İbn-i Fadlan'ın bu alıntısını başka bir yerde daha gördüğümü hatırlıyorum. Jean-Paul Roux'un kitaplarında olabilir. Bir ara Aliminyum'la bu konuda tartışmıştık. Birçok belge aslında bugünkü tabuların ortaya çıkış tarihinin daha yeni olduğuna işaret ediyor. Sadece Türklerde değil, Araplarda da islamiyetten sonraki dönemlerde yazılan birçok eserde bugünkü tabulara hiç uymayacak şeyler var. 10-15 yıl önce "Binbir Gece Masalları" türkçe olarak çevrilmiş ve sanırım 13 cilt halinde yayınlanmıştı. Birkaç cildini okumuştum ve basbayağı erotik öyküler vardı. Bakınız
http://www.focusdergisi.com.tr/kultur/00523/
Türklerdeki ahlak anlayışı da bugün "İslam ahlakı" diye bize anlatılandan oldukça farklıydı. Zaten bu anlayış belli bazı kayıplar yaşamış olsa da hala toplumumuzda etkilidir ve Kuran ve hadisler serbest bıraksa da bazı şeyler bizde yasaktır, tersine bazı şeyler de serbesttir. Örneğin biz içki içeriz. İçkiyle müslümanlık olmaz deriz. En çok tüketilen yer de en müslüman ilimiz Konya'dır. Ama evlatlığının karısıyla evlenmek hatta hatta ikinci bir kadınla evlenmek bile bizde hoş görülmez. Ben elleriyle yağlı et yeyip de yağlı el ve ağzıyla namaz kılan bir Türk de görmedim ama serbesttir. Ama şu suları kirletme ve kurban konusunda sanki bayağı bir geri adım atmışız gibi geliyor bana.
Başka örnekler için ise Hayyam'a, Mevlana'ya bakın. Hatta hatta bugün yasak kabul edilen bir çok şeye aslında İslam'ın yükseliş yaşadığı dönemde uyulmadığını da görüyoruz. İbn-i Rüşd, İbn-i Sina, Farabi, El Harezm-i, El Biruni gibi isimler zaten başka türlü çıkamazlardı. Düşünün ki adamlar oturup klasik Yunan, Mısır, Hint, Çin kaynaklarını sistemli biçimde çevirip geliştirmişler. Bunların şimdiki yobazlıkla yapılması mümkünmüydü?
Ama bizim dincilerimiz sanırlar ki, İslamiyetin altın çağı Kuran'a, ayete, hadise sıkı sıkı sarılarak olmuştur. Zerre kadar ilgisi yok. Tartışarak,okuyarak, yazarak, çizerek, çevirerek olmuş. O zamanlarda okunan, tartışılan Yunan, Mısır eserleri bile şimdiki yobaz takımı tarafından küfür sayılır. Kaldı ki bu arada geçen 14 yüzyılda bunlara eklenenleri daha saymadık.