Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-08-2006, 11:38
turok turok isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Masal kahramanı Veraka ya da Hatice Hıristiyan mıydı?

Muhammedin ilk vahi almasini anlaran kaynaklarda sozu edilen birisi vardir.
Veraka b.Nevfel adli bu kisi sanki bir masal insanidir. Aksacli,bilgili masal kahramanina ogut verip *sonra ortadan kaybolan bir masal kisilik.

* *Islamcilarin bu masalda ona verdikleri tek gorev bir hiristiyan olarak muhammedin beklenen kurtarici ,mesih oldugunu tastik etmektir. Onun tastikiye daha sonraki donemde hiristiyanlarin *inkarlarina bir cevap verilmek istenmis gibidir,sanki

* *Zaten daha sonra Veraka b.Nevfel bu gorevini yerine getirip kisa zamanda olur.Ilginctir ki hiristiyan olarak olur.Kendisinin musluman olduguna dair bir kayit yoktur.

* *Acaba hepsi bu kadar mi. hikaye oyle bir tarzda anlatilir ki *sanki Veraka b.Nevfel mekkedeki tek hiristiyandir.coldeki vaha gibidir.yasadigi ortamdan kendini sterilize etmis , bilgili,cok okumus yanliz bir bilgin gibidir.

* *Hiristiyanlarinda muhammedi kabul etdigini gosterme cabasi olmasa Veraka b.Nevfel de cok onceden islamcilar tarafindan tarih sayfasindan silinecegi kesindir.Bunu yapamamislar ama onu mumkun oldugu kadar yanlizlastirarak ,filimlerde gormeye alistigimiz yanliz,yasli bilgin karakterine oturmuslardir.

* * Bir hiristiyanin ,hatta dini konusunda derin bilgiye sahip bir hiristiyanin ,Bu dinini etrafindaki kisilere yayma ,onlara hiristiyanliga empoze etmemesi dusunulemez.
* *Puta tapar bir toplumun icinde kendisinin evine kapanip *tek basina dinini yasayacagini dusunmek mantik olarak elestireye pek gelmez.
*
* *Veraka b.Nevfel nin inandigi dini etrafindakilere,akrabalarina .incildeki ve tevratdaki hikayeleri akrabalarinin cocuklarina *anlatdigi mutlaktir.
* Veraka b.Nevfel ayni zamanda etrafinda ki insanlari gelecek olan mesih *defalarca uyardigida ,ve onun cevresindekilerin akrabalarinin bir peygamberin gelecegine dair fikirleri olduguda kesindir
*
* *Haticenin hiristiyanliga,tevrat ve incile yabanci olmadigini hatta onlarin icindeki hikayeleri bildigi Veraka b.Nevfel nin haticenin yakin akrabasi olmasiyla oldukca buyuk oranda mumkundur.

* *Simdi sizin kocanizin basina aciklanamaz bir olayin geldigini dusunun! Kocaniza aciklanamaz belki cinler(putperes arablar cinlere inaniyorlardi) belki tanrilar gelmis ve ona mesajlar vermis
* Bu durumda siz kime gidersiniz , inandidiginiz,saydiginiz din buyugune . Hangi din buyugune? inanmis oldugunuz din alimine ...
* Peki hatice bir putperest olarak kabedeki putlarin koruyucusu,bakicisi *yine muhammedin amcasina mi yoksa bir hiristiyan olarak KENDI DINININ BUYUGU SAYDIGI Veraka b.Nevfel mi gitmistir.??

* Ben haticenin boyle bir olay karsinda bir hiristiyan din adamina gitmesini onun hiristiyan olmasina bagliyorum.
* Ayrica haticenin muhammede Veraka b.Nevfel den ogrendigi inceldeki ve tevratdaki hikayeleri anlatdigi,bir mesihin gelecegi fikrini muhammede acikladigi fikrindeyim
Alt 15-08-2006, 12:29
goodmen goodmen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: masal kahramani yada Hatice hiristiyanmiydi ?

diyelim ki hırıstiyandı sonra hz muhammedle evlendi müslüman oldu .

senin ateist inancına ne fayda sağlıyor veya benim inancımdan ne götürüyor ?

*geçmiş den bugüne kadar olan bazı yalan yazılar sonradan eklemeler sizleri neden bukadar hevesli yazılar yazmaya zorluyor ?
Alt 15-08-2006, 13:10
Üye

goodmen,

*Elbetde haticenin hiristiyanligi,muslumanligi,putataparligi *benden ne alir nede goturur.
Ama *bize ogretilen seyleri biraz arastirmak, biraz merak etmek. *Acaba diyebilmek !

*Bize ogretilen her dogmayi kabul etsek , emin oktayin tarihinden oteye nereye kadar gidebiliriz ki.

*Bir tarihin ustu ortuluyor,carpitiliyorsa bilinmesi istenmiyorsa bilki ondan medet uman,cikar saglayanlar vardir.

* Suphe bizi daha ileriye goturecek tek aractir!
Alt 15-08-2006, 13:26
goodmen goodmen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

turok evet araştırmakda sonuna kadar haklısın çünki hür iradeye sahipsin benim inancımın bana öğrettikleri doğrultusunda allah insana akıll vermiştir .

her dönem de olduğu gibi peygamberleri allahı inkar eden kavimler çıkmıştır .

nitekim hz muhammed döneminde bile ona inanmayanlar çıkmıştır savaş açmışlardır .

eğer ki belli bir günün saati olmasaydı ( kıyamet günü ) *mutlaka o insanlar hemen orada cezalandırılırlardı .

hz muhammedin bir hadisi şerifinde benden sonra büyük bir nifak çıkacak bun açok dikkat edin demişdi ...

ve hz aişe ile hz ali tarafları biribirileriyle savaş ilan ettiler ve hz ali tam zafere daha yakın bir dönemde peygamberimizin o sözü akıllarına geliyor ve savaşa son veriyorlar .

bunun dışında islama karşı olan dine fitne ve fesatlık sokmak için birçok ekleme yazılar piyasaya sürüldü .

ve bu sanki hz muhammedin ağızından söylenen sözlermiş gibi sahte hadisler ortaya çıkdı bugüne kadar da devam etti .

*bugün de bazı kesimler bak hadis buhariden aktarılmış veya tirmiziden veya vs sağlam kişilerden alınmış diyorlar .

ve bazı kesimde gerçekliğini araştırmadan evet bak islam böyle diyor diye inanıyor .

2 yol vardır inanan için ya allahın yolu yada allahın olmadığı yol oysaki sonuçda yol tek bir allaha ulaşır ama doğrularla ama yanlışlarla .

kimse kimsenin yaptığından sorumlu değildir her koyun kendi bacağından asılır .

ya cennet ya da cehennem !

inanmaya bilirsin saygı dan öteye gidemem .

sevgiyle ve hoşgörüyle kalın .
Alt 15-08-2006, 13:44
Üye

Sevgili goodmen,

Konu ile alakali fikirlerini ogrenmekden mutluluk duyarim *,ama sen sadece kendi propagandani yazmissin, baslik ile ilgili bir sey bulamadim.

* *Bugune kadar muhammedin hic bir kitabli din ile iliskisinin olmadigi ,onlar hakkinda hicbir sey bilmedigi ve hatta okuma yazma *dahi bilmedigi *idda edilerek bunun islamin mucizesi diyerek one surulmustur.
*
Benim merak etdigim bunun dogru olup olmadig, ya sen hic mi merak etmiyorsun inandigin dinin dayandigi peygamberin gecirdigi evreleri... Sana anlatilanlari tartisilmaz,arastirilmaz gercekler gorerek teslimiyetci olmayi.

* Yoksa merakin,arastirmanin inancini zayiflatacagindan mi korkiyirsun, inancin bu kadar mi zayif !
Alt 15-08-2006, 13:58
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Goodmen,
Yapmış olduğunuz açıklamadan da anlaşılıyor ki bu tip forumlara katılmaya pek yüreğiniz yetmiyor. O halde nacizane tavsiyem lütfen bu tip forumları okumayın. Okuduysanız yanıtlamayın. Şayet illa da yanıtlamak istiyorsanız lütfen araştırın ve öylece yanıtlayın. Temsil ettiğiniz şeylerin iyiliği için küçük bir rica kabul edin.

Ve Sn. Turok,
1.Peygamberimiz,yüregi titreyerek eve gelip,``Beni örtünüz!,beni örtünüz!``buyurdu.
Kalkinca, hazreti Haticeye basindan gecen olaylari anlatti.
Hazreti Hatice de onu alip Hiristiyanliga girmis olan,Veraka b.Nevfel´in yanina götürdü.Ona, Ey Amucamin oglu! Dinle bak! Kardesiyin oglu,ne söylüyor!
Veraka!´´ Ne gördün kardesimin oglu?´´ diye sordu.
Peygamberimiz;gördüklerini,isittiklerini,haber verince,Veraka:´´Senin bu gördügün,Allah tarafindan Musa Aleyhisselama indirilmis olan Namusul-Ekber´dir.
Ah Keske, kavminin,Seni (yurdundan)cikaracaklari zaman,ben,sag ve genc, dinc olsaydim!´´ dedi.
Peygamberimiz´´ Onlar, beni cikaracaklarmi ki? !´´ diye sordu.
Veraka ´´Evet! Cikaracaklardir.
Cünkü, senin gibi, bir sey getirmis kimse yoktur ki, düsmanliga ve iskenceye ugramasin!
Eger, ben, Senin davet günlerine yetisirsem, Sana,son derece yardim ederim!´´ dedi.
Cok gecmeden de, vefat etti. (http://www.enfal.de)

2. “Bundan sonra Hadîce (radiya`llâhu anhâ) Hazret-i Resûl-i Ekrem`i (salla`llâhu aleyhi ve sellem) birlikte alıp ammizâdesi Veraka b. Nevfel b. Esed b. Abdü`l-Uzzâ`ya götürdü. Bu zât, zamân-ı Câhiliyyette dîn-i Nasrâniyyete dâhil olmuş bir kimse olup İbrânîce yazı bilir ve İncil`den meşiyyet-i İlâhiyye taallûk ettiği mikdârda öteberi yazardı. Veraka gözlerine amâ târî olmuş bir pîr-i fânî idi. Hadîce radiya`llâhu anhâ Veraka`ya: "Amûcam-oğlu, dinle de bak, kardeşinin oğlu ne söylüyor." dedi. Veraka: "Ne var kardeşimin oğlu?" diye sorunca Resûlu`llâh salla`llâhu aleyhi ve sellem gördüğü şeyleri kendisine ihbâr etti. Bunun üzerine Veraka dedi ki "Bu gördüğünü, Allâhu Teâlâ`nın Mûsâ (salla`llâhu aleyhi ve sellem) ya tenzîl ettiği Nâmûs (-ı Ekber)dır. (Yâni Sâhib-i Sırr-ı Vahiydir.) Âh keşki senin da`vet günlerinde genç olaydım. Kavmin seni çıkaracakları zaman keşki ber-hayât olsam!". Bunun üzerine Resûlu`llâh salla`llâhu aleyhi ve sellem: "Onlar beni çıkaracaklar mı ki?" diye sordu. O da: "Evet. (zîrâ) Senin gibi bir şey getirmiş (yâni vahiy tebliğ etmiş) bir kimse yoktur ki düşmanlığa uğramasın. Şâyed senin da`vet günlerine yetişirsem sana son derecede yardım ederim." cevâbını verdi. Ondan sonra çok geçmedi. Veraka vefât etti. (Ve o esnâda) Fetret-i vahiy vukû` buldu (yâni bir müddet için vahiy inkıtâa uğradı.)” (Buhari 2, Ravi:Ümmü’l-mü’minin Aişe)

Sonuç:
1 (savunma) Olayların tarihi seyri göz önüne alınır ise olayın geçtiği tarihten islamiyetin yayılma tarihine kadar geçen süre zarfında konu edilen şahıs ölmüştür. Hz. Hatice’nin dini ise; henüz eşi tarafından kendinin bile bilmediği bir inançta olması herhalde beklenmiyordur. O dönemde Arabistan’ da yaşayan halklar içinde din çeşitliliği vardı ve tüm bu çeşitlilik iç içe yaşanıyor idi. Hz. Muhammed’in akrabası olduğunu çıkardığımız bu şahsın da Hıristiyan olduğunu var saysak bile bu özelliğinden değil aklı evvel bir akraba olmasından kaynaklandığı daha mantıklı görünüyor.
2 (itham) Kur’an-ı Kerim’ i bile sağlıksız görüyorsak hadislerin sağlıkları tartışılacak konu değildir. O halde tarihi hikayeler ile oyalanmak anlamsız. Buyurun cenaze namazına!!!

Hatalarımızı cehaletimize bağışl
Alt 15-08-2006, 14:24
Üye

sevgili mhmmd

*Buyuk olcude sebinle ayni fikirdeyim, yanliz ben haticenin neden ilk olarak Verakaya gitdigi konusunda acikcasi pek tatmin olmadim. Ona varincaya kadar muhammedin bagli oldugu kureys kabilesinde cok daha itibarli kisiler vardi.

* Benim uzerinde durdugum sey muhammedin eskilerin masallarini nereden ogrenmis oldugudur. *

*Ayrica konu ile oldugunu dusundugum bir sorum olacak, isa ilgili ayetler haticenin olumunden sonrami yoksa hayatda iken mi *yazilmistir, mesela isanin tanrinin oglu olmadigini belirten ayetler, bilen arkadaslar varsa cevaplarsa sevinirim.
Alt 15-08-2006, 16:52
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

İsa ile ilgili konuyu bilemiyorum. Ama bu Varaka ile bende daha önce ilgilenmiştim. Önce Varaka ile ilgili bir aktarma yapıyım.

Varaka Kimdir?

Konuyu biraz uzatmak pahasına bu Varaka’nın kim olduğuna gireceğim. Aşağıdaki alıntıda Varaka'nın kim olduğuna gireceğim

Kaynak: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Univd.../sosyo_eko.pdf

Yazan kişi: Yard. Doç. Dr., Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı..
Yazının adı: SOSYO-EKONOMİK ve KÜLTÜREL YÖNDEN İSLAM ÖNCESİ MEKKE TOPLUMU

Yazı bir ateiste ait değil. Burda bir tür örgüt'ten bahsediliyor. Adları "hanifler". Muhammed'in içinde olduğu grup. Tek Allah'a inanıyorlar. Putperstliğe karşılar. Varaka'nın adı hem Hıristiyanlar hem de "hanifler" içinde geçiyor. 5 kişi önemli, yada 5 kişiden oluşuyor. Muhammed'le birlikte 6 diyebiliriz. Bunlar Hanif olarak adları geçen Ümeyye ibn Ebîs’Salt, Varaka b. Nevfel, Abdullah b. Cahş, Osman b. el-Huveyris, Zeyd b. Amr.

Bu teşkilattan sadece Zeyd müslüman oluyor. Diğerleri müslümanlığı *kabul etmiyor. Varaka erken öldüğü için olmuyor deniyor. Ancak sadece Varaka değil karşı çıkan. Ümeyye bunlar arasında en ilginç şahsiyetlerden birisi. Sürekli çuval bezinden yada kaba kıldan yapılmış bir elbise giyiyor ve kendini tamamen ibadete adamış birisi. Şarabın haram olduğunu söylüyor ve İbrahim'i dinine ibadet edilmesini istiyor. Şiirlerinde tevhid inancı ağırlık taşıyor. Ünlü bir şairdir ama Muhammed'in peygamberliğini ilan etmesi Ümeyye'yi çok şaşırtıyor. Müslümanlar Ümeyye'yi Allah düşmanı olarak tanımlamaya başlıyorlar. Muhammed güçlenince Ümeyye Yemen'e taşınıyor *yada kaçıyor, ama hayatının sonuna kadar Muhammed'e düşmanca tutumunu sürdürüyor ve bunu da şiirlerinde ortaya koyuyor.

Diğer iki kişi ise hıristiyanlığı seçiyor. Aslında Varaka ile birlikte üç kişi. İlginç olan bu iki kişi de Mekke'de kalmıyorlar. Biri Habeşistan'a biri de Rum ülkesine gidiyor. Yani Mekke'de sade müslüman olan Muhammed ve Zeyd kalabiliyor. Habeşistan'a giden Abdullah b.Cahş için ise önce müslüman oldu ama Habeşistan'da hıristiyanlığa geçti deniyor.

http://www.blogcu.com/sargon/765041/

Bu haniflerle ilgili başka yerlerde de bilgiler vardı. Bir yerde sanırım hala süren bir grup olduğunu da okumuştum. Bence Varaka hıristiyandan da öte aslında Muhammed'in geliştirdiği anlayışın yani İslamiyetin edki temsilcilerinden.

Muhammed'in yada sonrakilerin yaptığı en kötü şey, buna hakaret de denebilir, İslamiyetin geçmişi ile olan bağını son derece kötü bir şekilde koparmasıdır. İlahi bir hava verilip sanki yeni geliştirilen anlayışın geçmişi hiç yokmuş gibi gösterilmiştir. Hatta önceki döneme Cahiliyye adını vermiş. Bütün geçmişini reddetmiş. Belki de bunu Muhammed'den çok daha sonraki ekip yapmış olabilir. Yani resmi İslam tarihi yazılmış. Ve bu resmi İslam tarihi yalan dolan dolu bir tarih. Adeta herşey ters çevrilmiş, başaşağı duruyor.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 15-08-2006, 17:03
Üye

Bunlar gercekden ilginc ve faydali bilgiler ,tesekkurler sargon.

* Muhammedin idda edilenin aksine oldukca zengin bir dini altyapiya sahip oldugu anlasiliyor,

* * Bizim islamcilar ise hala muhammedin hicbir sey bilmeden *sadece allahin iletdigi bilgilerle kuranin olustugunu saniyor.
Alt 15-08-2006, 17:21
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Turok,
Sorunuzu gözden geçirmeden önce 1400 yıl önceki Arabistan yarım adasının tarihini ve sosyo kültürel yapısını gözden geçirmekte fayda görüyorum.
Arap mitolojisi, Arapların antik inançlarının bütünüdür. İslam öncesi ve İslam'ın ilk ortaya çıktığı dönemlerde, Arap yarımadasındaki Araplar aynı politeistik unsurlara sahip farklı birer mitolojik inanç yapısına sahiptiler. Özellikle Mekke ve Mekke'deki Kabe, Arap mitolojisi için merkez nokta sayılabilirdi; bugün İslam'ın ve böylece de "tek tanrı"nın sembolü haline gelmiş olan Kabe, o dönemlerdeki politeistik inançta önemli bir yer teşkil etmekteydi. İçinde barındırdığı putlar, ki bu İslam tarihince de doğrulanmaktadır, ve sarmalandığı cin, yarı tanrı sembolleri bunun en büyük kanıtıdır. Arap mitolojisinin öğeleri belirgin biçimde günümüze ulaşamamıştır, yine de daha sonra İslam döneminde bazı kaynaklarda çok kısa ve yalınca tanımlandıkları olmuştur. Ayrıca İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da dönemin Araplarının inançlarına dair bazı tanımlar içermektedir. Örneğin Kur'an'da İslam öncesi Araplarının cinlere tapındığı (34/41), meleklere tapındığı (43/19) ve dişi tanrıçalara tapındıkları (4/117) geçmektedir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap_mitolojisi)
Bu inanç haricinde tek tanrılı din inancı yok değildi. Toplumun önemli bir kısmı Yahudi inancı hakim iken yine aynı toplumda Nasrani (Hıristiyan) inanış ta bulunuyordu. Tüm bu toplum katmanları ve inanç silsilesi kuşaktan kuşağa geçiş şekli tek kelime ile hikayeler, söylenceler ile olmakta idi. O dönem, bırakın arap toplumunu dünya yüzeyinde kalıcı (yazılı) tarih anlayışı ve bilinci büyük imparatorluklar haricinde (Doğuda Çin, Batıda Roma) yoktu veya en iyi tahminlerle çok azdı. İkinci sorunuzun cevabı (Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu hikayeleri nasıl öğrendiği?) bu olmalı.
Aynı toplum katmanlarında kişisel güç ispatı toplumsal güçlere yakınlık veya ayniyet içermekle mümkündü (Ailecilik, kabilecili v.s.). Mevzusu geçen kişi; Veraka b. Nevfel b. Esed b. Abdü`l-Uzzâ zaten Hz. Peygamberin akrabasıdır da. Ancak esas sebep kabilesinden olması değil bu kişinin okuryazar olması ve İbraniceyi çok iyi düzeyde bilmesinin yanında inanış olarak da Nasrani olmasıdır. Birinci sorunuzun cevabı (Hatice’nin neden ilk olarak Verakaya gitdigi konusunda acikcasi pek tatmin olmadim. Ona varincaya kadar muhammedin bagli oldugu kureys kabilesinde cok daha itibarli kisiler vardi.) olabilir.
Son sorunuzu ise araştırmakta olduğumdan henüz bir şey üzülerek yazamıyorum. *

Hatalarımızı cahilliğimize bağışlayın.

Önerilen Siteler