Yazı baştan sona saçmalıklarla dolu.. Hangisinden başlayacağımı bile bilmiyorum.. En azından çok önemli olan noktalardan bir kaç tanesine değinmek gerekir;
Öncelikle cari açık oranı, 'ithalatın ihracata oranı' olarak ifade edilmiş.. Afedersiniz ama ne alaka?.. Cari açık oranı dediğimiz şey, GSYH rakamının ithalat ve ihracat arasındaki farka (cari açığa) oranı olarak ifade edilir.. Yazıdaki en büyük saçmalık bu zaten.
İkinci konu, yazının sonlarında ekonominin çok büyük bir krize girdiğinden, bunun olumsuz etkisinden, bu yüzden hükümete karşı daha anlayışlı davranmamız gerektiği söyleniyor.. Benim bildiğim kadarıyla ve rakamların gösterdiği kadarıyla, kriz döneminde ithalat rakamları muazzam bir düşüş kaydetmiştir.. Ve ekonomi dış ticarette 'açık' vermek bir yana, 'fazla' vermiştir.. Fakat dış ticaret ile cari açık aynı şey değil zaten.. Bu yüzden kriz döneminde cari açık son yılların en düşük seviyesine ulaşmıştır.. Yani krizin cari açık üzerinde olumsuz değil, olumlu bir etkisi olmuştur.
Üçüncü konu, cari açık oranının risk oluşturacak seviyelerde olup olmadığını neden geçmiş hükümetlere bakarak anlıyoruz ki?.. Ekonomistler tarafından kabul edilen belli bir risk aralığı var.. Eğer senin hükümetin bu risk aralığında ise ve giderek daha olumsuza doğru bir seyir izliyorsa, senin 'Ama geçmiş hükümetlerde bu oran daha fazlaydı' gibi bir bahanenin arkasına sığınıp saçmalamaya hakkın mı oluyor?.. Bu ne saçmalıktır!
Cari açık risk oluşturacak seviyede mi?.. Evet.. Geçmiş hükümetlerde bu risk daha mı fazlaydı?.. Bana ne, bize ne!.. Bu riski ortadan kaldıracak olan şey, geçmiş hükümet politikalarının, şimdiki hükümet politikalarından daha kötü durumda olması mı?.. Tabii ki değil!.. Önemli olan bu hükümetin cari açık riskine karşı ne yapıyor olduğu konusudur.. Bizim için bu önemli.. Gerisi teferruat.
Cari açığın %6.5 gibi oranlarda olması dahi ekonomide çok büyük risk olduğunu gösterir.. Şu anda %10'lara doğru yönelmiş durumda.. Yani çok kritik bir noktadayız.. Bir çok yurtdışı ekonomi dergisi, gazetesi, ekonomistler vs. uyarılarını dile getiriyorlar zaten.. Mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde önlem alınmalıdır.. Yoksa hükümet kendi kaybeder zaten.