Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Cevapla
 
Başlık Düzenleme Araçları Stil
  #1  
Alt 26-04-2006, 14:39
tayfur tayfur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye
 
Üyelik tarihi: 24 Aug 2005
Mesajlar: 6
Standart ÇAMURDAN YARATILIŞ

Bir Çoğunuz Ana sayfadaki bu Başlığı Okumuşsunuzdur..Yok siteye üye *Oldumda halen okumadım diyen biri varsada acilen yüksek bi yere çıkıp kendisini aşşağı atsın..Herneyse orada söylenmek istenen şey nedir? Yani Kur'an da Önceki tanrıların yaptıklarından kopyamı çekti?? Yoksa Tanrı tektir ve en eski zamanlardan ademden beri insanlığa bir elçi gönderip onları bilgilendiriyomuydu??
İnsanın Yaratılışının her inanışta Çamurdan yapılması ne demek?? bunu aklı yerinde olan her insan idrak edebilirki Tanrı Her Zaman insanlarla iletişim içinde oldu ve yaratılışı hakkında insanları bilgilendirdi..Yani Mısırlarlıların Tanrıları Yada Yunanların Zeusu ...Neticede Hep Aynı Yere Çıkıyor..
Ben Düşüncelerimi yazdım..Düşünce özgürlüğü!..sizin yorumlarınız neler?
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 26-04-2006, 21:31
deli_cevat deli_cevat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 27 Jan 2006
Mesajlar: 808
Standart Re: ÇAMURDAN YARATILIŞ

yani diyosun ki çok tanrılı,putperest,tanrıya eş koşma gibi tüm inançlarda Allahın parmağı vardır bunları Allah dolaylı veya direkt olarak yönlendirmiştir bu dinlerin içerisine çamurdan yaradılışı koymuştur mu demeye çalışıyorsun

Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 26-04-2006, 23:46
tayfur tayfur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye
 
Üyelik tarihi: 24 Aug 2005
Mesajlar: 6
Standart Re: ÇAMURDAN YARATILIŞ

Bingo..Aynen Öyle..Hatta biraz Daha Açacak olursak..Tanrı İnsanlarla sürekli İletişim İçinde oldu..Bu arada GÖRÜŞ DEĞİŞTİREN TANRI Başlığınada bir örnek vereyim..Tanrı Görüş Değiştirmesi Yani Bazı Ayetlerin değiştirilip unutturulması ve yerine yenilerinin gelmesi çokmu saçma??Adem Ve Havva zamanından bir Örnek verecek olursak..O Zamanlar doğan çocuklar hep ikiz oluyordu (1 erkek -1kız)ve ayet gereği çocuklar kendi ikiz doğduğu eşleriyle evlenemiyorlardı.ancak başka biri nin ikizleriyle evlenebiliyorlardı..(Kabil -Habil Olayı da Zaten Birinin Eşinin daha güzel olup onunla evlenememesi sonucu ortaya çıkmıştır..araştırın..)Ee Artık İnsanlar ikiz doğmuyor ama bu ayetin hala geçerli olmasımı gerekli??Elbette hayır..Tanrı Fikir değiştirmesi değil güncelleme diyebiliriz..ki ben bundada bir anormal durum göremiyorum..

Deli cevat konuyu iyi anlamış bence..Tanrı insanlara kanunlarla beraber bir din ve bir elçi gönderdi..Kur'an da derki biz her topluma elçi gönderdik..Ve eski gönderilen din bozuldu bozuldu Tanrı için görevli melekler (Azrail,Cebrail,Mikail V.s) Ayrı işi yapan tanrılar gibi görülüp Çok tanrılı inanç ortaya çıktı..Tüm dinlerin Kaynağı bir ..Zaten Turan Dursun 'unda yaptığı bu çalışma Yani İnsanların Topraktan yaratılmış olması..Tüm Dinlerdeki Değişmeyen ve Günümüze Kadar Güncelliğini Korumuş olgu..Diğer arkadaslarında yorumlarını bekliyorum..
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 26-04-2006, 23:53
slairslair slairslair isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye
 
Üyelik tarihi: 28 Mar 2006
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 1
slairslair - AİM üzeri Mesaj gönder slairslair - MSN üzeri Mesaj gönder slairslair - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: ÇAMURDAN YARATILIŞ

tamamen sana katılıyorum tayfur
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 27-04-2006, 00:47
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 01 Aug 2005
Bulunduğu yer: Isvicre
Mesajlar: 6.665

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: ÇAMURDAN YARATILIŞ

İlginç bir konuya temas etmişsiniz. Aslında sadece topraktan yaratılma değil, başka örnekler de verilebilir. Tufan'dan da bahsedebilirsiniz. Sularla, ayla, kutsal taşlarla, ağaçlarla ilgili birçok dinde ortak noktalar vardır. Örneğin tufan en azından 300 farklı toplumda değişik versiyonlarla geçer. Ağaçların kutsallığıyla ilgili konuyu bir haftadan uzun süredir Serbest Forum'da "Yaşasın 1 Mayıs" topic'i altında işliyorum.

Peki bunlardan şu sonuca varabilir miyiz? Tanrı insanlarla ilişkiye geçti. Onlara bu bilgileri verdi ve insanlar buna inandılar. Maalesef bu tarzda düşünmek mümkün değil. Eğer din tarihi ile biraz ilgilenir, sitede yapılan çeşitli tartışmaları izlerseniz bunu görürsünüz.

Farklı dinlerdeki ortak öğelerin iki kaynağı vardır. Birincisi arketipler ikincisi ise diğer din yada kültürlerden etkilenmedir. Azteklerde tufan düşüncesinin olmasını Sümerler'den etkilenme olarak açıklamak herhalde bir saçmalık olurdu. Bunlar arketipdir. İnsanın kutsalla ilgili düşünce biçiminde yarattığı ortak resimler gibidir arketipler.

Aslında arketipleri rüyaları düşünerek açıklayabileceğimizi düşünüyorum. İnsanlar rüyalarında çok sayıda simge görürler. Elbette bazı simgeler toplumsal yaşamın hengamesinde çarpılıp yamulabilir, ama bazı simgeler birbiriyle hiç temas etmemiş toplumlarda bile aynı şekilde ortaya çıkar. Temel olan insanın doğa ile mücadelesidir.

Toprak doğal dinlerden organize hale gelmiş dinlere kadar hep bir kutsallık taşımıştır. İnsanın topraktan yaratılması kadar da doğal birşey yoktur. Toprak bereket kaynağıdır. Bütün bitkiler onda biter, üreten, verimli olandır. Toprak doğuran anamızdır. Daha tarım başlamadan bile insanların toprağı kutsal gördüğünü biliyoruz. Doğuran bir şey varsa o ancak toprak olabilir. Eğer toprak'ın kendisini tanrı olmaktan çıkarırsanız, tanrının kendi tezahüründen insan yaratması demek, insanı topraktan yaratmak demektir. Adam, İbranicede hem toprak hem insan anlamına geliyor. Bu demektir ki, insanlar insanla toprağı aynı sözcükle karşılamışlar. Bir çok kültürde bunu görebilrisiniz.

Tufanla ilgili arketipi de bir yerlerde anlatmıştım. Biraz forumları karıştırısanız, bu sitede çok şey bulursunuz. Yeter ki, araştırmak isteyin.

İkinci kaynak ise başka bir kültürden direk almadır. İsteyen buna aşırma desin, isteyen etkilenme. *Örneğin tufan öyküsünün Kuran ve Tevrat'ta aynı olmasının nedeni çok açıktır. Yada Sümer ve Babil metinlerinde. Bunlarda öyküler bir öncekinden bir sonrakine aynen aktarılmıştır. Ama kızılderililerin öyküsünde ortada Nuh yoktur, hatta gemi de yoktur. Bir top yada küre vardır. İnsanlar tufandan bu kürenin içine girip kurtulurlar. Yada okyanusyada bir kazazede tufandan kurtulur ve insan soyunu devam ettirir. Burda arketip olan nedir? Arketip bir felaketle toplumun yok olmasıdır. İnsanlar niye böyle düşünmüşlerdi peki: Çünkü sular dönem dönem yükselip alçalıyordu (med-cezir) bazen felaketler yaşanıyordu. Aslında çok uzun bir konu. Ben bunları yazdım.

Sonuç olarak, çok farklı toplumlarda ortak inanışların olması Tanrılarla ilgili değil, insanların hayal güçlerinin benzerliğiyle ilgili.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Önerilen Siteler


Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz forumu seçiniz


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:34 .