Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-08-2011, 12:32
murted - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
murted murted isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İşte gerçek hadis örnekleri; Diyanet usulü hadis ayıklama

İşte gerçek hadis örnekleri

İşte gerçek hadis örnekleri

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam dünyasının merakla beklediği “Konulu Hadis Projesi” ile ilgili, “İlmi ve edebi redaksiyonları tamamlanmıştır.
Merak ve heycanla beklediğimiz çalışma meyvelerini vermeye başladı. Herkese hayırlı olsun. Hatırlar mısınız arkadaşlar bu projenin hayata geçirilmeye başlandığı ilk günlerde nasıl da gece yarısı bölünürdü uykularımız? Nasıl da kan ter içinde uyanırdık irkilerek ''hadislerin nesli tükenecek'' diye?

Neyse korkularımızın yerini bugün derin bir rahatlık hissi aldı. Diyanet bazı hadisleri kurtarmayı başarmış. Ellerine sağlık.

Din İşleri Yüksek Kurulumuzun mütalaasına arz edilmiştir. Son okumalar yapılmaktadır. İnşallah ramazan ayı içerisinde tamamlanmış olacaktır” dedi. Projenin kamuoyunun ilk defa göreceği örneklerini de Hürriyet’le paylaşan Görmez, “Konulu Hadis Projesi, okurla ne zaman buluşacak?” sorusuna, “Önce az sayıda geçici bir baskı yapmayı düşünüyoruz. Türkiye’den ve İslam dünyasından başka branşlardan bilginlerin katkı ve eleştirilerini aldıktan sonra seri baskıya geçmiş olacağız. Daha sonra da Allah izin verirse başka dillere çeviri çalışmalarımız devam edecek” yanıtını verdi.
İşte sağ kurtarılan bazı hadisler:

1- Özel hayatın mahremiyeti esastır

EBÛ Hüreyre’nin anlattığına göre, Resûl-i Ekrem bir gün evindeyken bir adam gelip gizlice evin içini gözetledi. Bunu fark eden Hz. Peygamber son derece hiddetlendi. Öyle ki, saçlarını taramakta kullandığı elindeki demir mil ile adamın üzerine yürümüş, adam da dönüp kaçmıştı. (Buhârî, Diyât, 23, no: 6900) Bir hadisinde “Hiç kimsenin izinsiz olarak bir başkasının evinin içine bakması helâl değildir. Eğer bakarsa (eve) girmiş demektir...” (T357 Tirmizî, Salât, 148, no: 357) buyuran Efendimiz, kapı yerine perdenin kullanıldığı bir dönemde, birini ziyarete gittiğinde kapının tam karşısında değil de sağ veya sol kenarında durur, selâm vererek girmek için izin isterdi. (Ebû Dâvûd, Edeb, 127-128, no: 5186)

2- Evlilikte hanımların da fikri alınmalıdır

GENÇ bir kız, bir sıkıntısını dile getirmek üzere Resûlullah’a gitti. Kendisini karşılayan Hz. Âişe’ye, “Babam kendi itibarı için, istemediğim hâlde beni kardeşinin oğlu ile evlendirdi” diyerek dert yandı. Müminlerin annesi “Peygamber (sav) gelinceye kadar otur bakalım” dedi. Efendimiz (sav) gelince, Hz. Âişe genç kızın durumunu anlattı. Sevgili Peygamberimiz de kızın babasına haber göndererek gelmesini istedi. Bunun üzerine genç kız, Allah’ın Elçisi’ne, “Ey Allah’ın Resûlü! Aslında babamın yaptığı işi onaylamıştım. Ancak (nikâh konusunda) kadınların da söz hakkının olup olmadığını öğrenmek istedim” dedi. (Nesâî, Nikâh, 36, no: 3271)

3- Kadın kocasının şiddetine katlanmak zorunda değildir

Hz. Peygamberin hatîbi ve aynı zamanda sert tabiatlı bir sahabi olan Sâbit b. Kays bir gün öfkesine yenik düştü ve eşiyle girdiği bir tartışmada onu dövmüştü. Dayak yüzünden gönlü kırılan ve canı yanan kadıncağızın bir de kolu kırılmıştı. Abdullah b. Übeyy’in kızı olan Cemile isimli bu hanım, yaşadığı olayı gizlemeyerek derdini erkek kardeşiyle paylaştı. Evliliğini böylesine eziyetli şartlarda sürdürmek istemiyordu. Duruma müdahale edilmesi gerektiğini düşünen kardeşi derhal Rasulullah’a gelerek şikâyette bulundu. Hatta kendisi de Hz. Peygambere gelerek artık Sabit’e tahammülü kalmadığını söylemişti (Buhari, Talak, 12, no: 5275). Bunun üzerine Allah Rasulü, Sâbit’e haber göndererek onu yanına çağırttı. “Eşinden alman gereken muhâlaa bedelini (kocasından ayrılma talebi karşılığı ödeyeceği parayı) al ve onu serbest bırak” buyurdu. Sâbit “peki” diyerek kabul etti. Rasulullah, Cemile’ye bir hayız süresi beklemesini ve sonra ailesinin yanına dönmesini emretti. ( Nesâî, Talak, 53, no: 3527)

4- Mümin her durumda nezaketielden bırakmamalı

BİR gün Medine’deki bir grup Yahudi, Hz. Peygamber’in yanına geldi. Bilinen selâmlama cümlesi olan, “es-Selâmü aleyküm” ifadesini basit bir kelime oyunuyla değiştirmek suretiyle “es-Sâmü aleyküm” (Ölüm üzerinize olsun!) diyerek Hz. Peygamber’e karşı büyük bir kabalık örneği sergilediler. O esnada orada bulunan müminlerin annesi Hz. Âişe, Yahudilerin bu kabalıkları karşısında kendini tutamadı ve onlara, “Allah’ın lâneti ve gazabı da sizin üzerinize olsun!” diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine Şefkat ve Merhamet Elçisi (sav) eşine hitaben, “Sakin ol ey Âişe! Kibar ve nazik olmalı, kaba davranmaktan ve çirkin konuşmaktan da sakınmalısın” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 38, no: 6030)
Evet, işte bu kadar!

Peki Diyanet bu işi nasıl başardı? Nasıl bir yöntem kullandı?

Aslında bu yömtem forumlarda yazma alışkanlığı olan Müslümanlarca epeydir kullanılan bildik bir yöntem.

Nasıl mı yapıyoruz?

Elimize bir hadis kitabı alıyor ve okumaya başlıyoruz. Beğenmediklerimizin üzerini karalıyoruz. Geriye kalanlarsa ''gerçek hadis örnekleri'' olmuş oluyor. İşte bu kadar!

Müslümanların, bu yöntemi daha önce keşfedememiş olmaları acı ama zararın neresinden dönülse de kardır.

Herkese hayırlı Ramazanlar! (Pişşt, müftü! milletin Ramazanını kutladık adettendir diyerek. Elimizde Ramazanla ile ilgili hadis kalmıştı değil mi? Sonra rezil olmayalım.)

No Religion No Cry

Ateizmi Anlamak için tıkla!
Alt 01-08-2011, 12:50
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evrime inanmayanlarin dininin evrimiKomedi...

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 01-08-2011, 13:14
barristor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
barristor barristor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yakinda Kuran ayetlerinide ayiklama heyeti kurulacak,gorun bak.
Alt 01-08-2011, 16:43
jadi jadi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

basmagul´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yakinda Kuran ayetlerinide ayiklama heyeti kurulacak,gorun bak.
Kurani degistirmeye seyleri yemiyor su anda. O yuzden Arapcayi degistirmeye calisanlar var
Alt 01-08-2011, 17:29
Üye

jadi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kurani degistirmeye seyleri yemiyor su anda. O yuzden Arapcayi degistirmeye calisanlar var

Yok yok basladilar

O parantez icindeki "De ki" ler, dovun yazan Nisa 34 ayetinde oldugu gibi, gene parantez icinde (hafifce) yazmalar,bu ise basladiklarinin gostergesidir.

Gecenlerde (epey oldu) TV de Fatih Altayli ile Yasar Nurinin bir soylesisini dinliyordum.
Buyuk dusunur ,islami yumusatma uzmani Yumos Yasar'a bu "baskaldirma ithimalindeki kadini dovun " ayeti soruldu.

Bende icimden dedim ki,"hah Yasar simdi sictin"..Cunku karsisinda,lafini esirgemeyen,aklili bir adam oldugunu sandigim Fatih vardi.Ben ne bileyim onunda aydin bir kozalak oldugunu.

Nasil bir aciklama getirdi biliyormusunuz?

Dedi ki " Efendim o DOVUN kelimesi,arapcada 5 degisik manaya gelir,evet haklisiniz dovun manasinada gelir ama onun disinda 5 degisik manada da kullanilir.Mesela "zipla"," atla" ,"kos" ,"kapi tokmagi" ,"at nali" manalarina da gelir.Fakat bu ceviri yapanlar bunu sadece dovun olarak algiliyor ve insanlarin kafasini karistiriyor,dedi.

Ben de 'Ulan bu sefer tam sictin ,uzerinede tuy diktin" derken,Fatih ne dedi biliyormusunuz?
Yaaaa gordun mu Murat (bardakciya donup),biz bunu hep dovun olarak biliyorduk ,bak kac manaya geliyormus.

O kozalkalardan biride cikip "ya yumos Yasar,senin dediklerin dogru olsa bile,cumlenin gelisinden dolayi senin manalarinin hangisi oraya konabilir" demedi.

Yani "baskaldirma ihtimalinde once kadini uyarin,sonra yataklarinizi ayiri,sonra kapi tokmagi yapin" olur mu lan hic?

Yada ziplayin veya at nali yapin gibi sacma anlamlari buraya koyabilirmiyiz?Inanin sinirimden Tv den iceri girecektim,iste boyle aydinlarin karsina gecip ahkam kesiyorlarya geberiyorum sinirimden.
Sizi temin ederim su forumdan en bilgisiz arkadasi bu Yasarlarin,Cubbelilerin karsisina gecirsinler eger onlari otturmezlerse bende birsey bilmiyorum.
Alt 01-08-2011, 17:38
Üye

Sizi temin ederim su forumdan en bilgisiz arkadasi bu Yasarlarin,Cubbelilerin karsisina gecirsinler eger onlari otturmezlerse bende birsey bilmiyorum.
Ben hep diyorum gelin bir cemaat kuralim.Allah dedin mi aciyolar cuzdani veriyolar oyu nasil olsa.Soyalim sogana cevirelim butun parayida universitelere bagislayalim, bilimi ancak boyle yasatabilirz Turkiye'de

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 01-08-2011, 17:44
xzed xzed isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Darkmasturbater;

Kuranda diyanetin deki eklemlerini de görüyoruz. Teşekkürler konu için, allahın bir dahaki kitabında daha anlaşılır bir dil kullanması dileğiyle. Yoruluyor garibim diyanetçilerimiz
Alt 01-08-2011, 17:58
Üye

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben hep diyorum gelin bir cemaat kuralim.Allah dedin mi aciyolar cuzdani veriyolar oyu nasil olsa.Soyalim sogana cevirelim butun parayida universitelere bagislayalim, bilimi ancak boyle yasatabilirz Turkiye'de
Onlarin DENIZ FENERI varsa ,bizim kuracagimiz vakfin adinida KERIZ DOZERI olsun
Alt 01-08-2011, 18:01
istatistik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
istatistik istatistik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Çok güzel bir çalışma olmuş. Böylelikle biz ateistler durduk yere dinden çıkan bir grup aykırı insan konumuna sokulacağız. Böylesine güzel öğretilerin sahibi bir peygamberi iplemediğimiz için bulunduğumuz yerde katlimiz vacip olacak. Bir bakıma buradaki bazı arkadaşların da işi kolaylaşavaktır. Artık hadisleri yoptan reddetmek yerine bu işe yarar kısmını kabul edeceklerdir.

Merak ettiğim bu ayıklamanın neye göre yapıldığı. Eğer kaynaklar ile beraber açıklanırsa, diğer hadislerin neden kabul edilmediklerini de tartışabiliriz.

Aslında diyanet işleri için de bir önerim olabilirdi. Boşuna eski metinleri karıştırmak yerine bir program yazabilirler. Adı da "Hadis Generator V1.0" olabilir. Çalışma şekli olarak; sözlükten tüm güzel kelimeleri alın, istediğiniz hadis uzunluğunu kelime cinsinden yazınız. Rastgele seçilen kelieler ile hadisinizi oluşturunuz. Ancak burada temel sorun şu olacaktır: Bu kadar güzel hadisler şans eseri oluşmuş olmaz.

Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)

SERBEST KALEM
Alt 01-08-2011, 18:09
Üye

Onlarin DENIZ FENERI varsa ,bizim kuracagimiz vakfin adinida KERIZ DOZERI olsun
Ya Cubbeli'nin sex kasedi internete dustu hala cemaati dagilmadi.Ben izledim.Iki farkli zamanda 2 farkli ablamizi goturuyordu mubarek ve hala pesindeler adamin.HY'nin IQ 60 alti adam milyon liralari ceviriyor.Cidden kolay bu is ya.

-Carl Sagan

-Terence McKenna

Önerilen Siteler