Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika > Tarih

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-09-2011, 15:33
Ascendent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ascendent Ascendent isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Standart Büyük İskender, hellenistik dönemin en bilge kişiliği

Now that the wars are coming to an end, I wish you to prosper in peace. May all mortals from now on live like one people in concord and for mutual advancement. Consider the world as your country, with laws common to all and where the best will govern irrespective of tribe.I do not distinguish among men, as the narrow-minded do, both among Greeks and Barbarians. I am not interested in the descendance of the citizens or their racial origins. I classify them using one criterion: their virtue. For me every virtuous foreigner is a Greek and every evil Greek worse than a Barbarian. If differences ever develop between you never have recourse to arms, but solve them peacefully. If necessary, I should be your arbitrator. You must not consider God like an autocratic despot, but as a common Father of all; so your behavior may resemble the life siblings have in a family. On my part I should consider all equals, white or blacks, and wish you all to be not only subjects of the Commonwealth, but participants and partners. As much as this depends on me, I should try to bring about what I promised. The oath we made over tonight’s libations hold onto as a Contract of Love.
Bugün dünyaya baktığımızda başını almış giden etnisiteye ve insanların ırsi kaynağına yönelik siyaset ve politikalar modern insan medeniyetinin temelini oluşturuyor. Ancak milattan önce 300'lü yıllarda bunun ne kadar kötü birşey olduğunu dile getirmesi beni onun çok bilgi bir insan olduğu sonucuna götürdü.Kırmızı renkli kısmın tarafımdan çevirisi:

Ben dar kafalıların yaptığı gibi insanları Yunanlılar ve Barbarlar diye ikiye ayırmam. Ben vatandaşların soylarıyla veya ırsi kaynağıyla ilgilenmem. Ben onları sadece bir kritere göre değerlendiririm: Erdem. Bana göre her erdemli yabancı bir Yunandır ve kötü Yunan bir barbardan bile daha aşağıdır.

İskenderin fethettiği topraklara taşıdığı zamanının çok ötesindeki Yunan medeniyeti herkesin barış ve demokrasiyle bilimi sanat ve felsefeyle iç içe yaşayabilmelerine imkan tanıyordu. O bugün dünyada olduğu gibi sınırlarla ayrılmış bir dünyanın yanlış olduğunu düşünüyordu. Tüm insanlığın tek bir vücut halinde hareket etmesi, geleceğe birlikte bakması ve ilerleme kaydetmesi yanlısıydı. Ve bunları gerçekleştirmek için giriştiği fetih kaçınılmazdı. Kimse aksini iddia edemez, hiçbir tiranlık yetkilerini İskendere barışçıl bir şekilde devretmezdi. Bir seferliğine savaşın kaçınılmaz olduğunu ancak insanlığı birleştirdikten sonra onların barış içinde yaşaması gerektiğine inanıyordu İskender ve bunu maviyle renklendirdiğim sözlerinden anlayabiliyoruz:

Savaşların sonu yaklaştıkça sizlerin barış içinde zenginleşmesini diliyorum. Dilerim ki tüm ölümlüler tek bir vücutmuşçasına uyum içinde ve ortak gelişim için
yaşar. Dünyayı, kanunların kabile farkı gözetmeksizin eşit olarak uygulandığı ve sadece en iyilerin yönetme hakkını elde ettiği bir ülkeniz gibi düşünün.

Ancak işler İskender'in istediği gibi yürümedi. İçkisine zehir katılarak öldürüldü. O ölünce toprakları emrindeki generaller tarafından paylaşıldı. O bana kalırsa zamanının çok çok ötesinde bir insandı. Bugün yaşasaydı belki 21.yy'da yaşayan pek çoğumuzu yerin dibine sokacak kadar gelişmiş devletçilik ve ilerici toplum anlayışına sahipti.

Bazen düşünüyorum da acaba İskender'in kurduğu büyük hellenistik dünya egemenliği hala korunsaydı ve yine onun kurduğu bilimin ve felsefenin zirve yaptığı nice İskenderiye'ler ayakta olsaydı, Mısır'daki İskenderiye kütüphanesi yağmalanmamış ve insanlığın birikimi bu zamana kadar korunmuş olsaydı bugün medeniyetimiz nasıl olurdu?
Alt 05-09-2011, 20:53
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=25142

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 06-09-2011, 20:13
Astur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Astur Astur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Birkaç gündür foruma mesaj yazacak zaman bulamıyordum, müsait olur olmaz bu başlıklara denk geldim, bu akşam buradayım gibi!

İşin askeri tarihi ilgilendiren kısmını ayrı bir başlıkta tartıştığımıza göre bu başlıkta Büyük İskender'i dünya tarihi açısından önemli yapan asıl şeyin ne olduğu konusundaki fikirlerimi paylaşayım.

Bence Büyük İskender'in gerçek büyüklüğü, dünya tarihindeki ilk gerçek küreselleşme dönemini başlatmasından ileri gelir. Onu Cengiz Han, Attila gibi askeri dehalardan ayıran da bu özelliğidir.

İskender bunu iki şekilde yaptı. Birincisi, fetihlerine uzanan yolculuğa beraber çıktığı Makedonyalıların büyük tepkisini çekme pahasına da olsa fethettiği diyarlara, insanlara, geleneklerine saygı duymasıydı. İskender bu sayede oralarda sadece işgalci olmak yerine bu toprakları kuracağı yeni ülkenin içsel parçaları hâline getireceğini düşünüyordu. Bunda hem öğretmenliği yapan felsefenin devi Aristo'nun hem de fetihleri sırasında benzer şekilde davranan büyük Pers imparatoru Büyük Keyhüsrev'in (Cyrus the Great) etkisi vardır. Bu bahsettiğim şeyin pek çok ünlü tarihi örneği de vardır. Örneğin Pers topraklarını ele geçirdikten sonra kaçarken adamları tarafından öldürülen Darius'un katillerini öldürüp kendisine kraliyet cenaze töreni yaptırtmıştır. Babil'in fethinden sonra Pers giysilerini ve de saray adetlerini benimsediği, bundan dolayı memleketlilerinin çok tepkisini çektiği de tarihçiler tarafından anlatılır. Ele geçirdiği yeni ülkelerden gelinler almak gibi huyları olduğu da yine kayıtlara geçmiştir.

Ancak işin daha önemli ve büyük bölümü şuydu: İskender'in fetihleri günümüzde Hellenistik Dönem olarak anılan dönem boyunca, büyük bir coğrafyada ortak bir dil kullanılmasına, kültürel alışverişin artmasına, yeni ticaret yollarının açılmasına sebep oldu; ve dolayısıyla ticaretin, sanatın ve bilimin gelişmesi için çok uygun bir ortam yarattı. İskender'in kurduğu ve adını taşıyan İskenderiye'lerden bazıları başta olmak üzere pek çok bilim merkezi Hellenistik coğrafyada oluşma imkanı buldu. Arşimed, Öklid gibi isimler işte bu Hellenistik dönemde yaşamışlardır.

A skeptic is one who prefers beliefs and conclusions that are reliable and valid to ones that are comforting or convenient, and therefore rigorously and openly applies the methods of science and reason to all empirical claims, especially their own. A skeptic provisionally proportions acceptance of any claim to valid logic and a fair and thorough assessment of available evidence, and studies the pitfalls of human reason and the mechanisms of deception so as to avoid being deceived by others or themselves. Skepticism values method over any particular conclusion.
–Dr. Steven Novella, The New England Skeptical Society

Önerilen Siteler