Hayatın anlamı
Şöyle bir öğle uykusuna yatayım demiştim. Uyandığımda düşüncelere hayallere daldım. O uyku mahmurluğu içinde birden hayatın anlamının ne olduğunu bildiğimi farkettim!
Evet hayatın anlamının ne olduğunu biliyordum ve bunu farkettim..
Üstünde biraz daha düşününce sadece bildiğimi sandığımı farkettim.
Üstünde biraz daha daha düşününce niye bildiğimi sandığımı ve bilmediğimi ve neyi bildiğimi anladığımı anladım.
Paylaşacağım efendim, düşüncelerimi paylaşacağım...
İşin özünde şu var: Biz kavgacı ve dırdırcı maymunlarız. Kavga etmeye (mücadele, savaş, birşeylerin peşinden koşmaya vs vs) ve dırdır etmeye ihtiyacımız var. Bizim varlığımızın özü bunlar.
Bir bireyin hayatı varlığından bağımsız olamadığı gibi, hayatının anlamının da varlığından bağımsız olamaz. Varlığının özünü oluşturan mücadele ve dırdır etme ihtiyacı, varlığın ediminin temel belirleyicisi haline gelmektedir. Sıralarsak
1. Önce varlığımız gelir, var olmadan birşey olmaz.
2. Var isek hayatımız da var.
3. Var isek mücadele etmek ve mücadelemizin konusu üstünde konuşmak isteriz.
4. Var isek, bize bir mücadele konusu gerekir. Hayatımızı bu mücadelemizle geçireceğiz.
5. Çenemiz devreye girer, mücadelemizin ne kadar önemli olduğundan dem vurur.
6. Yaptıklarımızı önemser ve anlam kazandırmak isteriz.
7. Aslında yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla çevremize mesaj verir onu değiştirir etkiler (çevremizi etkilemeyerek de etkileyebiliriz. Şu şekilde: Çevremizi etkileyebilecek güçte iken etkilemiyorsak, çevremizi etikeleyebilecek elemanlardan birini çevre etkisi denkleminden çıkarmış oluyorsunuz. Örneğin, yerde gördüğünüz bir çöpü çöp tenekesine atmayarak, çevreyi çöpün çöp tenekeye atılmış halinden mahrum bırakarak etkliyorsun) .
8. Çevreyi etkilerken çevremize mesaj veriyoruz.
9. Her mesajın bir anlamı vardır. Anlamsız mesajarın da "anlamsızlık" anlamı vardır. (Kimsenin anlamadığı dilde şekilde konuşursan, etrafına anlamsız mesajlar vermiş olursun ve bu anlamsız mesajların anlamı beni anlamaya çalışmayın olur)
10. Çevremize varlığımızla yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla çevremize mesajlar verirken geçen sürece hayatımız diyoruz.
SON NOKTA
Hayatımızın tek başına bir anlamı yoktur. Hayatımıza anlam katan şeyler bu süreç içinde yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla çevremize verdiğimiz mesajlardır. Bu mesajların bir özetidir hayatımızın anlamı.
sonuçta hayatın anlamı edir diye soran kişi aslında mücadele edeceği alanı ve çevreye nsıl mesajlar vermesi gerekiğini bilmediğini söylemektedir.
Sizce??
|