Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-09-2011, 10:33
moment - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
moment moment isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ulusalcılık ve sosyalizm

Ulusalcılık ve sosyalizm kafa karışıklığı yaratan dikkat çekici bir konu... Kapitalist gelişmeyi savunan ulusalcılar için durum daha anlaşılır, nettir. Ulusalcıların bir kısmı ise eski sosyalistlikten gelme ama artık o ismi telaffuz etmeyen siyasi ifade olarak ulusalcı sözünü kullanan, buna dayanak olarak da emperyalizmi ileri süren anlayıştadırlar.
Ulusalcıların önemli bir kısmı kendilerini sosyalist olarak tanımlamaktan kaçınıyor. K. atatürkçü ulusalcılar zaten sosyalizme karşıt tavırlarını hep göstermişlerdir. Komünist, sosyalist, işçi adını kullanan ulusalcı kesim ise bu sıfatların amacını kullanmak yerine emperyalizm anti sıfatını kullanmayı formül edindiler.
Türkiye 1920'lerin 20 milyonluk Türkiye'si değildir. Feodalizmin kalıntıları varsa da kapitalistleşmiş bir ülkedir.
Kaldı ki cumhuriyet burjuvazisi Türkiye'yi sosyalizme sıkı sıkıya kapamış bir burjuvazidir. Milli demokratik özelliği yoktur. Yani bu yolla sosyalizme geçiş aralığı bulmak mümkün değildir.
Feodalizmin tasfiyesi sürecinde kısmen ilerici olan burjuvazi kısa sürede öyle bir özellik kazanmıştır ki milli demokratik olması gerekirken bünyesinden yalnızca sermaye-toprak ağası partilerin türemesine izin vermiş, bu arada kendini, siyaseti sosyalizme sıkı sıkıya kapamıştır.
Damardan sol ulusalcı olduğunu söyleyenlerden sosyalizmi amaçlayanlar nasıl bu ittifaka giriyor? Çünkü hiçbir zaman onlar kendilerini sosyalistlerle ittifak olarak görmedi. Bu kesim için eğer sosyalizm amaçlanmıyorsa bunun dolaylı kapitalist amaçlanma olduğu ortadadır, söylenmese de. Amaçlanıyorsa paradoks bir durum var.
Kapitalizm amaçlanıyorsa, Türkiye zaten kapitalist bir modeldir, uluslararası kapitalizmin bir parçasıdır. Emperyalizmle antagonist çelişmeleri yoktur. Çıkarsal çelişmeleri zaten uzlaşılarak gideriliyor. Bundan sonraki aşaması bölgesel emperyalizmdir. Yani o yol sosyalizme değil emperyalizme çıkar. Emperyalistleşme amaçlanır ki eğilim de bu yöndedir.
Sosyalizm amaçlanıyorsa, bu kendini sosyalizme kapamış emperyalist aşamaya gelmiş burjuvazi ittifakıyla mı olacak, imkansız. Onlar sözde, emperyalizm diyerek ulusalcılıkla bu burjuvaziyi desteklerler ama o burjuvazi onların ipini çekiverir. Bu her zaman böyle olmuştur.
Alt 30-09-2011, 03:54
moment - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
moment moment isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ulusalcılık batı emperyalizmine de içkin bir kavramdır.
Azınlıkların tasfiyesinde batı emperyal konsensüs de rol oynamıştır.
Milli burjuvazinin anti-demokratik yapısı, uygulamaları bugünkü ulusalcılığın tasfiyesini gündeme getirmiştir. Çünkü bu ulusalcılık feodalizmi tam anlamıyla çözemedi. Bugünkü iktidar ise ulusalcılığın tasfiye sürecinde rol almış görünüyor. Ama bu iktidarın anti-demokratik uygulamaları geçmişteki ulusalcılığın anti-demokratik uygulamalarıyla paralellik arz ediyor. Ulusalcılığın yerine de ılımlı islam cumhuriyeti ikame edilmek istenmekte.. AB gibi batı emperyalist bloğunun böyle bir yapıyı bünyesine almayacağı da açıktır. İslam unsuruyla bölgede emperyal güç olmaya çalışan yönetimin en büyük handikapı demokratik bilinç örgütlenmesidir. Nasıl ulusalcı burjuvazinin sonunu onun anti-demokratikliği getirmişse bu yönetimin başarısızlığını da getirecek olan onun anti-demokratik uygulamaları olacaktır. Örnek, yargılamalardaki tutum, dini dayatmalar, sendika ve örgütler üzerindeki baskılar vb.
Alt 30-09-2011, 12:20
jadi jadi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Ulusalci(veya yurtsever) sosyalizm ile enternasyonal sosyalizmin mentalite farkini ortaya seren bir ornek veriyorum. Ayni olaya bakis acilari ve yorumlayislari taban tabana zit. Her iki kesimin de kendisini sosyalist olarak adlandirmasi bence kafalari karistiriyor

http://www.marksist.org/...omik-ve-sosyal-hayat-coktu

http://www.tkp.org.tr/...nin-sonu-h%c3%bcsrand%c4%b1r
Alt 30-09-2011, 12:32
turko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
turko turko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

jadi linkler çalışmıyor

içmişem bir dolu olmuşam ayık ...
Alt 30-09-2011, 12:45
Yasaklandı

Burasinin aciliyor olmasi gerekir ama bu siteden tikladiginda(td sitesi) acilmiyor bilmiyorum neden. Yonetim engellemis olabilir, kopyalayip browser'e yazin o zaman acilir

Tkp sayfasindaki yazi ise silinmis. Kim ve neden sildi merak ettim

Olay su, marksist dergisi 30 Agustos 1922 yilinda yerel Rumlara yapilan cileleri ve fasiszmi anlatirken Tkp bu olayi "baskasinin yurduna goz dikmenin bedeli" diyerek tanimlamisti.
Alt 30-09-2011, 13:24
taylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
taylan taylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

TKP'yi ulusal hassasiyetlere gösterdiği önem dolayısıyla tebrik ediyorum. Başkasının yurduna göz dikmenin bedeli tespiti tam yerinde olmuş.

http://evrimteorisi.org
Hayat Değişimdir...
Alt 30-09-2011, 13:40
unbe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbe unbe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Başarı Ödülü 

başkasının yurduna göz dikme olayına gelirsek şayet,şunu söylemem lazım.
yıllardır israil ve filistin arasında husumet var bildiğiniz üzere.
hangi taraf haklı?
israile açıkçası kızamıyorum çünkü filistinliler zamanında kendi topraklarını israillilere satmışlar.
eh adamlar da haliyle hak iddia ediyor üzerinde şu an.
hamas deseniz pkkdan farkı olmayan bir terör örgütü bana göre.
vatan toprağını savunacaksan,en başta satmayacaksın zaten.

"Varsan,çarp!!!"
Alt 30-09-2011, 13:41
Yasaklandı

unbe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
başkasının yurduna göz dikme olayına gelirsek şayet,şunu söylemem lazım.
yıllardır israil ve filistin arasında husumet var bildiğiniz üzere.
hangi taraf haklı?
israile açıkçası kızamıyorum çünkü filistinliler zamanında kendi topraklarını israillilere satmışlar.
eh adamlar da haliyle hak iddia ediyor üzerinde şu an.
hamas deseniz pkkdan farkı olmayan bir terör örgütü bana göre.
vatan toprağını savunacaksan,en başta satmayacaksın zaten.
Rumlar ve Ermeniler binlerce yildir bu topraklarda yasiyorlardi.
Alt 30-09-2011, 14:31
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

jadi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ulusalci(veya yurtsever) sosyalizm ile enternasyonal sosyalizmin mentalite farkini ortaya seren bir ornek veriyorum. Ayni olaya bakis acilari ve yorumlayislari taban tabana zit. Her iki kesimin de kendisini sosyalist olarak adlandirmasi bence kafalari karistiriyor

http://www.tkp.org.tr/...nin-sonu-h%c3%bcsrand%c4%b1r
1.Link
http://www.marksist.org/tarihte-bugun/
2.Link
http://www.tkp.org.tr/30-a%C4%9Fustos

Linkler çok uzun olduğu, aralarda boşluk içerdiği(%) ya da türkçe karakter içerdiği için otomatik kısalmış....

Yazı içeriklerini okumadım, ister güncel, ister yakın gelecek olsun, isterse geçmiş olsun, farklı görüşler, farklı açılar, heleki farklı açılardan bakışlar olabilir, bu doğaldır.

sadece linkleri düzelteyim dedim, uzun ve boşluklar ve türkçe karakter içeren linkleri editörde link ekle butonu ile eklersek sorun kalmaz.

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 30-09-2011, 15:15
Sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sangre Sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

jadi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Olay su, marksist dergisi 30 Agustos 1922 yilinda yerel Rumlara yapilan cileleri ve fasiszmi anlatirken Tkp bu olayi "baskasinin yurduna goz dikmenin bedeli" diyerek tanimlamisti.
Öncelikle bir kaç kısa bilgi vereyim.

Marksist.org sitesi bir dergi değil.. DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi)'nin yayın organı, internet sitesi.. Bunların iki tane dergisi var; (Partinin genel başkanı da, benim TKP ile ilgili verdiğim videoda da konuşan Doğan Tarkan'dır)

Sosyalist İşçi
AltÜst

Özellikle Kemalizm'e dair teorik ve güncel çözümlemeleri AltÜst dergisinde bulabilirsin.. Tam senin işine yarayacak konularda yazılar var.

Konu Sangre tarafından (30-09-2011 Saat 15:24 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler