Baktım baktım ve şu anki aç oldugumuda sayınca böyle bir topik acmam gerektigine karar verdim.
Şimdi söylemleri duyar gibi oluyorum... "Bir bu eksikti" evet eksikti açtım artık değil
İlk tarif biraz kopyala yapıştır gibi olucak ama ben yazdım hepsini kopyalayamadım siteden
A. Borscht(Bors) Çorbası
Mazemeler(4 kişilik)
500gr kemilki incik eti
5 yemek karşığı tereyağı
2 adet pancar
1 adet kereviz
1 adet havuc
1/4 adet lahana
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1/5 bağ maydanız
1 adet defne yaprağı
1 adet kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma farketmez)
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı ekşi krema (orjinal tarife uymamakla beraber torba yoğurdu kullana bilirsiniz)
Yapılışı:
1. Büyükce bir tencereye(benim önerim düdüklü tencere kullanın. hem daha az enerji harcarsınız hem de et daha hızlı pişer) 3lt(12 su bardağı) su koyun ve incik etiniiçine koyarak haşlamaya başlayın.
2. Pancarları kabuğunu soyun ve "jülyen"(jülyen=sebzeyi kibrit çöpü kalınlıgında ince ince dilimlme işi) biçimde kesin.
3. Bir kaba ancar jülyenlerini koyun ve üzerine, ezilmiş sarımsak ile şeker ve sirkeyi ekleyerek birsüre bekletin.(bu işlem pancarın yemeğe rengini vermesi için gereklidir.)
4. Kereviz ve havucu da jülyen halinde kesin.
5. Soğanı ince piyazlık (yarım ay biçiminde) biçiminde kesin.
6. Bir başka tencereye su koyun ve kaynadığında tuzu ekleyere 1/4 lahanayı içine atın ve 5-6 dk haşlayın.
7. Haşlanan lahanayı bıcakla iri parçalara bölün.
8. Bir tencereye teryağını koyup eritin. Ve sağanı karamelize edin.
9. Soğan pembeleştiginde, jülyen pancarı, kerevizi ve havuçları yağa atarak 3-4 dakika soteleyin.
10. Ardından un ve sal.a ekleyerek 1-2 dakika kadar sebzeleri ateşde çevirin.
Eğer et suyunuz hazır ise:
11. İnck etini kemignden ayırarak iri lokmalara bölün.
12. Maydanızları ve defne yaprağını "Bukegarni" (bir kaç sap maydanız, kekik, biberiye ve bir de defne yaprağının,iplikle bağlanıp hazırlanmasıyla oluşturulan garni demeti. Et yemeklerinin haşlanması ve domates soslarının pişirilmesi sırasında kullanılır. İşlem bitince demek atılır. İşlevi soslara koku ve tat vermesidir. Baharat veya gani demeti de denir.) yapın.
13. Soteleme yaptığınız sebzeleri bulunduğu tencereye et suyunu, loknalara bölünmüş incik etini, parçalanmış lahanayı, kırmızı biberi ve bukegarniyi ekleyerek, tuzunu dengeleyi yarım saat haşlayın.
14. Sürenin bitiminde , yemeyinizi derin çorba kasalerine eşit olarak dağıtın.
15. Sofraya getirirlen bir kaşık ekşi kremayı ekleyin.
Afiyet olsun.
Kaynak:
http://blog.milliyet.com.tr/Borscht_...?BlogNo=135785