ULUSLARARASI AJANSLAR
REUTERS: Erdoğan 2011 seçim yarışında bir adım önde
İktidardaki
Ak Parti anayasa değişikliği referandumunda zafer kazandı. Bu durum partinin 10 ay içinde yapılacak olan genel seçimlerde tek başına üçüncü dönem hükümet olma şansını büyük oranda artırdı.
Sonuçların açıklanmasının hemen ardından Başbakan
Tayyip Erdoğan zaferini ilan ederken yeni anayasa için çalışmalara başlayacaklarını da belirterek, laiklerin en büyük korkularını uyandırmış oldu.
Ak Parti’nin rakipleri Temmuz’da yapılacak seçimlerde yeni bir dönem iktidar elde ederek daha da güçlenen partinin İslamcı bir ajandayı gündeme getireceğinden endişe ediyor. Duruma eleştiriyle yaklaşan çevreler,
Ak Parti hükümetinin 2008’de yaşananların aksine bu kez
Anayasa Mahkemesi’nin engel olacağı korkusu olmadan istediği yasaları geçirebileceğini belirtiyor.
Türkiye’de birçok insan
Ak Parti destekçileriyle laikler arasındaki çatlağın derinleşeceğini öngörüyor.
"
Turkey referendum win puts Erdogan in pole for 2011" adlı haberden derlenmiştir.
ASSOCIATED PRESS: Türkler askeri yönetim yasalarını reddetti
Türkler sıkıyönetim döneminden kalma anayasalarındaki kapsamlı değişiklikleri onaylarken, referandum hükümet tarafından Avrupa Birliği’ne giriş doğrultusunda, demokrasi yönünde atılan dev bir adım olarak görüldü.
Değişiklikler ordu mensuplarının sivil mahkemelerde yargılanabilmesi ve devlet memurlarının greve gidebilmesi gibi maddeleri içeriyor. Ancak muhalefet, hükümetin yüksek mahkeme yargıçlarını atayabilmesini öngören maddenin yargıyı kontrol altına alma çabası olduğunu belirtiyor.
Değişiklikler aynı zamanda 1980 darbesinin mimarları için yargı yolunu da açacak.
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül,
Ankara’da yaptığı açıklamalarda Dünya Basketbol Şampiyonası’nda yarışan milli takımın başarısı hariç her konuda bölünen Türkiye’ye uyum çağrısı yaptı. "Sonuçlar, Beyaz Saray ve Almanya tarafından da memnuniyetle karşılandı" dedi.
"
In referendum, Turks reject military-era laws" adlı haberden derlenmiştir.
AFP: AB memnuniyetle karşıladı, Obama Türk demokrasisini övdü
Avrupa Komisyonu, referandumdan çıkan sonuçları memnuniyetle karşılayarak, bunun doğru yönde bir adım olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle “Bu reformlar doğru yönde atılmış bir adımdır. Türkiye’nin AB üyelik kriterlerine uyum sürecindeki çabaları sürecinde gündeme gelen bir dizi öncelik değiştirilen maddeler kapsamında gündeme gelmiştir” dedi.
Füle sonuçların, “Türk vatandaşlarının haklarını ve özgürlüklerini artırma açısından reformlara devam etme yönündeki kararlığını” gösterdiğini “ancak etkilerinin gerçekten uygulanıp uygulanmayacağına bağlı olduğunu” belirtti.
Füle “Bugün Türkiye’de birçok insanın dile getirdiği gibi biz de bu değişikliklerin ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü gibi öncelik alanlarındaki ihtiyaçlara cevap verecek reformlarla tamamlanması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Füle sivil anayasa çağrısı yapanlarla aynı fikirde olduklarının altını çizdi.
ABD Başkanı
Barack Obama ise referanduma neredeyse yüzde 80 oranındaki katılımın işaret ettiği Türk demokrasisinin canlılığını övdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Erdoğan’ı telefonla aradığı belirtildi.
İNGİLİZ BASINI
FINANCIAL TIMES: Erdoğan referandumda zaferini ilan etti
Türkiye’nin başbakanı Pazar gecesi yaptığı konuşmada anayasa değişikliği referandumunda zafer ilan etti. Erdoğan sonuçları “demokrasinin zaferi” olarak nitelendirdi.
Referandum
Ak Parti için bir sınav niteliğindeydi. Anketlerin beklentilerinin çok üzerinde gelen “evet” yüzdesi Erdoğan’ın önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler için kampanyasını başlatacağı bir dönemde güçlü bir katkı oldu.
Erdoğan’ın zaferi aynı zamanda
Ak Parti’yi zayıf bir koalisyon hükümetine kıyasla iş dünyası için daha iyi bir umut olarak gören uluslararası yatırımcıları da cesaretlendirecek.
Ancak sonuç muhalefetteki
CHP’nin lideri
Kemal Kılıçdaroğlu için büyük bir darbe oldu.
Kılıçdaroğlu “Hayır” için kampanya yürüttü ancak hem gereken desteği elde etmekte başarılı olamadı hem de seçmen kayıtlarında yaşanan bir karışıklıktan dolayı kendisi oy kullanamadı.
Bu
haber FT’de yayımlanan “
Erdoğan claims victory in referendum” başlıklı haberden derlenmiştir.
GUARDIAN: Türkiye anayasa değişikliği reformunu kabul etti
Tüm muhalefet partilerinin karşı çıktığı referandumda Başbakan
Tayyip Erdoğan elde edilen zaferi kutlarken, Türkiye büyük bir değişime hazırlanıyor. Türkiye referandum sonuçlarının ardından bir zamanların güçlü laik düzeninde büyük bir politik dönüşümün eşiğine geldi. Elde edilen yüzde 58’lik ‘evet’ oyu, yargı sistemini büyük oranda kısıtlayacak ve orduyu sivil yönetimin kontrolü altına alan değişiklikleri onayladı.
Erdoğan başa baş geçeceği beklenen referandumda büyük bir zafer elde ederken, hükümeti toplum içinde çatışmayı artırmakla eleştiren Avrupa Komisyonu sonuçları memnuniyetle karşıladı.
Yeni anayasa için geniş çaplı bir oy birliği olsa da, bunun nasıl oluşturulacağı hakkında derin görüş ayrılıkları mevcut. Üst düzey yargıçlar değişimlerin yargı sisteminin bağımsızlığını tehdit edeceği uyarısında bulunurken, son 50 yılda dört darbe yapan ordu, daha fazla güç kaybetmekle karşı karşıya.
"
Turkey poised for major shakeup as voters back constitutional reforms" adlı makaleden derlenmiştir.
BBC: Referandum sonucu uluslararası kamuoyunda destek gördü
ABD Başkanı
Barack Obama ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westervelle, Pazar günü yapılan referandum sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Başbakan
Tayyip Erdoğan’ı arayarak tebrik ettiği ve “Türk demokrasisindeki canlılığın referandum sonuçlarına yansıdığını gördüklerini” söylediği belirtildi.
Westerwelle ise referandum sonucunun Türkiye’nin AB’ye üyeliği adına önemli olduğunu belirtirken, “Toplum içinde oluşan güç dengesinin sağlam görünümü fazlasıyla memnun verici” dedi. Analistler ise, güçlü bir “evet” oyunun Erdoğan’ın ‘İslami darbesini’ güçlendireceğini ifade etti.
"
International backing given to Turkish reform vote" adlı haberden derlenmiştir.
INDEPENDENT: Türkiye ülkenin geleceği için verilen mücadelede yeni anayasa için oy kullandı
Türk hükümeti, 1980 askeri darbesinin ardından ordunun gücünü korumak için düzenlediği anayasada değişiklik öngören paketin oylandığı referandumda zafer elde etti. Referandum iktidardaki ılımlı İslamcı
Ak Parti ile Türkiye’deki laik düzenin savunucusu olduğunu öne süren muhalefet partisi
CHP arasında geçecek Temmuz ayındaki genel seçimlerde kimin galip geleceği konusunda önemli bir gösterge oldu.
CHP, yeni lideri
Kemal Kılıçdaroğlu altında politik gücünü canlandırdı ve Türkiye’nin laik görüşünü savunma altında çok güçlü bir kampanya düzenledi.
Ak Parti’nin aldığı açık ara farka rağmen, 1923’ten beri gücü elinde bulunduran eski otoriter elit ile hükümet arasındaki güç mücadelesi devam edeceğe benziyor.
PKK’nın boykot çağrısına uyan BDP’nin etkin olduğu Güneydoğu illerinde oylama esnasında çatışmalar yaşandı.
Ak Parti, Kürtlere vaat ettiği reformları yerine getirmesi ve teklif edeceği her türlü imtiyazın
CHP, Kürt karşıtı partiler ve ordu tarafından kendisine karşı kullanılabileceğinden endişeli.
“
Turkey votes for new constitution in tussle for country's future” adlı makaleden derlenmiştir.
DAILY TELEGRAPH: Türkler anayasa değişikliğini onayladı
Türk seçmenler Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecini güçlendirecek anayasa değişikliği paketini onayladı ancak İslam kökenli Başbakan
Tayyip Erdoğan’ın bozulan güç dengelerini artıracağına yönelik endişeler de arttı.
AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümetin ordu üzerindeki kontrolünün artmasını olumlu karşıladı ancak politikacıların yargıçların atanması konusunda çok fazla otoriteye sahip olmasına tereddütle yaklaştı. Erdoğan’ın İslam kökenli
Ak Parti hükümeti, Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhuriyeti’nin savunucuları kurumlara sahip laik ordu ve yargı sistemine karşı duran gücü temsil ediyor.
Referandumda alınan sonuçlar Erdoğan için gelecek yıl yapılacak genel seçimlerdeki çalışmalarına güç kazandıracak ve muhalefet partilerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatacak.
"
Turkey backs constitutional reform" adlı makaleden derlenmiştir.