Demin bir konuda Vartor'la yazışırken Roubini hakkında bir şeyler yazdım.. Sonra da, 'Acaba Roubini yeni bir şeyler söylemiş mi?' diye google'dan araştırma yaparken, aşağıdaki yazıya denk geldim.. Bana ilgi çekici geldi, bilmem siz ne düşünürsünüz
''Borsa yatırımcısının temelde sorduğu sorular 'ne zaman borsaya girmeliyim' ve 'ne zaman borsadan çıkmalıyım' sorularıdır. Yatırımcıların bir kısmı teknik analiz kullanarak bu sorulara cevap vermeye çalışır. Bugün ben size borsada kazandıran alternatif bir formülden bahsedeceğim: Yatırımcı Korku Endeks.
Borsada fiyatlar para girişi olduğu zaman yükselir, para çıkışı olduğu zaman düşer. Para girişi olması için borsa yatırımcısının gelecek hakkında iyimser olması gerekir, para çıkışı olması için de borsa yatırımcısının karamsarlaşması. 'Insider trading' sitesi Insidermonkey'nin blogunda Amerikan piyasalarında oldukça başarılı sonuçlar üreten bir yöntemden 'Make 3.5 Percent In 3 Weeks By Shorting SPY With The Permabear Sentiment Index' başlıklı bir yazıda bahsediyorum.
Nouriel Roubini'yi çoğumuz tanıyoruz. Borsalar ve gelecek hakkında neredeyse sürekli karamsar haberler üreten Roubini yatırımcıları karamsarlığa sevkeden yorumcuların başında gelir. Medya ne zaman karamsarlaşırsa gazete manşetlerini Roubini haberleri süslemeye başlar. Bu haberleri gören yatırımcılar da Google'da arama yaparak Roubini'nin ne demek istediğini anlamaya çalışırlar. Neticede Roubini'nin populeritesi artarken, yatırımcılar da karamsarlaşır. Amerikada Roubini gibi karamsar yorum yapan üç yorumcu daha var: Peter Schiff, Marc Faber ve Nassım Taleb. Ben bu dört yorumcunun Google populeritesini takıp ederek populeritenin zıplama yaptığı dönemlerde borsa endeks fonunu satarak, populeritenin çöküş yaşadığı dönemlerde
işe borsa endeksini alarak çok ciddi getiriler sağlanabileceğini gösterdim. Açığa satış yaptığımız dönemlerde 3 haftada %3,5'lik bir getiri sağlarken, alım yaptığımız dönemlerde %2 kazanabiliyoruz.
Bu yöntemin en büyük başarısı işe 2008 yılındaki piyasalardaki çöküşü önceden tahmin etmiş olması. Belki Türkiyede de karamsar ekonomi yorumcularının Google populeritesini kullanarak benzer bir endeks oluşturulabilir, nasılsa elinizi sallasanız karamsar yorumcudan geçilmiyor.''
Kaynak;
Borsada Kazandıran Formül
Başka bir yazı;
Link