Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-05-2012, 21:26
lionawar lionawar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Faizin Haram olması esasen büyük bir ekonomik bilgidir

Kurana ve İslama göre faiz haramdır.

Gerçekten de ekonominin makro değerlerde düzgün bir işleyişe sahip olması için faiz den mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.

Biz Türkiye olarak bunu çok iyi biliyoruz. 30 yılda 1,5 trilyon dolar faiz parası ödedik. 2004 de 140 trilyonluk konsolide bütçenin 70 trilyonu faiz ödemelerine ayrıldı.

Şükür ki böyle bir hükümet geldi de 1946 yılında başlayan gitgide büyüyen faiz borçlarımız, 2004 den sonra müthiş ve inanılmaz bir azalma ile devam etmekte, artık rantçı, faizci kesimin halkın parasını sömürmesi büyü oranda azaldı, azalıyor.

Ve bu gerçeği ekonomistler günümüzde anlayabiliyor, ise de, bunu taa ki 600 lü yıllarda anlamak kolay bir şey değil..
Alt 22-05-2012, 05:57
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

lionawar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kurana ve İslama göre faiz haramdır.

Gerçekten de ekonominin makro değerlerde düzgün bir işleyişe sahip olması için faiz den mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.

Biz Türkiye olarak bunu çok iyi biliyoruz. 30 yılda 1,5 trilyon dolar faiz parası ödedik. 2004 de 140 trilyonluk konsolide bütçenin 70 trilyonu faiz ödemelerine ayrıldı.

Şükür ki böyle bir hükümet geldi de 1946 yılında başlayan gitgide büyüyen faiz borçlarımız, 2004 den sonra müthiş ve inanılmaz bir azalma ile devam etmekte, artık rantçı, faizci kesimin halkın parasını sömürmesi büyü oranda azaldı, azalıyor.

Ve bu gerçeği ekonomistler günümüzde anlayabiliyor, ise de, bunu taa ki 600 lü yıllarda anlamak kolay bir şey değil..
faizsiz bir dünya ancak enflasyon 0 (sıfır) olunca mümkündür. reel faiz'in 0 olması bile zor.

ekonomiden biraz anlayan biri bunu bilir. enflasyon olan bir ortamda kimse kimseye faizsiz borç para vermez.

bu hükümetin ekonomik açıdan bir başarısı falan da yok. bu hükümet sadece çok şanslı. baba parası yiyen evlat konumunda şu an.

1999 depreminden sonra 2001 krizi, (dolar-euro'nun iki katına çıkması) halkın alım gücünü düşürmüştür. talebin olmadığı ekonomilerde enflasyon düşmeye mahkumdur. 2002'de bu baş belası hükümet geldiğinde enflasyon zaten düşmekteydi. Kemal Derviş'in serbest kur politikası da, döviz kurlarının nerdeyse sabit seyrinde etkili olmuştur.

Deprem sonrası konulan vergiler hala yürürlükte. Bu hükümet geldiğinden beri satılan kamu mallarının gelirleri de cabası. bu hükümet döneminde ithalata dayalı bir büyüme vardır, cari açığımız cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır.

ipin ucu her an kaçabilir. enflasyon ve/veya döviz yükselmeye başladığında faizlerin ne olacağını o zaman görürsünüz (umarım görmeyiz).

saygılar...
Alt 22-05-2012, 09:36
Üyeliğini Sonlandırmış

evet yok başarısı, 2004 de ne kadar borç ödeyebildiğimiz yalan zaten, hepsini atıyorlar, yıldır faiz borcu varmış, yalan hepsi değil mi..

tabii ki enflasyonu sıfırlamak için faiz sıfırlanmalı. sıfırlayamasak da azaltmalıyız. sıfırlamak zor. ama azaltma yönünde bir kararlı durum sergilemeliyiz. böylece benim torunum senin faiz borcunu ödemez.

2002 de bu hükümet baş belası olan geldiğinde hiç bir şey düşmüyordu. sanki öyle bir söylemişsin ki kemal derviş tam çözüyordu o arada işte geldiler. alakası sıfır.

bu hükümet geldiğinde sadece ve sadece gelmesi yetti, sadece gelmesi ile anında güven denilen bir ortam oluştu ve onunla düşüse geçti, sonra da başarılı çalışmaları.

konulan vergiler yürürlükte evet. onları koyana suç bulmak lazım.

IMF denilen gerçek baş belasından dilene dilene borç isterken şimdi IMF den borç istemez hale geldiğimiz gibi, o eski baş belası hükümetlerin yaptıkları borçların çoğunu ödemiştir bu hükümet, ödemekle kalmamış hükümetin kasaları da şiştikçe şişmiştir.

bak ben taaa eskilerden de söylerdim, öyle eski ki ben çocuktum, 80li yıllarda idi.
ya derdim bana ne sağcıdan solcudan ondan bundan, kardeşim beni ilgilendirmez, sen neye inanıyorsan inan, hangi fikriyata sahipsen bana ne, sen şu halka hizmet ver, benim yolumu yap, hastahanemi yap, işleri yürüt, haa sonra istersen komunistmi budistmi olcan camiyemi gitcen havrayamı beni hiç mi hiç ilgilendirmez..

gel gör ki bu 2002 yılına kadar böyle bir hükümet gelmedi.

faiz borcumuzun ne oranda yıldan yıla arttığına ve hangi yıldan itibaren azaldığına bir bak.

adamlar borclanıyo sen, ben gibi çalışanlar ödüyor. biz onların borcunu ödemek için mi vergi veriyoruz, yoksa yol, hastahane, okul, köprü vs. için mi. gençken duyardım adam biraz zengin işte parası var, ne yapıyor: repo. Devletin paraya ihtiyacı varmış, veriyo gecelik faize yani repoya. Ohh ne ala. Ee devlet gerisini düşünüyor mu ? Borçlan borçlan. sürekli böyle. iş de yok ortada. Ya geri zekalılar habire şeriat gelcek, o olcak bu olcak diye dolanıyorlar, manyaklar işte, sanane ya sen git karadenizin doğunun yollarını yap, sen git hastahane yap, üretimi artır..

bizim köyün denizden itibaren yolu yıl 2002 de asfalt gözüküyormuş. kağıt üstünde ama. gerçekte taa 2005 de asfalt oldu. peki 2002 de kağıdın üzerine asfalt diye yazanlar o asfalt parasını ne yaptılar ? ortalama 25 km uzunluğunda bir yol bu. 25 km lik asfaltma çalışmasının parası nerede ? senin cebinden çıktı o para biliyorsun değil mi sayın YasasinBilim. Benimde seninde ve burada vergi ödeyerek çalışan herkesin.

Şimdi bu başarı değil mi, hiç yalan yok ortada. bak gerçekler bunlar. Ateist ol ama dün düşmanı olma. ateist ol ama dindarlardan nefret etme.

saygılar..
Alt 22-05-2012, 17:22
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sevgili dostum,

ben de en az senin kadar vatanseverim. bundan şüphen olmasın.

fakat bu hükümeti bu kadar savunma. ipin ucunu abd'ye vermiş, tarikatların cemaatlerin güdümünde bir hükümetten bahsediyoruz. son seçimlerde bir mitinge gitmek için uçağa binmek üzere olan erdoğan'a, abd büyük elçisinin koştura koştura verdiği klasörü unutmadık.

mecliste, bu hükümetin aleyhine sunulmuş 100'lerce yolsuzluk dosyası var. hepsi de hasıraltı edildi. alnı açık olan bir hükümet bunların soruşturulmasından kaçmaz.

* deniz feneri ortada
* mavi marmara gemisi olayına "one minute" sökmedi
* fransızlara esip gürgeledik, fransızlar türkiye'de yeni yatırımlar yapmaya başladılar.
* belediyeler'deki yolsuzlukların üzerine gidilmedi
* TRT'deki "gümüş hilal" belgeseline 17 milyon avro ödendi (ihale yapılmadan)
* Türkiye Cumhuriyeti son günlerini yaşıyor diyen adam bugün cumhurbaşkanı
* Türkiye'ye çok yakında şeriat gelecek, gelmelidir diyen adam bugün milli eğitim bakanı

saymakla bitmez.

gelelim şu teğet geçen krizlere.
dünyadaki 2008 krizinden en çok bankalar ve sigorta şirketleri etkilenmiştir.
erdoğan, krizin teğet geçtiğini ağzını şapırdatarak anlatırken BDDK ve TMSF sayesinde bu krizi kolay atlatıklarını defalarca söylemiştir. bu iki kurum, 2002'den önce kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır.

bu hükümet duble yoldan, TOKİ konutlarından başka bir şey yapmamıştır. kişi başına cep telefonu, bilgisayar kullanımı gibi ilerlemeleri kendi hükümetine mal etme utanmazlığını miting meydanlarında haykırmıştır.

iktidara gelmeden önce doğru dürüst bir parti programı bile olmayan hükümet, özellikle LDP'nin parti programını araklayarak sağlık konusunda iyi şeyler yapmıştır.

bilgisayar yazılımlarının yayılmasıyla (ki bu dünya konjoktürüne paralel bir gelişmedir), pek çok kurum otomasyon kullanmaya başlamış ve bürokrasi minimize edilmiştir. bu da bu hükümete mal edilmeyecek olağan bir durumdur.

saygılar...
Alt 22-05-2012, 21:49
istatistik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
istatistik istatistik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Faizin düşürülmesi, saklanan paraların dolaşıma ve aktif ekonomiye dahil edilmesine yarar. Bu bakımdan kapitalist sistemin amacına hizmet etmektedir. Bu sistem içerisinde ekonomik bilginiz ve sezginiz yeterli değilse küçük yatırımcı olursunuz ve büyük hayaller ile dahil olduğunuz sisteme 3 koyup şansınız varsa 1!ini geri alabilirsiniz. Faiz sistemi ise, ekonomik bilgisi olmayıp da elinde birikimi bulunan kişilerin birikimlerinin erimesini engeller.

Ülkemizde ise bu geçerli değildir. Faiz rakamları ve reel enflasyon rakamları uyumsuzdur ve faize koymuş olduğunuz paranız siz erimez sanırken erimektedir.

Bunun yanında faize karşı olduğunu iddia eden kurum ve kuruluşlar, ellerindeki parayı kullandırırken karşı oldukları faizi kendi çıkarları için kullanmayı unutmazlar. İsimleri farklı olsa da her ikisi de faizdir. Bu bakımdan denilen ile uygulanan taban tabana zıttır.

Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)

SERBEST KALEM
Alt 22-05-2012, 22:21
ozgur_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_ ozgur_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

lionawar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Faizin Haram olması esasen büyük bir ekonomik bilgidir
Tam tersine bence faiz, günümüz kapitalist sistemde islamın açmazlarından birdir.

Şöyle düşünün; 80'lerde 1.000.000 bankaya parasını yatıran biri 90 larda parasınız faizsiz çektiğini düşünün. 80'lı yılların başında 1.000.000 lira büyük para iken (her mahallede bir tane milyoner yartma hayali vardı ) 90'lı yılların ortalarına geldiğimizde 1.000.000 TL ile ancak birkaç ekmek alınabiliyordu.

Şu denebilir o dönemdeki ekonomik sitem günümüz ekonmik siteminden farklıdır, günümüzde kullanılan para yerine değeri nispeten sabit olan altın, gümüş vs. kullanılıyordu (ne kullandıklarını bilimiyorum) o nedenle faizin yasaklanması mantıklı olabilir, ama günümüz kapitalist sisteminde faizsiz bir kapatizimi düşünülemez. (buda islamın sonraki zaman dilimlerini öngöremediği düşünduruyor)

İslam temel anlamıyla ticarete verdiği önemi düşünürsek bu açmaz dahada belirginleşiyor.

İslamı kesim bu açmazı aşmak için Günümüzde faizsiz bankacılık adı altında bir yapılanmay gitmekte. Ama günüzmüzde faizsiz bankacılık adı altında yapılal bankacılığın normal faizli bankacıklta adı dışında ne farkı olduğunu arkadaşlara sormak isterim....

Konu ozgur_ tarafından (22-05-2012 Saat 22:36 ) değiştirilmiştir.
Alt 22-05-2012, 23:08
Pardon Yani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Pardon Yani Pardon Yani isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bir ara avrupada bir akim baslamisti, islamda faiz haram, islami sirketler kurduk, yatirin bize birikimlerinizi, helal, helal annenizin ak sütü gibi alin dediler.

Kombassan, Yimpas, Kaldere, Katra gibi yüzlerce islam adi altinda mantar gibi türeyen sirketler.

Ne oldu ? saf müslümanlarin tüm birikimlerini cebe indirdiler, Kombassanin baskani felc gecirip hastanede odalarina düstü, taburcu oldugunda söyledigi cümle ise söyleydi, Allaha hamd olsun ortaklarimin dualariyla suan burdayim idi.

Utanmazligin bukadari olur, gercek cümle ise su olmaliydi, ortaklarin beddualariyla cezami cekiyorum demesi gerekirdi. Tabi bunu söyleyebilmesi icin gercekten bir yaradanin olduguna Allaha iman eden biri söyleyebilirdi.

Ama adama fazlada suc bulmamak lazim öyleya, müslümanlarin safligina öyle inanmiski, söyledigi sözün tutarli kabul edileceginden hic süpe duymamis olmali.

Paranin ne dini, rengi nede imani var. Siz , siz olun inanc altinda yapilan hic bir amac icin paranizi kaptirmayin.
Alt 23-05-2012, 16:51
Üyeliğini Sonlandırmış

Deniz feneri nin hükümetle ilgisi yok, o bir ayrı kurum. Hükümetle bağdaşmaz.

Yapılanları görmeyip gözlerinizi deniz fenerine dikmek kısadan kaçmak bence.

Dış politikada mavi marmara vs bunlar sadece olması gerektiği gibi olmayabiliyor. Sonuçta güçler çarpışıyor. A ülkesi ile B ülkesi gibi, Arka planda olanları biz göremiyoruz. Toplamda baktığımda dış politika olarak eskiye nazaran çok daha iyi durumdayız. Tabii ki daha güçlü olunabilir.

Fransızlar Tr yeye yatırım yapmaya başladılar diyelim. Ne yapmalıyız. Don Kişot luk güzel bir strateji olacak mı sizce ? Örneğin Tr de kaç tane carfur var ve buralarda kaç kişi çalışıyor ve bu marketlerden ne kadar vergi alınıyor. Toplamda ekonomiye katkısı nedir ? Örneğin Bursa da ki renault otomobil fabrikası kendi bünyesi ve yan sanayileri ve tedarikçileri ile ne kadar kişiyi besliyor. Ne kadar vergi toplanıyor ? Bunları orada bilgisayarınızın başında oturarak tahmin bile edemezsiniz. Sadece renault kendi bünyesinde 3000 den fazla çalışanı var. Yan sanayi firmalarla bu sayı 20binleri çok rahat geçiyor. Örneğin sadece bir firma ayna yapıyor(örnek: fikosa). Bir firma (mesela FARBA) far yapıyor. Bir başka firma koltuk yapıyor (MARTUR veya MAJOR SKT). Saymakla bitmez emin olun. Diyelim renault fabrikasını kapattık, ne olur sizce ? Makro ekonomiye etkisi yüzde kaç olur ?

Öyle kafadan don kişotluk yapmak kolay, peki verecekmisin bu kadar kişinin ekmeğini ?

Devlet olmak demek eski zamanlardaki gibi öyle padişahlık yapmak demek değildir...

Gümüş Hilal belgeselini bilmiyorum. Reklam için ödenen paralar bir hayli yüksek olabiliyor.

Bugün borçlarımızın çoğunluğunu ödemiş olmamız hükümet sayesindedir. Eğer emin olun başta sol bir parti olsaydı hala bir çok yatırım rüşvet yeme kapısı olarak kalacak ve yerinde sayacaktı.

Hizmet var mı var, gözlerini kapatırsan göremezsin tabii..

Hükümet zamanında dünya üzerindeki global ekonomik rahatsızlık tabii ki Tr yeyide etkileyecekti. Satışlarda / siparişlerde yaşanan azalma üretimi etkiledi. Örneğin Otomobil satışının azalması ile fabrikaların bir kısmı işçi çıkardı, bir kısmı 15 gün çalışma 15 gün tatil diye sistemler yaptılar. Kendini bu fabrikaların yerine koy. Sipariş yok.. yada Kapasitene göre çok düşük. Bu takdirde ne yapacaksın ? Hükümet sana sipariş mi açsın da düzelsin. Koskoca BOSCH firmasını biliyorsun belki, bursa da otomobil yan sanayi devasa fabrikası var. 1 değil 2 değil tam 3 facility var. Bir çok arkadaşım orada çalışıyor. Mühendis veya üretimde. Kriz olduğunda siparişler azaldı. Mesailer durdu. Yetmedi firma gerçekten insanı düşündüğü için işçi çıkarmayı en son düşündü ve ayda belirli bir miktar izin yaptırdı herkese. Bunda hükümetin suçu ne. İşlerin içine girmeden uzaktan söylemek kolay.

Git bakalım renault da üretim ne kadar düştü ? Neler oldu git iste rakamlarıda onlara göre konuşalım.

Ben şundan eminim, eğer hükümet bu hükümet değilde başka bir hükğmet olsaydı bu global krizde biz iyice batardık.

Mesela dolar durumunu düşünelim. Dolar bir ara 1,3 sevilerinde idi. Ancak bu ihracaat yapan firmalar açısından kötü bir durum. Benim açımdan iyi, başkaların açısından belki. Fakat örneğin bir YEŞİM TEKSTİL açısından berbat bir durum. Şükrü Şenkaya ve ekibi (Sanayiciler vs) hükümete büyük baskılar yaptılar. Kimisi arka planda idi kimisi ise açıktan. En sonunda Merkez Bankası doları maniple etmek zorunda kaldı ve dolar 1,50 - 1,60 fırlatıldı. ki sus payı olsun diye. İnanın doların bu seviyede olması ekonomik zorlukla zerre kadar ilgili değil, sadece ve sadece bu tür ŞŞ gibiler yüzünden. Sen hükümet olsaydın binlerce çalışanı olan bu firma sahiplerine nasıl söz geçirirdin, despotluk mu yapacaksın, yoksa Padişah gibi boynunuzu mu vurarım diyeceksin ?

Bunları göremediysen, seninle konuşulacak bir şeyde yok o zaman ? Çünkü pek az takipçisin ve sadece görmek istediğini görüyorsun.

Ben bu hükümet mükemmel demiyorum, diyorum ki bir şeyler yapılıyor, ve niyet iyi, arada kaçanlar varsa, toplamda iyi. Herkesden mükemmel olmasını beklemeyezsin ama iyi olmak la kötü olmak arasında bir tercih yapılabilir.

İyi çalışmalar..
Alt 23-05-2012, 17:32
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Faizin Haram olması esasen büyük bir ekonomik bilgidir
Kiraya ev veriyoruz karsiliginda para istiyoruz, kiraya araba veriyoruz karsiliginda para istiyoruz, kiraya para verip karsiliginda para istedik mi haram oluyor, buna da mantikli diyorlar.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 23-05-2012, 18:13
Alim52 Alim52 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Lionawar,

Çok iyi bildiğin bir konu üzerine mi konu başlığı açıyorsun, yoksa sadece bir siyasi partiyi övmek, yüceltmek adına mı?
Öncelikle, Kuran_i Kerim'de geçen ayetler üzerinden bir siyasi partiye insanları yönlendirmek adaba,ahlaka ve islamiyete yakışmaz...Kuran-ı Kerimde lafz olunan " Faizcilik Haramdır" ilkesinden yola çıkarak, düz bir mantıkla günümüzdeki bir siyasi partiye yamayarak, insanları aptal yerine koymaya, çalışıyorsun... Sence, "Faizcilik Haramdır" ilkesini bu ülkede sadece AKP mi uygulamış da, senin deyiminle çok başarılı olmuş???
Örneğin, ben HAS partiliyim ve benim partimin tüzüğünde de faiz haramdır...Belki benim partim ülke yönetiminde olsa, senin görmezden geldiğin hırsızlıklar,haksızlıklar karşısında benim partim daha dik duracak...Ülkemizde tek islami parti bu Hükümet'de diğer islami partiler Bostani partiler mi???
Hadi seni fazla üzmeyeyim ve buradaki aklı selim insanları da aptal yerine koymadan şu küçük soruyu sana soralım bakalım...
Şu övdüğün Hükümetimiz,iktidar olduğu süreç içerisinde her şeyi satıp savdı, elin yabancılarına bile parayı bastı,aldı diye övünürken Ziraat Bankasını satmadı ve kendi uhdesinde,kendi iradesinde tuttuğunu hepimiz biliyoruz (Yoksa bilmiyor muyuz)...Peki bu gözbebeği Hükümetimiz, Kuran-ı Kerim'de "Faizcilik Haramdır" ilkesini benimsediği halde, elinde, uhtesinde ve yetkisinde bulundurduğu bu Banka'dan FAİZCİLİĞİ KALDIRMIŞ MIDIR???...
Elektrik,telefon,internet ve bilimum faturalarının ödeme gününü geçirdiğinde, sana ne uyguluyorlar??? Senin bu hükümetinin maşallahı var, demek ki Çalık ve Ofer grubuna söz geçiremiyorlar, yahut Onlar bu ayet den muaflar...
Faiz sistemini uygulamayan, İslami görüş ve hakkaniyet masalıyla ortalıkta dolaşan şirket,banka gibi kuruluşların "KAR PAYI" adı altında mişterilerine dağıttığı şey nedir???
MİNİMUM DÜŞÜNCE İLE MAXİMUM SİYASET YAPMAK YERİNE, MAXSİMUM DÜŞÜNCE İLE MİNİMUM SİYASET YAPARSAN, İSLAM'IN VE KUR'AN IN NE DEMEK İSTEDİĞİNİ DAHA İYİ ANLARSIN DOSTUM...
BU, SANA BİR MÜSLÜMAN VE DOST TAVSİYESİDİR....

Önerilen Siteler