peygamberler vahyi iletmekle sorumlu değiller sadee.bu onları vahiy postasdı haline getirir. aldıkları içtihadi kararlar ve görev yeterliliklerinden mesuldurler. örneğin kur'an da yunus peyugamberin kıssası anlatılır. buna göre yunus peygamber uzun süre görev yapmasına rağmen insanları ıslah eememeiş ve bu görevden sıkılıp kaçmıştır peygamber onu cezalandırmış ve o da tevbe etmiş geri dönmüş görevine devam etmiştir... hz muhammed kimi zaman aldığı kararları istişare edip diğer insanların sözüne uymuştur. ayrıca hz muhammed yaptığı hatalar yüzünden kur'an tarafından uyarılmıştır...
yaw neva herseye maydonoz olmak istemiyorum ama ben o ayeti doğrulama olarak anladım...ey peygamber bunlar senin ümmetinmi kabul ediyormusun? ...ey kullar sizin peyhamberiniz bu mu? kabul ediyormusunuz?
yaw neva herseye maydonoz olmak istemiyorum ama ben o ayeti doğrulama olarak anladım...ey peygamber bunlar senin ümmetinmi kabul ediyormusun? ...ey kullar sizin peyhamberiniz bu mu? kabul ediyormusunuz?
Madem ki bir mahkeme kurulacak, o zaman adil olan Allah'in, kul'un peygambere iliskin sikayetini de dinlemesi gerekmez mi?
ben mahkeme öncesi sade bir yüzleştirmeden bahsettim...ama kullarda peygamberinden şikayetçi olabilirmi onu allah bilir kaldıki ayette böyle bir durumdan bahsedilmiyor...allah(c.c) haklıyı haksızı zaten biliyor...bence bu yüzleştirmede kaçamak nokta bırakılmak istenmiyor...
ama en doğrusunu yine allah(c.c) bilir...
peygamberler de insandır, sanmayın ki onlar cenneti garantilemiştir hayır bunu sadece allah bilir ayetin anlamı son cümlede kimin cennetlik kimin cehennemlik olduğunu sadece allah bilir, peygamberler de dahil herkes günah işlemiş olabilir.
Brahma kendini feda ederek zerreciklere bölündü ve evreni oluşturdu; her varlık özünde Tanrı Brahma'nın zerreciklerini taşır.
araf.6(elmalı) Kendilerine elçi gönderilmiş olanlara da soracağız, gönderilen elçilere de soracağız.
araf7. Ve elbette onlara, olanbiten herşeyi bir bilgi ile anlatacağız; çünkü biz onlardan uzak değiliz. araf8. O gün (amelleri tartacak) terazi haktır. Kimin (sevap) tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtulanlardır.
araf9. Kimin (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar da âyetlerimize haksızlık etmelerinden ötürü kendilerini ziyana sokanlardır.
sevgili yalnızs bu kadar kapalı bir ayetten
peygamberler de insandır, sanmayın ki onlar cenneti garantilemiştir hayır bunu sadece allah bilir ayetin anlamı son cümlede kimin cennetlik kimin cehennemlik olduğunu sadece allah bilir, peygamberler de dahil herkes günah işlemiş olabilir.
bu sonucu nasıl çıkardın? ayetin devamında dahi kimlerin ne şekilde,hangi sorularla sorgulanacağı bile net değilken...
burdan çıkarılabilecek sonuç: -kardeşim bu ümmet seninmi? -he evet benim... -bu peygamber sizinkimi kullar? -hea bizimki.. -ozaman gelin bakalım böle size bu adam bunları bunları demedimi lan? niye yanlış yaptınız hea? niye olm?niye inanmadınız lan adamın dediklerine hea?
ayetin öncesine de bakın ve diğer hüküm ile ilgili ayetlere de hepsini toplayınca bu sonuç çıkar. kimin nereye gideceğini allah bilir sadece, elbet "peygamberler de sorguya çekilecektir".
Brahma kendini feda ederek zerreciklere bölündü ve evreni oluşturdu; her varlık özünde Tanrı Brahma'nın zerreciklerini taşır.
1Elif lam mim sad.
2Bu bir kitaptır ki insanları onunla korkutman, inananlara da öğüt vermen için sana indirildi; bu yüzden yüreğinde bir sıkıntı, göğsünde bir darlık hasıl olmasın.
3rabbinizden size ne indirildiyse ona uyun, ondan başkalarını dost edinip onlara uymayın, fakat ne kadar da azınız öğüt tutmada.
4Biz nice şehirler helak etmişiz ki azabımız gelip çattığı zaman ya geceydi;halk,uykuya dalmıştı,yahut da gündüzdü, öğle uykusundaydı, dinlenmedeydi.
5Azabımız geldiği zaman ancak, biz zulmetmiştik diye niyaz edebildiler
sevgili yalnız ayetlerden hala senin çıkarımlarına varamıyorum...nerde saklı peygamberlerde gunah işler sorguya çekilir hükmü... sende de bilmediğimiz tefsircilik veya mealcilik olayı varsa nurunla aydınlat parantezlerinle yüzümüzü kızart(((