10-04-2006, 20:42
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Tanrıdan mektup var! İmza:Apilu'nuz
Asur araştırmaları çerçevesinde yapılan Mari kazılarında M.Ö 1700 yıllarına endekslenen Tanrı bildirilerini içeren mektuplar bulundu. Bu bildirileri alanlara apilu deniyordu. (Yahudilerdeki peygambere benziyor) Yani apilu'lar tanrıdan bildiriyi alıp mektupla krala bildiriyorlar. Örneğin bir mektupta Triqa'nın tanrısı Dagan'ın, kralın Benyaminleri yeneceğini bildirdiğini söylüyor. Diğer bir mektuba göre, Tanrı gelecek ayın on dordünde ölen krallarının ruhu için, kralın kurban yapmasını istemiş. Bir başka mektupta Kallasu şehrinin tanrısı Akad, bazı özel hayvanları kurban olarak göndermesini istiyor. Tanrı Akad, Kral'ı dizleri üzerine kaldırıp babasının tahtına oturttuğunu, ona yerler verdiğini söyleyerek, eğer kurbanları göndermezse "Tahtın, şehrin ve toprağın efendisi benim, ona ne verdimse geri alırım" diyor. "Eğer isteklerimi yerine getirirse, ona, taht üzerine taht, toprak üzerine toprak, şehir üstüne şehir, doğu ve batıdaki ülkeleri vereceğim diyor. Ayrıca Kral, Mari'de otururken ona kadın ve erkek apilu'larla haber gönderdiğini söylüyor.
Eğer haber gönderen tanrıça ise, haberi kadın alıyor. Bunlara ise apiltu deniyor.
Buna benzer bir Tanrı bildirisi, Asur Kralı Sanharip'in katlinden sonra (İÖ 681) taht kavgaları arasında onun yerine geçen Asarhadon'a, Aşk Tanrıçası İştar tarafından bir apiltu (Kadın peygamber) aracılığıyla gönderilmiş. Bunda şöyle yazıyor:
"Ben Arbela İştar'ıyım, Ey Asarhadon! Asur'da, Nineve'de, Kalah ve Arbela'da uzun zamanlara, sonsuz yıllara kadar benim kralım Asarhadon'u koruyacağım. Uzun zamanlara sonsuz yıllara kadar tahtını göğün altında kurdum. Onu altın bir çivi ile göğe bağladım. Elmasların ışığı ile Asarhadon'u ışıklandırdım."
İştardan gelen bu mektubu okuyunca aklıma Tevrat ve Kuran geldi. Ne kadar çok benziyor. Tek farkı çok kısa olması. Ve mektubun sahibi tanrıça İştar:
Kaynak: G. Ernst Wright, Biblical Archeology, s.97 aktaran: Muazzez Ilmiye Çığ, İbrahim Peygamber, s.118
|

10-04-2006, 22:15
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Tanrıdan mektup var! İmza:Apilu'nuz
Bu konu üzerinde yine yazarız da aklıma gelmişken yazmak istedim.
Eski çağlarda olsun , Orta çağda olsun kurulan dinlerdeki Tanrı isimleri de , o ülkenin dilinden..
Yahve , Aloha , Tao , Allah , Manitu , Ahura Mazdah , Zeus , Apollon , Papaya , Taru , Tengri gibi..
Sadece Hititlerin , Tanrılarının isimleri Sümerce , Hattice ..Roma'lılarınki de Yunanlılara benziyor.
Yani her ülke ya da kabile kendi diliyle , kendi ülkesi için bir Tanrı oluşturmuş.
"İslam Adem'den itibaren başlar.bütün peygamberler İslam peygamberidir" deniyor ama "Allah" ismine Arapların dışında rastlamıyoruz.
Bu yüzbinlerce peygamberin hepsi farklı isimlerde mi Tanrı'yı duyurdular?Hepsi "Allah" olarak duyurduysa bu kadar kolay mıdır silinip kaybolması?
Her kavimde farklı isimlerle adlandırıldıysa , İslamcılar neden "Allah" diye diretip Tanrı denmesine karşı çıkarlar?
Bırakın onu , 99 ismin tamamı Arapça'dır.Bunun anlamı nedir?
Hadi birini anladık..99 isimden her ulusa bir pay çıkabilirdi pekala.
Hepsinin Arapça olması tuhaf değil mi? Allah Arap mıdır? Bu nasıl bir yaratıcı anlayışı?
Bunlar sıfatlarıdır desek kabul etmezler.
"Allah'a nasıl hitap edersen et.Yeter ki seslendiğin isimde bir çirkinlik , bir hakaret olmasın" dediğimizde yine aynı şey.
Cennetin dilinin dahi Arapça olduğunu öne sürecek kadar şoven bir zihniyetten ne beklenir ki?
O zihniyet , bir hristiyanın müslümanlığı seçmesiyle dahi yetinmeyip , o kişinin ismini dahi değiştirdikten sonra..İslam değil resmen Arapçılık...
|

10-04-2006, 22:32
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Yahudilikte Elohim'ci ve Yahve'ci iki kaynaktan söz ediliyor. Elohim'ci kaynağın kökeninin Sümer tanrısı Enki olduğunu düşünüyor Kramer. Sümer'in Enki'si Sami kökenli Akadlarda Ea olarak adlandırılıyor. Yani burda bir tanrının özelliklerinin alınıp adının değiştirildiğini görüyoruz. Sümer dili Sami kökenli değil. Sami diline geçerken Ea olarak geçiyor. Demek ki tanrıları birbirinden de almış olsalar her halk farklı isimler verebiliyor.
Burda benim dikkatimi çeken tanrıça İştar'ın dili. Bir başka yerde ise şöyle diyor:
"Ey Zimrilim! Sen bana pek aldırış etmemene rağmen düşmanlarını eline teslim edeceğim"
Nerdeyse tıpkı Tevrat'ın dili!
|

10-04-2006, 22:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sümerler Patesi ya da Ensi adını verdikleri rahip-krallarla yönetiliyorlardı. Bugün için onlardan daha öncesi bulunmadığına ve bilinmediğine göre , keşfedildikleri tarihe kadar başka uluslara maledilen birçok medeni ve dini buluşların , onların ürünü olduğu kabul edilmektedir.
Onlardan kalan Gılgamış Destanı ve Enuma Eliş *adlı yaratılış efsanesi , başka uluslara maledilen birçok inançların Sümer kaynaklı olduklarını kesin olarak meydana çıkarmıştır. Örneğin artık bilinmektedir ki Yahudilerin sanılan Tufan tasarımı onlarındır , Suriyelilerin Adonis'e dönüştürdükleri Babillilerin Tammuz'u onların "Dumu-zid"'idir , Samilerin Anu ve daha sonra Yunanlıların Uranus'a dönüştürdükleri tanrıların babası onların "An"'ıdır , Akdeniz'in ünlü Kybelesi onların "Ki" (Toprak ana)'sidir , Samilerin ilkin İştar ve Asarte'ye dönüştürdükleri onların "İnanna"'sıdır. Samilerin Sin'i onların "Nanna" (Ay-tanrı) ve Şamaş'ı onların "Utu" (Güneş-tanrı)'sudur Samilerin Ea'sı onların "Enki"si'dir. Yunanlıların Hades'i onların "Kur"(Ölüler ülkesi)'u ve Elysion'u onların "Dilmun"(Cennet)'udur, Yunanlıların Persephone'si onların "Ereşkigal"'idir, Yunanlıların ünlü yedi bilge'si Mezapotamya'nın en eski yedi kentine uygarlığı getiren Sümer bilgeleridir.
|

11-04-2006, 14:09
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
İslamcı arkadaşlardan bu topic'e bir cevap bekliyorum, gelmiyor. Ne mi bekliyorum. İslam demiyor mu, 124.000 peygamber gönderildi, her kavme peygamber gönderdik diye. Ve bizler iki de bir soruyoruz, hani diğer peygamberler, hani Çinli peygamber, hani zenci peygamber, hani kızılderili peygamber falan diye. Bir cevap verilemiyor.
Baştaki yazıda ise işte arkeoloji çalışmalarının ortaya çıkardığı peygamberler ve onların tanrılardan aldığı mektuplar görülüyor. Bunlar bahsedilen 124.000'in içine girer mi, girmez mi? Bunları nasıl açıklıyorsunuz?
Yoksa peygamberlik denen şeyin mezopotamyada gelişmiş ve zamanla Yahudi tekeline geçmiş, ilahi olduğuna inanılan, ama gerçekte tümüyle sosyolojik bir olgu olduğunu kabul mu ediyorsunuz?
|

12-04-2006, 10:29
|
|
Üye
|
|
|
|
Sargon,seninle 124.000 peygamber konusunda ayni görüste degilim,bence daha fazla olmali!
Sadece son 10 yil icerisinde benim bildigim 3 peygamber geldi.Hz.M.Ali Agca,Hz.Hasan Mezarci,Hz.iskender Hoca(Nur Tv),Hatta Hz.Iskender Hoca ya kitap bile indi.
Eger Tevrat okuduysan göreceksin neredeyse kisi basina bir peygamber düsüyor!
Hesap islerinden anlamiyorsan,müslüman kardeslerimizden neden hesap soruyorsun?
|

12-04-2006, 23:24
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İslamcı arkadaşlardan bu topic'e bir cevap bekliyorum, gelmiyor. Ne mi bekliyorum. İslam demiyor mu, 124.000 peygamber gönderildi, her kavme peygamber gönderdik diye. Ve bizler iki de bir soruyoruz, hani diğer peygamberler, hani Çinli peygamber, hani zenci peygamber, hani kızılderili peygamber falan diye. Bir cevap verilemiyor.
Bu konuyu yine açmışsın sargon hayırlı olsun!...İslam dininin amacı peygamberlerin ırkı değildir..Amaç insanları tevhid dinine,doğruya döndürmek,şirkten tevhide dönmeleri için hezeyanla örtülmüş iradelerini peygamberler vasıtasıyla eğitmektir..İslam herkesin bildiği gibi ırkçılık yapmaz!..
Kur'an'da anlatılan olduğu gibi,anlatılmayan peygamberlerinde olduğu söylenmektedir..Yani bütün peygamberlerin kıssaları anlatılmamıştır.
Peygamberliğe inanıyormusun?İnanmıyorsan soruda ki amacın ne?Sen bütün gönderilen peygamberleri ve ırklarını biliyormusun?
Elinde böyle bir kanıt var mı?
Kanıtın Kur'an ise,orada anlatılmayan peygamberlerinde olduğu yazılı olduğundan böyle bir soru sormak akla uygunmudur?
|

13-04-2006, 00:24
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Sevgili ensareo, bir şeye inanıp inanmamam, o konuyu araştırmamı belirlemez. Hatta inanmadığım için aslında farklı dinleri daha nesnel değerlendirebildiğimi düşünüyorum. İslamcılar ise başka dinlere sadece kendi dinlerinin izin verdiği çerçeveden bakıyorlar. Bir örnek vereyim sana: Müslümanlar İsa'nın İncil'i getirdiğine inanıyorlar. Çünkü Kuran'da böyle diyor. Gerçekte yok böyle birşey. İncil İsa'dan sonra yazıldı. Gördüğün gibi inanç engelliyor adamı.
Ben de ırkçılık falan yapmıyorum. Tersine iğrenirim ırkçılıktan. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan peygamberleri gösteriyorum size. İşte apaçık bir şekilde, adam yada kadın ben peygamberim diyor. Tanrı'dan mektup getirdiğini söylüyor. Bu şekilde bir sürü mektup var. Bunu nasıl yorumluyorsunuz diyorum. Kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz. NASA, İslam'cılara yıldızları sormaz ama ben soruyorum işte.
|

13-04-2006, 17:30
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan peygamberleri gösteriyorum size. İşte apaçık bir şekilde, adam yada kadın ben peygamberim diyor. Tanrı'dan mektup getirdiğini söylüyor. Bu şekilde bir sürü mektup var. Bunu nasıl yorumluyorsunuz diyorum. Kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz. NASA, İslam'cılara yıldızları sormaz ama ben soruyorum işte.
Sargon yani bu yargı bu kadar basit mi?hatunun-beyefendinin bir tanesi böyle demiş diye onu peygamber mi ilan edecez.O zaman her peygamberim diyeni kabul edelim;bunda akılın bir payı olmayacak mı ,hezeyanlamı hüküm vereceğiz.O zaman iskender ali mihr'i de kabul edelim,neydi politikacının adı onu da kabul edelim vs..
|