05-01-2012, 10:17
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ölümden Sonra Yaşam Var Mı?
Digiturk’e Discovery ScienceTv eklendiğini görünce çok sevindim. Dün gece izlerken “Through the Wormhole with Morgan Freeman” adlı bir belgesele denk geldim. Bölümün adı “Is there life after death?” idi, ve bu bölümde cevap bulunmaya çalışılan sorulardan etkilendiğim için burada paylaşmak istiyorum. Digitürk dışında Science Tv izlenebiliyor mu bilmiyorum, yine de ilgilenen olursa diye internette kısa bir araştırma yapıp benim izlediğim bölümü buldum (İngilizce): http://www.suppressedreality.net/med...0After%20Death
Ruh üzerine çok sorular soruluyor ve bilinç nedir? sorusuna cevap aranıyor. Uyuyunca bilincimize ne olur, çocukken ne olur, yaşlanınca bunayınca ne olur? Aslında ruh’un bugün bizim bilinç dediğimiz kendini bilme becerisiyle aynı şey olduğunu anlatıyor. Binlerce yıl önce beyin diye bir organın ne işe yaradığını henüz bilmeyen insanlar, kalp ve ruh ile açıklamalarda bulunmaya çalışmışlar. Bilincin çocukluktan itibaren beyindeki sinir hücreleri arasındaki bilgi akışıyla nasıl oluştuğu ve zamanla nasıl değiştiği, sabit olmadığı deney ve gözlemlerle anlatılıyor. Ölümden sonra bilincin olamayacağı, yani Hristiyanlık veya Müslümanlıktaki gibi bir ruh olmadığını anlatıyor. Ancak mutlaka dinsel bir taraf bulmak isteyenlere kötü haber: uzakdoğu dinlerinin açıklamaları ortadoğu dinlerinin açıklamalarından daha bilimsel.
Sonuçta bu bir belgesel, hiçkimsenin inancını değiştirecek değil. Ancak binlerce yıllık sorulara bugün verilen cevapları bilebilmek açısından mutlaka izlenmesi gerekli.
|

05-01-2012, 10:22
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ruh'un mahiyeti hakkında birşey bilinemez, bu emir aleminden gelen birşeydir. Akıl bunun tasvirini yapmakta yetersizdir yani.
Bilgi edinmek istersen burda bi kaynak var. Bikaç açıklama yapmışlar.
http://www.sorularlarisale.com/makal..._nelerdir.html
Kim demiş iman düşünmeye engeldir diye? Cık cık cık... Çok cahil kalmışsınız siz.
|

05-01-2012, 10:42
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ender Bir Adam´isimli üyeden Alıntı
|
Sayın Ender,
Siz bu konuda adını verdiğim belgeseli izlediniz mi?
Hani insanın kendini bilmesi şart idi? Araştırmadan nasıl bileceksiniz.
Ben anlamadım ki, elin gavuru uzayı anlamak için uzay teleskopu yapyor, maddeyi ve enerjiyi anlamak için parçacıkları çarpıştırıyor, ama siz burada "herşeyi zaten bilen" oluyorsunuz.
Verdiğiniz link gerçekten komik, kalple hisseden ruhtan falan bahsediyor, bilinç diye birşey zaten yok. Bu çağda bu cehalet, yazık gerçekten.
Sizden ricam var, bir konuda bir yorum yapmadan önce biraz düşünün lütfen. İnsanlar ne yazıyor, sizin yazınızın konuya bir katkısı var mı?
|

05-01-2012, 11:03
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ceset için ölümden sonra bilinç olamaz, zaten kimse bunun aksini söylemiyor. Zaten bundan yola çıkarak, yani cesedi inceleyerek öldükten sonra yaşamın olasılığını tartışmak saçma olur, çünkü biz ölünce ceset zaten yaşamayacak. Ruh yaşar, onun da mahiyeti bilinemez, idrak edilemez. İnsan aklı sandığımızdan daha çok şeyi idrak edemeyecek durumda... Meselâ zaman; zaman nedir desem buna tam bir açıklama getiremezsin, aklında bir şekle sokamazsın. Ama var. Ruh o adamın bahsettiği gibi bir "içimizde yaşayan bir kıvılcım" değil. Ruh yer kaplamaz, mekân ve şekille sınırlanamaz. Renkle sınırlanamaz.
Bilimin bile açıklayamadığı şeyler var şafak. O yüzden her şey bilimle açıklanamaz.
Kim demiş iman düşünmeye engeldir diye? Cık cık cık... Çok cahil kalmışsınız siz.
|

05-01-2012, 11:05
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ceset için ölümden sonra bilinç olamaz, zaten kimse bunun aksini söylemiyor. Zaten bundan yola çıkarak, yani cesedi inceleyerek öldükten sonra yaşamın olasılığını tartışmak saçma olur, çünkü biz ölünce ceset zaten yaşamayacak. Ruh yaşar, onun da mahiyeti bilinemez, idrak edilemez. İnsan aklı sandığımızdan daha çok şeyi idrak edemeyecek durumda... Meselâ zaman; zaman nedir desem buna tam bir açıklama getiremezsin, aklında bir şekle sokamazsın. Ama var. Ruh o adamın bahsettiği gibi bir "içimizde yaşayan bir kıvılcım" değil. Ruh yer kaplamaz, mekân ve şekille sınırlanamaz. Renkle sınırlanamaz.
Bilimin bile açıklayamadığı şeyler var şafak. O yüzden her şey bilimle açıklanamaz.
|
Ölümden sonra bilinç olmaz ise bilinç bedenin bir parçasıdır. Yani en azından yazınızdan bunu çıkardım. Peki bilinç vucudun neresinde bulunur?
|

05-01-2012, 11:11
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Ruhun mahiyeti hakkında bir şey bilinemiyor ama bunun "emir alemi"nden gelen bir şey olduğu bilinebiliyor....Ha?
Akıl bunun tasvirini yapamıyor ama, aynı yetersiz akıl, tasvirini yapamadığı şeyi anlamışçasına red edebiliyor...Ha?
Ha?
When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!
----------------
war is over
(if you want it)
|

05-01-2012, 11:46
|
 |
Üye
|
|
|
|
Firestorm´isimli üyeden Alıntı
Bilinç vucudun neresinde bulunur?
|
Soruyu sorma amacını anlamadım açıkçası. Peki sevgi, vicdan azabı, öfke, nefret vücudun neresinde bulunur?
Aslında bilinç pek ehli olmadığım bir konu, daha fazla tartışmam doğru olmaz. Ben ruh konusunda açıklık getirmek istedim, gerçi alâkasız şeyler de değiller.
|

05-01-2012, 11:54
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Soruyu sorma amacını anlamadım açıkçası. Peki sevgi, vicdan azabı, öfke, nefret vücudun neresinde bulunur?
Aslında bilinç pek ehli olmadığım bir konu, daha fazla tartışmam doğru olmaz. Ben ruh konusunda açıklık getirmek istedim, gerçi alâkasız şeyler de değiller.
|
Sevgi, öfke, nefret vb. duyguların hormonlar ile alakalı olduğu bilinen bir durum. Tamamı, vücudun farklı durumlara verdiği farklı kimyasal tepkilerdir.
Ruh ise varlığı kanıtlanmamış bir tanrının, varlığı kanıtlanmamış bir icadıdır.
Bilimin henüz cevabını bulmadığı konular için "allah yaptı" gibi argünmanlar ile kendi fikrini savunmak ciddiyetten uzaktır.
Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)
SERBEST KALEM
|

05-01-2012, 11:57
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Meselâ zaman; zaman nedir desem buna tam bir açıklama getiremezsin, aklında bir şekle sokamazsın. Ama var.
|
İşte zaman.. Gidiyor ve geliyor sayarsan bir birim zaman ediyor... Zaman dediğin ne önünde ne ardında, hareketin açığa çıkarttığı farkdan, verili andan, kısaca değişimden başka bir şey değil... En nihayetinde somut ve nesnel bir gerçekliğe, olguya dayanıyor...
Ruh dediğin bir masal kahramanı... nasıl inanırsan artık, inandıktan sonra kimse sana aha ruh diyemez, ortada nesnel bir gerçeklik yok. o yüzden iş inanmaya kalıyor ya... İnandıktan sonra ecüşler, bücüşler, ediler, büdüler, hokkanlar, mokkanlar, zeuslar,süpermenler, noel babalar da var sanılır. O yüzden adı inanç ya, nesnel gerçeklik olmayınca iş inanca kalıyor. İnandın mı varsayıyorsun..
Kısaca ruh var demen anlamsızlaşıyor, zira sadece varsayımda bulunuyorsun, buna da inanç diyoruz.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

05-01-2012, 11:58
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Daha azı noktasında da bir şey demediniz ki, daha fazlasını "tartışmanız" abes olsun! Ayrıca ruh konusuna getirdiğiniz hiçbir "açıklık" da yok! Sadece milyonların dilindeki masalsı bir kelimeyi tekrardan ibaret çabanız!
Alakasız olup olmaması konusuna gelince... Öyle de bir alakasız ki... Bilinci, kognitif vaziyeti ortaya koyabileceğiniz, tahlil ve tedavi edebileceğiniz yüzlerce durum var. Ruh için bir tane gösterebilir misiniz (kendi iç dünyanızdaki bomboş kabullerden başka)? Mesela, alkol aldıktan sonra insan bilincindeki değişimlerin aşama aşama ne olduğunu biliyoruz. Bu durumda, benzer şekilde ruh da sarhoş mu oluyor ki bu durum gözlenebiliyor?
When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!
----------------
war is over
(if you want it)
|