar bu yasayı uygulamaz(şapka kanunu gibi) yine öyle anlar olur ki, yasalarda bireyi kollayan, gözeten maddeler vardır; fakat, kanun uygulayıcılar hep bireyi mağdur edecek şekilde yorumlar(ceza kanunun pekçok hükmü)
Alt 16-07-2010, 01:14
TurkceRap TurkceRap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yahu bir din kurmu ne doğru ne yanlış karar verecek, din kurmuy olmasını da geçtim, devletin herhangibir kurmu senin benim aklım yokmuş gibi, bizim yerimize çeşnicibaşılık yapacak, siz halâ neyi tartışıyosunuz ben bunu anlamıyorum...
Alt 16-07-2010, 04:18
3.yol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
3.yol 3.yol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Diyanetin toptan kaldirilmasi gerekir...... Laik bir ulkede diyanetin isi ne ?
Alt 16-07-2010, 11:58
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Bu yasanın zorlama ve kasma yorumlarla bile, din eleştirisi yapan siteler aleyhinde kullanılabilme ihtimali pek yok gibi.

(6. maddenin 5. fıkrası):
Hatalı ve noksan olarak basıldığı veya yayımlandığı Kurul tarafından tespit edilen mushaf ve cüzler ile sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları, Başkanlığın müracaatı üzerine, yayımın yapıldığı yer sulh hukuk mahkemesi kararı ile toplatılır ve imha edilir.

(6. maddenin 6. fıkrası):
Beşinci fıkra kapsamına giren yayının internet ortamında yapılması halinde, Başkanlığın müracaatı üzerine, sulh hukuk mahkemesi bu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı verir. Bu kararın bir örneği gereği yapılmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir.
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...20100713-2.htm

Hatalı ve noksan yayımlanan Kuran mushaf ve cüzlerinden bahsediliyor. Yuvarlak olmayan gayet net ve sınırları belli bir ifade bu. Tefsir, yorum, görüş ve eleştirileri kapsamıyor.

(Diyanetin böyle bir yetkisine bile, ayrıca topyekun mevcudiyetine de karşıyım elbette. Ama o ayrı konu.)

Önerilen Siteler