NOMOS-Yunanca'da yasa anlamına gelen kelime. felsefi metinlerde geçer.
namus kelimesi bu kelimeden arapçalaştırılmıştır, biz de bu kelimeyi kendi adetlerimize uygun şekilde türkçeleştirmişizdir. (ekşi sözlük)
NAMUS
1 . Bir toplum içinde ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılık.
2 . Dürüstlük, doğruluk (TDK)
Ancak, yapılan araştırmalarda (özellikle İstanbul, Adana, Şanlıurfa ve Batman) bu kavramın sadece kadınlar için kabul gördüğü gibi bir sonuca varılmış.
Görüşme yapılan kentlerin hepsinde, namus kavramının “kadın, kadın bedeni, kadın cinselliği ve bunun kontrol edilmesi” olarak algılandığı gözlenmiş.
Görüşmelerden çıkan sonuca göre:
* Namuslu kadın bekaretini korur
* Evlilik dışı cinsel ilişkide bulunmaz
* Düzgün giyinir
* Bir kadından beklenen şekilde davranır
* Geleneklere uygun görevlerini yerine getirir.
Araştırmaya göre, 18-25 yaş arasındaki erkeklerin bekaret ve boşanma konusundaki fikirleri oldukça sert. Orta yaş ve üzeri erkekler, nispeten daha hoşgörülü.
Okur-yazar olmayan, köyde yetişmiş ve güçlü dini bağları olan yaşlı kadınlar ile kapalı geleneksel bir çevrede yaşayan eğitimsiz genç kadınlar dışındaki kadınların, namus konularındaki ifadeleri ise, erkeklerden daha ılımlı.
Aynı toplumda yaşayan insanların bir kavramı neden bu kadar farklı algıladıklarını, algılanan bu kavramı neden bir cinayet nedeni yaptıklarını anlamak ve açıklamak mümkün mü ?
kuşku aramızda bir dil oldukça, her sözcük ayrı çoğalacak beyin kıvrımlarımızda. kuşku aramızda bir dil.
Zaman mefhumunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' ne doğru giderken, kadın cinsine yaslanmadan ayakta duramayan namus kavramının maskülen dünya içindeki algısı en azından fikir beyan etmeye değer diye düşünmüştüm. Sanırım yanılmışım.
İçimden kendim de dahil sitedeki herkese noktasız ve sert bir dünya küfür ederken, ''Modaratör'' arkadaşlardan ricam bu sayfayı olduğu gibi yok etmeleridir.Site forumlarının, algısının doğruluğundan şüphe edilmeyecek aşmış kişiliklerle dolu olduğunu varsayıp bu ve bunun gibi gereksiz başlıklarla forum ihlali yaptım sadece çok özür efenim..
kuşku aramızda bir dil oldukça, her sözcük ayrı çoğalacak beyin kıvrımlarımızda. kuşku aramızda bir dil.
Sevgili matillda, bence iyi dusunmussun. Aramizda bunlari asmis insanlarin cogunlukta olmasi, diger birkaci icin degmez demek olmamali. iyi dusunmussun bence, kadin ve erkeklerin dusunce farkliliklari da ortaya dokulmus; ama tabi anlayana....
Sevgili matillda sitemini anlıyorum, ama bu güzel başlığı 'yok etme' gibi birşey isteyemezsin bizden...
Yorum yazılmaması, her zaman yorum yazmaya değer görmemekten kaynaklanmıyor. Hatta tam tersine bu forumda aslında yorum yazmaya değmeyecek başlıklara daha çok mesaj yazılıyor, sen de biliyorsun.
Ben başlıklara genelde eklenilecek, düzeltilecek ya da itiraz edilecek bir şeyler gördüğümde yorum yazıyorum. Bu başlıkta bu üçünü göremem bence başlık açısından olumlu sayılabilir.
A skeptic is one who prefers beliefs and conclusions that are reliable and valid to ones that are comforting or convenient, and therefore rigorously and openly applies the methods of science and reason to all empirical claims, especially their own. A skeptic provisionally proportions acceptance of any claim to valid logic and a fair and thorough assessment of available evidence, and studies the pitfalls of human reason and the mechanisms of deception so as to avoid being deceived by others or themselves. Skepticism values method over any particular conclusion.
–Dr. Steven Novella, The New England Skeptical Society