tekrar teşekkürler,
Kanadanın vancouver şehrinde hem okudum hemde 2 sene askın oradaki uluslar arası firmada calıstım, özellikle vancouver çok kozmopolit, beyazdan cok gocmen var birçok ırktan arkadasım vardı ve dine nasıl baktıklarını,yaklasımlarını nasıl ibadet ettiklerini düşüncelerini inceleme fırsatı buldum. Bunları sizinle paylasmak isterim.
hem kiliselere hemde kanadadaki camilere gidip inceleme şansı buldum.
ilk olarak benim için çok önemli o yıldızlı soruyu sorma şansı buldum.
"peki bastan sona okudunmu ?" bu soruyu Türkiyede inanıyorum diyen kişilere sordugumda cevap hep aynı "okumadım" , arkasından ikinci soru "neden?"
Roman okudunmu hayatında ? = evet okudum
yazarı su bu olan insanların kitabını okuyorsunda, yazarı Tanrı olanın kitabını neden okumuyorsun ? = cevap yok
bir kitaba inanmak ama okumamak.
neyse bu soruyu kilisede ibadete gelmiş kişilere sordum, ögrencilere , hatta vancouver in ünlü kütüphanesinin karşısında hiristiyan propagandası yapan ogrencilere sordum
cevap hep aynı tamamını okumadım.!!
nekadar ilginç dimi ?
hatta dahada ilginç birşey söyleyeyimmi, inanın beni şok etti,
belki şimdi söyleyecegime çogu kimse inanmayacak lakin yalan borcum yok kimseye.
canadian collage da 4 tane sudi unv. ögrencisi vardı din konusunda konusurken patlattım soruyu ! cevap bomba!! "tatamını okumadık ama muslümanlık konusunda bircok kitap okuduk çalıştık" . ! dedim dalgamı geçiyorsunuz bukadar müslümanlık konusunda kitap çalışma yapıyorsunuz egitim sisteminizin temeli bu kuranı nasıl tamamını okumassınız !
belkide bu soruyu sordugum anda onada garip geldiki oda düşündü neden tamamını okumadık acaba ! sonra herşeyi anlayamayız alimler anlar diye çıktı işin işinden.
neyse
kiliseye ilk gittiginizde sizi çok candan sıcak kanlı karşılıyorlar, sanki bizden biri olursun aramıza katılırsın der gibi sıcak kanlı karşılama. sonra anladımki a kilisesine giden b kilisesine gitmiyor ! yani burdaki gibi degil, her camiye gidersin. (ve sonra anladımki a kilisesine giden a kilisesine zarfın içinde par bagısı yapıyor b klisesine degil!)
abonelik gibi. bi keresinde yanımdaki kadın zarfa 200 $ koydu , bir arkadaşım da anlatmıştı, peder pazar çıkışında demiş katkın çok az biraz arttırırsan iyi olur. Arkadaşım halen o kiliseye gidiyor.
kiliseye giridiginizde sanki herkez sizin arkadaşınız güler yüzle merhaba deyip işinizi nereli oldugunuzu vs soyuyorlar ve çaktırmadan not alanda var, modern güzel yemekler yeniyor (baya güzel) akabinde masalar var her masada 8-10 kişi sohpet masaları gibi , kiliseye uzun süredir gelenlerden deneyimli olan kişiler masalara dagıtılıyorlar, ve sohpet başlıyor.
Tabi ben incilden okudugum bölümleri sordugumda nedense cevap yok. Mesela diyorum yoldan geçen biri yanında yürüyen sevgiline tokadı bassa ne yaparsın "aşkım diger yanagını dön bakim diyebilirmisin" masadaki adam cevaplıyor tabi yapamassın , vancouverda evsizler var sokaklarda bunlardan biri üstündeki ceket benim dese çıkarıp verebilirmisin ? tanrının yapmanı istedigi şey bu degilmi ? diye sordugumda " evet bu ama bizde yapamayız" , neden diye sordugumda " tanrı bizi affetsin isa bize yardım etsin biz o kadar hiristiyan o mertebede olamadıgımızdan"
nasıl bir cevaptır bu

yorum sizin. ama bu genel bir cevap hiristiyanlık konusunda bilgisi olan ve kiliselere düzenli gidenlerin verdigi standart bir cevap
"kısacası biz yapamıyoruz ama yapmamız lazım, gücümüz yok yapmaya, isa bize güc versinde yapalım"
oraya kafasında sorularla gelen bir ben degilim, mesela kocası koyu hiristiyan karısınında inanmasını istiyor yanında getirmiş, bir yandanda kendi sorularıda var. Böyle tipler çok.karısı notur ama inanmak için neden bulamıyor
sadece güzel yemek yemek içinde gelen var
yemekler yendi sohpet tanışmalar yapıldı, ışıklar kapanıp slayt lar çıkıyor peder vaaza başlıyor.
incilden 1 cümle ve arkasından pederin 1000 cümlesi, mesela bir gün konu isanın oldugunun 10 kanıtı. 1. kanıt daglar ovalar güzel bir doga var, 2. kanıt içinizden iyilip yapmak geçiyor. 3.kanıt isa olmasaydı karşılıksız iyilik yapmazdınız...
vs... 10. kanıt ... şimdi diceksiniz ne alaka kanıt bu ne alaka ?
işte bunu şöyleyen biriki kişi çıktıgında diyorlar isadan yardım iste işte o sana cevapları göstercek...
birgün bir soru sordum, incile göre dünyanın yaşı 6000 yıl civarı peki bu dinazor fosilleri ne dir ? cevap yok , dedim pedere sorayım bakalım o nediyecek, pederin yanına gittim
ben dogru yolu bulmak isteyen biriyim ama kafamda sorular var yardım edebilirmisiniz dedigimde akan sular duruyor çevremi hiristiyanlar sarıyordu
pedere dedim dunya yası dinazorlar fosiller 1 miyon yıl deniyor ama incile göre 6000 ?
ya dedi bu soru teknik bir soru ,salonda vancouver üniversitesinde jeoloji profösörü var iyi bilgili bir hiristiyan istersen ona sor dedi ! kaçırırmıyım koştum yanına hemen
bilimadamı kilisede, hemen gittim yanına tanıştım ve sordum
"dünyanın yaşı kaç ? "4 milyar civarı" peki incile göre yaşı kaç ? o an durakladı , ya şimdi, nasıl anlatayım
biraz düşündü sonra dedi, " buna nasıl cevap verilir bilmiyorum ama bazı şeyler vardır bizim anlayamayacagımız şeyler, buda onlardan, bu nu düşünecegine neden sevgili isanın sana ulaşasını ve iyi şeyleri düşünmüyorsun..." evet dedim iyi hoş ama mantigimin sormaya devam edecek, busoruları cevaplamadan nasıl inanayım !
cevap yok ... çünkü zaten oda bilmiyor.
sonra HIRİSTİYAN EV toplantıları var ...
genlede güzel 2 milyon dolarlık güzel evlerde ufak gruplar halinde yapılıyor. herkez sıcak kanlı en çokta ögrencilere yaklaşım felaket!!
al şu parayı koy cebine degil ama her konuda yardıma açıklar..
daha yazayımmı uzun yazdım ama ?!
ilgilnen okuyan arkadaşlar varsa devam etmek isterim.. ?