Sn. Sodomo,
Çok etkilendiğim bir deneyi burada paylaşmak istedim.
Okudum mu? Seyrettim mi? Bilemiyorum. Çok eski bir tarihten aklıma düştüğü için kaynak konusu sorunlu. Ama çok beğendiğim için köşe başlarını aktarmaya çalışacağım. Şimdiden hafıza problemlerim için özür dilerim.
Primatlar içinde Şempanzeler insani davranışları en iyi yansıtan türdür. Bireysel olarak eğitilmeleri ile 130 şekli ve bu şekiller ile gerekli davranışları sergiledikleri görülmüş. Yapılan deneylerin büyük çoğunluğu da bireysel deneyler.
Anlatacağım deney sosyal aktarımın hayvanlarda varlığının olup olmadığı ile ilgili ve konu mankenleri sevimli primat dostlarımızdan Şempanzeler.
Üç şempanze, kapalı bir mekanda deney altına alınır. Odanın ortasında piramit şeklinde demirden bir düzenek konur ve şempanzeler normal olarak beslenirken, bu piramidin tepesine, en sevdikleri besin olan muz asılır.
Muza ulaşmak için hamle yapan şempanzeler üst kata yaklaşınca düzeneğe tehlikeli olmayan ama sinirleri uyaran volt düzeyinde elektrik akımı verilir. Bu akımı alan üç şempanze de muzlara ulaşamadan piramitten aşağı düşerler. Şartlı reflex icabı birkaç tekrardan sonra artık dostlarımız muzları görünce çıldırırlar ama piramide dokunmazlar bile. Zamanla artık muza karşı da bir istek görülmez.
Aralarından bir tanesini dışarı alıp bu deneye katılmamış yeni bir üye içeri koyarlar. Gurup kuruncaya kadar beklenir. Birbirlerine alışma süresi dolunca.
Muzu tekrar gösterirler. Yeni üyenin hamlelerini, içeride kalan iki şempanze, yeninin önüne düşerek, çekerek engellemeye çalışırlar. Yeni üye belirli bir süre geçince artık engellemeler, çekiştirmeler, hafiften vurmalardan bıkınca o da artık muza ilgi göstermez.
İçerde olan eski iki şempanzeden birini daha çıkarıp yeni bir şempanze koyarlar. Ve süreç yine aynı şeklinde devam eder. İlginç bir tespitte bulunurlar. Hiç elektrik yememesine rağmen ilk değiştirilen şempanze de engellemelere katılır ve ilk şempanzelerin davranışlarını gösterir. En son şempanze de çıkarılıp tümü değiştirilince de bu ritüel sürer gider.
Bu deney; dostlarımızın akıllı olduklarını göstermez belki, ancak; sosyal aktarımı öğrenebildikleri ve kopyalama özellikleri bulunduğunu ispatı sayılabilir.
Şahsen bu deneyi hatırlayınca yaptıklarım aklıma gelir her ne hikmetse
8O *

*

*
Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.