27-12-2010, 01:27
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
İslamın Örtünme Konusundaki 'Mantığı'
Ortalama muhafazakar-müslüman kesimlerle yaptığım tartışmalarda gördüm ki örtünmeyi savunabilmek için belli başlı birkaç argümanı sıklıkla kullanıyorlar. Kadınların ''türban veya çarşafa girerek örtünmeleri'' gerektiğini, ''erkeklerin onlar hakkında uygunsuz şeyler düşünmemeleri için kadınların tanınmaması'' gerektiğini, ''bir başka erkeğin bizim kız kardeşimiz hakkında seks düşünmesi halinde rahatsız olacağımız için kadınları kapanmaya teşvik etmek'' gerektiğini, ''erkeklerde cinselliğin kadınlardaysa duygusallığın baskın olduğunu ve bu yüzden erkeği tahrik etmemek için kadınların örtünmelerinin daha iyi olacağını'' v.s. iddia ediyorlar.
Erkeklerin daha bir seks düşkünü olmalarının biyolojik bir kökeni olduğu kanısında değilim. Her insan üreme faaliyetinde bulunur ve bunu arzular. Erkeklerin sanki daha fazla istiyor gibi görünmeleri kültürel etki sonucudur. Yüzyıllar boyu cinsellik konusunda kadınları bastırıp erkekleri teşvik edersen böyle olur. Kadınların daha duygusal oldukları doğru olabilir fakat bu durum erkeklerin duygusuz olduğu anlamına gelmez. Kadınları aşırı duygusal aseksüeller ve erkekleri de duygusuz seks manyakları olarak görmek doğru olmayacaktır; bu tablo, sadece islam dünyasını bağlar. Batıda ve sosyalist ülkelerde kadınlar da cinselliğe ilgi göstermek bakımından erkeklerden aşağı olmadıklarını kanıtlamışlardir. İslamcı kafa bu durumu açıklayamaz. Müslümanlar, belli bir sosyal ortamdaki(mesela islam coğrafyasındaki) insanların gösterdikleri davranışları ''fıtrat'' adı altında sabitliyorlar. Bu çok tipik bir metafizik yanlışıdır. Önce cinsel eşitsizliğe dayanan bir düzen kurarlar, sonra da o düzene uygun davranmak zorunda bıraktıkları insanların davranışlarını ''fıtrat'' olarak sabitleyip kendi düzenlerini meşrulaştırmaya kalkarlar.
Erkekler kadınlara hoş duygularla bakıyorsa, kadınlar da erkeklere hoş duygularla bakar ve erkeklerin kendilerine bakmalarından hoşlanırlar. O zaman erkekleri de mi çarşafa sokacağız? Zaten erkekler sürekli cinsellik düşündüğü halde kadınların bunu düşünmediği iddia ediliyorsa, o halde erkekler aradaki farkı kimle kapatacaklar sorusu sorulur. Birbirleriyle mi? Yoksa elleriyle mi? Eğer cinsellik yönünden kadın ve erkek arasında bir açık varsa, bu durumda bunu ayarlayamayan ve ahengi tutturamayan allahı sorumlu tutmak gerekir.
Her insan beğenilmekten hoşlanır. Yaşama sevinci denen şey biraz da kendini sergileme arzusudur. Olaya sadece tek taraflı erkek bakış açısından yaklaşıp, sırf hastalıklı kıskançlıklarınız için kadın cinselliğini baskılamaya ve kadınları çarşafa sokup kimliklerini denetlemeye kalkarsanız, bunun adı dünyanın her yerinde ayırımcılık olacaktır. Kimse bir başkasının kıskançlığı yüzünden çarşafa girmek zorunda değildir. İslamın, kadınları, erkeklerin kendileri hakkındaki ''uygunsuz'' düşüncelerinden ''korumak'' için çarşafa girmeye teşvik etmesi iki yanlış ve haksızlık barındırmaktadır:
Birincisi, cinsellik gibi, iki cins için de gayet doğal ve zevkli olan bir faaliyeti kadınlar için ''uygunsuz'' bulmak türünden akıllara ziyan bir ''mantık'' sahibidir İkincisi, kadınları çarşafa sokarak onları ''korumaya'' çalıştığı şey, erkeklerin onlar hakkındaki düşünceleridir.
Halbuki insanları, başkalarının düşüncelerinden korumak diye birşey olamaz, zira söz konusu olan sadece düşüncedir. Kaldı ki düşüncelere ket vurulamayacağı için, kadınları çarşafa da soksanız erkekler gene onları düşünecektir. Fantezi diye birşey var. Mesela, ''çarşaflı kadın fantezisi'' diye birşeyin de olduğunu Irak'lı kadınlarla ilişkiye giren Amerikan askerlerinden öğrenmiş bulunuyoruz. Madem çarşafa girmek kadınları erkeklerden ''koruyacaktır'', o halde Amerikalılar nasıl oluyor da çarşaflı müslümanlarla ilişkiye girmeyi arzuluyabiliyorlar? Demek ki adamın içinde olduktan sonra çarşafa da girsen fayda etmiyor!
İşin bilimsel yönüne de değinmek gerekir... Evrimsel olarak erkek nasıl ki spermlerini mümkün olduğunca çok dişiye saçmak isterse, dişi de mümkün olan en iyi sperme sahip olmak için en fazla sayıda erkeği cezbetmeye çalışır. Bu durum hepsiyle ilişki kuracağı anlamına gelmez, taliplerinden birini veya bir kaçını seçer. Ne kadar fazla talibi olursa, en sağlıklı erkekten gebe kalma olasılığı o kadar artar. Bu yüzden kadınların içinde kendilerini sergileme arzusu vardır, istediğin kadar engellemeye çalış durduramazsın. Çarşafa da soksan o gene bir yolunu bulacak ve erkekleri kendine çekmeye çalışacaktır.
Bir kadına iç geçirerek bakmak, uzun süreli ve tacizkar olmadığı müddetçe kadının da hoşuna gidecektir. Beğeniliyor olmak herkesin gururunu okşar, egosunu tatmin eder. Eğer her evden çıktığımda çarşaf giymek zorunda olsaydım, rüzgarı saçlarımda hissetme hakkım benden alınsaydı, çarşafım yüzünden kimliğimi ve kendimi belli edemeseydim, böylece sosyal hayattan dışlanmış olsaydım psikolojim fena halde bozulur ve yaşama sevincimi kaybederdim sanırım. Bir insana bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Kadınları beğenmek, hoş duygulara kapılmak kötü birşey değildir çünkü düşünmek veya hissetmek suç değildir. Yeterki zorlama eylemlere dökülmesin. Sırf bir erkek sizin kız kardeşinize baktı diye sinirleniyorsanız eğer, siz bir manyaksınız ve en başta da kendi kız kardeşinize hiçbir saygınız yok demektir. Onu sizin olan bir meta gibi, hakkında cinsellik düşünülürse ''kirlenecek'' birşey gibi düşünmek en başta o kadına hakarettir. Bir insanı, başkalarının onun hakkındaki düşüncelerinden bile kıskanmak(ki bu durum başkalarının düşüncelerini okuyabiliyor(!) olmayı da gerektirir) ciddi bir psikolojik sıkıntıya işaret eder.
İslam, kadınlara çarşaf veya türban gibi nesnelerle örtünme emri koyarak kadınların benliğini hiçe saymış ve erkeklere de potansiyel seksomanyak muamelesi yaparak bir çeşit düşence suçu getirmiştir.
Örtünmeyi savunan müslümanlar bu ilkellikleri hiç sorgulamıyorlar mı?
|

27-12-2010, 15:49
|
 |
Üye
|
|
|
|
Güzel bir çalışma teşekkürler.
Ben Kapanan(kapatılan) kadınların aslında erkeklere hakaret ettiklerini düşünürüm. Erkeğe güvenmeyen, onun cinsellikten başka bir şey düşünmeyen bir canlı olarak gören bir zihniyet, beni bir erkek olarak rahatsız eder. Yaşamın cinsellikten ibaret sanarlar(ki olsa bile ne farkeder).
Peki suçlu kim: Bana göre kadınlar. Bu sorunu, ezilmişliği, yaşayan kadının, kızıda aynı kaderi paylaşır. Evde "Gizli Eğitici" olan kadın, Erkek çocuğu baskın karakter olarak yetişmesine göz yumarken, kızının ezilmiş karakter olarak yetişmesine ses çıkarmaz.
Aslında demesi gereken "Ben kızımı, kendim gibi ezilmiş, edilgen yetiştirmeyeceğim" veya ben oğlumu" babası gibi ezen, baskıcı bir erkek gibi yetiştirmeyeceğim" demesi ve bunu uygulaması. Ama kadınlar, bu çok önemli ayrıntıyı neden düşünmüyorlar, asıl çözülmesi gereken sorun bu sanırım.
Saygılarımla,
Bir Çağın Dini, Bir Sonrakinin edebi eğlencesidir. Emerson
|

27-12-2010, 17:20
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kadinlara dusunme firsati taninsa belki dusunecekler. Nitekim bu acayip ortunme harekatindan once, benim cocukluk ve genclik yillarimda, liseli kizlar sortlarla resmi gecitlere katilirdi. Anadolu,nun ucra koylerinde bile ocu gibi giysiler giymezdi koylu. Gerci bugun de belgesellerde gordugum kadariyla, en ucra koy bile, Istanbul'un bazi semtlerinden daha medeni gorunuyor.
Freddie,nin yorumuna katiliyor, kadin acinacak hallere dusuren inanci yaratan her dusunceye cus diyorum.
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

27-12-2010, 21:17
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
klucky35´isimli üyeden Alıntı
Ben Kapanan(kapatılan) kadınların aslında erkeklere hakaret ettiklerini düşünürüm. Erkeğe güvenmeyen, onun cinsellikten başka bir şey düşünmeyen bir canlı olarak gören bir zihniyet, beni bir erkek olarak rahatsız eder.
|
Değerli dostum ;
Peygamber kendi evlatlığının elinden kadın almış bir adam. Nikahına bir beni bir sizi almamış. Onada ömrü yetmediğinden. İslamcı kadının erkeğe bakışı, her erkeği peygamberi gibi zannetmesinden olmasın? Onun gözündeki erkek tipi Muhammed çünkü...
Zannederki her erkek hizmetçisiyle (cariyesiyle) kendi karısının yatağında beraber olur, evlatlığının bile karısını elinden alır, Hicret esnasında bile aklı fikri karı-kızdadır ve kiminle evlenmesinde bir sakınca olmadığına dair ayet alır...
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
|

28-12-2010, 00:52
|
 |
Üye
|
|
|
|
Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda kitabında neden kadınlardan iyi yazarlar çıkmadığı fikrini irdeler.
Mesele gayet basittir bana göre. Kadın köle muamelesi görmüştür. Karılar vücut gücü ile iş yaparak kimileri sanat eseri sayılabilecek eserler üretse de oturmaya hakkı olan kocalar gibi bolca boş vakit gerektiren düşünce eserleri üretememişlerdir.
Daha doğrusu eskiden üretememişlerdi. Çağımızda Woolf'un memleketi İngiltere'de en çok okunan yazarlar kadındır diye iddia edilebilecek denli satış rakamları mevcuttur.
Örtünmek neden gereklidir, sorusuna şimdiki müslümanların verdiği yanıtlar tatmin edici değildir.
O vakitler neredeyse insanın yaşadığı tüm coğrafyalarda bir baş örtüsü mevcut değil miydi? İster tüyden, ister kumaştan, ister deriden, ister kürkten...
Folklor kıyafetlerimizde nice zengin versiyonunu görebileceğimiz can alıcı güzellikte olanlarından tutun, burka gibi estetik bir şekle sokulması en güç olanlarına kadar...
Bu insanlar, toplumdaki yerleri, milletleri, aşiretleri vs belli olsun diye kullandılar baş örtüsünü... ve dinleri belli olsun diye elbette.
Örtünün hammaddesi kadar oyası da önemliydi mesela, bağlayış şekli de... Hintli bir kadın dikişsiz beş buçuk metre sariyi dolaya dolaya vücudunu örtüp üfül üfül gezerken çağdaşı başka bir kadın sayısız iç ve dış giysiyi kat kat giymeliydi.
Erkekler de pek farklı değildir...
Günümüzde takım elbiseye, global bir okulun formasıymışçasına mahkum edilmiş erkekler giysi açısından en talihsiz asırlarını yaşıyorlar ne yazık ki...
Giyinmek ve örtünmek kim ne derse desin, eskiden olduğu kadar şimdi de insanın toplum içindeki yerini, aidiyetini, belli eden bir olgudur... Eskiden yasalarla korunuyordu öyleyse tamam ama şimdi serbest olmalı derseniz, iş yerine kot pantolon ile gidebilen bir ilkokul öğretmeni bulun bana derim. Okula girebilmek istiyorsa ütü izli pantolonunu paşa paşa geçirecek ayağına...
Müslüman kadın, müslüman olduğunun belli olması için örtünmek istemektedir. Bunun açıklamasını kendine ya da bize nasıl yaptığı pek önemli değil.
|

28-12-2010, 08:08
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Dinci mantığı işte. Öyle şey mi olur. Kadın çıplak dahi olsa bakar geçerim en fazla...
Bunlara göre sahillerde herhalde herkes tuttuğunu... Üstelik deniz yörelerinde kimse bakmıyor bile... Hem baksa ne olacak. Göz zaten harekete duyarlıdır.
Örneğin dükkanda bilgisayara konsantre oluyorum o an kapının önünden bir adam geçiyor. İstemdışı da olsa gözüm kapıya kayıyor o neydi gibisinden sonra tekrar işime dönüyorum.
Bunun kadınla ya da kızla ilgisi yok... Haaa mini etek giyen kadına da normalden birkaç saniye daha uzun baktığımız doğrudur. Bunun nedeni de herkes öyle giymediği için giyenler daha çok dikkat çekiyor. Bunu şöyle de düşünebiliriz. Caddede gidiyorsunuz herkes normal yürürken bir köşe başında bir adam noel baba kostümü giymiş. Tüm gözleri üzerine çekmesi de normaldir tabi. Çünkü farklı.
Erkekler potansiyel tecavüzcü değildir... Ben hayatım boyunca hiçbir kadına cinsellik teklif etmedim fakat bazı gittiğim servislerde kadınlar tarafından yatağa davet edildim. Üstelik evli barklı, türbanlı olanları da var...
|

03-01-2011, 15:35
|
|
|
vartor´isimli üyeden Alıntı
Kadinlara dusunme firsati taninsa belki dusunecekler. Nitekim bu acayip ortunme harekatindan once, benim cocukluk ve genclik yillarimda, liseli kizlar sortlarla resmi gecitlere katilirdi. Anadolu,nun ucra koylerinde bile ocu gibi giysiler giymezdi koylu. Gerci bugun de belgesellerde gordugum kadariyla, en ucra koy bile, Istanbul'un bazi semtlerinden daha medeni gorunuyor.
Freddie,nin yorumuna katiliyor, kadin acinacak hallere dusuren inanci yaratan her dusunceye cus diyorum.
|
kadınlar düşündüğü için kapanıyorlarya zaten örtünmek kadını aşağılamak için değil yüceltmek değer katmak için vardır bir mücevheriniz olsa bir şeye sarmadan sokağa çıkartırmısınız hayır çünkü sokağın tozu pisliği onu kirletir örtünen kadınlar kızlar işte bu yüzden değerliya zaten bende bir kızım hemde 19 yaşımdayım hiç bir baskı altında da değilim bu zihniyette olduğum içinde gayet mutluyum örtünmek medeniyettir medeniyetsizlik değil anlamıyorum nasıl böyle düşünebiliyorsunuz size ait olan herhangi bişeyi insanların gözüne mi dikersiniz yoksa saklarmısınız kıskanırmısınız biraz düşünün lütfen
|

03-01-2011, 16:56
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili kizim melek,
Senin kafana bir mucevher oldugunu sokanda ilk kabahat. neymis kirlenecek olan? Afrika sicaginda ciplak dolasan milyonlarca kadin var. Her onune gelen durdurup mucevher mi kirletiyor? Kendi kafasi carpik, beyini kirli olanlarin uydurmasi bunlar. Allah kir oldugunu dusunse idi, seni ciplak yaratmazdi degil mi?
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

03-01-2011, 17:43
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Sayın freddie yazınız çok güzel olmuş teşekkürler.Uzun uzadıya girmek istemiyorum konuya sadece söylemek istediğim " dervişin fikri neyse zikride odur " demişler.Yani o kadınları kapatanlar , kendileri baktıkları için başkalarıda nasıl olsa bakarlar diye düşünüyorlar.
Ayrıca ;
|
Allah kir oldugunu dusunse idi, seni ciplak yaratmazdi degil mi?
|
Çok güzel tespit sayın Vartor.
Saygılarımla.
|

03-01-2011, 17:47
|
|
|
vartor´isimli üyeden Alıntı
sevgili kizim melek,
Senin kafana bir mucevher oldugunu sokanda ilk kabahat. neymis kirlenecek olan? Afrika sicaginda ciplak dolasan milyonlarca kadin var. Her onune gelen durdurup mucevher mi kirletiyor? Kendi kafasi carpik, beyini kirli olanlarin uydurmasi bunlar. Allah kir oldugunu dusunse idi, seni ciplak yaratmazdi degil mi?
|
namus kavramını size öğretecek değilim ki pis olan kadın değil o pis ve şehvet kokan gözler amcacığım
|