Freddie´isimli üyeden Alıntı
Ülkemiz demokratikleşiyor. Artık yobazlar, kısa şort giyenleri dövme haklarını en demokratik biçimde kullanabilecek! Polisinden yargısına herkes bunu bir demokratik hak olarak görüp saygı duyacak, işlem yapmayacak. Zaten ülkenin muhafazakar vatandaşları çok demokratiktir, insanlık değerlerini çok iyi sindirmiştir. Kısa giyinen görünce hiç kaçırmazlar. Ya taciz ya dayak. Sivil iradenin hakimiyeti budur işte. Sivil irade şortluların dövülmesine karar vermişse polise, tabipe ne oluyormuş! Vesayeti kırdık çoktan!
Hey gidi hey...
|
Haber ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilmem ama (medyaya hiçbir şekilde inancı olmayan biriyim; ne medyaya, ne de insanlara) Türk toplumunun, Türkiye toplumunun genelinin bu konudaki ya da bu durumlardaki düşünce yapısını çok iyi bilen, o toplumun içinde yaşamış biri olarak o toplumun değişmesinin çok zor olduğunu söyleyebilirim.
Hep söylüyoruz. Demokratikleşme en başta toplumsal bir olgudur, toplumun demokratik kültürü ne kadar içselleştirebildiğine ilişkindir, gerisi boş laftır, orduya ayar vermek hiçbir şey için yetmez diye...
|
Boş görürseniz boş olur her şey. Dolu tarafından görür, boş tarafının doldurabileceğini düşünürseniz de başka olabilir.
Her şey bir düşünce ile başlar dünya yüzünde.
Hep söylüyoruz. Ordudan yetkiyi alıp polise yığmak sivilleşme değildir; sivil iradenin önünün açılması, söz konusu sivil irade demokratikse değerlidir, yoksa şu anki durum hiç de iç açıcı değil, çünkü toplumumuz demokratik bir kültüre sahip değil diye...
Hep söylüyoruz. Devleti demokratikleştirmek eğer toplum demokrasiyi içselleştirmemişse bir anlam ifade etmez; bilakis, toplumdaki otoriteryan yönelimlerin seçimler yoluyla daha da baskın olmasına yol açar diye...
Hep söylüyoruz. Devleti, orduyu eleştirmek yetmez; egemen muhafazakar kültürün de eleştirisi gerekir, aksi halde azınlıklara yaşam hakkı kalmaz diye.
|
Hep söylüyorsunuz ama hiç dinlemiyorsunuz. Ortada bir toplum var, zorla değiştirilmek istenmiş, zorla şapka taktırılıp, zorla batı müziği dinleterek değiştirileceği zannedilmiş, değiştirilebilmiş mi? Hayır.
O halde?
Siz şimdi bunu muhafazakar olan bu yönetimden mi bekliyorsunuz? Bu mümkün değil, ama ben o muhafazakar yönetimi ''sözde Türkiye'nin'' kurulduğu günden beri varolan ''sözde laikçi ve ilerici'' yönetime tercih eder miyim? Hayır, asla.
Bunun bir çok nedeni var.
Öncelikli ve en birinci nedenlerinden biri, siz; değer yargıları ve inançları her şeyleri olan bir toplumu arkanıza alarak, sözde onlara bir savaş kazandırıyorsunuz ve sonra onları paçavra gibi bir köşeye atarak, sırtından bıçaklıyorsunuz.
Onlar için vatan kadar değerli olan inançlarından onları en adi, en olmaz, en olmayacak şekilde koparıyorsunuz.
Ve bir yüzyıl bunun taravmalarını yaşayacak, travmalarından belki dünya döndükçe kurtulamayacak bir toplum yaratıyorsunuz.
İşte bu aşağılıkça... Aptalca (aptalca sözü; eğer bu işin içinde yalnız iyi niyet vardıysa; yoksa aptalca değil eşi benzeri görülmedik, görülmeyecek bir adilikte).
Ben her şeye rağmen tüm bu yaşananlardan öğrenildiği ve öğrendiğim için bunu dahi hoş görebiliyorum. Her oluş, her yaşanan kötü de olsa bir öğreti bırakıyor insana.
Saydığım bu nedende sonra sayabileceğim daha pek çok neden var ki saymakla biter mi bilmem.
Sizlerin bunları görmemesi ya da görememesi asıl benim için enteresan olan. Hani çok akıllı sanıyorsunuz ya kendinizi. Değil mi?
Bu muhafazakar yönetim hiç durmadan bir yüzyıl çalıştı. Çünkü onların değerleri, inandıkları bir güç vardı ve çalışmalarının karşılığını alıyorlar şimdi. Kendi dünya görüşleri ve inançları çerçevesinde en hoşgörülü, en mantıklı çözümleri üretmeye çalışıyorlar kendilerince.
Buna nasıl kızılabilir ki?
Peki ya diğerleri?
Onların hoşgörüsü ve mantığı bugünkü yönetenler kadar olabildi mi?
İşte bu yüzden bu laflara karnı tok benim gibi pek çok kişinin.
Hep söylüyoruz. Laikler artık azınlık, devlet üstündeki belli etkileri kırılınca azınlık oldukları daha da netleşecek ve korumasız kalacaklar, AKP'nin ''demokratikleşmesi'' tamamlanınca, önü açılan muhafazakar çoğunluğun baskısından bu azınlığı kim koruyacak, demokrat geçinenler bunu da hesap etmeli diye...
Ama nafile...
|
Ortada adı sizce ''yanlış' olan ama toplumca ''yanlış algılanmayan'' bir davranış varsa ya o toplumdan kaçacak ya da değiştirmek için en az bugünkü yönetenler kadar çaba harcayacaksınız.
İşte sırf bu görüşümden dolayı ortada olana kızmam mümkün değil.
O toplum hiçbir zaman içinde yaşamak istemeyeceğim ve içinde yaşamadığım bir toplum olsa da neden eleştirmiyorum? Neden yönetimi takdir ediyorum?
Çünkü hayatımı onlara, öyle bir topluma harcamakla geçirmiyor, harcanası olduğunu düşünmüyorum. Birileri hayatını onlar için harcıyor ve benden daha fazla şey yapıyorsa, onlara kızmak ve yalnız eleştirmenin onların yaptığından ya da ortada olandan daha büyük bir adilik olduğunu düşünüyorum.
Sevgiler.