Erken ve orta Neolotik dönem açısından iddia anlam kazanır, sonralarda ise gözlemler ve araştırmaların gelişmesi, yazının kullanımı, hesaplama, ölçekleme ve tabi kültürel, ideolojik etkileşimle, takvimlendirme konusu basit olandan karmaşık olana, kaba olandan ayrıntılıya, dayandırmaya(örneğin tanrı merkezli) evrilmiş olmalı. Tabi bu inanç merkezcilik ekseninde bir ara işler karışıyor. Evvel tanrılar üretim toplumlarının temsili düzeyinde olduğu için işler çok karışmıyor, ama ne zamanki herhangi bir temsil özelliği ya da nesnel bir karşılığı olmayan tanrı anlayışı oluşuyor karışıklık yaşanıyor. Takvimlendirme işi örneğin üretim merkezli değilde tamamen inanç merkezli hale geliyor. Oysa evvel takvimler de inanç merkezli denebilir, bu evvel süreç açısından çelişki doğurmuyor, çünkü inançlarda, tanrılarda zaten üretim alanına göre belirlenmiş temsiller, semboller, işaretler.
Örneğin evvel takvimlendirmeler üretime dönük ve mevsimsel olabilir. Orak-hasat zamanı, başak zamanı, av mevsimi, tomurcuk, yumurtlama, doğum, çiftleşme dönemleri, göçmen kuşların gelmesi, gitmesi vs. Bu tür belirlenimler ciddi anlamda üretime-işe-işleyişe dönük...
Mesela Selçuklular ekonomik işleri düzenleyebilmek için(kısaca üretim alanı) Miladi takvim kulanmıştı diye biliyorum. Yani burada kültürel bir başvuru değil, bir gereksinim söz konusu.
Nehir yatakları etrafındaki yerleşkelerin Ay'ın gel gitinden daha çok mevsimlere dayalı bir takvime gereksinimi olur diye düşünüyorum-tarım toplumu- bu anlamda yine Mısır takvimi güneşi(aslında mevsimleri demek daha anlamlı gibi) esas almıştır ve Nil'in taşması ile takvim ilişkilendirilir.
Örneğin tüccar olan Fenikeliler takvim olarak ne kullandılar acaba?
Mesela
Burada "
Tarımsal faaliyetin planlanmasını amacıyla düzenlenmiş olan takvim, kamerî temele sahip olmakla birlikte, sonradan Güneş esaslı takvime dönüştürüldü." İbare geçiyor, muhtemel ay takvimi mevsimler konusunda sıkıntı yaratıyor ve güneş takvimi ile rötuş yapılıyor... Tabi Sümerler'den yola çıkarak, kutsal 12 rakamı ve yılın 12 aya bölünmesi konusunda, muhtemel Dünya ve Ay arasındaki ilişki etkili olmuştur diye düşünüyorum-neyse konu dışı. Ama burada önemli olan Sümer'in hangi nesnel gerekçelerle Ay'ı bu kadar öönemsediğidir.....
Bir yıl içinde Ay Dünya çevresinde yaklaşık 12 kez dönmesine karşın