07-10-2010, 17:39
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Şook: Zihinsel Engellilere Din Dersi...
ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyunda çok konuşulacak bir karara imza attı. Eğitim Uygulama Okullarında özel eğitim alanlara zeka seviyesi düşük öğrenciler için din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konuldu.
“Somut kavramları öğretmekte zorluk çekerken, soyut kavramları nasıl öğreteceğiz?” diye soran özel eğitimciler ise kararı şaşkınlıkla karşıladı.
Milli Eğitim Bakanlığı zihinsel, bedensel özürlülerin eğitim gördüğü Özel Eğitim Kurumlarının ders çizelgesini yeniledi. Aralarında zihinsel engelliler, otistik çocukların eğitimlerinin de yapıldığı ders programları içine bir saat zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi konuldu.
Karar 2 gün önce özel eğitim kurumlarına gönderildi. Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylanan karara göre zihinsel engelli çok sayıda yetişkinin bulunduğu Eğitim Uygulama Okullarında, otistik çocukların eğitim gördüğü merkezlerde 1 saat zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi de verilecek.
KARAR ALINDI KİTAP YOK
Edinilen bilgiye göre, yeni ders çizelgesinde Din Kültürü dersi koymak için Beden Eğitimi ders saati azaltıldı. 4 saatlik Beden Eğitimi dersi 3 saate indirildi.
Dersi kimin vereceği veya içeriğinde ne olacağı ise henüz belli değil. Gönderilen yazıda sadece şöyle denildi:
“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yeni öğretim programı hazırlanıncaya kadar mevcut İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programında öğrencilerin engel durumları, eğitim performansları, moral motivasyon yönünden güçlendirilmesi, sosyalleşme ve kültürlenme ihtiyaçlarının karşılanması gibi hususlar kaale alınarak zümre öğretmenler kurulunca seviyeye uygun seçilecek konular işlenecektir.”
SOMUTU ANLATAMIYORUZ, SOYUTU…
Karar Özel Eğitimciler Derneği yöneticilerince şaşkınlıkla karşılandı. İnternethaber’e konuşan Özel Eğitimciler Derneği Başkanı Ercan Karaca, “20 yıldır özel eğitimin içindeyim, ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım” diyerek şunları söyledi:
"Aralarında 25-45 yaşları arasında yetişkinlerinde bulunduğu Eğitim Uygulama Okullarına din dersi getirilmiş. IQ düzeyleri sınırlı engelliler bunlar. Zihinsel gelişimleri 3-5 yaşlarında. Soyut kavramları algılamaları çok zor. Aralarında daha ağır zihinsel özürlüler de var. Bizim için günlük bakım, öz bakım konusunda eğitimler çok önemli. Bunları yaparken ciddi zorluklar yaşarken soyut kavramların nasıl öğretileceği merak konusu.”
BEDEN EĞİTİMİ DAHA ÖNEMLİ
Yeni düzenlemeyi hafta sonu dernek yöneticileri ve bu konudaki uzmanlarla değerlendireceklerini açıklayan Karaca’nın bir tepkisi de Beden Eğitimi ders saatlerinin azaltılarak, din derslerine yer verilmesi oldu. Karaca, “Sportif faaliyetler bu çocuklar için çok önemli. Hem özgüven hem de sosyalleşmeleri, rehabilitasyonları açısından” dedi.
DERSİ KİM VERECEK?
Uygulamayı sıkıntılı hale getiren durumlardan birini de dersi kimin, nasıl vereceğiyle ilgili sorular oluşturuyor. Kararda bu konuda bir açıklama henüz yok. Bu durumda iş özel eğitim veren eğitimcilere düşüyor. Karaca eğer din eğitimini de özel eğitimciler verecekse onların üniversite programlarına bu konunun eklenmesi gerektiğini açıkladı.
Kaynak : http://www.internethaber.com/zihinse...#ixzz11gTD3Bur
|

07-10-2010, 19:24
|
|
Üye
|
|
|
|
Bu dersi verecekler bir şekilde, sonra mucize oldu ve zekasında ilerleme var diye haber bile yapacaklar...görürsünüz..
|

07-10-2010, 19:44
|
 |
Üye
|
|
|
|
İslamiyetin kutsal kitabında benzetme yolu ile de olsa;
"De ki: "Size, Allâh'ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. . . Gaybı da bilmem! Size 'Muhakkak ki ben bir meleğim' de demiyorum. . . Ben, sadece bana vahyolunana tâbi olurum". . . De ki: "Hiç âmâ ile gören eşit olur mu? Hâlâ tefekkür etmiyor musunuz?" (En'âm 50.ayet)
Bu ayet ne düşündürebilir acaba 'aklı görmeyenlere'?
Benzetme yolu ya da değil; kör'e kör demek benim için büyük ayıp iken, "daha beterleri var" örneğini asla kullanmazken, kur'anı kerimin kullanmış olması ancak bir insanın "dar ve küçümseyici" bakış açısı ile yazıldığına işaret edebilir.
|

07-10-2010, 20:11
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
10 dakikadır ne yazsam diye düşünüyorum ,olaya bak şaka gibi ...
|

08-10-2010, 16:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Prozac Dostum ;
Yalnız değilsin bende 10 dakikadır düşünüyorum. Ve buldum :
YUH...
Yahu zaten zihinsel engelli dinden MUAF değil midir?
Hangi akılsızın fetvası kimbilir...
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
|

08-10-2010, 17:18
|
|
Üye
|
|
|
|
kesin fazla din öğretmeni vardır kadro açsınlar diye yapmışlardır. aslında o öğretmenlerin seviyesinde öğrencileri olacağı için sorun olmaz ( özürlüleri tenzih ediyorum) güzel güzel ders yaparlar, soru yok, sual yok. tam onlara göre işte... bari kendi dininizi bu kadar sömürmeyin...yazık, insanlık dışı...
saygılar,
|

08-10-2010, 18:25
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bu, zihinsel engelli insanlara eziyetten baska birsey degildir.
|

08-10-2010, 18:52
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
YUH ÇÜŞ OHA vb. kelimeler bile yetersiz bu olay karşısında
|

08-10-2010, 18:55
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger arkadaslar;
Yukarida anlatilanlar, bir seyi cok acik gosteriyor. Bir kisiyi inanca ve imana baglamak icin; o kisinin zihniyetine, dusuncesine ve belki de beynine ihtiyac yoktur. Cunku kisiyi zaten imanin inanci ile yonlendiren, kendi beyni ve soyutlamasi degil; aldigi ve bilincalti uyguladigi yonlendirimdir.
Sonucta imandan fayda saglayanlarin, insansal bir vicdana sahip olmasi ve insana yakisir bir davranis gostermesi de beklenemez. Zaten o da kroki seklinde, bir robot gibi yonlendirilmekte, dusundurup davrandirilmaktadir.
Insanligin ne oldugunu algilayamami olan zihniyetten de zaten insana uygun bir dusuncde ve davranis ta beklenemez.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

08-10-2010, 19:33
|
|
Üye
|
|
|
|
Vay be! Biz "İlköğretim ve liselerde din dersi zorunlu olmasın." derken bir de zavallı zihinsel engellilere zorunlu ders koymuşlar. İyice saçmaladılar artık.
Artık bir yola girdiler. Bu yolda o çaresiz insanlara da namaz kılmayı öğretmeye, duaları ezberletmeye çalışırlarsa, bu saatten sonra hiç şaşırmam.
|