Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-04-2006, 00:20
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Müslümanlara soru: Neden abdest alınır?

Arkadaşlar, izninizle bir de şu abdest olayına girmek istiyorum. Abdest ne için şart koşulmuş. İnsanlar günde 5 defa temizlensinler diye mi? Bence değil. Bunu sonradan uydurmuşlardır. Bence arınmak içindir. Suya tapıldığı içindir. Suyun arıtıcı gücü var çünkü.

İslamdan önceki dinlerden geliyor suya tapma inancı. Su tapımları neolitik çağlara kadar gidiyor. Su tanrılarının haddi hesabı yok. Mesela Brezilya'da çocukları suya batırarak asıl annesi olan su tanrıçasından koruma diliyorlarmış. Hıristiyanlıkta da çocuklar vaftiz edilirler. Yahya suyla vaftiz eder.

Suya batırma ölüm ve yeniden doğumu sembolize eden bir ritüel. *Hıristiyanlık, İslam gibi yeni dinler bir taraftan eski dinlerin su tapımcılığını kaldırmaya çalışmış, bir taraftan da onlara ait birtakım ritüelleri kendi içlerine almışlar.

Sıcak bölgelerin halklarında, dolayısıyla İslam'da ölüm, cehennem gibi şeyler susuzlukla, sıcakla anlatılır. Kuzeylilerde ise ölümle soğuk, donma gibi şeyler daha çok ilişkili. Mucize ve kehanet ürünü olan pınarları da sadece İslam, Hıristiyanlık gibi dinlerde değil, gelmiş geçmiş yüzlerce dinde var.

Su hayvanları ve amblemleri de aynı şekilde kutsallık taşıyor. Kökende su tapımı var. Tufan olayı da bir medeniyetin ölmesini ve sonradan doğmasını sembolize ediyor. *Atalarımız zihinlerinde sadece koca medeniyetleri suya batırıp çıkarmış ve bir tür günahlarından arındırmışlar.

Abdest olayının arkasında da bence temizlik değil, bu arınma anlayışı yada eski su tapınmalarının *izleri vardı. Öyle olmasaydı, su yoksa teyemmüm yapın demek yerine, ıslak bir bezle silinin falan denirdi herhalde. Önemli olan ritüeldir, temizlik değil. Bu ritüel de eski bir Arap ritüelidir.

Not. Başlığı değiştirdim. Fazla saldırgandı..
Alt 03-04-2006, 00:38
Üye Değil

Standart Re: Abdest mi alıyorum, suya mı tapıyorum

Bir ek de ben yapayım: Hinduların, Ganj nehrindeki kutsal yıkanma ayinleri.

Elbetteki abdest almanın esas amacı temizlik değil dinsel ayinin parçası olmasıdır. Eğer amaç temizlik olsaydı ayaklarda mes takılı iken onun üstünden abdest almak kabul edilmezdi. Oysaki ayaklarda mes takılı iken (bir çeşit deri, genellikle siyah renkli patik) onu çıkarmadan ayakların abdesti kabul ediliyor İslamda.
Alt 03-04-2006, 01:18
Jakoben Jakoben isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Müslümanlara soru: Neden abdest alınır?

temizlik için olmadığının en büyük kanıtı *alternatif oalrak toprakla abdest alınması,

toprak ki içi mikroorganizma dolu, yani toprakla ne kadar temizlik yapılır?

hadi kül deseler dha mantıklı, kül börtü böckten uzaktan tutan bi şey..
Alt 03-04-2006, 01:20
Russell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Russell Russell isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Konuyu bir hadisle açıklığa kavuşturalım:

Hz. Osman (r.a) anlatıyor:Resul-i Ekrem (a.s.m) ile beraberdim.Huzurunda ebdest alan birisi vardı.Resurlllah (a.s.m) güldüler."Niçin güldünüz ya Resulullah?" dedim. Resul-i Ekrem (a.s.m) "Allah Tealanın abdest alan kuluna ikramına güldüm.Azalarını yıkayan her kul, ne zaman bir uzvunu yıkasa , o uzuvdan su ile beraber günahları da dökülür."

Bilmem ganj'ı anımsattı mı?

Kuran'ı okuyup anlayana gayrimüslim, anlamayana müslüman denir.
Alt 03-04-2006, 02:55
meas_0 meas_0 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sabiileri'de hatırlatıyor Russell;
sence hangisini ayıklayıp bu tarafa koymak gerekiyor nede olsa sabiiler'de ilk vaftizden söz ediyor !
Alt 03-04-2006, 08:48
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Temizlik imandan gelir; siz kafirler anlamadığınız işleri kurcalamayın..

Taş olursunuz taş, vre gafiller
Alt 03-04-2006, 09:02
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Abdestde camış derisinin *üzerine mesh diye bir uygulama yoktur.Şayet mesh yapacaksam kendi derimin üzerine yaparım.Abdestin nedeni namaza hazırlıktır.Bu hazırlık hem fiziken bazı bedeni uzuvlarımızın yıkanması şeklinde hemde manen suyun *ve toprağın anlamlandırdığı arınmayla yapılır.Tabi bu cinsel ilişkiye girmediğiniz durumlarda böyledir.Şayet cinsel ,ilişki olduysa bütün bedeninizi yıkamanız gerekmektedir.Görüyorsunuz değil mi İslam ne kadar temizliğe ve arınmaya önem veriyor.
Alt 03-04-2006, 09:11
Üye

Şunu Kuran ayetleriyle dellilendirir..Detayları da nereden öğrendiğini anlat--istersen..Aspartam

Senin Kurandan başka kaynakları elinin tersiyle ittiğini, B i d a t bellediğini bilenler sana tekrar saygı duysunlar..

Tutarlılık adına..
Alt 03-04-2006, 09:22
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Abdest Kur'an da iki ayette geçer.Ki bu ayetlerde de camış veya herhangi bir derinin üzerine mesh edin diye bir ibare yoktur.Başa meshi nasıl saçlarınızın üzerine yapıyorsanız,ayaklarınıza da öyle kendi derinizin üzerine yaparsınız.Önce maide 6 yı bir okuyun hala anlamadıysanız,ayetin sonuna daha kolay anlayacağınız bir anlamlandırma yapacağım.
1.Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da. Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül edin); eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız bu durumda temiz bir toprakla teyemmüm edin (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz." (5/6)
(yıkayın yüzlerinize ve dirseklere kadar ellerinizi,meshedin başınızı ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı)

2.Ey iman edenler sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz, ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişseniz yahut kadınlara dokunmuş da, su bulamamışsanız bu durumda temiz bir toprakla teyemmüm edin, (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz, Allah, bağışlayandır esirgeyendir." (4/43)
Alt 03-04-2006, 09:32
Üye

Aspartam yazdı:
''Başa meshi nasıl saçlarınızın üzerine yapıyorsanız,ayaklarınıza da öyle kendi derinizin üzerine yaparsınız.Önce maide 6 yı bir okuyun hala anlamadıysanız,ayetin sonuna daha kolay anlayacağınız bir anlamlandırma yapacağım. ''

Kendi adıma-- Kuranı anlamak için başvuracağım kaynaklar arasında sen -doğaldır ki- yoksun.

Diğer üyeler adına konuşamam. Kuranı anlamak için senden Feyz beklentisi içinde olanlara saygı duyarım..

Buna r a ğ m e n; ''almayanlara ben anlatırım'' iddianda Kibir ve Büyüklenme izleri görüyorum.
İ

hlas, Takva sahibi bir Mümin ile..Allaha teslim olmuş, Tevhidi kabul etmiş bir müslüman ile..

Bu ''hasletleri'' bağdaştıramıyorum..

Belki b u n u * anlamlandırmama yardımcı olabilirsin.

Hani yardımını bütünüyle geri çevirmiş olmamak adına diyorum.

İslamın temizliğe ne kadar önem verdiğini hane-i saadette yaşananlarla, peygamber sünneti ile, ''benim Ashabım gökteki yıldızlar gibidir''dediği Sahabelerin uygulamalarıyla ilk fırsatta betimlemeye çalışalım..

E't-Tıbbün-Nebevi'yi ihmal etmeksizin..

Önerilen Siteler