Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-01-2011, 23:54
burlap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
burlap burlap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ucube

Güncel olarak yazılacak, paylaşılacak o kadar çok şey oluyor ki olanlara yetişmek, her şeyi okuyabilmek bazen zor oluyor. Başbakanın söylemi sonrası ortalığı bir ucube söylemi, fıkraları kapladı.

TDK’na göre ucube, Arapça kökenli ve “çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan“ anlamına geliyor. İngilizce karşılığına da baktım. Genelde” freak” ya da “monster” gibi karşılık verilmiş. Bu tanımlar insanla ilgili, daha çok hilkat garibesi karşılığı falan olabilir. Ama Türkçede ucube daha geniş bir kapsamda kullanılmış. Örneğin başbakan heykelleri beğenmemiş de söylemiş. Mustafa Nihat Özön’ün Osmanlıca-Türkçe sözlüğünde Arapça acep’den gelen anlam “pek acayip, garip şey “ olarak veriliyor. Biraz deşince ilginç başka sözcükler de buldum. Acaib de acibe’den gelen bir sözcük ve "acayip, şaşılacak şey” karşılığında. Acib de aceb’den gelme, anlamı “şaşkınlığa yol açan şey” oluyor. Acibane ise “şaşılacak yolda” demek. Aceb ise şaşma, şaşakalma ve acaba demek oluyor. Zaten benim anladığım, buradaki gibi Türkçede ucube isminin sadece görsel olarak da kullanılmaması. Yani soyut ucubeler de pekala olabilir. Bir düşünü beğenmezseniz “ne ucube düşün” demeniz işten bile değil.

Ucube söyleminin gelişimini de izleyince ilginç bir bilgi çıktı ortaya. Bu heykeller zamanında alelacele yaptırılmış. Hemen karşıdaki Ermenistan’dan da görünebilecek şekilde yapılan heybetli heykeller barışı simgeliyormuş. Bunu zamanında Akepe’li olan belediye başkanı yaptırmış. O zaman heykeller pek güzelmiş. Sonra belediye başkanı Akepe’den Cehepe’ye geçmiş. Heykellerin de güzelliği bozulmuş, ucube olmuşlar. Şimdi yıkılmaları planlanmış. Ancak nedense başka bazı belediyeler heykelleri pek beğenmişler, kendilerine verilmelerini istiyorlarmış.

Bu durum biraz Kusturica’nın düştüğü durumla koşutluk gösteriyor. Akepe’li Bursa belediyesi çağırınca evrensel bir sanatçı. Ama Cehepe’li Antalya belediyesi çağırırsa ucube! Benim anladığım bu sorunda sözü edilen nesnenin özünün değil de nesnenin iyesinin kim veya ne olduğuna dayanıyor. Ancak bu nitelik o nesneye ucube tanımını kazandırabiliyor. Yani bu bir beğeni sorununun ötesinde. Sözgelimi hiçbir zaman ucube tanımı veremeyeceğimiz çay bardağı, semaver, çaydanlık cinsi heykellerimiz var. Bunlar ucube olamayacak nitelikteler. Ama Atatürk heykelleri de birer ucube. Çünkü nitelikten kaybediyorlar.

Bu heykellerin yapımcısı heykeltıraş Mehmet Aksoy da “Heykelleri yıktırırlarsa Taliban’a dönerler” demiş. Mehmet Aksoy dünyaca ünlü bir heykeltıraş mıymış? Kim demiş? Bu arada sanatla ilgili bir bakan var. Gelecek dönem milletvekili olamayacağı tartışılıyor. Onun söylemini başbakan beğenmemiş. Pek nazik bir şekilde “benim söylediğimde uzlaşıyorsak hemfikiriz” dokundurtmasını yapmış. Bu arada bazıları nedense başbakana heykeltıraşın heykeli traş eden berber değil de yontarak biçim veren sanatçı olduğunu iletiyorlar…

.

Tanrının tek mazereti var olmamasıdır – Stendhal
Alt 15-01-2011, 00:59
Astur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Astur Astur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...rih=2011-01-13

A skeptic is one who prefers beliefs and conclusions that are reliable and valid to ones that are comforting or convenient, and therefore rigorously and openly applies the methods of science and reason to all empirical claims, especially their own. A skeptic provisionally proportions acceptance of any claim to valid logic and a fair and thorough assessment of available evidence, and studies the pitfalls of human reason and the mechanisms of deception so as to avoid being deceived by others or themselves. Skepticism values method over any particular conclusion.
–Dr. Steven Novella, The New England Skeptical Society
Alt 15-01-2011, 10:57
raymond - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
raymond raymond isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

''estetik mi, yoksa değil mi?'' tartışmasının nesnel hiçbir veçhesi olduğuna inanmadığım, diğer yandan ''heykeltraş ne isterse yapar, bir kere eseri tamamladı mı da durduğu yerde sonsuza dek kalmalıdır'' tarzı bir anlayışla aram iyi olmadığı için, bu tartışmaya girmeyi anlamsız buluyorum

Tabii bilemiyorum, genel bir heykel düşmanlığını ne ölçüde yansıtıyor başbakanın bu söylediği. Ancak serdedilmiş her bir ifadeyi a priori, varsayılmış bir gizli niyetler manzumesi doğrultusunda yorumlayan genişçe bir kitle de var.

Hülasa, ben sanata ve kültüre dair mücadelenin buralardan, bu argümanlarla kurulması gerektiği fikrine pek sıcak bakmıyorum.

''This is a song against bosses. Fuck the middle management!" (Thom Yorke, ''Karma Police'' şarkısının ardındaki düşünceyi ifade ediyor)
Alt 15-01-2011, 12:54
matillda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
matillda matillda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Heykel müslüman inancı taşıyanlar için reddedilmesi gereken görsel nesnelerden biri. Putu çağrıştırma ya da bizzat put olma gibi tehlikeler(?!) arzetmesi de aslında sanatsal üretimlere Tayyipgillerin içten içe nasıl baktığını açık seçik ortaya koyuyor zaten.

Türkiye' de heykellerle hükümetlerin ilk savaşı değil bu. 60 yıllarda Ankara' da spekülasyonlara yol açmış ''Su Perileri''.

Başka bir örnek de, Melih Gökçek 1994 yılında Belediye Başkanı olduktan sonra Ankara Altınpark'taki Mehmet Aksoy'un 'Periler Ülkesinde' adlı eserinin orgazmı anlattığını söylemiş akabinde "Böyle sanatın içine tükürürüm!" diyerek heykeli söktürmüştü.

Daha güncel Antalya Kemer' deki '' Aşk Yağmuru'' heykelinin anımsadığım kadarıyla hala belli olamayan akibeti.. Hani bunlar ilk aklıma gelenler..

Küfretmek istemek cüretimi ''başınıza heykeller kadar taş düşsün e mi !!'' kibarlığı sosuna batırıp ifade ediyorum.

kuşku aramızda bir dil oldukça, her sözcük ayrı çoğalacak beyin kıvrımlarımızda. kuşku aramızda bir dil.
Alt 15-01-2011, 13:32
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Öyle.

Şiire düşman, resime düşman, edebiyata düşman, heykele düşman, gülüşe düşman, sevgiye düşman, aşka düşman, düşman oğlu-kızı düşman, düşünen-yaşayan insana düşman...

Tüm heykelleri yapanlar, görenler, tüm müzikleri yapanlar-dinleyenler, tüm şiirleri yazanlar-okuyanlar, tüm ağız dolusu gülenler tükürsün, heykellere tükürten anlayışlarına..

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 15-01-2011, 15:45
Astur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Astur Astur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Beni bu durumda endişelendiren öncelikle sanat veya heykel düşmanlığından ziyade heykelin verdiği mesaja verilen tepki, ve de milliyetçi vurgu. AKP'nin son dönemki hareketlerinin güzel bir analizi şu köşe yazısında var bence: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...rih=2011-01-14

A skeptic is one who prefers beliefs and conclusions that are reliable and valid to ones that are comforting or convenient, and therefore rigorously and openly applies the methods of science and reason to all empirical claims, especially their own. A skeptic provisionally proportions acceptance of any claim to valid logic and a fair and thorough assessment of available evidence, and studies the pitfalls of human reason and the mechanisms of deception so as to avoid being deceived by others or themselves. Skepticism values method over any particular conclusion.
–Dr. Steven Novella, The New England Skeptical Society
Alt 15-01-2011, 18:39
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Bir kisi kim olursa olsun, eger bir sanat eseri hakkinda bir fikir belirtecekse, bunu sanatsal icerikte belirtmelidir. Bir kisinin, bir sanat eserini kendince begenip, begenmemesi onun tamamen kisisel bir yorumudur ve sadece onu baglar. Ustelik sanat diline ve sanatin ne oldugunun algisina vasfi olmayan bir kisinin, sanat hakkinda bir fikir belirtmesi de, sanat adina abestir.

Bu konunun bir yonu. Konunun diger yonu ise, bu sanat hakkinda bir fikir belirtimi ni, kimin ve neden yaptigidir. Hani meshur bir deyim vardir, "imam, o..urusa, cemaat; si.ar" diye. Burada da o gecerlidir.

Bir ulkenin basbakaninin boyle bir aciklama yapmasi, tam da bu iceriktedir. Hem sanata, hem sanatkara, hem de topluma yapilan bir saygisizliktir.

Ustelik, kendi algisinca begenmedigi bir sanat eserine "bir daha sefere bunu burda gormeyeyim" icerikli, bir emirvakilik getirmesi ve sirf kendi fikir cikari icin, bu sanat eserinin ortadan kaldirilmasi imasiyla, baskalarini bu sanat eserinden mahrum birakma girisimi ise, ayri bir saygisizliktir.

Ama bunu soyleyenin, kim oldugu ve onun dusunce ve davranis mentalitesinin nasil bir gozlem verdigi, goz onune alindiginda da, maalesef ortada sasiracak bir sey yoktur.

Padisahim sen cok yasa, yeterki siz emredin, biz de yerine getirelim. Biz kullarinin kellesi senin elinde kildan incedir.

Uzuntum, padisaha degil; ona kulluk edenlere ve sanata, sanat eserine ve sanata, sanatkara verilen degeredir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 16-01-2011, 02:32
murted - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
murted murted isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

http://www.hurriyet.com.tr/spor/futb...38.asp?gid=373

Hahaha, GS taraftarı Tayyip'i kaçırmış. Galatasaraylı mı olsam ne bu saatten sonra?
Alt 16-01-2011, 03:00
burlap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
burlap burlap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Türk Telekom arena açılışı

GS yeni stadının açılışında bir ucubelik yaşandı:

Stada saat 19.30'da gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar, kulüp başkanı Adnan Polat tarafından kapıda karşılandı. Ancak Başbakan'ın stada gelişi anons edildiği anda Galatasaraylı taraftaların büyük bir bölümünün protestoda bulunduğu görüldü. – Bu ne ucubeliktir! - Bunun üzerine daha önceden açılışta konuşma yapacağı belirtilen Erdoğan, konuşmasını iptal edip bakanlarla birlikte Türk Telekom Arena'yı terk etti. Tayyip Erdoğan ve Bakanlar'ın çıkışta öfkeli oldukları görüldü. Bu arada Başbakan'dan önce ilk konuşmayı yapması beklenen Spordan Sorumluı Devlet Bakanı Faruk Özak'ın da konuşmasından vazgeçtiği öğrenildi. Devlet Bakanı Egemen Bağış "Bu yapılan nankörlük, sayın başbakanımızın bu stadın yapılışında büyük emeği var. Defalarca durma noktasına gelen bu stat inşaatı, başbakanımız sayesinde devam etti ve böyle mükemmel bir tesis ortaya çıktı" dedi.Tarım ve Köyişleri bakanı Mehdi Eker ise, "Yapılanlar çok ayıp çok saygısızca" - bence hatta aciban - ifadesini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı ve Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ, Türk Telekom Arena'nın açılışında yaşanan ıslıklı protestoyla ilgili olarak, "Bu yaşananları hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Bütün kulüp başkanları olarak stadı terk ediyoruz. Bu gerçekten çok üzücü bir durum"bence fevkalbeşer bir ucubet - dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk Telekom Arena'nın açılışında taraftarın ıslıklı tepkisi nedeniyle stattan ayrılmasının ardından, bakanlar, federasyon yöneticileri, bazı kulüp başkanları ve son olarak da Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat da stadı terk etti. Adnan Polat, stat çıkışında yaptığı açıklamada, en kısa sürede acil durum toplantısı yapıp, bu protestoyu yapanları tespit edeceklerini söyledi. (Yani yargılama geliyooooor! – benim gibi düşünüyorsanız hemfikiriz yoksa siz Ergenekoncusunuz!)

Bu arada Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül de, statta yaşananların organize olduğunu düşündüğünü - mutlaka terörist Ergenekon bağlantılıdır - belirterek, "Bugün burada yaşananların tamamen organize olduğunu düşünüyorum. Çünkü Galatasaray taraftarı bu kadar nankör olamaz. Öyle olmadıklarını düşünüyorum. (Bunlar mutlaka Panatinaikos taraftarıdır) Çünkü daha önce defalarca Galatasaray taraftarları böyle olmadığını ispatladı. Yaşananların Galatasaray taraftarı tarafından yapıldığını düşünmüyorum. Organize bir hareketti, nasıl bir organizasyondu bilmiyorum ama - (kesin Ergenekon terörü) - çok kötü bir organizasyon yapıldı. Bu akşam çok kötü anılarla buradan ayrılıyoruz" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mahmut Özgener, "Başbakan'a yapılanlar kabul edilemez. Bu stadın yapılmasında tabii ki Galatasaray camiasının payı büyüktür ancak, en büyük pay Başbakan Erdoğan'ındır" dedi. Özgener ayrıca, Bakan Egemen Bağış'ın tepkili sözlerini savunurken, "Bu yapılanlara karşı söylenen her söz doğrudur" (Çeviri : Benim dediğini diyorsan hemfikiriz) diye konuştu.

Vay ucubeler vay! Ne yapmışlar böyle!

.

Tanrının tek mazereti var olmamasıdır – Stendhal
Alt 16-01-2011, 03:34
EL_AkSa_ŞeHidLeRi EL_AkSa_ŞeHidLeRi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

arkadaşlar sanat diye önümüze konan herşeyide beğenmek zorundamıyız?

bu adam sanatçı mı?

bu Kars ta ki anıt;

buda başka bir anıt;

Ajdar neyse, Kars ta ki anıt da odur benim için..

Önerilen Siteler