Merhaba arkadaşlar Son 2 ayda pasaport çıkartıp 6 defa suriyeye gittim geldim. Gaziantep'ten suriyeye giriş 60 km. oldugu için 1 saatte suriyede oluyorum. 1 gece de orada kaldım.
Gelelim oradaki insan manzaralarına... Öncelikle türk kapısına deginecegim. Kilis üzerindeki kapıdan geçerken işlemler 5 dk. bile sürmüyor ve tertemiz bir türk kapısı var. İşlem yapan memurların odaları kapıdaki güvenlik önlemleri fevkalede. Türk kapısındaki pasaport ve triptik(arabanın pasaportu) işlemlerini 5 dk da hallettikten sonra yaklaşık 500 mt. ileride suriye kapısı var. Bu kapıya varır varmaz bir kasefet geliyor insana. Her taraf çöplerle dolu. Ve her girdigin odada rüşvet isteyen memurlar... (100 suri) yaklaşık 3 tl 20 kuruş yapıyor. Kapıyı çıkana kadar 3 yerde 100'er suri alıyorlar. Bir islam ülkesine yakışmayan şeyler. Pasaport işlemleri çabuk bitse de triptik işlemleri yarım saati buluyor. Ortalama 40 dk. pis bir ortamda rüşvetçi memurlarla zaman geçirdikten sonra sonunda suriyede oluyorum. Kapıdan girer girmez saglı sollu petroller insanın ilgisini çekiyor. Ve benzinin litresi 40 suri (yaklaşık 1 tl 40 kuruş yapıyor.) insanın aklına direk türkiyedeki 3 tl 80 kuruş olan benzin fiyatı geliyor. Az ilerde Azaz adlı ilçe/kasaba ile karşılaşıyoruz. Burada yemek molası verdik. En temiz lokantası türkiyedeki en pis lokantadan daha pis. Resmen yemek yemeye huylanıyorsunuz. Etin kilosu 17 tl o da çok ucuz... Bir kıyma kebabı yedik 50 suri verdim. (1.5 tl civarı)
Halep'e gidince biraz daha modern bir şehir görüyoruz fakat yine her taraf pislik içinde. Kadınların % 90 ı kapalı. Bu %90 içinden %40 ı peçeli. Yani yüzleri bile görünmüyor. Erkekler genelde cübbeli ve sakallı... İdam cezası devam ediyor ve halka ibret olsun diye meydandaki saat kulesine asılıp 1 gün sallandırılıyor. Halepteki Ermeni mahallesi daha derli toplu ve bayanları açık giyiniyor. Tarihi bir kilise vardı orda aktif orayı da gezdim. Aynı hristiyan filmlerindeki gibiydi.

Fakat benim için güzel bir tecrübe oldu. Çünkü ilk defa canlı canlı bir kiliseyi gezdim ve gerçek bir rahibe gördüm. Meryem ve isa heykelleri kiliseyi süslüyordu...
Halepte en çok hoşuma giden şey Atomcular olmuştu. Babafarah adlı semtte mutlaka içmenizi öneririm. Bardaklar kocaman. Ve buz gibi sütlü muzlu ballı atom içiyorsunuz. Aç olsanız bile 1 bardakla yeterince doyuyorsunuz. Fiyatı 50 suri (1.5 tl) Bardak yaklaşık 2 litre
Sonuç olarak halep klasik bir arap ülkesi... Fiyatlar Türkiye'ye göre baya uygun fakat insanları çok pis...
İslamı gerçek anlamda yaşayan bir ülke... Şeriatle yönetilen bir ülke...