Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-10-2011, 14:12
c m c m isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Metafizik Kavramlar Bilimle Çürütülebilir mi veya Kanıtlanabilir mi?

Bilimsel araştırmalar yoluyla Tanrı gibi metafizik kavramlar çürütülebilir mi veya kanıtlanabilir mi? Çürütmenin ve kanıtlamanın yöntemi neler olabilir?
Alt 17-10-2011, 14:27
TUBA TUBA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

tanrıyı mı, arıyorsun? tanrının ne var nede yok olduğunu hiçbir şekilde kanıtlayamazsın. belki de, varlığını varlıyamadığından değil istemediğinden olabilir. ama genel manada metafiziğe baktığımızda bilimsel olarak tabiki bazı olgular açıklanabilir. zaten metafizik kavramı bilimin dahilinde değil midir?
Alt 17-10-2011, 14:36
zulkar zulkar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

selamun aleykum

aslında cm ye cevab verecektim araya siz girdiniz.

aslında aklıma gelen bir şeyi yazıyım istedim.

bir zamanlar kuzey vietnam ile abd arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi diye bir konuyu seyrediyordum.abd oraya eski vietnam gazisi bir generali veya o düzeye yakın bir subayı atamıştı.

neyse röportaj devam ederken konu rambo filmlerine geldi.
muhabir vietnamlı yöneticiye ya rambo hakkındaki düşünceleriniz dedi ya da başka bir şey dedi tam hatırlamıyorum.

ama yönetici şunu net olarak söyledi.
bizim ülkemizde vietnam savaşını anlatan her türlü film serbesttir(ilginç bir bilgidir). ancak ramboyu biz yasakladık.

zira dedi biz savaş alanında rambo falan görmedik demişti.

bu açıdan ilimle değil belki ama yaşamla metafizik kahramanların varlığı yokluğu tartışılabilir.
Alt 17-10-2011, 14:41
Üyeliğini Sonlandırmış

Tanrı'yı aramasam da kanıtlanabilir veya çürütülebilir olup olmadığını sorguluyorum. Bence de bilimin bugünkü ulaştığı noktada Tanrı çürütülemez veya kanıtlanamaz. Fakat zayıf bir ihtimal olarak görsem de ileride bilimsel yolla Tanrı'nın kanıtlanabileceği ve çürütülebileceği ihtimalini göz ardı etmiyorum. Metafizik kavramlar bilimsel olarak araştırıldığı gibi daha çok felsefenin dahilinde konular olarak göze çarpar.
Alt 17-10-2011, 14:45
Üyeliğini Sonlandırmış

c m´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Metafizik kavramlar bilimsel olarak araştırıldığı gibi daha çok felsefenin dahilinde konular olarak göze çarpar.
evet haklısın, zaten bende direk bilimle alakalı bir kavramdır demedim. ama biliyoruz ki bilimsel konularda da başı felsefe çeker ve aristotelesden bu yana felsefenin içinde kullanılır.
Alt 17-10-2011, 14:54
Üyeliğini Sonlandırmış

Yaşamla bilimsel olarak kanıtlamak veya çürütmek için yapılmayan tartışmaların ne gibi bir yararı olabilir? Sofistik yani ikna edici tartışmaların yapılması boşa zaman kaybı değil midir? Bu tartışmalara ayrılacak zamanın bilimsel olarak kanıtlamaya veya çürütmeye ayrılması daha yararlı olur gibi geliyor.
Alt 17-10-2011, 15:33
Üyeliğini Sonlandırmış

c m´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yaşamla bilimsel olarak kanıtlamak veya çürütmek için yapılmayan tartışmaların ne gibi bir yararı olabilir? Sofistik yani ikna edici tartışmaların yapılması boşa zaman kaybı değil midir? Bu tartışmalara ayrılacak zamanın bilimsel olarak kanıtlamaya veya çürütmeye ayrılması daha yararlı olur gibi geliyor.
bu soruyu daha çok dini konularla ilgili olarak dindar kesime yöneltmek lazım.

ama kendi şahsi düşünceme göre, tanrı kavramının dışındaki her konunun öz geçmişini zaten geçmiş tarihlerde görüyoruz. yani metafizik olgu olmaktan ziyade fiziki olduklarını daha doğrusu fiziki olgulardan kaynaklandığını görebiliyoruz. şimdi hemen tanrı da öyle diyeceksiniz ama ben daha farklı düşünüyorum bu konuda. örneğin melek gibi metafizik varlıkların özkaynaklarını görebilmekteyiz.
konuya dinlerin şimdiye kadar yarattığı tanrı kavramının dışında kalarak bakarsak gerçek tanrı veya tanrılar kavramının bilinemez olduğu ortaya çıkar. umarım izah edebilmişimdir.
Alt 17-10-2011, 16:03
Üyeliğini Sonlandırmış

Aslında sorunun din ve felsefe ile ilgilenen arkadaşlara teist veya non-teist olup olmadıklarına bakmaksızın sorulması gerekiyor. Bilimsel olarak çürütülemeyen veya kanıtlamayan Tanrı kavramı çerçevesinde günler hatta aylar alan tartışmalar gerçekleştiriliyor. İnsan - doğa ilişkisinden doğduğu ifade edenler açısından bakarsanız metafizik kavramlar elbette fizik olgulardan doğar. Tanrı kavramını da fizik olgulara dayanarak yaratıldığı belirtilebilinmektedir. Burada sözünü ettiğim Tanrı kavramı Kuran ve benzeri kitaplarda kendisi ile çelişen Tanrı değildi zaten.
Alt 17-10-2011, 16:14
Üyeliğini Sonlandırmış

evet zaten dinsel tanrıları out edip konuyu irdelersek (var ise) gerçek tanrı kalır geriye. tam bu noktada bende diyorum ki, ne şekilde olursa olsun tanrının varlığıda yokluğuda hiçbir zaman kanıtlanamaz. var olduğunu tahmin edelim ve tanrının belki tanınmamak gibi bir lüksü olduğunu düşünelim. şayet tanrı herşeyin üstünde ise kendini göstermemek gibi bir lükse de sahip olabileceği fikrine sahip olmalıyız. anlatmaya çalıştığım tanrının varlığına bir kanıt değil olamazda, sadece FELSEFE.
Alt 17-10-2011, 18:56
Üyeliğini Sonlandırmış

Bu durumda Tanrı kavramını çürütmeye veya kanıtlamaya çalışanlar boş bir çaba sergiliyor mu demeliyiz? Dinsel Tanrı'ların yani dinin varlığı nedeniyle bu boş çabanın devam ettiğini düşünemez miyiz? Çünkü Tanrı kavramının varlığını sürdürmesine ve bilinemezliğinin kabul edilmesine engel olan unsur olarak dinin varlığı ve dinle gelen Tanrı anlayışı olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Önerilen Siteler