Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-09-2006, 13:09
walla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
walla walla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Standart İslamın Şartı Zekat

Sevgili inanan kardeşlerimiz,
İslamın 5 şartından 4'ü yerine getiriliyorda, neden Zekat verilmiyor. Hani zekat ekonomik dengeyi sağlardı vs vs... Neden o zaman Ekonomik dengeyi sağlamıyorsunuz, neden zenginle fakiri bir tutmuyorsunuz. Nerde Zekat. Kim vermiş, kim almış. Ama iftar sofraları boy boy, Hacı olanlar kıyamet, oruç tutuluyor, gösteriş diz boyu, Zekat yok. Açıklarmısınız?
Zekat veren Müslüman Candan verir, Para imandan Tatlıdır...

Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Alt 28-09-2006, 13:26
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Re: İslamın Şartı Zekat

Sevgili walla,

Kur'an'da 'zekat' ve 'namaz' pekçok ayette bir arada kullanılan iki farzdır. Öyle ki benim müslümanken tanıdığım müslüman arkadaşlarımdan belki namazını ihmal edenler vardı lakin zekat'ı çok ciddiye alırlar ramazanda kendilerine ait altınları kuyumcularda tarttırıp bunun 1/40'ını hesaplar ve muhtaçlara verirlerdi.

Diğer topikte sormuşsunuz, zekat veren veya zekat alan gördünüz mü diye. Ben şahsen çooook gördüm. Belki de sizin yaşadığınız muhitte önemsenmeyen bir farzdır.

Zekat'ın ekonomik dengeyi sağlayıcı unsur olduğuna inanmıyorum.
Zekat mal varlığının %2.5'uğuna tekabül ederken şu anda ödenen gelir vergisinin en düşük oranı %15'tir. Bu dahi ülke ekonomisi için yetersiz kalmaktadır.

Bir devletin tek kaynağı zekat olsa, yani mal varlığının 1/40'ı olsa o devlet batar diye düşünüyorum.

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 28-09-2006, 13:38
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder

zekatın görevi devleti ayakta tutmak değil.yoksul fertlere yapılan bir yardımdır.devletin işi vergidir ve devlet tesbit eder.
zekatın yüzde 2,5 oranı ise alt limit olup isteyen istediği kadar verir.
sosyal adalet endişesi taşıyanların tabi daha fazla verecekleri tartışmasız bir gerçektir.
zekat sadece fertlere verilebilir.

ben ilk maaşımdan bu yana hiç aksatmam.eşim ev hanımı eğer varsa biriktirdiği birşeyler hesaplar verir.
herkes verse hiç verilmemesinden daha iyiolacağı ise tartışılmazbir gerçek heralde.bence eleştirmekten ziyade ben yuzde 20 eriyorum diyebilmeli insan veya bu oran *az olmuş demek olmaz.
tabii ki zenginleştikce zekat vermek zor gelir,zira çok tutar.adam hakiki karşılıksız iman edenlerden değilse vermesi zor o parayı.zaten herkes verse sorunlar sıfıra yaklaşırdı fert bazında.ama devlet kimseyi zekat almaya *muhtac bırakmamalı idi.maalesef fakirlik diz boyu ülkemizde ve bence zekat verenler takdir edilmeli.vermeyenler de eleştirmemeli..
Alt 28-09-2006, 17:08
Kıdemli Üye

Zekatın sadece yoksul fertlere yapılan bir yardım olduğu hangi ayette geçiyor sayın soröğren bey?

Tevbe 5- O haram aylar çıkınca artık müşrikleri nerede bulursanız öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve bütün geçit başlarını tutun! Eğer tevbe edip namaz kılar ve zekatı verirlerse, onları serbest bırakın; çünkü Allah bağışlayan ve merhamet edendir.

Tevbe 60- Sadakalar, ancak fakirler, miskinler, zekat toplama görevlileri, kalpleri islamiyete ısındırılmak istenenler, köleler, borçlular, Allah yolundakiler, yolda kalmışlar içindir. Allah tarafından kesin olarak böyle farz edildi. Allah, herşeyi bilendir, hikmet sahibidir. *

Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ
Konu : Hayvan Vs. İle İlgili Teferruat
Ravi : Abdullah İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Hz. Peygamber (sav) raviye, kendisine bir ordu hazırlamasını emretmiştir. Mevcut develer (askerlere) yetmedi. Bunun üzerine Resulullah (sav) (devesi olmayanlar için, bilhere) hazine develerinden ödenmek üzere deve te`min etmesini emretti. (Böylece Abdullah) zekat yoluyla hazineye gelecek develerden iki adedi karşılığında bir deve temin ediyordu."
HadisNo : 332

Alt 28-09-2006, 17:14
Kıdemli Üye

Oldukça düşündürücü bir zekat hadisi de aşağıda:

Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Mücadele Suresi
Ravi : Ali
Hadis : "Ey iman edenler, siz Peygambere mahrem bir şey arzetmek istediğiniz vakit bu mahrem konuşmanızdan evvel sadaka verin. Bu sizin için daha hayırlı, daha temizdir. Fakat bulamazsanız şüphe yok ki Allah çok mağfiret edici, çok esirgeyicidir" (Mücadele, 12) mealindeki ayet nazil olduğu zaman Hz. Resulullah (sav) bana: "(Bu sadakanın) bir dinar olmasına ne dersin?" diye sordu. Ben: "Bu miktar çoktur, takat getiremezler" dedim. "Yarım dinara ne dersin?" dedi. "Ona da takat getiremezler" dedim. "Öyleyse ne kadar olsun?" dedi. "Bir kıl (ağırlığında altın) miktarı" dedim. "Sen de pek parasızsın!" dedi. Bunun üzerine şu ayet indi: "Mahrem konuşmanızdan evvel sadakalar vereceğinizden korktunuz mu? Çünkü işte yapmadınız. (Bununla beraber) Allah sizin tövbelerinizi kabul etti. O halde namazı kılın. Zekatı verin. Allah ve Peygamberine (diğer emirlerinde de) itaat edin. Allah ne yaparsanız hakkıyla haberdardır" (Mücadele, 13). Hz. Ali (ra) der ki: "Allah, benim sebebimle bu ümmetin mükellefiyetini hafifletti." HadisNo : 819

Alt 28-09-2006, 17:23
Kıdemli Üye

ZEKAT TAHSİLDARLIĞI:

Fasil : DİYET BÖLÜMÜ
Konu : Diyetlerle İlgili Hükümler
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) Ebu Cehm İbnu Huzeyfe`yi zekat tahsildarı olarak gönderdi. Adamın biri sadaka ödeme meselesinde onunla inatlaştı. Ebu Cehm (ra) de adama vurup başından yaraladı. Hemen Hz. Peygamber (sav)`e gelip: "Ey Allah`ın Resulü, kısas istiyoruz" dediler. Resulullah onlara: "Size şu şu miktar diyet vereyim!" dedi ise de razı olmadılar. Resulullah (sav) miktarını daha da artırarak: "Size şu şu miktar diyet vereyim" dedi. Onlar yine razı olmadı. Hz. Peygamber (daha da artırarak): "Size şu şu kadar diyet vereyim" dedi. Bu sefer razı oldular. Bunun üzerine aleyhissalatu vesselam Efendimiz: "Ben bu akşam halka konuşup, onlara razı olduğunuzu bildireceğim!" dedi. "Pekala" dediler. Resulullah (sav) hitabesinde: "Bu Leysliler bana kısas talebiyle geldiler. Ben onlara (kısasa bedel) şu şu miktar diyet teklif ettim, onlar da razı oldular, siz de razı mısınız?" diye sordu. Fakat berikiler: "Hayır, razı değiliz!" dediler. Muhacirun onlara kızıp üzerlerine yürüdü. Resulullah (sav) onlara dokunmamalarını emretti. Muhacirun da ileri gitmekten vazgeçti. Sonra onları çağırıp, onlara verdiğini artırdı ve sordu: "Razı oldunuz mu?" "Evet" dediler. Resulullah tekrar: "Ben halka hitap edip, razı oldugunuzu bildireceğim" dedi. Onlar: "Pekala?" dediler. Resulullah halkı çağırarak: "Razı mısın?" diye sordu. "Evet razıyız!" dediler."

HadisNo : 1925

Fasil : DİYET BÖLÜMÜ
Konu : Diyetlerle İlgili Hükümler
Ravi : Hilal İbnu Sirac
Hadis : Hilal İbnu Sirac İbni Müccaa (an ebihi an ceddihi) tarikinden anlattığına göre: "(Ceddi Müccaa) Hz. Peygamber (sav)`e gelerek Beni Zühl kabilesine mensup Benu Sedus tarafından öldürülmüş olan kardeşinin diyetini taleb etti. Resulullah (sav) ona: "Eğer ben bir müşrik için diyete hükmetseydim kardeşin için hükmederdim. Fakat ben sana (diyet değil, bunun yerini tutacak) bir bedel vereyim" dedi ve ona, aleyhissalatu vesselam, Beni Zühl müşriklerinden elde edilecek ilk humustan yüz deve vereceğine dair (senet) yazdı. (Müccaa bu yüz deveden) bir miktarını almıştı. (Tamamını almadan) Beni Zühl kabilesi Müslüman oldu. Bilahare Müccaa geri kalan develeri Hz. Ebu Bekr (ra)`den taleb etmek üzere, ona geldi. Resulullah (sav)`ın borç senedini gösterdi. Hz. Ebu Bekir (ra) kendisine Yemame`den gelecek zekattan ödenmek üzere on iki bin sa`, yani dört bin sa` buğday, dört bin sa` arpa, dört bin sa` hurma yazdı. Resulullah`ın verdiği yazıda (borç senedinde) şunlar yazılıydı: "Bismillahirrahmanirrahim. Bu Peygamber Muhammed (sav)`den Beni Süleymii Müccaa İbnu Mürare`ye (verilmiş bir borç) senedidir. Ben kendisine (öldürülen) kardeşine bedel olarak. Beni Zülh müşriklerinden gelecek ilk humustan yüz deve vereceğim."
HadisNo : 1926

Devlet hazinesine sadece ganimetten değil zekattan da gelir girdiğini böylece görmüş olduk. Ve o zekattan sadece fakirlere değil, devletin borçlandığı kişilere de ödeme yapıldığını gördük.

Alt 28-09-2006, 17:40
Kıdemli Üye

Fasil : ZEKAT BÖLÜMÜ
Konu : Zekatın Farziyyeti Ve Terkedenin Günahı
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) vefat edince, ondan sonra Hz. Ebu Bekir (ra) halife seçildi. Bunun üzerine bedevilerden bir kısmı "irtidat" etti. (Hz. Ebu Bekir halife olarak onlarla savaşmaya karar verince) Hz. Ömer, "Resulullah (sav): "İnsanlar lailaheillallah deyinceye kadar onlarla savaşmaya emrolundum. Bunu söylediler mi, benden mallarını ve nefislerini korurlar. (İslam`ın) hakkı hariç artık hesapları da Allah`a kalmıştır!" demiş iken, sen nasıl insanlarla savaşırsın?" dedi. Hz. Ebu Bekir: "Allah`a yemin olsun, namazla zekatın arasını ayıranlarla savaşacağım. Zira zekat, malın hakkıdır. Vallahi, Resulullah (sav)`a vermekte oldukları bir oğlağı vermekten vazgeçseler, onu almak için onlarla savaşacağım" dedi. Hz. Ömer sonradan demiştir ki: "Allah`a yemin ederim, anladım ki, Hz. Ebu Bekir`in bu görüşü, Allah`ın savaş meselesinde ona ilhamından başka bir şey değildi. İyice anladım ki, bu karar hakmış."
HadisNo : 2013

Devlet Hazinesine zekat vermeyenlerle verene dek savaşmak gerekiyor. Kişinin müslüman olması onu savaştan kurtarmıyor.

Alt 28-09-2006, 17:46
Kıdemli Üye

Konu : Zinetlerin Zekatı
Ravi : Amr İbnu Şuayb
Hadis : Amr İbnu Şuayb (an ebihi an ceddihi) tarikinden anlatıyor: "Resulullah (sav)`a bir kadın, beraberinde bir kızı olduğu halde geldi. Kızın elinde, altından kalın iki bilezik vardı. "Bunların zekatını verdin mi?" diye Resulullah (sav) kadına sordu. Kadın: "Hayır!" diye cevap verdi. Resulullah (sav): "Kıyamet günü Allah`ın, onları sana ateşten iki bilezik yapması seni memnun eder mi?" dedi. Bunun üzerine kadın, bilezikleri derhal çıkarıp Resulullah (sav)`ın önüne bıraktı ve: "Bunlar Allah ve Resulüne aittir!" dedi.
HadisNo : 2022

Zekat Allah'a bile veriliyor galiba. :?

Alt 28-09-2006, 17:52
Kıdemli Üye

Zekat vermekten muaf kişiler de varmış :?:

Ravi : Kasım İbnu Muhammed
Hadis : Hz. Aişe (ra) kardeşi Muhammed`in yetim kızlarını terbiyesine almış, onları hacr devrelerinde himaye ediyordu. Kızların (kendi mülkleri olan) zinetleri vardı. Hz. Aişe bu zinetler için zekat vermiyordu.
HadisNo : 2024

*Fasil : ZEKAT BÖLÜMÜ
Ravi : Nafi`
Hadis : Nafi`, İbnu Ömer (ra)`den anlatıyor; "İbnu Ömer, kızlarını ve cariyelerini altınla tezyin eder, fakat bu zinetler için zekat vermezdi."
HadisNo : 2025

Alt 28-09-2006, 17:53
Kıdemli Üye

Zekat nasıl VERGİ'ye dönüşmüş:

Konu : Zekatla İlgili Müteferrik Hükümler
Ravi : Said İbnu Ebyaz
Hadis : Said İbnu Ebyaz, babası Ebyaz İbnu Hammal (ra)`dan naklettiğine göre, "O (Ebyaz) kavminin, murahhası olarak Hz. Peyamber (sav) `a geldiği vakit, Resulullah`la konuşup Sebe halkında zekat almamasını söylemiştir, Hz. Peygamber, ona: "Ey Sebe`nin kardeşi," demiştir, "zekat şart." "Ey Allah`ın Resulü, bizim ektiğimiz şey sadece pamuk. Sebe halkı dağıldı, onlardan halkı dağıldı, onlardan Me`rib`de az bir halk kaldı" dedi. Bunun üzerine Resulullah (sav), Me`rib`de kalan Sebeliler için her yıl, Meafiri kumaşın değerine denk, yetmiş takım kumaş elbise vermeleri şartıyla sulh antlaşması yaptı. Onlar bu zekatı, Resulullah (sav) vefat edinceye kadar ödemeye devam ettiler. Sonra Hz. Ebu Bekir (ra) de hayatı boyunca bu antlaşmayı te`yid etti. Hz. Ebu Bekir vefat edince bu antlaşma sona erdi, onlardan zekatın muktessasına göre vergi alındı."

HadisNo : 2042

Önerilen Siteler