13-08-2010, 03:14
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kuran'da Allah "Kendinden" Bahsediyormu?
Saygideger arkadaslar;
Kuran'da Allah, hic "kendinden" bahsediyor mu?
Yani herhangibir ayette "ben buyum, soyleyim, boyleyim v.s." temelli bir ifade varmi?
Kisaca Kuran=Allah, mi?, yoksa;
Kuran, sadece Allah'in insanoglundan (inanirlarindan), yapilmasinin/yapilmamasinin istediklerini dile getiren bir kitap/rehber mi?
Bir kisinin, Kuran'da dile gelenlerle celiskiye dusmesi, o kisinin Allah'la da celiskiye dusmesi anlamina gelir mi?
Ya da Kuran'in bir insanoglu dile getirimi oldugunun farkina varanlar, direk olarak Allah'in olmadigi dusuncesine mi sahip olurlar?
Kisaca Kuran/Allah, ya da diger ibrani dinlerinin kitaplari ile tanrinin bagi/iliskisi v.s. nedir?
Cevaplarinizi, yorumlarinizi, goruslerinizi bekliyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

13-08-2010, 09:58
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Allah için;
O dogmamıştır, dogrulmamıştır. Ezelden beri hep vardır denir. Ama kesin ve net bir bilgi yoktur. Fakat insan merak ediyor doğal olarak...
Allah nasıl birşeydir ?
Allah neden böyle bir evren ve insan yaratma geregi duymuştur ?
Allah evreni yaratmadan önce neredeydi ve ne yapmaktaydı ?
Meleklere neden ihtiyaç duydu ?
Kutsal kitaplar bu soruların yanıtını veremiyor. Veremezde.
Çünkü saçma bir kurgudan ibarettir.
|

13-08-2010, 17:24
|
|
Üye
|
|
|
|
Sayin evrensel-insan,
"Dolayisiyla Kuran hermenuetigi sadece Kurana yönelik bir cabayi degil, ayni zamanda Kurandan hareketle icinde yasadigimiz dünyaya yönelik bir cabayi da icerir."
Dücane Cündioglu, Kurani Anlamanin Anlami, Kaknüs Yayinlari
Belki ilgilenirsiniz diye düsündüm. Kendi görüslerimi belki ilerde paylasirim.
Saygilar...
|

13-08-2010, 23:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan ;
Kendi izlenimlerimce Kuran'da Tanrı kendinden bahsetmiyor. Ben şuyum, ben buyum gibisinden bir söylemi olmamakla beraber kendisi hakkında edinilen izlenimler daha çok ayetlerdeki oluşumlar sonrası "Tanrının Tutumu" doğrultusunda, kendisine atfedilen sıfatlardan ibaret.
|
evrensel-insan Diyor ki
Ya da Kuran'in bir insanoglu dile getirimi oldugunun farkina varanlar, direk olarak Allah'in olmadigi dusuncesine mi sahip olurlar?
|
Yine kişisel görüşüm; Kuran'ın insan eseri olduğunu farkına varanlar elbetteki "Allah'ın olmadığı" düşüncesine sahip olurlar. Burada dikkat edilmesi gereken "Allah'ın olmadığı" düşüncesidir, Tanrının değil.
Tanıdığım Deist insanlar Kuran'ın bariz bir şekilde insan eseri, Muhammed'in gündelik politikasının ürünü olduğunu söylüyorlar ki bu kendilerinde ki Tanrı inancını körletmiyor, sadece Tanrı'ya Allah demiyor ve Kuran'ın Tanrısına itibar etmiyorlar.
Başka bir başlıkta belirttiğim gibi ateist insan için durum farklıdır. O zaten en baştan "Metafizik Tanrı" kavramını yok saydığından, kutsal yazıtların yazarı otomatikman insandır ve kutsal kitapların değiştirilip-değiştirilmediği, çelişkilerinin bulunup bulunmadığı kendisini fikirsel açıdan ilgilendirmez.
Saygılar ve esen kalınız.
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
|

14-08-2010, 00:01
|
 |
Üye
|
|
|
|
Muhammed Kuran'da Allah'ın tanımını yapsaydı, büyük ölçüde gerçekleştirmek istediği emellerini zora sokardı.
Herşeyden önce gizem/bilinmezlik ortadan kaybolurdu. O zaman da insanların korkusu bir nebze azalır, Muhammed'e inanması zorlaşırdı.
Herşeyi yaratan, bilen, gören; hiçbirşeye benzemeyen, doğmamış, doğurulmamış, ezelden beri var olan...
Gizem + bilinmezlik + korku = iman/din/inanç vs.
Saygılar.
... ve insan Tanrı'yı yarattı ...
|

14-08-2010, 00:06
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger AerA;
Ateizme degindigin icin soruyorum. Turkiye'de dini inanctan, ateizme gecis, bilincli midir?, yoksa sadece "Ben Kuran'in Allah tarafindan yazildigina da, Kuran 'in iceriklendirdigi bir tanrinin olduguna da inanmiyorum, dolayisiyle tanri yoktur" temelli, bir duz mantik midir?
Bunun ateizm ile, antiteizm bagiyla da bir ilgisi var. Mesela bir Turkiye ateisti , yani islam ile buyutulen bir kisinin, Budha konusuna bakisi nedir?
Iste bu temelde de, ateizm dini icerikli mi, Allah icerikli mi, ya da uc ibrani dinin getirdigi icerli mi, yoksa tamamen bilincli ve farkindalikli bir dusunce midir?
Bu da "yoklanan nedir?" sorusunu gundeme getiriyor.
Aslinda bu konu cogu baska baslikta da isleniyor. "Ateizm psikolojisi" v.s. gibi.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

14-08-2010, 01:27
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan ;
kendi bakış açımla açıklamaya çalışacağım.
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Ateizme degindigin icin soruyorum. Turkiye'de dini inanctan, ateizme gecis, bilincli midir?, yoksa sadece "Ben Kuran'in Allah tarafindan yazildigina da, Kuran 'in iceriklendirdigi bir tanrinin olduguna da inanmiyorum, dolayisiyle tanri yoktur" temelli, bir duz mantik midir?
|
Öncelikle Türkiye'de yaşayan kitlenin eğitim durumu ne yazıkki çok düşüktür. İnsanımız herşeyden önce "Din Teolojisi"nin bir felsefe olduğunu kavrayamamaktadır. Kaldı ki "Deizm", "Agnostisizm", "Panteism", "Pananteism" gibi felsefelerin varlığını nereden bilsin.
Bu bağlamdan bakınca insanımızın önünde sanki iki seçenek varmış gibi görülüyor : Din Düşüncesi yada Ateizm. Türkiye'de ki dini inançtan ateisme geçiş, işin özünde "Tanrı yoktur temelli düz mantığa" gelene kadar, kişinin belli bir birikime sahip olmasını gerektirmekte ki bu birikim seçeceği yolu belirleyecektir. Bu yüzden gerek ateizme geçişinde gerek non-teist fikirlere geçişinde bilinçli olduğunu düşünüyorum.
Bunun ateizm ile, antiteizm bagiyla da bir ilgisi var. Mesela bir Turkiye ateisti , yani islam ile buyutulen bir kisinin, Budha konusuna bakisi nedir?
|
Kişisel olarak meditasyon fikirlerimi daha önceden belirtmiştim. Buddha hususundada aynıdır. Lakin başkaları ne düşünür bir genelleme yapamam.
Iste bu temelde de, ateizm dini icerikli mi, Allah icerikli mi, ya da uc ibrani dinin getirdigi icerli mi, yoksa tamamen bilincli ve farkindalikli bir dusunce midir?
|
Ben materyalist bir kişiyimdir ki "Metafiziği" reddetmiş olmam ve oluşumların sebebinin de-sonucunun da maddeye dayandığını kabul etmem dolayısı ile ateist fikirlerim, Dini-Tanrısal içerikli değildir. Sadece materyalist düşünce sistemini benimsemem dolayısı ile "Metafiziği Reddettiğim" içindir ki bir ateistim.
Saygılar ve Esen Kalınız.
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
|

14-08-2010, 01:36
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger AerA;
Goruslerin icin tesekkurler. Yalniz her zaman yaptigim bir "duzeltmeyi" yinelemek istiyorum. Metaphysics, felsefenin varlik konusunu isleyen dalidir, dolayisiyle bir ideoloji degildir ve materyalizm de varlik konusunda gorus belirttigi icin, ayni idealizm gibi; metapysics'in varlik uzerine gorus belirten ideolojilerinden biridir.
Oyuzden metaphysics gorus diye bir gorus yoktur. Konu varlik ise ve bununla ilgili bir ideoloji ise, zaten metaphysics'in konusudur.
Oyuzden metaphysics, yani felsefenin bir dali olan ile, onun ideolojileri olan materyalizm ve idealizmi birbirine karistirmayalim.
Bu temelde materyalizmin, ideolojik karsiti/rakibi idealizmdir. Dolayisiyle senin ateizmin, materyalizm den kaynaklaniyorsa, idealizmi reddetmis oluyorsun.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

14-08-2010, 01:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan ;
Metafizikten kastım felsefenin bir dalı olan metafizik değil, "fizik ötesi, madde ötesi var olan varlık" kavramıdır. Ama alışkanlık olarak hep Metafizik diye yazıyorum. Düzeltme için teşekkürler.
Esen kalınız.
|

19-09-2010, 18:17
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sadece sifatlari ile bilinir.
|